riwall-kampany

Banánfa teleltetése
Módosítva: 2024. május 07.
Létrehozva: 2023. augusztus 16.

Banánfa teleltetése

Nehézség:
Idő: Kevesebb, mint 2 óra
Helyszín: Kert

Ha álmod egy banánfa a teraszodra, vagy kertedbe, de nem tudod hogyan kell teleltetni, akkor ez a bejegyzés neked szól.

Tartalomjegyzék
 1. A banánfa teleltetése
 2. A banánfa jellemzői, gondozása
 3. Hogyan élheti túl a banánfa a szélsőséges hazai hőmérsékleteket?
 4. Hogyan teleltessem a banánfámat - a megfelelő ültetési hely kiválasztása
 5. Banánfa megóvása a fagy ellen alternatív megoldásokkal
 6. Dézsában tartott banánfa téliesítése
 7. A banánfa teleltetésének legfontosabb lépései

A banánfa teleltetése

Amennyiben te is egy csodálatosan burjánzó banánfa boldog tulajdonosa vagy, az egyúttal azt is jelenti, hogy erről az eredetileg trópusi vidékeken élő és termő növényről különleges odafigyeléssel kell gondoskodnod. Legyen fagy vagy hőség, eső vagy szélvihar, néhány dologra különösen oda kell figyelned, hogy a fád túlélje a hazánkban uralkodó négy évszak sajátosságait.

Bár egyre inkább az enyhe telek a jellemzők és valódi havazást itthon már régen láttunk, nem ritkán azért előfordul a -10 fokos hőmérséklet is. Mivel a banánfa ideális hőmérséklete a 25-30° között mozog, könnyű kitalálni, hogy az ez alatti hőfokok kihívást jelentenek a növénynek. 18° alatt megáll a növekedésben, 0° környékén károsodnak a növény részei, a mínusz fokokban pedig a gyökérzetük is hamar elpusztul.

Az alábbi írásban arra próbálunk néhány tanácsot adni, hogyan óvd a fádat azért, hogy a túlélését és egészséges növekedési ütemét fenn tudd tartani a következő években is. 

Banánfa jellemzői

A banánfa jellemzői, gondozása

A banáncserje egy trópusokon honos növémy, amit elsősorban a terméséért termesztenek. Valójában nem fa, hanem egy egyszikű lágyszárú növény.  Impozáns, gyönyörű növény, ezért is lett közkedvelt hazánkban is. Viszont a hazai klímán ritkán hoz virágot, vagy termést. Fagyérzékeny növényről van szó, ezért elsősorban télikertben, üvegházban érdemes tartani. Télálló fajtái nálunk is átvészelhetik a zordabb időszakokat. 

Üvegházak a Profibarkácsról is rendelhetőek! Például egy kisebb, Palram 6x8 Hybrid polikarbonát üvegház, aminek a méretei 250 * 185 * 209 cm.

Meleg és nedves helyen gyorsan nő. Magas páratartalmat igényel, az ideális átlaghőmérséklet 26-27 C fok. Mivel gyorsan nő, ezért sok tápanyagot igényel. Ha dézsában , cserépben neveljük, egy-két évente ültessük át. Nyáron rendszeres öntözést igényel, ősztől fokozatosan csökkenteni kell az öntözés gyakorisáát és mennyiségét. Télen is, nyáron is érdemes vízpermettel párásaítani körülötte. A télálló banfajtákat érdemes metszőollóval ősszel kicsit visszavágni. Télen ne tápoldatozzuk!

Tipp: Kézi permetezőinkkel kiválóan tudod a banánfákat is permetezni!

Hogyan élheti túl a banánfa a szélsőséges hazai hőmérsékleteket?

Korábbi írásunkban már beszéltünk arról, hogyan óvhatjuk a szeles, napos, forró időszakban, most nézzük meg, mit tegyünk, ha hűvösre fordul az idő és jönnek a fagyok.

Léteznek olyan fajtái a banánfának, melyek különösen hidegtűrők – pl. az orosz fagytűrő (Musa basjoo). Azonban, ha mi nem ezt választottuk mégsem, nem kell elkeseredni, számos módja van annak, hogy védekezzünk a fagyok ellen.

Természetesen a lehető legegyszerűbben úgy védekezhetsz a fagykárok ellen, ha meleg helyre teszed telelni a banánfádat. Azonban a kiültetett példányoknál ez nem igazán opció, ezért sorra vettük neked, mit tegyél, ha szeretnéd sikeresen átteleltetni a fácskádat. 

Banánfa ültetési helye

Hogyan teleltessem a banánfámat - a megfelelő ültetési hely kiválasztása

Mint már említettük, fontos jól kiválasztani a banánfa helyét. Hazánkban – ha ez ugyan lehetséges – érdemes a kert déli fekvésű oldalán elültetni, vagy közvetlenül az épületek közelébe, így máris védve van számos környezeti hatás ellen. Az emelt ágyásba, esetleg magaságyásba helyezése a vízelvezetésben és vízmegtartásban is segít. Így elhelyezve kevés az esélye annak, hogy télen elfagy a gyökere, könnyebb ugyanis befedni a gyökérzetet egy ilyen alkalmatosságban.

Ha már a talajtakarásról van szó, ez egy nagyon hatásos módszer a növényeink fagyvédelmére. Az ősszel összegyűjtött faleveleket, növényeket az első fagyok előtt a gyökérzónában vastagon elterítve érdemes elhelyezni. Erre a célra szintén remek választás lehet a szalma, a faforgács és minden egyéb elhullott növényi rész, amit az őszi kert kínál számunkra.

Kapható a Profibarkácsony erre a célra többek között fagyvédő gyékényfonat is, de nézz szét a többi téli növényvédelemmel kapcsolatos termék között is!

Ez egyfajta szigetelőrétegként működik, a talajtakaró réteg ugyanis visszatartja a hőt, ezáltal akadályozza meg, hogy a növény gyökere és az azt körülvevő föld megfagyjon.

A növény beburkolására, befedésére olyan vidékeken van szükség, ahol igazán zord telek vannak. Erre különféle anyagokat használhatunk, zsákvászontól kezdve bármilyen hőtartó anyaggal bevonhatjuk a növényt, megóvva ezzel a fagykároktól. Ez a technika segít a hő visszatartásában, ezzel elősegítve a növény téliesítését, fennmaradását.

banánfa takarása

 

Érzékeny a szélre a banánfa?

Mint azt korábban említettük, a nagy szél sem tesz jót a banánfának – még a melegebb időszakokban sem, a hideg, jeges szél azonban kimondottan káros a növényre.

Ez ellen szélfogókkal, kerítéssel, ideiglenes körbekerítéssel lehet védekezni. Ez a módszer jelentősen csökkentheti a banánfa sérülésének kockázatát, és javítja a növény hidegtűrő - képességét.

Banánfa megóvása a fagy ellen alternatív megoldásokkal

Barackfa virágzás esetén már hallhattunk róla, de a banánfa fagyása ellen is remek lehetőség a hőforrás által biztosított melegítése a fáknak. A közvetlen közelében elhelyezett melegítő lámpák, vagy infra hősugárzók segítenek melegen tartani a növényt. Bár a barackfákat füstöléssel szokták megóvni, az a rövid időszak ezt lehetővé teszi, azonban egy egész téli szezonban nem reális ezzel a technikával védeni a banánfákat.

Fontos! A tűzveszély miatt különös odafigyelést igényel ez a módszer, a téli időszak múltával minél hamarabb ki kell iktatni ezeket a hőforrásokat.

Banánfa szobában

Dézsában tartott banánfa téliesítése

A nem szabadföldi banánfákat egyszerűbb módon is védelmezhetünk a fagyok ellen, egyszerűen csak üvegházba, melegházba kell télire eltennünk. Így a lehető legkönnyebben vészelik át ezt a nehéz időszakot.

Ezeknek a házaknak, fóliáknak a határozott előnye az, hogy melegítés nélkül is kiváló klímát hoznak létre a benne tárolt – termesztett növényeinknek.

Az így tárolt növény garantáltan nem pusztul el tavaszra!

Tipp: szellőztess sűrűn az üvegházban – fóliasátorban, a túlmelegedés érdekében, a fagyvédelem miatt pedig estére zárd be az ablakokat, hogy bent tartsd a meleget.

A banánfa teleltetésének legfontosabb lépései

 • Ősszel, a fagyok beköszönte előtt vágd vissza nagyjából 15 cm magasra
 • ha cserépben, dézsában tartod, helyezd sötét, hűvös helyre, vagy üvegházba, fóliasátorba, ahol megfelelő hőfokon kényelmesen átvészeli a hidegebb időt
 • minimális öntözést igényel ezekben a hónapokban, semmiképpen ne locsold túl
 • a kertben tartott növényt szélvédett helyen tartsd – ezt télen – nyáron meghálálja neked
 • különféle talajtakarókkal óvhatod a gyökérzetét a fagyok ellen, bármilyen növényi maradék (falevél, levágott thuja ágak, stb. alkalmasak a tő beburkolására, „betakarására”)
 • be is burkolhatod különféle fóliákkal, anyagokkal - ezzel maximális védelmet nyújthatsz neki a fagykárok ellen
 • válassz speciális fajtát, ami jól tűri a hideget
 • tavasszal március végén, április elején ezeket eltávolíthatod és a banánfát rekordsebességgel újra fejlődésnek indul majd, ahogy beindul a növény anyagcseréje

Egyéb téli növényvédelemmel kapcsolatos termékeinket érdemes megnézned, ha sok olyan növényed van, aminek téliesítéséről gondoskodni kell. 

Amint látod tehát, a banánfa teleltetése nem egy nagy ördöngösség. A második téli időszakot már igazi profiként fogod kezelni, ha ezeket az egyszerű lépéseket betartod. Citromfád is van? A citromfák teleltetéséről itt olvashatsz.

 

 

Kapcsolódó ötletek