Konyhakerti szerszám

Ha nem szeretnénk több hektáros táblák művelésére adni a fejünket, megelégszünk egy csinos kis konyhakerttel az ablakunk alatt, akkor az eszközeink méretét is a kerthez kell igazítani. Erre kínál megoldást a konyhakerti szerszám kínálatunk.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
490 Ft - 18 990 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
85 termék
85 termék

Kinek van szüksége konyhakerti szerszámra?

Ha nem szeretnénk több hektáros táblák művelésére adni a fejünket, megelégszünk egy csinos kis konyhakerttel az ablakunk alatt, akkor az eszközeink méretét is a kerthez kell igazítani.

Elvégre, elég kényelmetlen (és tegyük hozzá, vicces látvány) lenne a magaságyás tetején állva vagy egy mini kerthez képest hatalmas eszközzel gereblyézni vagy lapátolni. Sőt, ilyen helyeken egy normál méretű kapával, egy óvatlan mozdulattal nem csak a gyomokban, de féltve őrzött növényeinkben is súlyos károkat okoznánk. Egyértelműen szükséges beszerezni olyan eszközöket, melyek szűkös területen is jól koordinálhatók és pontosan azt a célt szolgálják, hogy minél könnyebben tudjuk karbantartani az ágyásainkat.

Konyhakerti kéziszerszám

Melyik kerti szerszám mire való?

 

Kezdjük talán a legalapvetőbbekkel. Habár a gyakorlottaknak nem okoz gondot a kérdés megválaszolása, a rutintalanabbak számára örökösen fejtörést okoz, hogy mi a különbség az ásó és a lapát közt, illetve, ha ezek valóban eltérnek, akkor mi is az az ásólapát. Az ásó elsősorban arra hivatott, hogy egy tömör anyagot, földet megbontson, feltörjön. Attól függően, hogy milyen kemény a célbavett terület anyaga, erre a feladatra egy élezett, kerekített vagy ék alakú szerszám alkalmas. Horizontálisan viszont a fej teljesen lapos és egy síkban van a nyéllel, tehát a feldarabolt anyagot mozgatni, emelni hatékonyan egyáltalán nem lehet. A lapát ezzel éppen ellenkezőleg, a fej széle egyenes, tömör anyagba nem lehet beleállítani, viszont enyhén kanál formájú, peremmel ellátott és tompa szöget zár be a nyéllel. Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően kiváló az ásó gyengeségeként említett pakolásra. Ahogyan azt egyszerű kikövetkeztetni, az ásólapát a két eszköz ötvözete, a lapáthoz hasonlóan a fej vízszintes síkban nézve ívelt, a széle pedig az ásóéra emlékeztetve kerekített. Ez a kompromisszum azonban nem teszi lehetővé, hogy a legkeményebb talajon dolgozzunk vagy a rakodást fizikailag a lehető legkímélőbb módon végezzük el, tehát ha a talaj szilárd akár a beton vagy több órányi lapátolnivalónk van, akkor inkább maradjunk a hagyományos eszközöknél. Viszont egy konyhakertben igazán jellemző a használata, tökéletesen funkcionál, igazi kettő-az-egyben megoldás és nekünk most éppen erre van szükségünk! Kínálatunkban keskenyebb és szélesebb fejű darabok is megtalálhatók, hogy mindenki a feladatához legjobban illőt tudja választani.

Az ültetőkanál első ránézésre szintén nagyon hasonlít az előbbiekhez, de kezünkben tartva már sokkal markánsabbnak érezhetjük a különbséget. Az ültetőkanál sokkal finomabb munkához van tervezve, ezért az anyaga a nehéz, fém ásóktól és lapátoktól jelentősen könnyedebb, ugyanakkor tartós műanyag. Éle teljesen lekerekített, a kanál forma jobban homorított, hogy a növények gyökérzetében a lehető legkevesebb kárt okozza például egy átültetéskor.

Szintén alapdarabnak számít a kapa és a gereblye. A kapa nélkülözhetetlen karbantartó eszköz bármilyen típusú kertben. Szükség van rá ültetéskor, az elkerülhetetlen gyomláláskor és egyeléskor. Egy jól megválasztott kapa segítséget nyújt a fárasztó munka lerövidítéséhez. Formavilága igen változatos, sokan ragaszkodnak a hagyományos négyzetes vagy trapéz kialakításhoz, viszont speciálisabb esetekben, mint például a magasabb falú ágyások nehezebben hozzáférhető szélei és sarkai tekintetében vagy a sűrűn ültetett sorok közt a szív formájú kapa a legpraktikusabb választás. A kerti kézikapák általában kétfejűek, a villás oldal a célterület előzetes lazítását végzi el. A kikapált gyomoknak, ritkítások egyéb növényi hulladékának összegyűjtéséhez legkézenfekvőbb választás egy kézi gereblye alkalmazása. A kézi gereblye finomra hangolt ’kistestvére’, a mini lombseprű beszerzése szintén kifizetődő döntés lehet.

Ezeken kívül még érdemes kéznél tartani egy mini kultivátort, mely úgy lazítja a földet, hogy közben nem forgatja azt. Többféle talajlazító is fellelhető a készletünkben, legyen az sima vagy görgős, kézi vagy álló. Szükségünk lehet még virágkaromra, ültetőfára (dugványozóra), vetőmagszóró dobozra, magvető kanálra, automata kézi vagy álló virághagyma ültető palántázóra, takarófólia lyukasztóra, tőzegkorong készítőre, rácsos zöldségszállító kislapátra, viráglapátra, kézi vagy álló gyomlálóra (gyomkiszúróra), gyepszellőztetőre, ültető szettekre.

Milyen kiegészítőket ajánlunk a kerti kéziszerszámokhoz?

Térd- és derékfájósok figyelem! A formatervezők vagy nagy empátiával, vagy nagy tapasztalattal fordultnak sorstársaikhoz és megalkottak számukra két rendkívül praktikus eszközt. Kötelező darab a vízálló térdeplő párna és ennek kétfunkciós verziója, mely az egyik oldalán térdeplő, másik oldalán kisszék. Első az egészség!

Tipp! Apróság, de fontos kellék a jeltábla is, mely nem csak a növények nevére emlékeztethet bennünket. Jegyezzük fel az ültetés dátumát is, így könnyebben követhetjük, hogy időben megfelelően fejlődnek-e a palántáink.

Kertbarátok nagy kedvence az esővízgyűjtó. Ne hagyjuk elpazarolni az esővizet!

Kerti kéziszerszám kínálat a profibarkácsnál

Kínálatunk termékei a 20-25 vagy több éve működő Extol Premium , Yato ), Fiskars , Garden of Eden, Gardena , Hecht, és fiatalabb versenytársaik például a Verto, Flo, Polonia (, Proline (lengyel) és Nature márkák nevét öregbítik. Érdemes a Garden of Eden termékeinek szemrevételezésére egy percet szánni, különleges formatervezésük miatt! A Proline eszközök pedig színes, virágos mintájukkal tűnnek ki a palettáról, igazán nagyszerű meglepetés lehet egy ezekből összeállított szett egy hobbijának nagy szenvedéllyel hódoló kertész hölgy számára!

 

Gyakori kérdések a konyhakerti szerszámokkal kapcsolatban

 

Milyen eszközök kaphatók szettben?

Kapható kétféle (Fiskars és Flo, ezutóbbi szerszámtartós) 3 részes és egy (Gardena) 2 részes kerti alapszerszám szett, egy (Nature) 2 részes ültető-palántázó szett és a sorok kijelölésére való (Nature) szett földbe szúrható fa jelölővel és madzaggal.

Miket érdemes figyelembe venni a konyhakertünk megtervezésekor?

Saját ízlésünknek megfelelően válasszuk ki miket fogunk termeszteni, ez már nagyjából azt is előirányozza, milyen eszközökre lesz szükségünk. Ezen kívül praktikussági szempontokat is vegyünk figyelembe, például a kert tájolását (a napsütéses órák száma miatt), hogy hogyan vezetjük oda a vizet vagy hogyan tartjuk távol a háziállatokat/kártevőket.

Mit tudunk tenni, ha a túl árnyékos udvarunk nem alkalmas konyhakert kialakítására?

Próbálkozzunk magaságyással, vagy dombágyással jobban kihasználni a nap beesési szögét. Válasszunk olyan növényt, mely felfuttatható lugasra, karóra, vagy termeszthető balkonládában.