Sniccer, tapétavágó kés

A sniccer vagy más néven tapétavágó kés igencsak népszerű és ismert barkácseszköz, ezért is fontos, hogy minden lényeges tudnivalót tudjunk róla. Na de honnan ered a sniccer? A XX. század elején találták fel ezt az eszközt, de akkor még mondhatni eléggé gyerekcipőben járt és inkább az elmúlt 60 évben rengeteget tudott fejlődni ez a kezdetleges verzió. Na de mi is volt ez a fejlődés? A legegyszerűbb válasz az, hogy maga a világ, amiben élünk. A szerszám alapja ugyanaz, viszont ma már találkozhatunk gumi markolatú verzióval. Biztonsági csavaros rögzítővel, vagy akár auto-lock funkcióval is elláttak több verziót is. Ezáltal mindenki meg tudja találni a magának legmegfelelőbb verziót.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
150 Ft - 13 190 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Terméktípus
Termék státusza
Szűrés és rendezés
130 termék
130 termék

Mi alapján válasszunk sniccert és milyen árkategóriában mozog?

Először is mielőtt nagyon gyorsan sniccert szeretnénk venni, azelőtt gondoljuk át, hogy milyen minőségű eszközt szeretnénk vásárolni. Azért érdemes átgondolni, mert ha csak úgy vagyunk vele, hogy alkalmanként kell egy kis építőipari munkához, vagy esetleg egy gipszkartonozásnál, akkor ahhoz megfelelő típust kell választani. A legjobb választás egyébként lehet egy cserélhető pengéjű kés, ami igazából a legmultifunkcionálisabb. Mindig kéznél van, fontos, hogy gyorsan üzembe helyezhető legyen, ezen felül pedig bírnia kell a strapát. Használhatjuk tapétánál, köteleknél, kartonpapírnál, gipszkartonnal vagy akár kábeleknél is. Ami pedig nagyon előnyös, hogy még ha ki is csorbul vagy eltompul a pengénk, akkor csak le kell törni a penge végét, és kitolni egy újabb, élés szakaszt.

A sniccerek esetében is a piacon eltérő árakkal és minőséggel is találkozhatunk. Ha az alap késekről beszélünk, akkor akár 100-150 Ft-tól már be is szerezhetjük, viszont ha már inkább egy kicsit minőségibb verziót szeretnénk, aminek már a markolata is ergonómialiag rendben van, akkor már inkább az 1500-2000 ft környékén kell mozogni.  A professzionális tapétavágó kések esetében már fémbetétes és nem műanyaggal ellátott, ami segíti a penge mozgását. Illetve ezek a pengék már úgy lettek kialakítva, hogy akár tartalék pengét is tudunk benne tartani. Lényeg a lényeg, ha minőségi munkát szeretnénk végezni, akkor mindenképp minőségi pengét használjunk. Festő és tapétázó munkát végzőkél nélkülözhetetlen.

Tudniillik a pengék acélból készülnek, ami vas-szén ötvözet, amit hőeljárással hoznak létre, így ez egy edzett fém, ami tökéletes társunk lesz a munkában. Ezek a pengék mindig törhetőek, akár kicsi, akár nagy pengéről van szó és ezeknek a törését föld fele fordítva kell elvégezni szilárd talajon. Ha ipari felhasználásról beszélünk, akkor kétféle pengéjű késsel találkozhatunk: az egyik a trapéz pengéjű a másik pedig a tördelhető pengéjű kés.

 

Fix és visszahúzható pengéjű tapétavágó kés

A sniccerek esetében találkozhatunk fix illetve visszahúzható pengéjű verzióval is. Ha fixről beszélünk, akkor nem lehet visszahúzni, ami kevésbé biztonságos, mint a visszahúzható társa, viszont ezeknek a késeknek a legstabilabb a pengemerevségük. Mivel nincs mozgó alkatrész, így nincs szükség helyre a csúszáshoz, s emellett még olcsóbbak is.

A visszahúzható pengéjű verzióknál léteznek biztonsági kések is, amiknél egy gombot megnyomva tudjuk kitolni a pengét, viszont ahogy elengedjük a gombot, a penge vissza is megy a helyére. Ha esetleg ki kell cserélni vagy meg kell fordítani a pengét, akkor szét kell nyitni a késnek a nyelét, így tudunk hozzáférni a pengéhez. Azért hogy ne tudjon kiesni a markolat összecsukása közben a penge, maga a pengének kialakított rész mágneses.

A markolatnál általában minden késnél van egy tárolható tartalék penge. Inkább az extrább felszereltségű késeknél van olyan megoldás, hogy egy gomb segítségével könnyen eltávolíthatjuk és be is helyezhetjük az új kést.

Ahogy már fentebb említettük léteznek tördelhető pengéjű kések, amik természetesen kihúzhatóak. Ezeknek a rögzítése csavaros vagy gombos. Az ilyen késeknél nagyon fontos a penge merevsége, ami még nagyobb támogatást igényel.

 

Egyéb fontos tudnivalók a sniccerről, vagy tapétavágóról

A sniccerek esetében három méret terjedt el: 9-18-25 mm szélességű pengékkel találkozhatunk a piacon. A trapéz pengéhez hasonlóan ezek a verziók is SK-5 acélból készültek, az egyetlen különbség, hogy ezek kicsit vékonyabbak.

Miután rengeteg információnk van már a tapétavágó késekről, azt is érdemes lenne tudni, hogy hogyan kell őket használni. Először is a vágásnál tartsuk őket fixen, és próbáljuk túlzottan nem megdönteni őket egyik irányba se, mert ha megcsúszik, akkor nagyon könnyen sérülést okozhat. Ha azt tapasztaljuk, hogy már nem vág tökéletesen a penge, akkor törjünk le belőle egy kis részt és ismét régi pompájában és élességében volt szolgálni minket.

Ezeket a sniccereket egyébként nem csak vágáshoz lehet használni, hanem ricceléshez is tökéletes megoldás. Bevethetjük plexi, üveg, habkarton vagy akár habosított PVC felületen is egyaránt megfelelő eszköz. Illetve fóliák méretre vagy ívre vágásánál is elengedhetetlen.

Ha körbe néztek a webshopunkban akkor számtalan sniccerrel fogtok találkozni, így reméljük mindenki megtalálja a számára megfelelő típust. Válogathat akár a Wolfcraft, Yato, vagy Extol sniccerek között is.

 

Gyakori kérdések és válaszok sniccer vásárlásával kapcsolatban

Lehet-e ricceléshez használni a tapétavágó kést?

Igen, lehet, használhatjuk plexi, fa üveg, habkarton vagy habosított PVC felületén egyaránt.

Mire való a tapétavágó kések végén található kupak?

A tapétavágó elhasználódott pengéjét, biztonságosan lehet vele letöri. Ha megfordítjuk a sniccert, a hátsó oldalán lévő műanyagnál fogva csak le kell pattintani a kupakot.

Miben különbözhetnek egymástól a sniccerek?

Különbséget tehetünk méret alapján. Vannak általános méretűek, ami pontosan beleillik a kezünkbe. Vannak a széles pengék és amelyek ugyan ilyen hosszúak, de sokkal vékonyabbak. A nagyon finom anyagokhoz a legkisebb és legkeskenyebb eszközök használandók. Vannak nyomásra kitolható és tekerővel lazíthatóak is. A masszív darabok fémbetétesek és nagyobb méretben kaphatóak. Fontos különbség, hogy trapézpengés vagy törhető pengés. Léteznek még készletek is egy vagy két nyéllel, amibe csavarozható vagy beszorítható pengekészlet jár.

Milyen sniccert válasszunk aprólékos munkákhoz?

Az olyan aprólékos munkához, mint a minták vagy a díszítések faragása, illetve utolsó simításoknál, érdemes kisebb pengéket használni. Sőt, talán jobb egy készletet vásárolni, mert abban mindenféle alakú és hosszúságú, illetve vastagságú kis pengét is megtalál.