H-P: 8:00-16:00

+36-1-23-44-99-8

Termékek
Szállítás
Ajánlatkérés
Rólunk
Kapcsolat

Kábelkötegelő

Vezetékek, kábelek, huzalok, drótok, zsinórok, hosszabbítók. Összekötnek, lógnak, függnek, végigkövetik a szobák szegélyléceit, műhelyek polcait, tekeregnek bútorok között, mögött, alatt, felett. Ráadásul az említettek még csak a leggyakoribb esetek, amikor szükségünk lehet egy kábelkötegelőre (másnéven gyorskötözőre), hiszen végeláthatatlan formában és helyen futnak össze olyan szálak, melyek rendszerezésre szorulnak.


74termék 136
74termék 136

Kábelkötegelő működési elve, szerkezete

Talán pont kábelkötegelő és a hasonló találmányok esetében fejezi ki legjobban, hogy mennyire egyszerű egy eszköz, amikor azt mondjuk, „olyan, mint egy százas szeg”. Kinézete alapján abszolút, használatának bonyolultsága alapján szintén. A felhasználási módjainak számossága végtelen, nem túlzás azt állítani, hogy ennek csak a kreativitásunk szab határt. Szerkezete két részből áll, ezek közül az egyik egy bújtatóval ellátott fejrész, a másik egy hajlékony fogazott, redőzött szár. A jól ismert kattogó hanggal járó mozdulattal áthúzzuk a fejrészen a szárat, melyek együtt racsnis szerkezetként működve egy nem oldható hurkot hoznak létre és már kész is a művelet. Addig húzzuk a szár szabadon lévő végét, amíg a kívánt átmérőt el nem érjük vagy míg teljesen meg nem szorul.

A kábelkötegelők, gyorskötözők anyaga

A leghétköznapibb verzió műanyagból készül, de kínálatunkban megtalálható rozsdamentes acélból gyártott is, tipikusan kültéri használatra. A fekete, fehér vagy fémszínű kiszerelések mellett kapható 4 színű (kék, piros, zöld, sárga) kötözőket tartalmazó csomag is, melyek kiválóak kötegek megjelölésére, megkülönböztetésére.

Mik a legfőbb paraméterei egy kábelkötegelőnek?

Legjellemzőbb paraméterei a szélesség és a hossz. Előbbi általában 2,5-12,6 milliméter közti, utóbbi pedig 100-tól akár egészen az extrémnek mondható 900 miliméterig terjedhet! A kábelkötegelők csomagos kiszerelésben elérhetők, egy csomagban többnyire 50, 75 vagy 100 darab gyorskötöző található.

Tipp! Akkor se csüggedjünk, ha rossz hosszúságú, túl rövid kötegelőt választottunk, hiszen a gyorskötözők szárát nem csak a saját, de egy másik kötöző fején is át tudjuk bújtatni, így bármilyen hosszúságú kötegelőt elő tudunk állítani. Mindez persze csak abban az esetben lehetséges, ha a használt kábelkötegelők megegyező szélességűek és fogazatúak!

Felhasználási területek

Aki igazán szakértő a „sufni-tuning” vagy a költséghatékony DIY megoldások terén, netán gyors problémamegoldóként szereti átmeneti ötletekkel menteni a menthetőt, hogy ne kelljen azonnali hatállyal hivatásos szakembert keresni, aki lehetőleg szigorúan S.O.S., tehát még aznap nyitott ajtóval fogadjon minket műhelyében vagy jöjjön hozzánk házhoz. Az ilyen ideiglenes otthoni javítgatásokkor közkedvelt „csodaszer” a szigetelőszalag, de a sokat próbált, előrelátó házi ezermesterek biztosan kéznél tartanak egy csomag gyorskötözőt is.

A kertben leginkább karók, hálók, rácsok rögzítésére szolgálnak, anélkül, hogy bármilyen felület megsérüljön vagy kopjon, de mivel a cél szentesíti az eszközt, ezért más szükségállapotban is hasznát vehetjük egy csomag gyorskötözőnek. Leesett a barkácsasztal fiókjának a fogója? Elfogytak a függő virágládáinkat tartó kampók? Egy tucat kábelkötegelő birtokában nincs többé lehetetlen előttünk!

A modern világ átka, hogy mindenhol ott egy elektromos kütyü, melyhez természetesen az energiaellátást biztosítani kell. Ahogy szaporodnak a háztartásban a gépek, úgy a kábelek is. Rengeteg van belőlük és van két nagyon rossz tulajdonságuk. Az első, hogy egyáltalán nem esztétikusak. Az egymással harmonizáló falfesték és a parketta színek összhatásába nincs belekalkulálva, hogy a célponttól pár méterre lévő konnektorig egy éktelenkedő fekete kábel töri meg az enteriőrt. A második hátrányos jellemző, hogy ezek imádnak összegubancolódni. Évente egyszer, de csakis egyszer, az ünnepi hangulat megtartása érdekében hajlandóak vagyunk felülkerekedni azon a frusztráló szituáción, ahogy a karácsonyi égősort kivéve dobozából konstatáljuk, hogy a kibogozásához bizony nem kevés időre és türelemre lesz szükségünk. Az év többi napján viszont állandóságra van igényünk ezen a téren, éppen ezért a kábeleinket először görcs- és hurokmentessé tesszük, sorba rendezzük, majd összefogjuk és hossztól függően egy vagy több gyorskötözővel, egy kezelhetőbb köteget készítünk belőlük. Így a barkácsasztalunk mögé nézve, a hullámvasutak és országúti szerpentinek hajtűkanyarjaira emlékeztető formavilág helyét rendezettség veszi át. Külön öröm, hogy az ilyen zeg-zugok könnyebben tisztán tarthatóvá válnak, például a porszívó máris jobban boldogul az átláthatóbb tereken.

Tipp! Ha olyan kábelhosszról van szó, mint például, ami egy fűnyíróhoz is tartozik, akkor a gyorskötöző helyett más rendszerező elvet kell találniuk a legrendszeretőbbeknek, hogy elrejtsük a használaton kívüli vezetékeinket. Ehhez nagyszerű választás a nálunk is elérhető kábeldobok bármelyike. 

Tipp! Ha gyakran használunk kábelkötegelőt átmeneti jelleggel vagy előre tudjuk, hogy mennyi ideig van rá szükségünk, esetleg, hogy bizonyos időközönként cserélni kell, akkor praktikus kiegészíteni a szerszámkészletünket egy kábelvágó, vagy blankoló fogóval fogóval! Sőt, ha házi vezetékelésről van szó, akkor ezer százalékig biztos, hogy elengedhetetlen egy kábelcsupaszoló kés és olló beszerzése is!

Kábelkötegelő

A kábelkötegelő története

Nem is gondolnánk, hogy feltalálásának története egészen 1958-ig nyúlik vissza. Az amerikai Thomas & Betts (mai nevén ABB Ltd. gépipari konszern), skót származású dolgozója Maurus C. Logan egy Boeing repülőgépgyár bejárásakor lett figyelmes arra, hogy a munkásoknak számtalanszor kell véghez vinniük ugyanazt a csomózó mozdulatot, amivel a kábeleket rögzítik, hogy azok ne mozoghassanak szabadon a repülőgép belsejében. Ez nem csak sok időt vett el a huzalozóktól, de komoly sérüléseket is szereztek, mivel egy-egy szál képes volt igazán mélyen megvágni a kezüket. (Őket hívták „hamburger kezűeknek”.) A találmány eredeti neve Ty-rap volt és ezen a néven is ismert az Egyesült Államokban a mai napig. 

Top Tools, Topex, Extol Premium, csak néhány márka, ami nálunk is megtalálható.

 

Gyakran felmerülő kérdések a kábelkötegelőkkel kapcsolatban

 

Hányszor lehet használni egy gyorskötözőt?

Igaz, hogy már feltalálták az újrahasználható (másnéven oldható) kötegelőket, de a mi kínálatunkban megtalálhatók mindegyike, a köztudatban is ismert egyszerhasználatos típushoz tartozik.

Miért ennyire nagy a szórás a termékek árai közt?

Az árak nagyon eltérhetnek az egyes csomagok tekintetében, a szó szerint egy-kétszáz forintos tételtől a tízezren felüliig. Ezt legfőképpen három tényező befolyásolja: • a termék anyaga (műanyag szemben a rozsdamentes acéllal), • a termék hossza rendkívül meghatározó, • illetve az egy csomagban található darabszám is jelentős hatással bír az árra.

Milyen márkák kábelkötegelői elérhetők a webshopban?

Yato, Topex, Top Tools, Extol Premium

Szűrés
Ár
 (Ft)
190 Ft - 14 390 Ft
Márka
Termék státusza

100.000+ VÁSÁRLÓ NEM TÉVEDHET!

Megéri feliratkozni a heti 1-2 emailre - minden kedvezményünkről, új termékünkről és tudnivalóról tájékoztatni tudunk!