Csaptelep

A csaptelepek jó áron, óriási választékban. Nélkülözhetetlenek a konyhák, fürdőszobák, kézmosók, műhelyek, garázsok kézmosói, mosdói számára. Óriási választék van belőlük, az egészen olcsó típusoktól akár az extrákra képes csaptelepekig számos opció áll rendelkezésre. A Profibarkácson több, mint 60 féle csaptelepet kínálunk vásárlóinknak, hogy minden helyiségbe, minden funkcióhoz megtalálják a legjobbat! A csaptelepeken kívül akár lefolyókat vagy zuhanyfejeket is rendelhet szuper áron, házhozszállítással.

 

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
10 790 Ft - 68 990 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Terméktípus
Szín
Kivitel
Termékcsalád
Termék státusza
Szűrés és rendezés
79 termék
79 termék

A csaptelepek nélkülözhetetlenek a konyhák, fürdőszobák, kézmosók, műhelyek, garázsok kézmosói, mosdói számára. Óriási választék van belőlük, az egészen olcsó típusoktól akár az extrákra képes csaptelepekig számos opció áll rendelkezésre. A Profibarkácson több, mint 70 féle csaptelepet kínálunk vásárlóinknak, hogy minden helyiségbe, minden funkcióhoz megtalálják a legjobbat! A csaptelepeken kívül akár lefolyókat vagy zuhanyfejeket is rendelhet szuper áron házhozszállítással.

A csaptelep működése

A csaptelepek működése

A csaptelepbe jellemzően a vezetékes víz szolgáltatójától, esetleg egy kútból, házi vízműből érkezik a víz a csöveken keresztül. A csapon lévő karok vagy fogantyúk elfordításával, vagy egy gomb megnyomásával lehet szabályozni az átfolyó víz mennyiségét és adott esetben a hideg és a meleg víz keverési arányát, melyek legtöbbször külön csövön érkeznek, esetleg a melegítést maga a berendezés végzi. A kifolyócső végének kialakítása meghatározza a távozó víz nyomását.

Csaptelep típusai bekötés szerint

A falon belüli csaptelepet úgy tervezik és szerelik fel, hogy a csap jelentős része a falon belül található. Ez azt jelenti, hogy a csővezetékek és a csaptelep testének nagy része el van rejtve a falban, és csak a csaptelep fogantyúi és a vízkifolyó nyúlik ki a falon. A víz keverési helye is a falon belül van. Ez az elrendezés gyakran modern és letisztult megjelenést eredményez, mivel a csaptest nem lóg ki a falból. A falon belüli csaptelepek kiválóak lehetnek olyan esetekben, amikor egy stílusos vagy minimalista megjelenésre van szükség, és a csőrendszert szeretnék elrejteni.

A falon kívüli csaptelepek esetében a csaptelep teljes testét a falon kívülre szerelik fel, így a víz keverése a falon kívül történik. Ezek a csaptelepek hagyományosabb megjelenést kölcsönöznek a fürdőszobának vagy a konyhának. A falon kívüli csaptelepek könnyebben telepíthetők és karbantarthatók, mivel az összes alkatrész könnyen elérhető a falon kívül. Emellett a falon kívüli csaptelepek olcsóbbak a falon belüli változatoknál, mivel kevesebb komplexebb építészeti megoldást igényelnek.

Csaptelep típusok

Csaptelep típusok kialakítás szerint

Kétkaros csaptelepek léteznek a legrégebb óta, ezeknél egyszerűen minden egyes bemenő csőhöz tartozik egy kar, illetve tekerőgomb, mellyel az adott csőből áramló víz mennyisége szabályozható. Ez jellemzően a hideg, illetve a meleg víz, melynek a keverési arányát, így a hőmérsékletet a két kar beállításával tudjuk szabályozni.

Az egykaros csaptelepek azonban sokkal kényelmesebbek lehetnek, hiszen az egyetlen kar forgatásával vagy emelésével beállítható a két bemenő ágon befolyó víz mennyisége és keveredése.

Konyhai csaptelepek

Konyhai csaptelepek

Ha a csaptelepet mosogatóhoz használjuk, a mosogatómedence kiválasztása után érdemes a csapot is megválasztani. A színét, anyagát, kinézetét össze lehet hangolni ezáltal. A klasszikus nemesacél medencéhez a rozsdamentes acél csap a legjobb választás. A mosogatómedencékhez illeszkedve megtalálhatók a kerámia-króm, gránit vagy gránit-króm típusok is.

A vízsugár szabályozó nagyon hasznos, mosogatásnál jelentősen könnyebb a munka, hiszen szélesebb lehet a vízelosztás.  Napjainkban elterjedtek az egykaros csapok, melyek előnye, hogy egy mozdulattal nyitható a víz, beállítható a hőmérséklet és a vízsugár erőssége.

Mosogató csaptelepek esetén figyeljünk arra, hogy a választandó csaptelep alatt elférjenek az edények is és könnyen tölthető legyen a mosogatómedence, hiszen a mindennapokban ez egy fontos szempont!

Egyre népszerűbbek a konyhában is az olyan csapok, melyek belsejükben egy flexibilis csővel rendelkeznek, mint egy zuhanycső, így kihúzhatóak és akár egy nagyméretű edénybe, tárolóba is tudunk vizet engedni akár a mosogatószekrény mellett. Továbbá léteznek olyan mozgatható kifolyóval rendelkező berendezések, amikkel tényleg a medence bármelyik részébe irányítható a víz.

Flexibilis csaptelep

A flexibilis csaptelepek szinte biztosan elnyerik a háziasszonyok tetszését. Speciális anyagú, rugalmas, hajlékony kifolyócsővel rendelkeznek, így nem kell többet ide-oda forgatni a csövet, pontosan oda tudjuk állítani, ahová szeretnénk és ebben a pozícióban is marad, amíg odébb nem állítjuk. Nagyon hasznos egy magasabb edény mosogatásánál vagy a széles edények kiöblítésénél.

Fürdőszobai csaptelepek

Fürdőszobai csaptelepek

A fürdőszobában is nagyon fontos az esztétikum, a kiváló minőség és a kényelmes kezelés, a komfortos funkciók. A fürdőszobába választhat mosdóra szerelt álló csapot, falra szerelt csaptelepet, egykaros keverő csaptelepet de akár a hagyományos kétgombos csaptelepet is. Vannak, akik a kád-mosdó csaptelep mellett voksolnak, mert ezekkel a kád és a mosdó is tölthető szükség szerint. A bidé csaptelepek pedig nevükből is adódóan bidékhez lettek kialakítva.

Mosdó csaptelep

Általában a mosdókagyló tetején helyezkedik el álló kivitelben. Jellemzően rövid csővel rendelkeznek, mivel csak kézmosásra, fogmosáshoz használjuk. Léteznek kétkaros kivitelben, de az egykaros csaptelepek a legnépszerűbbek.

Zuhany csaptelep

Legtöbbször itt van létjogosultsága a falon belüli szerelésűeknek. A hagyományos, falon kívüliek rendszerint nem rendelkeznek kifolyócsővel, a zuhanycső a fejjel közvetlenül kapcsolódik a testhez. Léteznek felső zuhanyzófejjel rendelkező csapok is, de általában itt is van mellette hagyományos flexibilis zuhanycső.

Kádtöltő csaptelep

A kádtöltő csaptelepek leginkább egy mosogató csaptelepre hasonlítanak, annyi eltéréssel, hogy ezeken a hagyományos kifolyás mellett egy zuhanycső csatlakozás is van. Egy váltógomb segítségével szabályozhatjuk, hogy éppen a zuhanyfejen vagy a kifolyócsövön távozzon a víz.

Vízmelegítős csaptelepek

Olyan csaptelep is elérhető, aminek a testében vízmelegítő található, így nincs szükség a meleg víz külön bekötésére. Kiváló lehet egy mosdónál, ahol csak kézmosáshoz használunk fel néhány deciliter langyos vizet, de a zuhanyzás sem elképzelhetetlen vele, hiszen néhány másodperc alatt átfolyás közben akár egészen forró vizet elő tud állítani. Természetesen a végső hőmérséklet függ a bemenő víz hőfokától is. Akár egy nyaralóban vagy egy műhelyben is nagyon hasznos lehet, ha nem szeretnénk külön csövezést és melegítő rendszereket telepíteni, hiszen itt amúgy is ritkábban vannak használva. Az átfolyós vízmelegítő rendszereket használóknak is hasznos lehet a mosdóknál, de a bojleres rendszereknél is, főleg, ha a készülék több méterre található a csaptól, hisz ebben az esetben egy kézmosással már rég végezhetünk, mire a meleg víz megérkezne. A vízmelegítős csapteleppel viszont pillanatok alatt kellemes meleg vizet kapunk.

Hogyan válasszunk csaptelepet?

A csaptelep kiválasztása előtt meg kell határozni, hová fog kerülni a csaptelep. Minden felhasználási igényhez más-más kialakítású darabok vannak.

Válasszunk víztakarékos csaptelepet, ezek nem rontanak az élményen a víz felhasználása során, mégis kevesebb víz folyik el, ha ilyet használunk. Amikor a csaptelep működése során levegőbuborékokat kever a vízhez, azzal nem romlik a vízsugár erőssége, mégis kevesebb víz fogy, miközben a víz selymesebb érzést is biztosít.

Gondoljuk át a következő szempontokat.

Hová szeretnénk beszerelni a csaptelepet? Különböző csapok léteznek a különböző célokra, mint a mosogatás, zuhanyzás, kád, mosdó, bidé vagy akár a kerti csapok. Falon kívüli vagy falon belüli legyen? Egykaros vagy kétkaros?

Vegyük figyelembe a vízellátásunkat. Van-e külön meleg vizet előállító berendezésünk? Ha nincs, jó választás lehet egy termosztáttal szerelt csaptelep.

Milyen anyagból készült berendezést szeretnénk? Gránit, rozsdamentes acél, króm vagy nikkel borítású? Az adott helyiséghez passzoló anyag és szín megválasztása mellett fontos szempont ez a tisztíthatóság miatt is, hogy mennyire igényli majd a törődést a csapunk.

Milyen funkciókra van szükség? A konyhában nagy hasznát vehetjük egy flexibilis csövű csaptelepnek vagy egy olyannak, ami kihúzható zuhanyfejjel rendelkezik. A fürdőszobába valóknál is ajánlatos átgondolni, milyen a helyiség berendezése és ehhez mérten választani. Amennyiben kádat használunk, célszerűbb csapteleppel kombinált zuhanyfejes verziót telepíteni, amennyiben viszont zuhanyzó kialakítása mellett döntöttünk, esetleg kádhoz rögzített zuhanyfalunk van, akkor a zuhanyoszlop is remek választás lehet. Az egyéni igények egyeztetése is elsődleges, van, aki szeret ácsorogni egy rögzített zuhanyfej alatt, másoknak meg a mozgathatóság a fontos. Emiatt sem kell aggódni azonban, legtöbbször a rögzített zuhanyoszlophoz is tartozik egy zuhanycső a hozzátartozó fejjel.

A technikai feltételek tisztázása után már csak azt kell jól átgondolnunk, hogy milyen stílusú környezetbe kerül a használni kívánt csaptelep. A nélkülözhetetlenségén felül a helyiség dísze is lehet egy jól megválasztott darab. Legyen modern, klasszikus, bohém, avagy vintage a stílus, ami az életterünket jellemzi, kínálatunkban számtalan lehetőség közül tud mindenki választani. A színválasztéknak köszönhetően csupán a képzelet szab határt a fantáziánknak.

Akárhogyan is választunk, kerüljük a túl olcsó, rossz minőségű és anyagú csaptelepeket, ezek nagyon rövid idő után cserére szorulnak majd és addig is sok fejfájást tudnak okozni.

 

Környezettudatos vízhasználat

Már a csaptelep megvásárlásakor küzdjünk a vízpazarlás ellen. A termosztátos csaptelep például alkalmas a hőmérséklet beállítására, így nem folyik el feleslegesen sok víz, míg beállítjuk, ami számunkra az ideális. Válasszunk ecoflow rendszerű csaptelepet, szereljünk fel perlátort, hogy csökkentsük az elfolyó víz mennyiségét.

A csöpögő csapokat mihamarabb javítsuk meg! Percenként már néhány csepp víz is több litert jelenthet egy nap.

A csap élettartamának maximálisra növelése is hozzájárul, hogy ne terheljük feleslegesen a környezetünket. Felszereltethetünk a csap elé a sarokszelepre egy szennyszűrőt, így az esetleges nagyobb darabok (pl. vízhálózatból rozsdadarab) nem károsíthatják a belső szerkezetét. Használhatunk vízlágyítót a belső részek vízkövesedése ellen. Tisztítsuk és tartsuk rendszeresen karban, hogy minél tovább használhassuk. Kerüljük az olcsó, rossz minőségű csaptelepeket!

Csaptelepek beszerelése

Csaptelepek beszerelése

A csaptelepek felszerelése nem mindig olyancbonyolult feladat, a bevállalósabbak akár önállóan is elvégezhetik sok esetben.

Egy álló csap szerelése, például a mosdónál vagy a mosogatónál viszonylag egyszerű lehet. Ezek rendszerint a rögzítési pont alatt vannak felcsavarozva, amit egy csőkulcs segítségével tudunk fellazítani. A flexibilis csövek is általában könnyen bonthatóak szintén csőkulcs vagy megfelelő méretű villáskulcs segítségével. Szerelés előtt mindenképpen zárjuk el a sarokszerepet, de jobb, ha eleve a fő elzárószelepnél vagy a vízóránál tesszük ezt. Ennek sikerességéről győződjünk is meg a bontás előtt a csap megnyitásával. Helyezzünk alá vödröt, hogy a bontáskor a csőben ragadt víz ne folyjon ki mindenfelé.

A fali csaptelepek bekötése már egy nehezebb feladat. A víz elzárása után villáskulcs segítségével a csap egyszerűen leszerelhető, azonban a típusok különböző kötési távolsága (ez a csapba érkező két csőrész közötti távolság, ahol beérkezik a víz) miatt könnyen lehet, hogy csak a Z-idom cseréjével vagy átállításával tudjuk az új berendezést felszerelni.

A falon belüli bekötésű csapok szerelésén pedig ne is gondoljunk! Ilyenkor, és a többi esetben is, ha bizonytalanok vagyunk, bízzuk a műveletet inkább egy szakértelemmel rendelkező szerelőre.

Csaptelep kiegészítők, alkatrészek

A csapok karbantartásához szükséges alkatrészeket és kiegészítőket is megtalálhatja nálunk. Böngésszen a csaptelep szerelési segédanyag, különböző méretű flexibilis bekötőcsövek, tömítések, kerámiabetétek, vízszűrők, zuhanyváltó csap betétek és csaphosszabbítók között!

Csaptelep meghibásodása

Sajnos, mint mindennél, idővel a csaptelep esetében is felmerülhetnek problémák, mivel egy gyakran használt berendezésről van szó és több kopó alkatrészt is tartalmaz. Egy jó minőségű csapot választva a meghibásodás elég sokáig odázható, azonban egy idő után elkerülhetetlen, hogy valamelyik része javításra szoruljon.

Miért fröcsköl a víz, amikor kinyitom a csapot?

Ez a jelenség utalhat a csőrendszer levegősödésére is, azonban ez helyesen kivitelezett vízvezetékrendszer mellett ritkán fordul elő. Ilyenkor esetenként dübörgő, kalapácsoló hangot is hallhatnunk a vezetékekből, amikor hirtelen zárunk el egy nagy áteresztőképességű telepet.

Azonban a legtöbbször a hiba okát egy sokkal egyszerűbb dolog okozza. A víztakarékosság jegyében is használt perlátor, vagy más néven gyöngyöző betét hiánya vagy meghibásodása. Ez a kis eszköz arra is szolgál, hogy a vízsugarat megfelelően irányítsa. Néha találkozni régi épületekben olyan csappal, amin szinte hátrafelé folyik a víz a mosdókagylóra, ezeken nem található perlátor. Szerencsére egy vízkőmentesítés a problémát akár meg is oldhatja, de egy új betét is csupán néhány száz forintba kerül és roppant egyszerűen kivitelezhető a cseréje.

Csak nagyon vékony sugárban folyik a víz - mi lehet az oka?

Ezt szintén a gyöngyöző betét vízkövesedése okozhatja. Csavarjuk le és nyissuk meg a csapot. Amennyiben a víz továbbra sem akar megfelelő mértékben folyni, akkor gyanakodhatunk más problémára. Társasházak felső emeletein például a túl alacsony víznyomás is lehet ennek oka, ebben az esetben kérdezzünk rá a szomszédoktól, hogy ők is tapasztalják-e a problémát. Viszont bármilyen háztartásban a legrosszabb esetben csőtörés miatt is előfordulhat ilyesmi.

Miért sárga, barna, fekete a víz?

Ebben az esetben nem kell a csaptelepet okolnunk. Ha csak ritkán tapasztalunk ilyet, lehetséges, hogy csak javításokat végeztek a helyi vízmű dolgozói, ilyenkor megszíneződhet a víz a visszanyitáskor. Ilyenkor a csapok egy-két percig való kinyitásával távozik a rendszerből a nem kívánt kinézetű folyadék. Előfordulhat az is, hogy a vezetékben lerakódott ártalmatlan ásványi anyagok oldódnak ki idővel, ezt egy vízszűrő felszerelésével orvosolhatjuk. Régebbi vezetékekkel rendelkező házakban viszont lehetséges, hogy a csövek már olyan mértékben korrodálódtak, rozsdásak, hogy az a vízminőségre is hatással van.

Miért csöpög a csap?

Ennél a problémánál egészen biztosak lehetünk benne, hogy a csaptelepünk szorul karbantartásra. Legegyszerűbb esetben szintén a perlátor vagy a szűrő a ludas, ezek tisztítása, cseréje könnyű feladat. Azonban gyakran a tömítés elhasználódása vagy a betétek kopása okozza a hibát. Attól függően, mennyire vagyunk járatosak a szerelésben, illetve mennyire van hozzá affinitásunk, akár mi magunk is megjavíthatjuk, de vízszerelő segítségét is kérhetjük, számára ez egy egyszerű feladat. Fontos megjegyezni, hogy ez a probléma az esetek nagy részében nem jelenti a csapunk élettartamának végét, ezek kopó alkatrészek, természetes, hogy idővel szükségessé válik a cseréjük.

Az egykaros csaptelepek szerencsére ritkábban hibásodnak meg. Amikor mégis, olyankor a kar egyszerűen levehető a hozzá tartozó csavar kicsavarásával. Lehet, hogy már azzal megszűnik a probléma, ha ezt a részt is vízkőtelenítjük. Ha a kerámialap kopott el, akkor a betét eltávolítható és cserélhető a rögzítőgyűrű kioldásával.

A tekerőgombos csapok esetén először is a gombot kell levennünk. A régebbi típusoknál középen egy csavart kell kihajtani, az újabbaknál egy határozott mozdulattal csak le kell húzni. A benne található réz betétet kicsavarjuk egy állítható villáskulccsal vagy egy állítható fogóval. Itt az alsó szelep tömítőgyűrűje szokott elkopni, ennek cseréjével megszüntethető a csöpögés. Ilyenkor a csap kivitelezésétől függően a tekerő és a betét közötti kis műanyag, recés pöcköt, az úgynevezett ricnit is kicserélhetjük, ha elkopott, ezután sokkal egyszerűbb lesz a csap zárása.

Csaptelep tisztítása

Nagy igénybevétele és a vizes közegben való elhelyezkedése miatt sajnos elkerülhetetlen, hogy a csapot is rendszeresen takarítsuk. Viszont esztétikai okokból és időtállósága miatt sem mindegy, hogyan állunk ennek neki.

Hacsak nem vagyunk olyan szerencsés helyzetben, hogy van egy házi vízlágyítónk, egészen biztos, hogy rövid időn belül elkezd a csap vízkövesedni. A legjobban akkor járunk, ha ezt rendszeresen eltávolítjuk, amikor még csak nagyon vékony rétegben van jelen. Ilyenkor egy alacsony koncentrációjú citromsavas oldat csodákat művel akár néhány perc alatt, könnyen leöblíthető és nem veszélyes a környezetünkre. Ne várjuk meg, míg annyira vízköves lesz, hogy csak nagy erőfeszítések árán tudjuk eltávolítani. Ez a berendezés élettartamára sincs jó hatással.

Ne használjunk agresszív tisztítószereket! Az ecettel való takarítás is kizárólag a saválló csaptelepek esetén jöhet szóba. A citromsav alapú tisztítószerek használati útmutató szerinti alkalmazásával gyönyörű, tiszta vizes blokkokat érhetünk el. Semmiképp se alkalmazzunk szemcsés súrolószereket, a dörzsi szivacsok használata pedig eszünkbe se jusson. Bár tiszta lesz tőlük a csaptelep, olyan mértékben fog karcosodni, amivel akár a cseréjének is megágyazhatunk.

A FALA csaptelepek előnyei

Az általunk kínált FALA márkájú csaptelepek megfelelnek a legmodernebb igényeknek és a környezettudatos elvárásoknak. A tulajdonságok hangzatos megnevezései mögött valódi értékek állnak.

CORUNDox – egy zafír keménységű kerámiabetéttel rendelkezik, ami még a nagyon kemény víznek is ellenáll.

ECOflow – a vízáramba kevert levegő segítségével úgy csökkenti akár a felére vízfogyasztást, hogy az észre sem vehető, hisz a vízsugár erőssége nem lesz kisebb.

CLEANbody – a csaptelepet úgy tervezték, hogy ne legyenek rajta mélyedések és elérhetetlen részek, aminek köszönhetően megkönnyítik a tisztítását, így higiénikusabb lesz.

NANOcave – olyan apró üregek találhatóak a csaptelep fejében, amik megakadályozzák a benne lévő kenőzsír kimosódását.

SMARTnut - szerszám nélkül is könnyen és gyorsan felszerelhetőek.

HEXAGONal – a vízkő lerakódásának ellenálló, méhsejt szerkezetű perlátorral vannak szerelve.

ERGOsize - kényelmes használatot biztosít az ergonomikus kialakításnak köszönhetően.

FULLsteel – minden alkatrész tartós rozsdamentes acélból készült.

NOlead – a rozsdamentes acél nem tartalmaz ólmot és cinket.

Bármilyen területre is keressünk csaptelepet, azt megtalálhatjuk a márka neve alatt, ráadásul különleges retro kivitelben is.

Yato Gastro fali kézmosó a csaptelepek között

Ha eszközök, edények mosásához van szüksége csaptelepre, webáruházunkból megrendelheti a Yato nagyszerű, átgondolt fali kézmosóját térdkapcsolóval, csapteleppel. Nagyszerű kivitelezés, megállja a helyét akár üzemi konyhában, műhelyben, állattartó telepeken, szerelőműhelyben vagy mezőgazdasági funkciójú épületekben történő felhasználásnál is. Rozsdamentes acél anyagú, egy kézzel irányítható hőfokszabályozással. A szett magában foglalja a mosogatómedencét és a csaptelepet egyaránt, ráadásul egy praktikus hátfallal rendelkezik, így akkor sem kell tartani a szennyeződéstől, ha nincs lecsempézve a fal, ahová szereli. A hátfal egyszerű tisztíthatóságot biztosít, akárcsak a rozsdamentes medence és csap.

A víztakarékos csaptelepekből kevésbé erős a kifolyó vízsugár?

Nem, a modern, víztakarékos csaptelepek vízsugara kiváló erősségű, a vizet oxigénnel dúsítják, ezzel biztosítva a takarékossági funkciót.

A csaptelepek szűrője mire való?

Megakadályozza, hogy a csaptelepbe nagyobb szennyeződések bekerüljenek.

Van olyan csaptelepük, amelyik kerámia nyitóval rendelkezik?

Igen, például a FALA mosogató csaptelep retro bronze 4 típus.