Ipari ventilátor

Az ipari ventilátor nem kizárólag ipari csarnokokban, műhelyekben, munkaterületeken használható. Nagyon erős, strapabíró berendezésekről van szó, széleskörű felhasználási lehetőséggel, így akár otthon is tökéletesen képes ellátni a funkcióját. A berendezést úgy fejlesztették, hogy bírja a magasabb hőmérsékletet is, sőt, ha a levegő szennyezett esetleg, akkor sem fog csődöt mondani. Míg a háztartási ventilátorok elsősorban beltéri használatra lettek tervezve, az ipari változatok egyes típusai kültéren, akár magasabb hőmérsékleten, napon, párás levegőben, szélsőségesebb körülmények között is használhatóak.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
15 590 Ft - 2 099 000 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
19 termék
19 termék

Ipari ventilátorok típusai

A levegő áramlásának szempontjából 3 féle típust különböztetünk meg:

 • axiális
 • radiális vagy centrifugális
 • keresztáramú

Axiális: ennél a típusnál a levegő a tengelynek megfelelő irányban áramlik. Ezeknek a ventilátoroknak az alkalmazási területe széleskörű, nemcsak ipari ventilátorok készülnek ezzel a technológiával, hanem háztartási változatok is. Gyakorlati tipp, hogy ilyen ventilátor akkor jó választás, ha a szellőző cső  hossza nem több, mint 2 méter. A falon felszerelve csőszakasz nélkül képes nagy légszállítással, de kis nyomással szellőztetni.

Jellemző alkalmazása csarnokok, nagy területű raktárak, ipari épületek, mezőgazdasági létesítmények.

Radiális vagy centrifugális: Esetükben a levegő nem a tengelynek megfelelő irányba áramlik, hanem L alakú, vagyis a tengely irányában szívja be a levegőt és a tengelyre merőlegesen történik a levegő kifújása. Fő jellemzője, hogy nagyobb nyomásnövekedést hoz létre, mint az axiális típus, ezért szuper választás olyan helyeken, ahol egyszerre és hirtelen nagy mennyiségű levegő átmozgatása szükséges. Gyakorlati tipp, hogy ezeket már hosszabb csővezetékekhez is használhatjuk, családi házak komplett szellőztetése is megoldható radiális ventilátorral akár a garázstól a tetőig.

Keresztáramú: az ilyen típusú ventilátorba radiális irányban áramlik be a levegő, aztán a lapátjain kétszer keresztül áramolva tengely irányban lép ki. Az ilyen berendezések nagyon csendesek, ugyanakkor nagyon jó hatásfokkal, de kicsi helyigénnyel rendelkeznek. Ilyen elvűek a split klímák ventilátorai is.

 

Ipari ventilátorok felhasználási területei

Az ipari ventilátorok masszív kialakítása miatt számtalan körülmény között megállják a helyüket, elterjedtek pl.:

 • mezőgazdaság: az élő állatok jelenléte csarnokokban nagy oxigén mennyiséget igényel, olyan típusú levegő mozgató berendezést, mely rövid idő alatt sok levegőt tud átmozgatni.
 • könnyűipar: itt is speciális levegőmozgatásra van szükség, mert a levegőben lehetnek textilbolyhok, cérnák, festék gőzök stb.
 • élelmiszeripar: egy üzemi konyhán nem tudna helytállni egy általános ventilátor, gőzök, füst keletkezik, és nagyon meleg lehet a levegő, ráadásul szigorúak a szabályozások, aminek eleget kell tegyen a ventilátor berendezés.
 • nehézipar: minden területén speciális szellőztetés szükséges.
 • parkolóházak: szellőztetésük elengedhetetlen.
 • háztartások: több felhasználási terület lehet a háztartásokon belül is, pl.:
 • levegőcsere, általános szellőztetés- akár kiépített rendszerben is
 • hővisszanyerős rendszer kialakítása
 • konyhai felhasználás
 • üzlethelyiségek, üzletközpontok: szellőztetésük elengedhetetlen.

 

Felmerülő kérdések ipari ventilátorok, csarnokszellőztető ventilátorok vásárlása előtt

Az alábbi tényezőket gondolja át, mielőtt ipari ventilátort vásárol:

 • mire, hol szeretné használni?
 • mennyire szennyezett a levegő?
 • mennyi a levegő hőmérséklete?
 • mik a ventilátor telepíthetőségi tényezői?
 • helyi vagy általános szellőztetés szükséges?
 • folyamatosan vagy alkalmanként kell működjön?
 • mi az elektromos illeszthetőség, ha szükséges 3 fázisú hálózat az ki van -e építve?
 • milyen légcsereszám, légszállítási kapacitás igény van? (szabványok!)
 • fontos extra funkciók (szabályozhatóság, forgathatóság, zajszint stb.)

Fontos tudnivalók az ipari ventilátorok paramétereihez

A légcsere szám azt mutatja, hogy 1 óra alatt hányszor cserélődik ki a helyiség levegője. Tehát ha a légcsereszámom 6, akkor a helyiségben lévő levegő óránként hatszor kicserélődik. A szabványok megadnak javasolt légcsereszámot a különböző rendeltetésű helyiségeknek.

Emberre vonatkozó friss levegő szükséglet: egy felnőtt ember friss levegő szükséglete nyugalmi helyzetben 30 m3/h, a több oxigén, gyorsabb reakciót, jobb közérzetet, hatékonyabb munkavégzést eredményez. Ez az adat azt jelenti, ha egy helyiségben 20 ember tartózkodik, az óránként minimum 600 m3 friss levegő igényt jelent óránként.

Az ipari ventilátor kiválasztásánál figyelni kell a ventilátorra jellemző jelleggörbére, ez megmutatja, hogy a ventilátor milyen elméleti maximális nyomás és légszállítási értékekkel rendelkezik.

A gyakorlatban a beszerelt ventilátor tényleges légszállítása függ a beszerelés körülményeitől, a használt csőrendszer átmérőjétől és hosszától, és egyéb tényezőktől is.

 

 

 Ipari ventilátor

Ipari ventilátorok, csarnokszellőztető ventilátorok, műhely padló ventilátorok a Profibarkácson

Webáruházunk kínálatában Neo, Master, Graphite márkájú ipari ventilátorokat vásárolhat egészen jó áron. Van közöttük padló ventilátor, ezek többsége falra is akasztható, de van csővezetékbe köthető és plafonra szerelhető szellőztető típus is. Az akkumulátoros szellőztetők rendkívül hasznosak olyan csarnokokban, ahol esetleg az áramellátás nem megoldott. A gyártók mindig feltüntetik az adott berendezés légszállítási kapacitását, légcsereszámot, ez nagyon fontos adat a választáshoz. Fontos a berendezés mérete, átmérője, az elektromos áramfelvétele, a sebességfokozata állítható-e, a forgásirány változtatható-e?

A friss levegőre minden élőlénynek szüksége van, a ventilátorok mindenhol elterjedtek, ahol élő szervezet, ember tartózkodik, dolgozik, él, de a szerepe az állattartásban is jelentős az állatok megfelelő mennyiségű, friss levegőhöz jutása, egészsége érdekében.

 

Gyakori kérdések az ipari ventilátorokkal kapcsolatban

Lángossütőbe akkumulátoros ipari ventilátorra van szükségünk, napi 3-4 órára, melyiket vegyük?

A Master ipari akkumulátoros ventilátora (DFB16) kitűnő választás, 4 órás üzemidővel bír akkumulátorról.

200 m2-es rendezvényterembe plafonra rögzíthető ventilátort szeretnénk, melyik teljesítménye lesz elegendő?

A Master csarnokszellőztető ventilátora (E48202) 180-200 m2-es helyiség szellőztetésére alkalmas, strapabíró, megbízható berendezés.

2-3 fős kis varrodába ipari vagy háztartási általános ventilátor lenne jobb?

Javasoljuk egy kisebb ipari ventilátor beszerzését, mert jobban bírja a levegőben szálló port, textilszálakat, egyéb szennyeződéseket. Egy padló ipari ventilátor például átmenetileg eltehető, arrébb vihető, ha útban van, mert kicsi a hely.