Burkolatszintező, csempekereszt

A burkolatszintezők és a csempekeresztek a hidegburkoló szakemberek jó barátai, de elhagyhatatlan kellékei az otthoni barkácsolók által végzett burkolási munkáknak is. Nem könnyű teljesen egyenes, sima felületet kialakítani a burkolás során, nem beszélve a lapok egymástól való távolságára. Nem szabad csak a szemünkre hagyatkozni, használni kell a csempekereszteket, fugakereszteket. A burkolatszintezőkkel pedig hibátlan sík burkolat készíthető. 

Miért van szükség csempekeresztre, fugakeresztre?

A csempekeresztek segítenek a burkolólapok közötti megfelelő és egyforma távolság megtartásában. Könnyen elhelyezhetőek, nem csúszkálnak és a ragasztó megszáradása után egyszerűen eltávolíthatóak.  Ha nem használunk fugakeresztet burkolásnál, a fugák mérete nem lesz tökéletesen egyforma, ez a látvány jelentősen rontja a végeredményt. A fuga elválasztja az egyes lapokat egymástól, ezzel hangsúlyozva a csempe méretét, formáját és a lerakás mintáját.

A fugának fontos szerepe van abban is, hogy a burkolólapok gyártása során elkerülhetetlen minimális méretkülönbségeket segítsen kiegyenlíteni. A fuga színével kiemelhetjük vagy egységessé tehetjük a felületet.

Az esztétikai funkció mellett a fuga fő feladata a hőmérséklet ingadozás miatti feszültségek, páratartalom változásából adódó méretkülönbségek kiegyenlítése.

Egyes kerámiáknál feltétlenül szükség van a fugákra a páralecsapódás elkerülése érdekében, mert a mázas felületeken át a pára nem tud távozni.

 

Felújítási  munkálatoknál nem csak szakembereknek, hanem hanem a felújításra maguk vállalkozóknak is jól jöhet például egy betoncsiszoló, falcsiszoló.

Csempekereszt fajtái

 • fugakeresztek
 • hézagoló fugaék
 • hézagoló keresztek
 • hézagoló keresztek T formában
 • körmerevített hézagoló keresztek

A különféle vastagságú, csempekeresztek, fugaékek, hézagolók segítenek a csempéket egymástól egyenlő távolságban felragasztani. Van olyan fugakereszt, amelyet a csemperagasztóba kell nyomni a csempék sarkainál, és nem kell eltávolítani, hanem be lehet vonni fugázó anyaggal. Más típusokat a ragasz­tó száradását követően el kell távolítani.

Miért hasznos a burkolatszintező, csempeszintező?

Ha teljesen sima, egyenletes felületet szeretnénk a burkolás végén kapni, szükség van valamilyen burkolatszintezőt használni. Ez az eszköz a burkolólapok egymáshoz illesztésekor segítséget nyújt a lapok sík felületének beállításában, a nagyobb méretű lapok gyorsabban is elhelyezhetők a használatával. A különböző síkbeli eltérések a burkolatszintezővel kiigazíthatók a megfelelő síkra. A szint problémák felléphetnek gyártási görbeség, csavarodás formájában, a ragasztó száradás közbeni zsugorodása folytán. A burkolandó felületet viszont minden esetben alaposan elő kell készíteni, hogy teljesen sima legyen.

Burkolatszintező, lapszintező típusai

 • nagy ékes
 • kis ékes
 • csavaros talpas
 • száras (talpas)

 

A lapszintezők vagy burkolatszintezők kiválasztása során vegye figyelembe a burkoló lap vastagságát, méretét, a burkolandó felületet. Mindegyik típushoz más az ajánlás, de igazából mindegy melyiket választja, a legfontosabb, hogy használja a burkolásnál azt, amelyikkel kényelmesen és gyorsan tud dolgozni.

Ma már léteznek olyan lapszintezők, melyek különböző fugavastagsághoz alkalmas szárral vagy talpelemmel vannak felszerelve, ezek nem csak a síkfelületet, de a pontos fuga távolságot is képesek biztosítani.

A nagyobb méretű burkoló lapokhoz, az ékes típusú lapszintezők a leginkább beváltak. Ahogy nő a burkoló lap mérete, amivel dolgozunk, úgy kell növelni az alkalmazott burkolatszintezők számát is oldalanként.

Hidegburkoláshoz szüksége lesz csempevágóra is, a Profibarkácson ezekből is bőven van választék!

 

Burkolatszintező rendszer használata

Az előzetesen előkészített felületre felvisszük a csemperagasztót fogazott glettvassal, ezután lerakjuk az első csempét.

A lapok méretétől függően megfelelő számú lapszintezőt helyezünk a burkolat alá úgy, hogy a talpak egyenlő távolságra legyenek egymástól. Ezután letehetjük a következő lapot, amelyet szorosan a másik mellé helyezünk, ha kell, egy gumikalapáccsal igazíthatunk még a lapok helyzetén.

Ezután a lapszintező talpak nyílásaiba helyezzük a lapszintező ékeket. Ezután kell, hogy elővegyük a lapszintező fogót, amelyet beállítunk és végig megyünk vele a lehelyezett talpakon. Fontos, hogy a lapszintező fogót ne állítgassuk el a művelet közben, különben egyenetlenséget produkálunk.

Ha az összes talppal és a lapok lehelyezésével is végeztünk, akkor meg kell várnunk a szilárdulási időt, amely átlagosan 24 óra. Ezután következhet az ékek kiszedése, a perforált talpak miatt a folyamat nem nehéz, csak oldalirányból kell megütni a talpakat, így könnyen leválnak. Ha jól dolgoztunk, tökéletes sima, egyenletes felületet kapunk.

Csempekereszt, burkolatszintező

Burkolatszintezők, csempekeresztek, csempehézagolók a Profibarkácson

Webáruházunkban több gyártó csempekeresztje is megvásárolható, akár körmerevítéssel, akár T forma kialakítással, tetszés szerint. Átlagosan 30,100,200 db-os kiszerelésben juthat hozzájuk.

 • Proline csempehézagoló fugaékek 40-100 db-os csomagban
 • Vorel fugakeresztek többféle méretben 30-200 db-os csomagokban
 • Topex csempeékek 50-100 db-os csomagban
 • Topex hézagoló keresztek többféle méretben 100-150-200 db-os kiszerelésben
 • Topex hézagoló keresztek T forma, többféle méretben, 30-50-100 db-os kiszerelésben
 • Topex hézagoló keresztek körmerevítéssel, többféle méretben 30-100 db-os kiszerelésben

 

Burkolatszintező kínálatunkban is megtalálja azt a típust, mellyel a legkényelmesebben tud dolgozni, amit a legjobban kedvel. Forgalmazunk lapszintező talpakat (Neo, Topex, Vorel, Festa), szintező készleteket (Vorel, Neo), csavaros csempeszintezőt az Extoltól, de ezeken kívül még csempeszintező fogókat is talál kínálatunkban.

Többet szeretne tudni a burkolatszintezőkről, fugakeresztekről?

 

Napi szinten burkolok, melyik szintező készlet éri meg legjobban?

A Vorel 400 részes készlete a 100 részeshez képest jobban megéri, 100 db többször használható éket és 300 db talpat tartalmaz.

A fugakereszt jobb, vagy a fugaék?

Mindkettő azonos célt szolgál, a csempék közötti egyforma távolság elérését. Szakembere válogatja, hogy melyikkel könnyebb dolgoznia, melyiket szereti.

Felület szélére megfelelő a fugakereszt?

A felület szélére nem a legjobb választás a hagyományos fuga kereszt, mert sok feleslegesen lelógó láb keletkezik rajta. Ezeken a helyeken a T alakú fugakeresztek alkalmazása előnyösebb.