H-P: 8:00-16:00

+36-1-23-44-99-8

Termékek
Szállítás
Ajánlatkérés
Rólunk
Kapcsolat

Hasogató gép-, rönkhasító- tartozék

Hasogatógép tartozék , rönkhasító tartozék a praktikumért, könnyű famozgatásért.A rönkhasításról elsősorban mindenkinek a tél jut eszebe, hiszen tüzeléshez használjuk a keletkezett fa rönköket. Más esetben egy meleg nyári napon is használatba vehetjük hiszen, ha esetleg egy sütögetést tervezünk is legtöbbször fával rakunk tüzet hozzá. Rönkmozgatás gyorsan, hatékonyan, kevesebb fizikai erőbefektetéssel.


17termék 117
17termék 117

Mikor jöhet jól egy rönkhasító gép tartozék, rönkhasító tartozék?

Végezzük a kerti munkát hatékonyan, a megfelelő eszközökkel. Rönkmozgatás gyorsan, hatékonyan, kevesebb fizikai erőbefektetéssel.

A rönkhasításról elsősorban mindenkinek a tél jut eszebe, hiszen tüzeléshez használjuk a keletkezett fa rönköket. Más esetben egy meleg nyári napon is használatba vehetjük hiszen, ha esetleg egy sütögetést tervezünk is legtöbbször fával rakunk tüzet hozzá. De gondoljunk csak bele milyen régi is ez a fűtési fajta. Az ősember a kezdetektől fogva védekezett a káros hatások ellen, ezért barlangokba bújt, sátrakat épített, és ott húzta meg magát, de a hideg így is követte menedékébe.

Emiatt ruházkodni kezdett, tüzet rakott, lévén hogy ez a két lehetőség volt a hideg ellen, persze jól jött a ragadozók távoltartásához is. Később azonban a tüzet már nem csak melegedésre használta, de sütésre, és tárgyak készítésére is. Így kezdett a tűz egyre fontosabb lenni az ember számára, olyannyira hogy később a családi élet egyik központja lett. A

hasogató gépek tehát igen fontosak tudnak lenni, ha ilyen célokra használjuk a fákat, mert megkímélhetjük magunk és meg gyorsabban is végezhetünk. De hova rakjuk a kész rönköket? Erre is van megoldás nálunk, mert, hogy kedvére válogathat rönk tárolóink között. És még néhány hasznos tartozékot is megtalálhatsz nálunk.

Famozgató csákány

Hasogatógép, rönkhasító, és tartozékai

Famozgató csákányok, rönkhasító állvány, rönkkampó, rönkmozgató kampó, mind mind nagyon hasznos eszközök arra az esetre, amikor nagy darab rönköket fahasábokat kell mozgtani, és ezt akarjuk leegyszerűsíteni. 

Tipp: Használj hasító fejszét fa aprításához.


Fa, mint tüzelő

A fa, mint tüzelőanyag igazi hagyományokkal rendelkezik, az emberiség történelmében legrégebb óta használt energiahordozó. Fontos róla beszélni, mert a megfelelő tüzelőanyag kiválasztása az legelső és legfontosabb lépése a tiszta és hatékony tüzelésnek. A keményebb típusú fafajták alkalmasak leginkább a tüzelésre, (ilyen a bükk, a tölgy, az akác és a gyertyán) ezeket a fajtákat csak akkor használjuk, ha egyedül fával szeretnénk fűteni. Ha vegyes tüzelést (szén és fa) akarunk alkalmazni, akkor a megfelelő lehet a nyár, éger és a kőris is.

A puhafák nem alkalmasak tüzelésre, így a fenyőfajták a magas gyantatartalmuk miatt, vagy a gyümölcsfák, alacsony a fűtőértékük miatt, és mindezek felett károsítják a tüzelőberendezéseket, és a kéményt is eldugíthatják. Tűzifa használatakor talán a legfontosabb, hogy figyeljünk a fa nedvességtartalmára, az ideális, és légszáraz tűzifa nedvességtartalma 20% alatt van. Ezért javasolt, hogy hasított állapotban szárítsuk ki a farönköket, ugyanis minél nagyobb a felület ahol érintkezik levegővel a fa, annál gyorsabban megy végbe a száradása. A fát ilyen esetben jól szellőző és persze esőtől védett helyen kell tárolni. Erre is jó lehet egy fatároló állvány.

Semmiképpen ne takarjuk le teljesen, hiszen befülled, és korhadni kezd tőle és a jobb hatás kedvéért az oldalakat hagyjuk szabadon. Tűzifa vásárlása estén érdemes lemérnünk a tüzelőberendezésünk belső méreteit, főleg a tűztér mélységét, hogy megfelelő méretre hasíthassuk a fát, ami végül bele kerül, vagy ölfa esetén ideális hosszúságúra történjen a hasítása.

tipp: A felhasogatott fát tárold egy praktikus tűzifa tárolón.

Fa tüzelőanyag típusok


Fabrikett

A fabrikett nagyon környezetbarát, mert természetes alapanyagból (faporok, faforgács, faaprólék, melléktermékek, fűrészpor) magas nyomáson, préseléssel készülő tüzelőanyag. Kötőanyagot, semmit nem tartalmaz, emiatt kémiai összetétele is a természetes fával azonos. Nedvességtartalma alacsony, ezért jobb hatásfokkal rendelkezik, mint bármelyik tűzifa, és a kandallóban, cserépkályhában is ugyanúgy használható, mert nem kormoz.

Vásárlása után nincs szükség megmunkálásra, mivel egységes darabokból áll, ezáltal könnyedén és kényelmesen tárolható, emellett alkalmazható fa legázosító, de vegyes tüzelésű tüzelőberendezésben is egyaránt. A nyomás és préselés hatására keletkező tömör szerkezet, miatt nem tartalmaz levegőt és felesleges nedvességet sem. 

Kimagasló fűtőértékkel rendelkezik (16-19 MJ/ kg), ami majdnem kétszer jobb a frissen vágott fa (7 MJ/kg) fűtőértékének. Hamutartalma is alacsony, és még környezetbarát is, ezért természetes növényi tápanyagként is kiskertekben műtrágya helyettesítésére is kiválóan alkalmas. Olyan fabrikettet érdemes vásárolnunk, ami natúr fából, és hozzáadott kötőanyag nélküli, vagy csak természetes kötőanyaggal készült (enyv). Ha megfelelő szabványminősítéssel ellátott brikettet vásároljunk az garanciát ad az áru fűtőértékére, hamutartamára és tisztaságára is egyaránt.

 

Pellet

A pellet, a fabrikett egy másik megoldását jelentheti olyan helyeken, ahol automatizált fűtési rendszert szeretnének üzemeltetni. Alapanyagául a fafeldolgozó iparban keletkező forgács és fűrészpor és tüzelőanyag céljából termesztett növényi anyagok, és mezőgazdasági melléktermékek például szalma, és különféle energianövények szolgálnak.

A hasznosítható alapanyagokat ledarálják, majd egy nagy nyomású prés alá helyezik, ezután egy magas fűtőértékű tömörített homogén fűtőanyag jön létre. 1 kg pelletből nagyjából 4,7-5,0 kWh energia szabadul fel, ami majdnem 0,5 m3 földgáz kiváltására alkalmas. Vásárlás esetén hasonló kritériumokat kell figyelembe venni, mint a fabrikettnél, hiszen a különböző minőségi szabványok segítenek a nekünk ideális minőségű pellet kiválasztásában. 

Vásárlás előtt pontosan győződjünk meg róla, hogy tüzelőberendezésünk bírja a keletkező magas hőterhelést, de manapság már kapható kifejezetten pellet tüzelésre alkalmas kazánok és kandallók is.

 

Karbon-semleges megújuló energiaforrás

A fás növényi szervezetek egész életük során a légkör szén-dioxidját kötik meg, amit fotokémia útján hasznosítanak saját energiatermelésükben és ennek végtermékeként oxigént bocsátanak ki. A folyamat során megkötött szenet a növény tárolja magában hosszú szénvegyületek formájában, mint például cellulóz, lignin.

A fa égésének következtében, ezek a fotokémia útján megkötött és raktározott vegyületek fel szabadulnak, és széndioxid formájában újra a légkörbe kerül. Ezáltal a széndioxid újra egy körforgásos rendszerbe kerül, hiszen az égetésével keletkezett szén-dioxidot a fák újra képesek lesznek megkötni. Az égés során mindig pontosan ugyan annyi szén-dioxid kerül a légkörbe, amit a fa élete során fel tudott venni. Tehát, ha évente nem tüzelnénk el több fát, mint amennyi fa abban az évben termelődik, akkor többlet szén-dioxid terhelés sem terhelné a légkört.

Ugyanakkor, ha nem tüzeljük el a fát, korhadás során mely szintén egyfajta lassú égés akkor is ugyanannyi szén-dioxid kerül a légkörbe, mint tudatos eltüzelésnél, tehát a szénkörforgás így, vagy úgy de bezárul.

Kínálatunkban a Fiskars, Yato, Hechtfamozgató csákányait, rönkfogó kampót, kereszt hasítóéket találhatja meg.

Rönkhasító állvány használata

Nagyon egyszerű a használata a rönkhasító állványnak: a Yato famozgató csáklya segítségével a fát bemozgatjuk az állványra, majd a hasítóékek és egy hasító fejsze segítségével kisebb darabokra felhasogatjuk a fát.

Tehát fával fűteni mindenképpen környezetkímélőbb persze csak a megfelelő módon és kellő odafigyeléssel tesszük. Fontos hogy a megfelelő rönkhasító állványt rendeljük, hasítónkhoz ebben segítenek munkatársaink ügyfélszolgálatunkon vagy debreceni üzletünkben nálunk a profibarkacs.hu-n.

 

Gyakori kérdések hasogató gép tartozék, és rönkhasító tartozék vásárlásakor

Mire jó a hasogató gép, rönkhasító?

Nagyobb cserjék, tuják eltávolításakor, illetve nagyobb rönkök vágása során a termékeink között található kiegészítők hasznos segítséget nyújthatnak. A különféle eszközök különböző munkák során segítenek minket abban, hogy a munkavégzés hatékonyabb legyen.

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a hasogatógép választásakor?

Tudnunk kell, hogy milyen kertészeti vagy erdészeti munkára kell ez az eszköz, a különféle kiegészítők ugyanis más és más területen segítik a munkánk könnyítését. A Profi Barkács munkatársai segítenek a megfelelő kiválasztásában.

Hogyan használhatom a hasogatót?

A famozgató csáklya segítségével az állványra helyezzük a fát, majd az ékek segítségével fixáljuk, ezután fejszével elvégezzük a daraboló munkát.

Szűrés
Ár
 (Ft)
3 790 Ft - 36 790 Ft
Márka
Terméktípus
Termék státusza

100.000+ VÁSÁRLÓ NEM TÉVEDHET!

Megéri feliratkozni a heti 1-2 emailre - minden kedvezményünkről, új termékünkről és tudnivalóról tájékoztatni tudunk!