H-P: 8:00-16:00

+36-1-23-44-99-8

Termékek
Szállítás
Ajánlatkérés
Rólunk
Kapcsolat

Hasogató gép, rönkhasító

Rönkhasító, hasogató gép használata ma már szinte alapvetés minden olyan háztartásban, ahol fával tüzelnek. Rendkívüli módon leegyszerűsíti a fahasogatást, amikor a tüzelőt készítjük elő. Amellett, hogy gyorsabb, remek automatizáló is. Arról nem is beszélve, hogy a rönkhasítás fejszével végezve kemény fizikai munka, ami akár idősebbek számára limitáló tényező lehet, ilyenkor jön jól egy hasogató gép.

Mikor jöhet jól egy rönkhasító gép?

A rönkhasításról elsősorban mindenkinek a tél jut eszebe, hiszen tüzeléshez használjuk a keletkezett fa rönköket. Más esetben egy meleg nyári napon is használatba vehetjük hiszen, ha esetleg egy sütögetést tervezünk is legtöbbször fával rakunk tüzet hozzá. De gondoljunk csak bele milyen régi is ez a fűtési fajta. Az ősember a kezdetektől fogva védekezett a káros hatások ellen, ezért barlangokba bújt, sátrakat épített, és ott húzta meg magát, de a hideg így is követte menedékébe.

Emiatt ruházkodni kezdett, tüzet rakott, lévén hogy ez a két lehetőség volt a hideg ellen, persze jól jött a ragadozók távoltartásához is. Később azonban a tüzet már nem csak melegedésre használta, de sütésre, és tárgyak készítésére is. Így kezdett a tűz egyre fontosabb lenni az ember számára, olyannyira hogy később a családi élet egyik központja lett. A

hasogató gépek tehát igen fontosak tudnak lenni, ha ilyen célokra használjuk a fákat, mert megkímélhetjük magunk és meg gyorsabban is végezhetünk. De hova rakjuk a kész rönköket? Erre is van megoldás nálunk, mert, hogy kedvére válogathat rönk tárolóink között. És még néhány hasznos tartozékot is megtalálhatsz nálunk.

 

Milyen fűtési technikák vannak?


Fa alapú 

Mint említettük ez a legismertebb és legrégibb módszer, és mint megújuló erőforrás hasznosnak hangozhat, viszont nagyon gyors a kitermelési üteme, a felhasználás mértékéhez képest. Fűtőértéke a legkevésbé gazdaságos, mert a fa, mint növény, tele van élő szövetekkel, emiatt magas a víztartalma, mely így nem a legalkalmasabb a tüzeléshez. Ha megfelelő felhasználási feltételeket szeretnénk elérni, akkor olyan fát kell alkalmaznunk, aminek a nedveségtartalma maximum 15%.

Ehhez képest a frissen vágott fák nedvességtartalma lehet akár 50%-os is, melyet a vásárlásnál gyakorlatilag ki is fizetünk. A frissen vásárolt fák egyáltalán nem alkalmasak, ha azonnal igénybe vennénk, ezért ki kell őket szárítani, de ez egy évbe is telhet. Így a tárolásukhoz olyan helyre van szükség, ami szárazon tartja a fát, és jól szellőzik, ezt a kevesen tudják biztosítani. Átlagosan a fa fűtőértéke 12-14 MJ/kg.

 

Fabrikett alapú

A brikettek jóval kevesebb nedvességet tartalmaznak a hagyományos hasított fáknál, előnye hogy plusz kitermelést nem igényel, hiszen fa és papíripari hulladékokból készítik. Előállítása során a fa és papír hulladékot nagy nyomáson préselik össze, és fűtőértéke 18-20 MJ/kg, ebből látszik, hogy nagyobb hatékonysággal ég el, és kevesebb hamut hagy maga után. A csomagolása sem jár nagymértékű környezetterheléssel és felesleges hulladékkal. Egységes méretezése a tulajdonosok számára kedvező, és csomagolása pedig azt sem engedi, hogy a brikett levizesedjen.

 

Szén alapú

A széntüzelésnél a két leggyakoribb szénfajta a „lángborsó” amely a fekete szenek „családjába” tartozik és van még a „ledvicei dió” amely a barnaszénből származik. A lángborsó igen magas fűtértékű 20-22MJ/kg míg a ledvicei diónak csak 13-18 MJ/kg, viszont égetésük során korom képződik, aminek köszönhetően a felszálló füst fekete lesz, az a felvetés pedig helyén való lenne, hogy nem környezetbarát a kibocsátás. De éppen emiatt a mai fűtési rendszerekben különböző szűrők találhatók beépítve, amelyek csökkentik a környezetterhelést.

 

Hatékony fával fűtés

Azt gondolnánk, hogy a fával való tüzelésben nincs semmi bonyolult, csak megrakjuk a tüzet a cserépkályhába, kandallóba majd élvezzük a melegét és minden rendben. Azonban, érdemes pár dologra oda figyelni miközben a kályhák, szerelékek megóvására, és nem utolsó sorban, saját egészségünkre koncentrálunk. Az első és egyik legfontosabb a megfelelő tűzifa kiválasztása, kályhatípustól függően érdemes utána nézni tehát, mely fafajok ajánlottak az adott kályha fűtésére, tüzelőanyag gyanánt. Ezt követően a tűz megrakásakor a legfontosabb tényező, a tűzifa víztartalma.

Ezen fő okból fakadóan érdemes tehát tavasszal, vagy nyár elején, köbméterre megvásárolnunk a téli tüzelő nagy részét, egyrészt, hogy legyen elég időnk feldolgozni melyhez nagy segítség egy hasogató gép és persze a szárításra is legyen elég idő. Másrészt pedig azért, mivel a fatelepeken a nagy mennyiségek miatt sokkal nehezebben száradnak ki a fák, mint kisebb, kályhakész adagokba hasítva, tárolva, például egy faházban. Mindezekre azért érdemes nagy figyelmet fordítani, mert a fa nedvességtartalma befolyásolja a tüzelés hatékonyságát, mivel az égés során elpárolgó vízgőz sok energiát von el, ezáltal lassítva az égést, tehát csökkentve a hőfokot.

A száraz tüzelő alkalmazása azonban a tűztér, és a kályha megóvása szempontjából is fontos, mert a tökéletlen égés során az értékes fagázok hamar eltávoznak, kormozva és eldugítva a kéményt. A kormos, lerakódásokkal teli kémény nem csak, hogy erőteljesebben szennyezi a környezetet, hanem, az emberi életre is veszélyt jelent, gondoljunk csak a szénmonoxid esetleges visszajutására a lakóhelyiségekbe.

Fontos tehát hogy óvatosak legyünk, ha kissé nedvesebb fával kényszerülnénk fűteni, de inkább váltsunk át más (pl. szén) tüzelőre. Már az is sokat segíthet, ha a meleg kályhára, vagy közelébe helyezünk a napi tüzelőt, így gyorsítva annak száradását a tűzre kerülésig. Egy szintén lényeges tényező fatüzeléskor, hogy ne akarjuk folyamatosan, nagy hőfokon fűteni a kályhában, mert ez a tevékenység komoly károkat okozhat a tűztérben, és a kályhatestben, így ehelyett inkább törekedjünk a szabályozott, folyamatosan meleget árasztó tüzelésre, s inkább egy nap kétszer tegyünk a tűzre, minthogy, folyamatosan nagy lánggal üzemeltessük a kályhát.

 

Hasogató gép, rönkhasító rendelés online

Tehát ha már most felkészülni a téli fűtésre ne habozzon kedvére válogatni rönkhasító modelljeink között. És ha bármi kérdése lenne hasogatóinkkal kapcsolatban, hívja ügyfélszolgálatunk és kérje kollégáink segítséget itt a profibarkacs.hu-n. Jelenleg a Hecht és Sheppach hasogató gépeket ajánljuk vásárlóinknak megrendelésre. Mindkét gyártó megbízható gépeket gyárt, akár 2+2, vagy 3+1 év garanciát is lehet rájuk kapni.

Különválasztjuk a benzines és elektromos fahasító gépeket. Az elektromosak kisebb teljesítményűek,  de azok között is akár 4-től 16 tonnáig terjedő hasítóerőt tudnak kifejteni. A kínálatunkban levő benzinesek közül a maximum 22 tonna hasítóerő. 

Fontos még figyelembe venni a választásnál a rönk maximális hosszát, amivel el tud bánni a rönkhasító gép. Ezen felül természetesen a rönk átmérője is esszenciális. Fahasítóink 45 cm-ig átmérőig bírják elektromos erővel, benzinessel akár 61 centis rönkökkel is elbánnak.

Végezetül a helykihasználás végett érdemes figyelembe venni, hogy a mozgási irány horizontális, vagy vertikális-e. 

Fontos megnézni, hogy mivel ezek a gépek sok áramot fogyasztanak és sokszor ipari felhasználásra készülnek, kaphatóak ipari, 400 voltos árammal működő verziók is, mint pl. a Scheppach HL 1050 esetében.

Szűrés

100.000+ VÁSÁRLÓ NEM TÉVEDHET!

Megéri feliratkozni a heti 1-2 emailre - minden kedvezményünkről, új termékünkről és tudnivalóról tájékoztatni tudunk!