H-P: 8:00-16:00

+36-1-23-44-99-8

Termékek
Szállítás
Ajánlatkérés
Rólunk
Kapcsolat

Fúrókalapács, vésőkalapács

Ennél a termékkategóriánál leginkább a következő kérdést kell elsőként megválaszolni: fúrókalapácsra vagy vésőkalapácsra van szükséged avagy ütvefúróra? A kettő ugyanis nem ugyanaz. Habár üzletünkben olyan szerszámokat is találhatsz, amelyek több mindenre is képesek egyszerre (véső ütvefúrók, fúró vésőkalapácsok), fontos eldöntened, hogy elsősorban mi a célod, hogy a lehető legjobb szerszámot rendelhesd meg magadnak.

Hogyan válasszunk fúrógépet? >>

Pneumatikus fúró- és vésőkalapácsok működése, jellemzői, és használata

Az ütvefúrókkal ellentétben a fúrókalapácsokat betonfúrásra is használhatod. A fúráshoz szükséges energia egy pneumatikus (tehát légdugattyús) ütőműből származik, ami csak a fúrószárnak ad erőt. Így, hogy a tokmány kimarad ebből a folyamatból, még nagyobb tud lenni a fúrás ereje. Hatékonyságukhoz az is hozzájárul, hogy SDS szerszámbefogással készülnek, hagyományos vagy gyorsbefogó tokmánnyal sosem.

Az SDS tokmány annyit jelent, hogy a fúrószárat nem oldalról fogja meg úgy, mint a hagyományosnál, hanem csak pontosan megvezeti azt. A fúrószár így tengelyirányban 3-5cm-t szabadon tud mozogni. A betonfúrásnál egyébként – még ha így is hívjuk – magát a betont nem lehet fúrni, csak repeszteni nagy erejű ütésekkel.

A fúrókalapács az ütvefúróhoz képest sokkal nagyobb ütési energiával rendelkezik, mindeközben pedig alacsonyabb a fordulatszám, viszont nekünk pont ez a tökéletes kombináció a betonfúráshoz. Az alacsony fordulatszám pedig azért is hasznos számunkra, mert igy a fúró nem forrósodik túl, a keményfém lapka nem olvad ki és ezáltal lényegesen meg tud nőni a szerszám élettartama is. Ezek a gépek eggyel visszafogottabbak, mint a bontókalapácsok, azzal szemben már esélye nincs a betonnak.

 

Fúrás és vésés a betonba fúrókalapáccsal 

Nagyon fontos, hogy fúrás közben ne nyomjuk erővel a fúrókalapácsot, mert ezzel csak azt érjük el, hogy leszorítjuk az ütőművet és ezzel konkrétan kiiktatjuk az ütőenergiát. Mindössze támasszuk a falnak, és hagyjuk hogy szabadon működhessen az ütőmű.

Nos tehát, a fúró- és vésőkalapács mérete alapján végezhetünk kisebb vagy közepes vésési munkákat is. (A vésőkalapács csak vésésre, a fúró- és vésőkalapács pedig mindkettő funkció ellátására alkalmas.) Viszont jegyezzük meg hogy, a fúró- és vésőkalapács nem használható hosszútávon csak vésési munkálatokra. 

A fúró- és vésőkalapácsok elektromos teljesítménye miatt nem kell sokat dilemmáznod, ugyanis már egy kisebb erejű motor (pl. 400 vagy 500 W) is elég ahhoz, hogy hatékonyan fúrhass. Betonfúrás szempontjából sokszor jobban jársz egy olcsóbb pneumatikus fúrókalapáccsal, mint egy drágább ütvefúróval. Az előbbi a légdugattyúnak hála kis fordulatszámon is nagy ütési energiával tud majd dolgozni, ráadásul nem is forrósodik fel. Fúrás közben pedig arra figyelj, hogy ne nyomd nagy erővel a fúrókalapácsot a falnak, mert ezzel csak leszorítod az ütőművet és megfosztod az erejétől. Egyszerűen csak támaszd a falnak!

 

Milyen fúrószálat használjunk a vésőkalapácshoz?

Betonfúrás esetén a keményfém-lapkás fúrófej lesz a legjobb választás, ami tompa, mégis nagyon kemény éle van. A fa vagy sima fémfúrók nem lesznek jók a beton fúrásánál, mivel az élük pillanatok alatt elkopnak a fúrásközben. Téglafúrás esetén, ugyanazok a szabályok élnek mint a betonfúrásnál.

Kisebb furatokhoz (kb 13mm-ig) nincs igazából szükség nagy teljesítményű fúrógépre, egy 6-800 W-os fúrókalapács tökéletesen elvégzi a munkát.  Nagy furatátmérőnél a rezgésmentes, gyémántszerszámos technológia (gyémántszemcsés koronafúróval végzik, ütés nélkül) az ajánlott.

 

Ütvefúrók működése, jellemzői, és használata - miben tér el a fúró-vésőkalapácsoktól?

Az ütvefúró alapvetően olyan fúrógép, aminek az ütési energiáját egy körmös tárcsa racsnizása állítja elő közvetlenül a tokmány mögött. A pneumatikus fúrókhoz képest ez az ütési erő sokkal kisebb. Az ütvefúrók erejét a fordulatszám növelésével lehet megnövelni: minél gyorsabban pörög a fúró, annál nagyobb az ütési energia.

A nagy fordulatszámból származó magas teljesítménynek hála fa, fém, és tégla fúráshoz is használhatod, de akár többféle tartozék meghajtásában is tud segíteni neked egy ilyen szerszám, mint például késélezők, szivattyúk, vagy csiszolótárcsák. Pontos fúráshoz, viszont mindenképp érdemes fúrógépállványt használnod.

Fém fúrásnál arra ügyelj, hogy a gép ne legyen ütvefúró üzemmódban, és, hogy alacsony fordulatszámmal fúrj, mert akár tönkre is teheted ezt a szerszámot. Ezen kívül pedig azt is tartsd észben, hogy betonfúráshoz sosem lesz ez ideális választás, ilyenkor inkább pneumatikus fúrókalapácsot használj.

A betonfúráshoz ugyanis sokkal nagyobb fordulatszám kéne ahhoz, hogy megfelelő erővel fúrhasson, ettől viszont gyorsan túlmelegszik az ütvefúró. Mivel a pneumatikus fúró- és vésőkalapácsok alacsony fordulatszám mellett is nagyobb erőt tudnak kifejteni, így sokkal alkalmasabbak betonfúráshoz. 

Reméljük ismét hasznos információkkal segítettünk nektek kiválasztani azokat a szerszámokat, amit az adott feladathoz használni szeretnének. Kérjük, hogy tényleg fokozottan vigyázzatok magatokra ezeknek a szerszámoknak a használata közben. Webshopunkban számtalan verzió között válogathattok és megtaláljátok a legmegfelelőbb fúrótársat!

 

Fúró- és vésőkalapácsok, ütvefúrók a Profibarkács webshopjában

Válogass kedvedre oldalunkon, és nézd meg milyen pneumatikus fúró- és vésőkalapács, illetve ütvefúró árakat találhatsz a webshopunkban! Ebben a kategóriában az ütvefúró vésőgépeket és kombikalapácsokat is megtalálod.

Kaphatóak az AEG, Scheppach, Einhell, Extol Craft, Extol Premium, Extol Idustrial termékei. Ezen felül még a Hecht és Hyundai, Fieldmann és Yato, Graphite és Verto kínálatából is válogathatsz. Ennyi termékből biztos megtalálható a tökéletes fúró vagy vésőgép! 

Ha egy átlagos gépet veszünk, mint pl. az Einhell RT-RH 32, láthatjuk, hogy mit kell tudnia egy gépnek. A rezgéselnyelő markolat, 2-3 fúró és véső a csomagban és a fém fúró mélységütköző alapfelszereltség mindenhol. A legtöbb géphez jár praktikus szállítótáska is, ahogy SDS és SDS Plus tartó is. Ezek a gépek nem igazán könnyűek, ez az Einhell fúrókalapács is kb. 6kg amit nem egyszerű sokáig tartani.

Fontos, hogy választás során ellenőrizzük milyen tokmányt használ a gép, mennyi garancia jár rá, mekkora teljesítményű és ehhez kapcsolódóan mekkora az ütési energiája és a max. ütésszáma.

Ha pedig épp a műhelyt szereled fel, érdemes lehet más gépet is egyszerre rendelni, nézz szét a szalagfűrészek között is!

 

Gyakori kérdések a fúrókalapácsokkal kapcsolatban

Hogyan működik a fúrókalapács?

A fúrókalapácsban egy pneumatikus rendszer végzi a munkát. A nagy teljesítményért egy légdugattyús ütőmű fele, méghozzá a fúrószár forgásától függetlenül. A dugattyú közvetlenül az ütőmű végét kalapálja, eközben a fúrószár tengelyirányban szabadon mozoghat. Ezáltal az ütőmű energiája közvetlen a fúrószárnak adódik át, ezzel az ütési energiát növelve.

Alkalmasak-e a beton fúrására a fúrókalapácsok?

A válasz összetettebb egy igennél vagy egy nemnél. Betonfúrás esetében, igazából nem is fúrjuk a betont az eszközzel, hanem nagy erejű ütésekkel megrepesztjük azt. Fontos tudni, hogy a magas ütési energia és az alacsony fordulatszám párosítása elengedhetetlen. A válasz: megfelelő használat mellett, alkalmasak betonanyaghoz is a fúrókalapácsok.

Hogyan használjuk helyesen a fúrókalapácsot?

A legfontosabb, hogy hagyjuk, a gép magától dolgozzon. Nincs szükség arra, hogy a falba vagy a lyukba nyomjuk nagy erővel az eszközt, ezzel az ütési energiát kivesszük. A gépet megtartjuk, a falhoz támasszuk és az elvégzi a feladatot. A fúrókalapácsnál figyelni kell arra is, hogy ha fémmel találkozik, át kell váltani másik fúrószárra, hogy megkímélje a betonfúróját.

 

Ha a választáshoz több információra van szükséged, olvasd el a Hogyan válasszunk fúrógépet? című cikkünket!

Szűrés

100.000+ VÁSÁRLÓ NEM TÉVEDHET!

Megéri feliratkozni a heti 1-2 emailre - minden kedvezményünkről, új termékünkről és tudnivalóról tájékoztatni tudunk!