H-P: 8:00-16:00

+36-1-23-44-99-8

Termékek
Szállítás
Ajánlatkérés
Rólunk
Kapcsolat

Töltő

A barkácsgépek, szerszámgépek vezeték nélküli használatához akkumulátor töltőre van szükség, melyek különféle technológiájúak lehetnek, eltérő paraméterekkel rendelkeznek. Fontos, hogy a munkagépekhez mindig a megfelelő töltőt használjuk, ehhez figyelembe kell venni a szerszámgép márkáját, típusát és az akkumulátora technikai adatait. A töltés során károsodhat az akkumulátor, ha nem megfelelően kezeljük, így tudnunk kell az adott gép milyen akkumulátorral van ellátva, hogy a töltés során be lehessen tartani az előírásokat és az akkumulátor hosszú életű legyen.

Hogyan válassz akkumulátort? >>


63termék 136
63termék 136

Az akkumulátor töltő funkciója

Az akkumulátorok vagy más néven energia tárolók lényegében energiát tárolnak, töltéskor a bevezetett villamos energiát vegyi energiává alakítják, mert így hosszabban tudják tárolni. Használatkor ezt a vegyi energiát visszaalakítják villamos energiává. Az elektromos akkumulátor közvetlenül csak egyenfeszültséget tud tárolni. Amikor az akkumulátorról szerszámgépet üzemeltetünk, a töltésszétválasztó folyamat közben elektródáinak anyaga átalakul, ekkor az akkumulátor kiindulási feszültségértéke lecsökken. A töltés folyamán a kapcsaira adott feszültség hatására töltőáram alakul ki, ilyenkor az akkumulátor maga lesz a fogyasztó és energiát vesz fel, ekkor az előbbi vegyi folyamat fordítottan alakul, és az elektródák anyaga eredeti állapotba kerülnek, melynek végén az akkumulátor feltöltődött, újra alkalmas energiát biztosítani.

A különböző akkumulátorok és a hozzávaló töltők

A szerszámgépek háromféle energia tárolóval rendelkezhetnek, melyek lehetnek:

 • Nikkel kadmium vagyis NiCd: 30 éve gyártott akkumulátorok, jól terhelhetők, megbízhatók, hosszú élettartammal rendelkeznek. Jól tolerálják a szélsőséges hőmérsékleteket, hátránya a memória effektus, vagyis a lemerüléskor jelentkező feszültségesés. Ezek az akkumulátorok sok káros anyagot tartalmaznak, ezért ma már csak akkor használják ha helyettesítésük nem megoldható.
 • Nikkel metál-hibrid vagyis NiMH: bonyolultabb az elektronikájuk, kb. 600-800 feltöltés az élettartamuk, ezeknél is jelentkezik a memória effektus, de lemerüléskor nincs feszültégesés. Ezek nem tartalmaznak mérgező anyagot és több energiát is szolgáltatnak, mint a NiCd akkumulátorok. Hamarabb elöregsznek, gyakrabban kell cserélni őket. Elterjedtek a szerszámgépeknél és orvosi műszereknél.
 • Lítium-ion vagyis Li-ION: a legújabb és legmodernebb technológia, nincs memória effektus, lehet rész tölteni, nincs lemerülés előtti kigyengülés. Ezeket nem szükséges 100%-osra feltölteni, lehet rátölteni, sőt!

Az akkumulátor töltők használati előírásai az egyes akkumulátor típusoknál

Li-ion akkumulátorokhoz alkalmas töltők és használatuk:

Bármilyen töltöttségi szinten van az akkumulátor, feltölthető, de ne szakítsuk félbe a töltést, csak akkor vegyük le, ha teljesen feltöltődött ( +15 perc a lehűlés miatt) , ne használjuk 30 fok felett és -10 fok alatt. Csak saját töltőjükkel tölthetők.

Nikkel kadmium energia tárolók töltése:

Első használat előtt egy formázó töltést, vagyis 24 órás lassú töltést kell alkalmazni, továbbá károsító hatású, ha töltött állapotban újra van töltve. A lehető legrosszabb megoldás a félig lemerült akkumulátor újra töltése, ilyenkor az memória effektus szerint az akkumulátor megjegyzi a korábbi ciklusban felvett töltést, és ennyit fog csak leadni illetve később felvenni is.

Nikkel metál-hibrid akkumulátorok töltése:

Ezeket elegendő negyedévente egyszer teljesen lemeríteni és teljesen feltölteni. A gyorstöltést kedvelik de a túltöltés károsítja. Ne használjunk NiCd töltőt az NiMH töltő helyett, mert tönkreteszi a rendszerét.

Az akkumulátor töltők technikai paraméterei

 • töltési idő
 • feszültség, kapacitás
 • töltőáram
 • milyen technológiájú akkumulátorhoz valók ( NiCd, NiMH vagy Li-ion)
 • milyen márkájú eszközhöz valók
 • extra funkciók pl. ledes töltöttségi kijelző, tárolóban, kofferben, falra akasztási lehetőség, USB csatlakozók száma pl. powerbankok esetén
 • léteznek intelligens töltők, melyek ellenőrzik a cellák állapotát, hőmérsékletét, feszültségét és ennek megfelelően vezérlik a töltést
 • léteznek univerzális töltők egy adott szerszámcsalád minden tagjához használhatók

 

Töltők rendelése a Profibarkácstól

Bármilyen akkus szerszámgéppel rendelkezik is, töltőre vagy akkumulátorra szüksége lesz a használat során. A Profibarkácson nemcsak a barkács- és munkagépeit tudja beszerezni, de minden szükséges tartozék elérhető a vásárlók számára. Olyan kiváló minőségű töltőket talál nálunk, mint a Riwall, Einhell, Extol, Hecht, Scheppach, Yato,Graphite vagy a Verto. Nézzen körül, válassza ki a kívánt töltőt vagy kérjen segítséget ügyfélszolgálatunktól, ha további kérdése van.

Melyik töltőt ajánlja a Profibarkács?

Akkumulátor töltő vásárlásnál két fontos dologra figyelni kell, az egyik, hogy milyen márkájú a gépünk amihez töltőt keresünk, illetve milyen akkumulátorral rendelkezik. Ezekből kell kiindulni, de vannak más tényezők is amelyek a döntésünket befolyásolhatják. Például: 1 vagy 2 akkumulátort töltenénk egyszerre, szeretnénk ha a töltőnk az összes szerszámgépünket képes lenne tölteni? Mennyire legyen gyors?

Ha ezeket átgondoltuk, már nem nehéz a választás. Az egyik legjobb vétel, ha gyorstöltőt választunk, akár két kiállással, ami az adott márka legtöbb gépéhez alkalmas. Ezeket gyártónként megtalálja a webáruházban.

Használja mindig a gépéhez és az akkumulátorához megfelelő töltőt, hogy sokáig maximális erőbedobással dolgozzanak berendezései!

 

Gyakran ismételt kérdések az akkumulátor töltők vásárlásával kapcsolatban

 

Mi történik ha a Li-ion akkumulátort túltöltöm?

A Li-ion akkuk védőáramkörrel ellátottak, ez megakadályozza a túltöltést, a cellafeszültség nem tud túl nagy értéket felvenni a töltés során.

Használhatom régi Ni-Cd töltőmet az új NiMH akkumulátoraim töltésére?

Nem használható. Új NiMH töltővel lehet tölteni Ni-Cd akkumulátort, de nem szabad Ni-Cd töltővel NiMH akkumulátort tölteni.

Einhell Power X-Charger eszközeimhez melyik töltő a legjobb?

Az Einhell Power -X-Twincharger töltőt ajánljuk, mellyel egyszerre 2 akkumulátort is tölthet, intelligens töltés felügyelettel.

 

Ha a választáshoz több információra van szükséged, olvasd el a Hogyan válassz akkumulátort? című cikkünket!

Szűrés
Ár
 (Ft)
1 990 Ft - 59 190 Ft
Márka
Gyorstöltés
Termék státusza

100.000+ VÁSÁRLÓ NEM TÉVEDHET!

Megéri feliratkozni a heti 1-2 emailre - minden kedvezményünkről, új termékünkről és tudnivalóról tájékoztatni tudunk!