Töltő

A barkácsgépek, szerszámgépek vezeték nélküli használatához akkumulátor töltőre van szükség, melyek különféle technológiájúak lehetnek, eltérő paraméterekkel rendelkeznek. Fontos, hogy a munkagépekhez mindig a megfelelő töltőt használjuk, ehhez figyelembe kell venni a szerszámgép márkáját, típusát és az akkumulátora technikai adatait. A töltés során károsodhat az akkumulátor, ha nem megfelelően kezeljük, így tudnunk kell az adott gép milyen akkumulátorral van ellátva, hogy a töltés során be lehessen tartani az előírásokat és az akkumulátor hosszú életű legyen.

 

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
2 290 Ft - 59 190 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Gyorstöltő funkció
Termék státusza
Szűrés és rendezés
50 termék
50 termék

Az akkumulátor töltő funkciója

Az akkumulátorok vagy más néven energia tárolók lényegében energiát tárolnak, töltéskor a bevezetett villamos energiát vegyi energiává alakítják, mert így hosszabban tudják tárolni. Használatkor ezt a vegyi energiát visszaalakítják villamos energiává. Az elektromos akkumulátor közvetlenül csak egyenfeszültséget tud tárolni. Amikor az akkumulátorról szerszámgépet üzemeltetünk, a töltésszétválasztó folyamat közben elektródáinak anyaga átalakul, ekkor az akkumulátor kiindulási feszültségértéke lecsökken. A töltés folyamán a kapcsaira adott feszültség hatására töltőáram alakul ki, ilyenkor az akkumulátor maga lesz a fogyasztó és energiát vesz fel, ekkor az előbbi vegyi folyamat fordítottan alakul, és az elektródák anyaga eredeti állapotba kerülnek, melynek végén az akkumulátor feltöltődött, újra alkalmas energiát biztosítani.

A különböző akkumulátorok és a hozzávaló töltők

A szerszámgépek háromféle energia tárolóval rendelkezhetnek, melyek lehetnek:

 • Nikkel kadmium vagyis NiCd: 30 éve gyártott akkumulátorok, jól terhelhetők, megbízhatók, hosszú élettartammal rendelkeznek. Jól tolerálják a szélsőséges hőmérsékleteket, hátránya a memória effektus, vagyis a lemerüléskor jelentkező feszültségesés. Ezek az akkumulátorok sok káros anyagot tartalmaznak, ezért ma már csak akkor használják ha helyettesítésük nem megoldható.
 • Nikkel metál-hibrid vagyis NiMH: bonyolultabb az elektronikájuk, kb. 600-800 feltöltés az élettartamuk, ezeknél is jelentkezik a memória effektus, de lemerüléskor nincs feszültégesés. Ezek nem tartalmaznak mérgező anyagot és több energiát is szolgáltatnak, mint a NiCd akkumulátorok. Hamarabb elöregsznek, gyakrabban kell cserélni őket. Elterjedtek a szerszámgépeknél és orvosi műszereknél.
 • Lítium-ion vagyis Li-ION: a legújabb és legmodernebb technológia, nincs memória effektus, lehet rész tölteni, nincs lemerülés előtti kigyengülés. Ezeket nem szükséges 100%-osra feltölteni, lehet rátölteni, sőt!

Az akkumulátor töltők használati előírásai az egyes akkumulátor típusoknál

Li-ion akkumulátorokhoz alkalmas töltők és használatuk:

Bármilyen töltöttségi szinten van az akkumulátor, feltölthető, de ne szakítsuk félbe a töltést, csak akkor vegyük le, ha teljesen feltöltődött ( +15 perc a lehűlés miatt) , ne használjuk 30 fok felett és -10 fok alatt. Csak saját töltőjükkel tölthetők.

Nikkel kadmium energia tárolók töltése:

Első használat előtt egy formázó töltést, vagyis 24 órás lassú töltést kell alkalmazni, továbbá károsító hatású, ha töltött állapotban újra van töltve. A lehető legrosszabb megoldás a félig lemerült akkumulátor újra töltése, ilyenkor az memória effektus szerint az akkumulátor megjegyzi a korábbi ciklusban felvett töltést, és ennyit fog csak leadni illetve később felvenni is.

Nikkel metál-hibrid akkumulátorok töltése:

Ezeket elegendő negyedévente egyszer teljesen lemeríteni és teljesen feltölteni. A gyorstöltést kedvelik de a túltöltés károsítja. Ne használjunk NiCd töltőt az NiMH töltő helyett, mert tönkreteszi a rendszerét.

Az akkumulátor töltők technikai paraméterei

 • töltési idő
 • feszültség, kapacitás
 • töltőáram
 • milyen technológiájú akkumulátorhoz valók ( NiCd, NiMH vagy Li-ion)
 • milyen márkájú eszközhöz valók
 • extra funkciók pl. ledes töltöttségi kijelző, tárolóban, kofferben, falra akasztási lehetőség, USB csatlakozók száma pl. powerbankok esetén
 • léteznek intelligens töltők, melyek ellenőrzik a cellák állapotát, hőmérsékletét, feszültségét és ennek megfelelően vezérlik a töltést
 • léteznek univerzális töltők egy adott szerszámcsalád minden tagjához használhatók

 

Töltők rendelése a Profibarkácstól

Bármilyen akkus szerszámgéppel rendelkezik is, töltőre vagy akkumulátorra szüksége lesz a használat során. A Profibarkácson nemcsak a barkács- és munkagépeit tudja beszerezni, de minden szükséges tartozék elérhető a vásárlók számára. Olyan kiváló minőségű töltőket talál nálunk, mint a Riwall, Einhell, Extol, Hecht, Scheppach, Yato,Graphite vagy a Verto. Nézzen körül, válassza ki a kívánt töltőt vagy kérjen segítséget ügyfélszolgálatunktól, ha további kérdése van.

Melyik töltőt ajánlja a Profibarkács?

Akkumulátor töltő vásárlásnál két fontos dologra figyelni kell, az egyik, hogy milyen márkájú a gépünk amihez töltőt keresünk, illetve milyen akkumulátorral rendelkezik. Ezekből kell kiindulni, de vannak más tényezők is amelyek a döntésünket befolyásolhatják. Például: 1 vagy 2 akkumulátort töltenénk egyszerre, szeretnénk ha a töltőnk az összes szerszámgépünket képes lenne tölteni? Mennyire legyen gyors?

Ha ezeket átgondoltuk, már nem nehéz a választás. Az egyik legjobb vétel, ha gyorstöltőt választunk, akár két kiállással, ami az adott márka legtöbb gépéhez alkalmas. Ezeket gyártónként megtalálja a webáruházban.

Használja mindig a gépéhez és az akkumulátorához megfelelő töltőt, hogy sokáig maximális erőbedobással dolgozzanak berendezései!

 

Gyakran ismételt kérdések az akkumulátor töltők vásárlásával kapcsolatban

 

Mi történik ha a Li-ion akkumulátort túltöltöm?

A Li-ion akkuk védőáramkörrel ellátottak, ez megakadályozza a túltöltést, a cellafeszültség nem tud túl nagy értéket felvenni a töltés során.

Használhatom régi Ni-Cd töltőmet az új NiMH akkumulátoraim töltésére?

Nem használható. Új NiMH töltővel lehet tölteni Ni-Cd akkumulátort, de nem szabad Ni-Cd töltővel NiMH akkumulátort tölteni.

Einhell Power X-Charger eszközeimhez melyik töltő a legjobb?

Az Einhell Power -X-Twincharger töltőt ajánljuk, mellyel egyszerre 2 akkumulátort is tölthet, intelligens töltés felügyelettel.