Felsőmaró, élmaró gép

A felsőmaró, élmaró gépek a fa munkadarabok megmunkálásának fontos eszközei. Bútorgyártásban, asztalosiparban nélkülözhetetlen a használatuk. A felsőmarók a famegmunkálásnál szegélyek kialakításához, mélyedések kimarására használatosak. Az élmarók élek megmunkálására alkalmasak, kisebbek, könnyebbek, és főleg kerekítéshez, élgömbölyítéshez, díszesebb szegélyek kimarásához használják. A marókések nagyon fontos tartozékai, kiegészítői egy ilyen berendezésnek, értelemszerűen, ha ezekből több fajta áll rendelkezésre, több egyedi mintázatot, megoldást lehet kivitelezni a fa munkadarabon.

Felsőmaró, élmaró gépek közötti különbségek

A felsőmarók:

 • szegélyek kialakításához, mélyedések kimarásához
 • használható élprofilok, lapprofilok marásához (pl. bútorajtó)
 • különböző, fába mart minták kivitelezéséhez
 • egyszerű mintáktól a bonyolultakig szinte mindenféle marás kivitelezhető, késektől függően
 • robusztusabb, nagyobb a teljesítménye, mint az élmarónak
 • nagyobb kések befogására is alkalmas
 • gördülőkocsival ellátott vezetőkeret segítségével gyalulni is lehet vele
 • pontos süllyesztések készíthetők sík fafelületen vele
 • nagyobb géptest, kétkezes fogás

Az élmarók:

 • kerekítéshez, élgömbölyítéshez, élletöréshez, lekerekítéshez, díszes szegélyek marásához
 • furnérok, dekorok szintbemarásához
 • kisebb géptest, egykezes fogás
 • többnyire vezetőgörgővel ellátott marószerszámmal használják

Lényegében a felsőmarók tudják azt, amit az élmarók, de annál többet is! Marógépekkel való munkavégzés esetén mindig viseljen védőszemüveget!

A felsőmarók, élmarók kiválasztása

A marógép vásárlásánál a teljesítményt, felszereltséget érdemes az igényekkel és a felhasználás céljával szinkronba hozni. A kisebb gépekkel könnyebb a használat, a mozgatás, forgatás, esetleg nehezebben hozzáférhető helyek is megközelíthetők. A nagyobb gépek súlyosabbak, robusztusabbak, ezek stabilan fekszenek a munkadarabon. Hobbi, barkács célra kisebb gép is tökéletesen megfelelő, míg rendszeresen végzendő, nagyobb munkákhoz jól jön, ha vastagabb szárú marók befogását is lehetővé teszi a berendezés. A nagyobb, drágább gépekhez többféle szárátmérőt befogni képes adapterek tartoznak, ez nagyon nagy előny gyakori, eltérő marási feladatok felmerülésekor.

A felsőmarók, élmarók technikai paraméterei

A berendezések adatlapjain van néhány technikai adat, melyeket érdemes átnézni vásárlás előtt, hogy biztosan a számunkra legmegfelelőbb gépet sikerüljön kiválasztani. Mindenkinek más az igénye, van, akinek hobbi célra kell, van, akinek napi szinten különböző marási feladatok elvégzésére. Ezekhez az igényekhez a gyártók különböző típusok piacra dobásával alkalmazkodnak, melyet jól mutat az is, hogy a legolcsóbb gép és a legdrágább között nagyjából 2-szeres árkülönbség van.

 • teljesítmény: Wattban adják meg a gyártók, általában 700-1300 W közöttiek találhatók a kínálatban
 • fordulatszám: legtöbb gépnél 9000-30000 rpm közötti intervallumban van az üresjárati fordulatszám
 • fordulatszám, sebességszabályozást tud-e a gép?
 • befogó mérete (6/8/12 mm)
 • gép tömege
 • porszívó csatlakozási lehetőség van-e?
 • marási mélység rögzítővel rendelkezik-e?
 • milyen a gép markolata
 • mit tartalmaz a doboz? pl.: tartozékok, porelszívó adapter, marók száma, kábelcsíptető stb.

Einhell gépek a felsőmarók, élmarók között

Az elektromos felsőmarók között 2 árszinten is találunk gépet az Einhelltől. A TC-RO 1155 E az olcsób, mely egy  könnyen kezelhető, erős szerszám, az igényes barkácsolók nélkülözhetetlen eszköze.

A marómélység több fokozatú revolver ütközővel gyorsan kiválasztható és a finombeállítóval pontosan beszabályozható. A forgácsvédő tábla növeli a munkabiztonságot.

Az elektronikus fordulatszám-szabályozóval a felső marófunkció optimálisan igazítható az anyag és a marógép igényeihez. Az orsóreteszelő gyors, fáradozás nélküli szerszámcserét tesz lehetővé, emellett a kiegyensúlyozott formaterv gondoskodik a készülék stabilitásáról.

A szorítófogó lehetővé teszi, hogy 6 mm vagy 8 mm szárátmérőjű szerszámot is használjunk. A porelszívó adapter segít rendet és tisztaságot tartani a műhelyben.

Üresjárati fordulatszáma 11.000-30.000 rpm.

Az olcsóbb gépek között van, de erősnek számít, ezermestereknek, barkácsolóknak több, mint tökéletes választás.

 

Az Einhell TE-RO 1255 E egy kiváló minőségű és nagy teljesítményű készülék, amely nélkülözhetetlen segítség, ha igényesen és gyorsan szeretne tömörfát, rétegelt lemezt vagy farostlemezeket megmunkálni.

A marásmélységet egyszerűen beállíthatja a revolverütközővel, a finombeállítás segítségével pedig még pontosabbra hangolhatja. A forgácsvédő lemez extra védelmet nyújt. A TE-RO 1255 E fordulatszámát a marógép és a megmunkálandó anyag tulajdonságaihoz igazíthatja a fordulatszám szabályozó elektronika segítségével. A tengelyzár gyors, fáradság nélküli szerszámcserét, a formatervezett kialakítás pedig biztos tartást szavatol. A feszítőfogó rugalmas használatot biztosít azáltal, hogy lehetővé teszi 6 mm-es vagy 8 mm-es szárátmérőjű szerszámok használatát.

A talp műanyag betétje kíméli a munkadarab felületét. Az ergonomikus, Softgrip borítású markolat kényelmes és biztonságos fogást biztosít.

Ez a gép már drágább, viszont erős, sok funkcióval rendelkezik, mint például az állítható mélység, a tengelyzár az egyszerű szerszámcseréhez, és 1200 W teljesítményével a piacon elérhető legjobbak között van.

 

Egy műhely tisztán tartása nem egyszerű feladat, por, olaj, zsír, különféle szennyeződések tezsik nehézzé a munkát. Egy magas telejsítményű ipari porszívóval, takarítógéppel a takarítás is jóval egyszerűbb.

 

Felsőmarók, élmarók a Profibarkácson

Webáruházunkban alacsonyabb és kissé drágább árfekvésű felsőmarókat egyaránt megtalál, az Einhell, Scheppach, Extol, Graphite, Verto, Hyundai, Yato gyártóktól egyaránt. Legyen szó barkácsolásról, általános lakossági felhasználásról vagy műhelyi, professzionális igénybevételről, termékeink között mindenki rábukkan az igényeinek, elvárásainak megfelelő gépre. Hatékony, profi munkához nélkülözhetetlen szerszámgépekről van szó, ha pedig többféle marókést beszerez hozzájuk, sokkal több mozgástere lesz a munkadarabok marásánál.

 

Gyakran felmerülő kérdések a felsőmarókkal, élmarókkal kapcsolatban

 

Jó minőségű felsőmarót vásárolnék barkács célra, melyiket rendeljem meg, mit ajánlanak?

Az Einhell TC-RO 1155 E típusú felsőmaró egy kiváló minőségű szerszámgép, barkács szinten biztos, hogy megfelel az igényeknek.

Felsőmarónál a forgásiránynak megfelelően kell a marást végezni?

A forgásiránnyal szemben szabad csak vágni, a szerszámot tolni kell, különben a mart felület szétforgácsolódik.

Most gondolkodom felsőmaró vagy élmaró gép vásárlásán. Fába mart mintákat fogok készíteni, melyiket ajánlják?

Most gondolkodom felsőmaró vagy élmaró gép vásárlásán. Fába mart mintákat fogok készíteni, melyiket ajánlják?