Olajszűrő leszedő

Az egyik legalapvetőbb, mégis legfontosabb rutinkarbantartás a járművünkön az olajcsere. Évente néhányszor az olajjal együtt az olajszűrőt is cserélni kell, ezeknek az eltávolítása azonban nem mindig egyszerű feladat, különösen, ha szorosan van rögzítve. Éppen ezért hasznos készség, ha tudjuk, hogyan kell használni az olajszűrő leszedő szerszámokat és felismerjük mi alapján érdemes választani közülük.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
690 Ft - 24 790 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
63 termék
63 termék

Az olajszűrő leszedők típusai és használatuk

Az olajszűrők sima, henger alakú tartályok, amelyek peremük körül bordázottak. Nehéz megfogni őket, különösen, ha olajosak és zsírosak, ez teszi elengedhetetlenné, hogy az eltávolításukhoz a rendelkezésre álló különböző szerszámok közül a megfelelőt használjuk. Az olajszűrő leszedő kiválasztása a szűrő méretétől, a szűrő körül rendelkezésre álló helytől és attól függ, hogy milyen szorosan van a szűrő csatlakoztatva.
Több típus közül választhatunk, ezért mielőtt belevágnánk, győződjünk meg róla, hogy pontosan milyen igényeink és lehetőségeink vannak. Ne feledjük továbbá, hogy mindig tartsuk be az autó gyártója által előírt összes biztonsági óvintézkedést és előírást.

Olajszűrő leszedő készlet

Ha szeretnénk mindenre felkészülni, érdemes elgondolkodni egy olajszűrő leszedő készlet beszerzésén, hiszen ezek számos járműhöz és olajszűrő típushoz is használható eszközt tartalmaznak. Egy igazán jó készlet biztosan rejt olajszűrő fogót, láncos, illetve körmös olajszűrő leszedőt. Nem csak akkor hasznosak ezek a készletek, ha nem tudunk elsőre dönteni a szerszámok között, de akkor is, ha már gyakorlottabb barkácsolók vagyunk, hiszen műhelyekben is kiválóan alkalmazható.

Olajszűrő fogó

Az olajszűrő fogók az egyik legelterjedtebb olajszűrő leszedő eszközök. Az olajszűrő fogók három vagy négy ponton osztják el az erőt, hogy javítsák a tapadást és korlátozzák a csúszást, így lehetővé téve az olajszűrő könnyű eltávolítását. Különböző méretekben és kialakításokban kaphatóak, így számos olajszűrő eltávolítására alkalmasak lehetnek.
Használatkor szorosan rögzítsük a mechanizmust a szűrőre, majd forgassuk a karokat addig, amíg az meg nem lazul. Fontos azonban, hogy győződjünk meg róla mindig, hogy a fogót biztosan tartjuk, mielőtt megpróbálnánk meglazítani a szűrőt.

Láncos olajszűrő leszedő

A láncos olajszűrő leszedő többféle méretű olajszűrőhöz is használható, és a rendkívül zsíros olajszűrőkhöz is jól megfelel. Az eszköz fő része egy erős fémlánc, amelynek fő feladata, hogy a használat során képes legyen ellenállni a fellépő nyomatéknak. Számos további előnye között szerepel, hogy könnyen állítható, sokoldalúan felhasználható és kompakt a kialakítása.
Használatakor a lánc hurkát a szűrő köré kell helyezni, majd az óramutató járásával ellentétes irányba forgatni a rudat, addig, amíg a lánc a szűrő köré nem tekeredik. Ekkor a rudat egy dugókulccsal tovább feszítjük, hogy növeljük a lánc feszességét, amely beleássa magát az olajszűrő puha fémburkolatába, és ezzel csökken a csúszás veszélye.

Körmös olajszűrő leszedő

A körmös olajszűrő leszedők egyik legfőbb jellemzője az általában három darab köröm, amelyek a szűrő oldalához kapcsolódnak. Ez az eszköz kifejezetten úgy lett kialakítva, hogy a lehető legszorosabban tartsa az olajszűrőt, ezzel lehetővé téve annak egyszerű eltávolítását, még azokban a helyzetekben is, amikor az nehezen hozzáférhető helyen van. Mivel ez a szerszám a legtöbb esetben könnyen állítható, így sokféle méretű olajszűrő leszedésére alkalmas lehet.


Használata is a fentiek mentén történik: a körmök szorosan megfogják a szűrő felületét, majd egy nyomatékkulcs vagy racsnis kulcs segítségével forgatni kell az eszközt, hogy az olajszűrő meglazulva könnyen eltávolítható legyen.

Olajszűrő leszedők karbantartása és ápolása

Annak érdekében, hogy hosszú életet biztosítsunk olajszűrő leszedőinknek nemcsak az ár-érték arányban megfelelő eszköz kiválasztása fontos, hanem a szerszám későbbi karbantartása is. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy rendszeresen ellenőrizzük ezeket, és győződjünk meg róla, hogy nincs rajta repedés, kopás, vagy bármely más sérülés.
Használat után érdemes mindig megtisztítani az eszközt, amelynek jó módja, ha egy papírtörlővel vagy régi ronggyal eltávolítjuk az esetleges szennyeződéseket vagy olajmaradványokat. Ha bármilyen tisztítószert használunk ehhez, mindig ügyeljünk rá, hogy az olajszűrő leszedőn ne maradjon ebből a tisztítás után, ugyanis ez is károsíthatja az eszközt a későbbiekben.

Olajszűrő leszedő vélemények

A fenti szempontok mellett érdemes vásárlás előtt a különböző márkák között is szétnézni, ehhez pedig a legegyszerűbb módszer az, ha a termékeket „népszerűség szerinti” listázásra állítjuk be. Ekkor azok az eszközök kerülnek előre, amelyeket a vásárlók a leggyakrabban tekintenek és vásárolnak meg. Érdemes elolvasni továbbá a szerszámok alatt található hiteles, nem szerkesztett vásárlói véleményeket és értékeléseket is.