Árnyékoló háló

Az árnyékoló hálók régóta jelen vannak a piacon, jelentős a szerepük az árnyékolás technikában illetve a belátás védelemben. Az ilyen hálókkal nemcsak a tűző napsugarak ellen védekezhetünk, de magánszférát is létrehozhatunk akár a kerítésen, akár az erkélyen használva, a kíváncsi tekintetektől védi a személyes terünket. Szinte mindenkinek a lakásában, otthonában, kertjében, nyaralójában felmerülhet, hogy valamilyen gyorsan beüzemelhető árnyékolási megoldást kell találni, vagy éppen kerítést, balkont bevonni, teret elválasztani, vagy veteményesét árnyékolni, védeni. Ezek  a hálók hamar telepíthetők a kívánt helyre, és azonnali megoldást kínálnak a fenti problémákra.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
1 790 Ft - 40 290 Ft
Márka
Termék státusza
Szűrés és rendezés
16 termék
16 termék

Mire jó az árnyékoló háló vagy belátásgátló háló?

Az árnyékoló, vagy más néven belátásgátló hálók ötletesen használhatóak erkély korláton rögzítve belátás védelmi funkció ellátására. A vízszintes vagy függőleges elhelyezése el is dönti a funkciót. Teraszokon, kerti kiülők fölött alkalmas árnyékolásra is, a különböző vastagsággal tetszés szerint kialakítható, hogy mennyi fényt engedjen át. Természetesen sokféle megoldás van a hálók mellett még árnyékolásra, az egyik kiváló megoldás a napvitorla, mely rengeteg színben, alakban, méretben megvásárolható, rögzítése könnyű és gyors.

 

 

Erkély, terasz, balkon, lodzsa belátás és napsütés elleni védelme árnyékoló hálóval

Árnyékoló háló kerítésre és belátás elleni védelem

Az belátás gátlás fontos megoldandó feladat kerítések esetén is. Senki nem szeret úgy grillezni vagy úszni egyet a medencében, hogy közben a szomszédok vagy járókelők kíváncsi tekintete követi. Az árnyékoló hálók egyszerűen telepíthetők kerítésre, kerítés oszlopokra is. Vastagságuk eldönti mennyire gátolják a belátást, 30-99 % között választhatunk közülük. A 90 % fölöttiek már az időjárás viszontagságait is jól bírják, az erős napsütést, a szelet, ezek a legstrapabíróbb hálók.

Bizonyos növények nem kedvelik a perzselő napot, ezeket érdemes árnyékoló hálóval bevont kerítés mellé telepíteni, figyelembe véve a Nap járását.

 

Térelválasztás árnyékoló hálóval

Az belátásgátló hálók kiválóan alkalmazhatóak lakóterületek, telkek, teraszok, játszóterek, kertek, sportpályák és építési területek elkerítésére, határolására. Védőhálóként is használják sportpályákon vagy sport rendezvényeken, építkezéseken.

 

Háló alkalmazása növénytermesztésben

Alkalmazásuk elterjed a növény- zöldség- és gyümölcstermesztésben, virágkertészetekben,  jó szolgálatot tesz a tűző nap, a szél, a madarak, állatok, jégkár ellen. Akár nagyobb mezőgazdasági terület fölé, de akár az otthoni veteményes fölé is ajánlott az elhelyezése. Használatával például a madarak nem tudják kienni a földből az elvetett magokat. Az árnyékoló alatt sokkal kedvezőbben alakul a léghőmérséklet, befolyásolja az éjszakai és déli hőmérséklet közti ingadozást és a levegő magasabb páratartalmát is biztosítja, ezek mind rendkívül hasznosak a növények számára.

 

Szélfogó megoldás

Nem biztos, hogy az kerítés árnyékoló hálókról első körben a szélfogó jut eszünkbe, pedig kiválóan alkalmazhatók erre a célra is.  Felfogja és csillapítja az erős szelet, védi a kertet, a növényeket, a széllel érkező falevelet, port, szennyeződéseket képes felfogni, így sokáig tiszta maradhat a kert, vagy a medence.

 

A belátásgátló hálók vastagsága

Általában   30g/m2 és 260g/m2 között gyártják. A 90g-os hálóval 80%-os belátás korlátozást lehet elérni, amíg egy 160g/m2-es hálóval 90%-os belátás korlátozást lehet elérni

Fontos kiemelni, hogy minél sűrűbb szövésű, vagyis nehezebb egy árnyékolóháló, annál strapabíróbb, időtállóbb.

Az anyag sűrűsége meghatározza:

  • a légáteresztést
  • az átjutó napfény mértékét
  • a felfogott szennyeződések mennyiségét és fajtáját
  • a beláthatóságot

A kerítés háló élettartama alapvetően 2 tényezős, mégpedig az UV védelme és a vastagsága. Akkor erős és jó ez a belátás gátló háló, ha vastagsága 180G, ekkor biztosítja a 90-95% belátás elleni védelmet és ebben az esetben állja ki az erősebb szeleket is károsodás nélkül.

A dupla UV védelemmel ellátott hálók még jobban bírják a viszontagságokat,  akár 5 évig is képesek betölteni funkciójukat.

 

Az árnyékoló hálók rögzítése

Természetesen nem csak a háló minőségétől és felhasználásától függ a tartóssága, hanem a szakszerű felrögzítésétől is és ezt érdemes precízen elvégezni.  Történhet kapoccsal, zsineggel, csipesszel, gyorskötözővel, madzaggal, a lényeg, hogy megfelelően stabil legyen, akkor tudja betölteni funkcióját hosszú ideig az árnyékoló.

 A felhelyezéskor érdemes megfeszítve feltenni, a széleken visszahajtani. Így lesz igazán szép és dekoratív a háló. Könnyű szabni és a vágás után sem bomlik tovább a szövet.

 

A belátásgátló hálók, kerítés árnyékolók és kerítés takarók színválasztása

A hálók több – általában természetes- színben elérhetőek, az egyik legkedveltebb a zöld, mivel ezzel lehet a legtermészetesebb, a leginkább kertbe olvadó összhangot megteremteni. Természetesen a zöldön kívül barna és szürke színben is gyártják, hiszen sokan ezeket a trendi, a házuk homlokzatához, teraszához illő színeket kedvelik és keresik.

 

Árnyékoló hálók azonnal a Profibarkácstól

Néhány kattintás és már küldjük is Önnek a kiválasztott hálót, a választék óriási. Először érdemes a célt meghatározni, hogy árnyékolásra vagy inkább belátás ellen szeretné a hálót használni, mennyire legyen sűrű a szövése, és milyen legyen a színe.  A Profibarkácson zöld, barna, szürke hálók számtalan méret és sűrűség variációban elérhetőek, akár szettben is, rögzítőkapcsokkal. Nature, Supertex, Mediumtex, Lighttex, Greytex, Goldtex, Browntex márkákból tud választani, minden felhasználási célhoz megtalálja a megfelelő ajánlatot.  Webáruházunk széles kínálatában az árnyékolók mellett megtalálja a kert dekorálásához, kényelmesebbé tételéhez szükséges berendezéseket, mint például függőágyat, hintaágyat, mely praktikusan elhelyezhető egy árnyékoló háló alá.

 

Gyakori kérdések az árnyákoló hálókkal kapcsolatban

 

Árnyékoló hálót vagy napvitorlát használjak a konyhakertem fölé?

A veteményesek tűző nap elleni védelmére az árnyékoló háló a jó megoldás. Régóta használják a mezőgazdaságban zöldség és gyümölcs termesztésnél is, hiszen az árnyékoláson túl számos más előnnyel is bír. ( jégkár, erős szél, madarak...)

Az árnyékoló hálót télre szedjem le a pergoláról?

Aki a hálót napsütés elleni védelemre használja, leveheti télre, ezzel kitolja a háló élettartamát. A jó minőségű, több éves UV védelemmel ellátott hálók egyébként jól bírják, ha kerítésre, térelválasztásra van használva, ez a funkció nem csak nyáron szükséges, tehát ebben az esetben nyugodtan kint hagyható, nem kell leszedni, majd újra telepíteni.

A napvitorla a jobb vagy az árnyékoló háló?

Mindkettő rendkívül praktikus, a felhasználási cél, a rögzítési lehetőségek, a szükséges lefedni kívánt méret mind mind befolyásolják, hogy melyik lesz a megfelelő választás. Egy meglévő erkély fölé jobb a napvitorla, belátás ellen ugyanakkor a kifeszített háló. Egy kerti pergolára viszont a háló a megoldás tűző nap ellen.