Kulcskészlet

A csavarkulcsokat használjuk csavaranyák illetve a hatlapú fejescsavarok meghúzására, valamint a reklámok fontos kellékei: akinél csavarkulcs van, az biztos, hogy kemény fizikai munkát végző ember. Egy kis extra tudás, amit érdekes információ lehet, hogy Angliában "wrench", Amerikában "spanner" néven hívjuk ezeket a szerszámokat. Alapvetően két formában találjuk meg őket: az egyik a villáskulcs készlet a másik pedig a csillagkulcs készlet. A különbség a kettő között az, hogy a csillagkulcs teljesen körülöleli a csavart, míg a villás viszont csak egy részét. A fenti információ birtokában nézzük milyen variációk léteznek: villáskulcs, csillagkulcs, csillag-villáskulcs, kettős villáskulcs, kettős csillagkulcs készlet. Természetesen a gyakorlatban csillagkulcsnak szokták hívni a csillag-villáskulcsot is és a kettős csillagkulcsot is. A csavarkulcsok mérete igazából a csavarokéhoz igazodik, ami a csavarok két szemközti, párhuzamos lapjának távolsága milliméterben megadva.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
1 290 Ft - 51 890 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Terméktípus
Típus
Termék státusza
Szűrés és rendezés
84 termék
84 termék

Mit érdemes tudni a villás és a csillagkulcs készletekről?

Ahogy már említettük, a csavarkulcs készletek különböző alkalmazásokhoz és követelményekhez kínálnak csavarkulcsokat. Ezek a kéziszerszámok fix méretekkel vannak kialakítva az anyák és csavarok meglazítására illetve meghúzására, és a különböző csavarkulcsok választékát tartalmazó készlet számos különböző méretet és stílust is tartalmaz annak érdekében, hogy biztosan kéznél legyen minden szükséges elem. Ezeket a készleteket leginkább dobozban kapjuk, tok vagy habszivacs tálcában, ami megvédi a szerszámokat a sérülésektől szállítás közben.

Egy csavarkulcs készlet esetében a darabszám két darabtól akár ötven vagy még több is lehet. A csavarkulcsok leginkább racsnis csavarkulcsként kaphatók, csillag-villás kulcsok vagy csillagkulcsok. Kínálatunkban olyan márkák között válogathattok, mint a Yato, Extol Premium, Vorel, Neo vagy akár Topex és Fortum szerszámai.

A csillagkulcsokról érdemes tudni, hogy a belső fogazatuk általában dupla-hatszög alakú és a fej gyakran a kulcs síkjával zár be szöget (vagy esetleg egyből eltolással csatlakozik), így tudunk hozzáférni azokhoz a csavarokhoz is, amik például egy lapra fekszenek föl. A villáskulcsok feje általában 15 fokos szögben el van fordítva, ami megkönnyíti a csavarok meghúzását. Ha pedig nem kell villáskulcs, akkor jöhet a csavarbehajtó!

 

Hogyan működnek a kulcskészletek?

A csavarkulcsokról fontos tudnivaló, hogy nagyobb tapadást és nyomatékot biztosítanak a felhasználó számára a kötőelemek forgatásakor. Néhány egyetlen fejjel rendelkezik, néhány pedig kettős fejjel rendelkezik, amelyeknek a mérete illetve a hossza is különböző lehet. Minél hosszabb a szerszám, és minél nagyobb a fej, a felhasználó annál több tőkeáttétel képes a makacs kötőelemek esetében illetve lehetővé teszi a nagyobb nyomaték alkalmazását is. A készletek léteznek 7, 12 de akár 26, vagy több részes kivitelben is. Anyaguk jellemzően króm-vanádium acél ötvözet, amit könnyen felismerhetünk a CrV, vagy Cr-Va jelölésről.

 

 Racsnis csillagkulcs és állítható villáskulcs készlet

A kettős végű kulcsokról tudni kell, hogy általában két szomszédos méretű véggel készülnek, például egy 4x5-ös kulcs az egyik vége 4mm, a másik vége pedig 5mm-es csavarokhoz tudjuk használni. Ám hiába szépek a csavarkulcskészletek, a legtöbb felhasználó igényeit kielégíti egy állítható villáskulcs is. Ezeknek a szerszámoknak a fejnyílása egy csavar segítségével állítható, így egy kulccsal akár 50-60mm-es csavarméretig is elboldogulhatunk a szerelések alkalmával.

Ha úgy döntünk, hogy egy állítható csavarkulcsot veszünk, akkor különösen fontos jól megnézni, hogy mit vásárlunk. Na de miért? Tudniillik, hogy a beállított méretnek tilos lötyögnie, hanem teljesen stabilan kell állnia a fejnek, különben a használat során el fogja nyírni a csavarfejeket, ami nem szerencsés. A csavarokkal az szokott a nagy probléma lenni, hogy munkaigényes a meghúzásuk, és fordulatonként 360 fokot kell forgatni rajtuk. Ez akkor is nagy meló, ha jól elérhető a csavar, de akkor viszont különösen idegzsibbasztó, amikor szűk helyen kell dolgoznunk, mindig levenni a kulcsot, átfordítani, majd újra ráfogni a csavarra.

Aggodalomra viszont semmi ok, hiszen ezt a problémát oldja meg a racsnis csillagkulcs készlet.  Ahogy a csavarhúzónál is, úgy itt is pont arra való a racsni, hogy az egyik irányba forgatva húz a kulcs, a másik irányba viszont nem. Tehát nem kell levennünk a kulcsot a csavarról, hanem egy jellegzetes kattogó hang kíséretében vissza lehet forgatni a szárat, majd újra húzni egyet a csavaron. A működési irány természetesen változtatható, így meghúzni és kilazítani is lehet racsnis kulccsal. Ezeknek a racsnis szerkezeteknek az az egyik jellemző tulajdonságuk, hogy nagy a terhelhetőségük. Mivel a nyomatékot a kis fogacskákon keresztül juttatják el a csavarig, emiatt a szűk keresztmetszet a fogak mechanikai minősége. A másik fontos szempont pedig, hogy hány fogacskából áll a szerkezet, mivel minél sűrűbben vannak a fogak, annál kisebb lépésekben tudunk haladni, és annál kisebb mozdulatokra reagál a racsni.

 

Kulcskészlet rendelés online

Reméljük tudtunk mindenkinek segíteni, hogy jobban megismerje a csillag- illetve villáskulcs készletek világát. Webshopunkban rengeteg fajta villáskulccsal illetve csavarkulccsal találkozhattok, mint például racsnis csillagkulcs, állítható villáskulcs, vagy akár említhetjük számotokra a szigetelt csillag- és villáskulcs készleteket is. Reméljük mindenki megtalálja számára éppen a tökéletes kulcskészletet, amit az adott feladathoz tud majd tökéletesen használni. Ha pedig inkább több fajta szerszámmal együtt szereznéd be, akkor érdemes megnézni egy szerszámkészletet.