H-P: 8:00-16:00

+36-1-23-44-99-8

Termékek
Szállítás
Ajánlatkérés
Rólunk
Kapcsolat

Menetmetsző, menetfúró

Menetmetsző, vagy menetfúró beszerzéséhez a legjobb helyen jár! Akár pár száz forintért beszerezhetőek, ahogy a menetjavító betétek is. Ezek az eszközök akár egy életre kiszolgálják és minden műhely egyik alapvető szerszámát ismerjük benne. Menetmetszőt, menetfúrót tehát rendeljen a Profibarkácson!


115termék 136
115termék 136

Minőségi  menetmetsző

Te is botlottál már bele nehézségekbe, amikor a fémek vagy akár fa fúrásával találkoztál? Előfordult már, hogy többször tönkrement a fúród a barkácsolás közepette? Ez a probléma nem csak idegesítő, de emellett nagyon baleset veszélyes is, hiszen az elpattanó fémszilánkok nagyon könnyen megsérthetik a bőrt, de akár a szembe kerülve még nagyon gondokat okozhatnak. Ezért is nagyon fontos megválogatni azokat a szerszámokat, amikkel dolgozunk.

A legfontosabb, hogy azonnal megfelelő magfuratot tudjunk készíteni az elérni kívánt menethez, amit akár egy menetfúró és menetmetsző készlettel pillanatok alatt el is tudunk készíteni. Ezeket lehet használni acélszerkezeteknél, lemezszekrényeknél vagy akár ennél nehezebb is megmunkálható anyagoknál. A különböző méretű fejeknek köszönhetően rengeteg lehetőségünk van, hogy kiváló munkát végezzünk a menetfúrás vagy menetmetszés alkalmával.

Webáruházunkban minden gépet és kéziszerszámot megtalál, nézzen szét például a gérládák között is.

 

Menetmetsző és menetfúró – mire valók?

A menetmetszést és a menetfúrást érdemes először tisztába tenni, hogy melyik mit is jelent. A menetfúrás belső menetet fog jelenteni a menetmetszés pedig külső menetet. Kezdjük a menetmetszéssel: A menetmetszéshez sokkal kevesebb kellék szükségeltetik, mint a menetfúráshoz. Ha menetmetsző használunk, az egy körben képes a menetet elkészíteni, és ahhoz, hogy forgatni tudjuk a kis fejet, használnunk kell egy behajtó kart, amibe be lehet helyezni a kis menetmetsző fejet. Ahhoz, hogy egy menetet tudjuk csinálni vagy javítani, szükségünk lesz egy metszőfejre és hozzá egy hajtó karra, amelyben ezt a fejet rögzítjük és innentől kezdve fogjuk tudni ezt kézzel forgatni.

A menetfúrás egy kicsivel bonyolultabb, mert vannak eltérések a különböző anyagokban, anyagkeménységben és minden egyéb szempontból is komplikáltabb lehet a feladat. Ismerünk olyan menetfúrót, ami akár három lépcsőben tudja megoldani a menetnek a fúrását. Sok esetben csíkokkal vannak megjelölve a fúrók, melynek segítségével első körben tudunk egy kisebb menetet fúrni, viszont ehhez is kell egy hozzávaló hajtókar amely szinte be tudjuk szorítani a kis menetfúró szára. Először végig visszük az egyes furatot, majd a kettes metszést is megtesszük, ami nem teljesen mély menetet jelent, hanem amikor az utolsó végleges menetet kapjuk, akkor már a legnagyobb és teljes, éles menete van.

Egy menetfúró készlettel akár legkeményebb anyagokba is tudunk menetet készíteni. Létezik három, kettő illetve egylépcsős menetfúrás is, ahol a menetfúró szintén jelölve van (egy csíkkal, két csíkkal és csík nélkül). Ugyanazt tudjuk elérni mindhárom variációval, annyi a különbség, hogy nyilván a kétlépcsős és egylépcsős rövidebb idő alatt tudjuk elkészíteni a menetet. A kétlépcsős és egylépcsős esetében inkább a puhább anyagokhoz javasolt (réz, alumínium), míg a háromlépcsős akár keményebb, masszívabb anyagoknál is bevethető.

Végső és legmodernebb megoldás az, amikor a menetfúró egyenesen bitfejbe fogható. Belerakjuk a tartóba, egylépcsőben elkészít minden furatot és a furat elkészültével már a menetet is belemetszi, ezzel a lehető leggyorsabban tudjuk elkészíteni a feladatot.

 

Mire kell ügyelni mindenképp a menetfúrásnál?

  • Egyértelmű a megfelelő szerszámtípus megválasztása
  • A pontos szerszám befogadásra, mivel a szerszám ütése károsíthatja a menetnek a minőségét, de még rosszabb esetben akár el is törhet.
  • A javasolt forgácsolósebességet használjunk minden esetben.
  • Végső soron pedig erősen javasolt hűtő-kenő anyagot is használni.

 

Kenőanyag felvitele menetfúró használata esetén

Ha már elhatározzuk magunkat, hogy mindenképp barkácsolásba kezdünk és a kezünk ügyébe jut a menetfúró, mindenképp érdemes ezt hatékonyan és megfelelően használni. Menetfúrás esetén a kenőanyag használata igencsak tanácsos, mivel növeli termelékenységet, hiszen így gyorsabb lesz a forgácsolási sebesség.

Nem elhanyagolható információ az sem, hogy merőben megnöveli a szerszám élettartamát, megakadályozza a felhegesedést illetve elkerülhetjük a szerszámtörés veszélyét is.

Amikor körbe nézel webshopunkban érdemes mérlegelni, hogy mennyire gyakran használnád majd ezt a hasznos szerszámot, hiszen a készlettel rengeteg időt és kényelmetlenséget tudsz megspórolni magadnak. A védőfelszerelésről pedig most ne feledkezzünk meg! Akár fával, alumíniummal vagy más anyaggal dolgozunk, mindenképp tartsunk be a biztonsági előírásokat, sosem tudhatjuk mikor kerülhet akár por, vagy bármi fémdarab akár a szemünkbe vagy a kezünkbe a nagy munkálatok közepette. Használjunk kesztyűt illetve szemvédőt is.

Elérhető nálunk a menetmetszéshez, vagy fúráshoz minden kiegészítő. Így válogathat teljes készletek, fordítóvasak, hajtóvasak és menetjavítók között, de található menetkészítő, csőmenetmetsző kés és pótfej is. Kézi és gépi menetfúrót is talál. Menetfésűt is rendelhet. A Topex, Neo és Yato, Extol és Cztool márkák széles választékával várjuk!

Gyakori kérdések menetmetsző és menetfúró beszerzésekor

 

Mire jó a menetmetsző?

Segítségével olyan helyen is tudsz menetet készíteni, hogy aztán csavart hajts be, ahol amúgy nem lett volna rá lehetőséged. Ez a szerkezet menetet vág a furatba egy behajtókar segítségével.

Mire kell figyelni a használata közben?

Figyelni kell arra, hogy lassan tekerjük, hogy ne törjön vagy szoruljon be a furatba, és folyamatosan csavarlazítóval kell fújni, hogy hűtse – szárazon pedig nem célszerű használni, ugyanis úgy könnyen elmegy az éle, illetve a súrlódástól felhevülhet.

Mit tegyek, ha félremegy a menet?

Szedd ki a menetvágót, majd kezdd újra egyenesen, amíg könnyen nem forog benne.

Szűrés
Ár
 (Ft)
590 Ft - 125 190 Ft
Márka
Terméktípus
Termék státusza

100.000+ VÁSÁRLÓ NEM TÉVEDHET!

Megéri feliratkozni a heti 1-2 emailre - minden kedvezményünkről, új termékünkről és tudnivalóról tájékoztatni tudunk!