Forrasztópisztoly

Fémek közti kötésre két féle megoldás közül választhatunk először is a jól ismert hegesztés, ami két fém megolvasztásával hozz létre kötést, másrészt pedig a forrasztás közül választhatunk, melyhez forrasztópisztolyt is használhatunk. Másik elnevezése a pillanatforrasztó. A forrasztás akkor előnyösebb, ha gyorsan szeretnénk eredmény, hiszen a hegesztéshez a két fém olvadáspontját el kell érni ahhoz, hogy össze, olvadjanak, forrasztásnál viszont egy harmadik féle fémet olvasztunk melynek alacsonyabb az olvadáspontja ezzel meggyorsítva a munkaidőt.

 

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
4 890 Ft - 11 890 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Teljesítmény  (W)
-
100 W - 200 W
Maximális hőmérséklet  (°C)
-
350 °C - 650 °C
Hőfokszabályzó
Termék státusza
Szűrés és rendezés
10 termék
10 termék

Ráadásul a hegesztéshez komolyabb szakmai tudás szükséges, míg a forrasztást bárki megtanulhatja, és könnyedén alkalmazhatja otthon akár szerelés akár barkácsolás közben van szükség fém kötésre. Elvétve cinező pisztoly néven keresik vásárlóink. Sokféle eszközzel tehetjük meg ezt a tevékenységet, amihez weboldalunkon, az alábbi linkeken meg is találhatja őket. Az egyik ismert ilyen eszköz az a forrasztó páka vagy ennek egy komolyabb verziója a forrasztó állomás. Ha mégis inkább hegesztésre lesz szüksége, nézzen szét az inverteres hegesztők között.

A forrasztópisztoly felépítése és működési elve

A forrasztás alapszabálya egy tényen alapul, mely szerint a forrasztópáka jelen esetben a forrasztópisztoly, vagy pillanatforrasztó hegyén a maximális hőmérsékletet kell elérnünk ahhoz, hogy az képes, legyen megolvasztani a csatlakozó elemeket. A cinező pisztoly legfontosabb eleme a rúd, amit csíknak neveznek, ez a része érintkezik az olvasztott részekkel ez a része egy fémcsőbe van építve, amit fűtő elem vesz körbe ennek hatására melegszik fel eszközünk a megfelelő hőmérsékletre az olvasztáshoz. Rendelkezik egy fogantyúval is hogy ezzel kényelmesen kézben tudjuk tartani a hatásos használat érdekében.

Hogy a fűtőelem ne olvadjon meg a test körülötte szigetelő anyaggal van burkolva ezt általában csillám vagy üvegszálból készítik rá. A hátoldalán egy lyuk van kialakítva azért, hogy a huzal ezen keresztül az elektromos áram áthaladásával a készülék tápellátásába jusson. A tartó része gyakran fából vagy hőálló műanyagból készül, a fotógyártású forrasztópisztolyokban.

A pillanatforrasztó rendkívül egyszerű működési elven alapul, hiszen amikor a terméket egy normál kimenetre csatlakoztatjuk, az áram átáramlik fűtőelemre, és így egy igen nagy mennyiségű hőt képes fel szabadítani, amely ezután átkerül az úgynevezett csípőre, és végül 350 ° C-ra melegíti azt.

 

Miért hasznos egy forrasztópisztoly

Haszna a gyorsaságában és a precíz munkában rejlik, hiszen a pisztolyforma kialakítása segíti a kényelmes stabil tartását, amivel így könnyedén és pontosan tudjuk az adott területen alkalmazni. Nagyobb munkákhoz rendkívül ideális választás, hiszen az előbb említett kényelmes kialakításnak köszönthetően sokáig megerőltetés nélkül használhatjuk, súlyuk is elég alacsony így tehát nem fáradunk el akkor, sem ha több ideig kell használnunk egyhuzamban.

Több féle fokozatuk pedig elősegíti, hogy több féle fém megolvasztásával hozhassunk végre kötést, többek között azt is megemlíthetjük, hogy a forrasztás által nem roncsoljuk az köttetendő anyagokat sem.

 

Pillanatforrasztó alkalmazása és óvintézkedések

Manapság a forrasztópisztolyokat rengeteg féle képpen alkalmazhatjuk, a különféle területeken különböző teljesítményű eszközökre lesz szükség. A 40 W alatti készülékek az elektronikus alkatrészek forrasztásához alkalmasak, a villanyszereléshez pedig rendszeresen olvasztható anyagokat alkalmaznak, emelet még használják őket a gyártásban, műhelyekben, otthon a villamos energia és a csővezetékek összekapcsolására is.

Fontos a megfelelő és biztonságos használat, és a baleset megelőzés érdekében mindig be kell tartani mindet, amit a forrasztópisztoly leírásában kapunk utasítást. Olyanokat, mint azt hogy a bekapcsolás ellenőrizzük le a csíkot és vegyük szemügyre eszközünket alaposan, hogy biztos tiszta és korrózió mentes legyen. Nem szabad elfelejtenünk azt, sem hogy ezek az eszközök, tűzveszélyesek így mindig körül tekintően tároljuk úgy, hogy lehetőleg éghető anyag ne legyen a közelében, mindemelett víz sem érheti, ugyanis elektromos áramhoz van kötve és könnyedén áramütést okozhat.

Mindig helyezzük az állványára, ha éppen nem használjuk ezzel elkerülve az előbb említett baleseti lehetőségeket, elhelyezés és használat közben ügyeljük, hogy a pillanatforrasztó fűtő csípő része ne érjen a vezetékhez és persze egyéb más tárgyhoz, ami olvadékony vagy gyúlékony. Mindig csak a fogantyút fogjuk használatkor másrészt égési sérüléseket okozhat, és mindig kapcsoljuk, ki ha nincs már szükség az eszközre és várjuk, meg hogy kihüljön ezután csomagoljuk csak el és tegyük a helyére.

 

Néhány tipp a megfelelő cinező pisztoly kiválasztásához

Mivel a piacon rengeteg féle termékkel találkozhatunk, nehéz lehet meghozni ezt a döntést, íme, néhány paraméter, amit érdemes megfigyelni:

  • A mindennapi életben leggyakrabban a hagyományos modelleket használják
  • Nagy tömegű alkatrészek például radiátorokhoz ajánlatos 100 watt kapacitásnál magasabb termékeket alkalmazni
  • Választás során vegyük figyelembe a csúcs alakját és anyagát, hogy a rézcsapok könnyebben tisztíthatók legyenek
  • Méretei szintén fontos szempontok, hiszen a nagy modelleket nehéz hosszú ideig tartani
  • Ha chipek forrasztására használná, akkor mindenképpen egy forrasztópisztolyt válaszon, melynek kapacitása maximum 20 watt, a készlet vékony tippeket tartalmazzon, és lehetőleg hőmérsékletszabályozó funkcióval is rendelkezzen

Ha kedvet kapott ezek után szét nézni weboldalunkon és bármilyen kérdése lenne, bátran keresse munkatársainkat, akiket akár ügyfélszolgálatunkon, de debreceni üzletünkben is megtalál. Mindenben segítünk, hogy ön a lehető legjobb döntést hozza meg és így egy jó befektetést is, a minőség pedig adott, hiszen profi szerszámot kínálunk barkács áron itt a profibarkacs.hu-n. Jelenleg Yato pillanatforrasztókat, Extol Craft és Extol Premium, valamint Fahrenheit, Top Tools és Topex forrasztópisztolyt tud rendelni.

Pár termék, így a Yato 180 Wattos LED-es pillanatforrasztó pisztoly is műanyag kofferben érkezik. A komolyabb gépek se kifejezetten drágák, 10.000 forint körül vannak. Ezeken is már van LED világítás, tartalék hegy és adnak hozzá valamennyi forrasztó ónt és forrasztózsírt is. Mivel ezek a gépek kicsik és könnyűek, akár csomagpontra is rendelhetőek. Rendeljen egy szerszámkocsit is és helyezze el benne!