Asztalos-, egykezes-, szalagos szorító

Sokszor találkozhatunk olyan esettel, mikor szükség van a munkadarab ideiglenes, viszont stabil leszorítására, ilyenkor nagyon jól jön az asztalos szorító. Nagyon sok ilyen szorító létezik és különféle méretben is kaphatóak. Kinézetre nem tűnnek bonyolult eszköznek, így azt gondolnánk, hogy nagyon egyszerű a használatuk, azonban sok esetben mindenképp szükség lesz kiegészítő betétekre, alátétekre azért, hogy biztosítani tudjuk a különálló darabok összeszorítását az együttes megmunkálásukat vagy éppen összeillesztésüket.

Gábor videója a szorítókról gyönyörűen felvázolja, hogy milyen típusok vannak és melyiket mire érdemes használni. Megmutatja szinte az összes Wolfcraft terméket, érdemes azzal kezdeni!

Mire jó az asztalos szorító?

Az asztalos szorítót egy vagy több alkatrész munkaasztalra való rögzítésére használjuk, de a munkadarabok ideiglenes összeerősítésére is ugyanúgy tökéletes. Legtöbb esetben a hagyományos csavaros szorítókat szeretik az emberek, viszont kialakításuknál számos speciális tevékenységhez is megfelelő verziót készítettek már. A pillanatszorítók kicsit eltérnek, méghozzá annyiban, hogy nem csavarorsó segít minket a rögzítésnél, hanem egy excenteres kialakítású alkatrész.

Az általános asztalos szorító egyik legfontosabb tulajdonsága a méretük, hiszen ez mutatja meg, hogy mekkora hosszúsággal rendelkeznek a pofák, mivel tudniillik ez azt befolyásolja, hogy a szártól milyen mélységben nyúlva tudunk vele erőt kifejteni. A másik nagyon fontos tulajdonság, azaz, hogy mennyire tudjuk eltávolítani egymástól ezeket a szorító pofákat. Ez az befolyásolja igazából, hogy mekkora tárgyat tudunk befogatni a szorítóba.

A csavarorsót se felejtsük el, hiszen a beállítási távolságot inkább csak az összetettebb, lépcsős kialakítású darabok esetében tudjuk előnyösen kihasználni. Fontos, hogy az orsók kis emelkedésű és lapos menettel rendelkezzenek, így akár 12.000 N erőátvitelre is képesek. Kivétel persze ha egy olcsóbb, kevésbé jó minőségű, inkább csak modellezéshez alkalmas, éles menetű szorítóról beszélünk.

Az igényes kialakítású C szorítók is szintén lapos menetűek, annak ellenére, hogy kisméretűek, általuk 7-20 kN közötti szorítóerőről tudunk beszélni. Általános kivitel jellemző rájuk, temper öntvényből készítik őket acél szárral ellátva. A nagy tömegben gyártott, közepes minőségű szorítók esetében a szár laposacél rovátkolt élekkel, a mozgó pofa az orsó szorításának hatására ferdén a rovátkákra feszülve rögzül a száron.

Az asztalos szorítók kínálatában léteznek tejes egészében acélból készült csavaros szorítók is. Ezeknek felső pofája a szár anyagából kovácsolt, csak a mozgó pofa anyaga öntény. Az ilyen szorítók ereje rendkívül nagy, akár a 35 ezer N-t is elérheti, illetve az iparosok nélkülözhetetlen kelléke.

Ha speciálisan kialakítottak a pofák, abban az esetben idomos darabok rögzítésére is tökéletesen tudjuk használni, de normál szorítóként is megfelel. Az asztalos szorítók széles méretválasztékkal rendelkeznek, a legkisebbek az 50x100 mm-esek, és innentől 100 mm növekszik a pofa hossza, a szárhossz pedig 200 mm-el. Utóbbi, akár egy méteres is lehet.

Ne felejts el vésőt sem rendelni, sose lehet tudni hol keveredett el az utolsó... :)

 

Asztalos szorítók fajtái – melyiket mire használjuk

Sarokszorítók

A sarokszorítók elengedhetetlen eszközei a munkánknak, amikor ragasztott, csavarozott vagy akár köldökcsapozott kötéseket kívánunk készíteni. Egyik fontos tulajdonságuk, hogy könnyen tudunk a segítségükkel keretkötéseket csinálni, mivel a befogható anyagok egymásra merőlegesek.  Akár beszélhetünk él-lapról, gérbe vágott kötésekről, minden esetben megkérdőjelezhetetlenül merőlegesek lesznek. Nagyon Széles a választék, de ha minőségi szerszámot szeretnénk, akkor mindenképp alumínium vagy temper öntvény anyagút válasszunk.

A kötések megfelelő szilárdágának biztosítására, figyeljünk arra, hogy az illesztett felületek pontosan egymáshoz simuljanak. Ha esetleg vaskosabb anyagok befogására és nagy erőkifejtésre lesz szükség, akkor olyan sarokszorítót használjuk, amely központi és önbeálló orsóval és pofa párral rendelkezik.

 

Ragasztófogók

Ha éppen ragasztási munkálatokba kezdünk, akkor a csavaros szorítón kívül akár használhatunk ragasztófogókat is. Ezekkel nagyon gyorsan rögzíthetjük a ragasztani kívánt dolgokat. Ezeknél a típusoknál a pofáik összeszorításában nyomórugók segítenek, illetve robosztus műanyagból készítik őket. Ezek a fogók önálló betéttel is rendelkeznek és a szorítóerejükkel tökéletesen lehet rögzíteni a ragasztani kívánt darabokat. Hatalmas előny pedig, hogy nagyon kedvező árban kaphatjuk meg ezeket a szerszámokat és egyszerű rögzítés esetén akár a csavaros verziót is tudja helyettesíteni. Nagy hátrányuk viszont, hogy csak az élhez közeli helyeken tudjuk őket használni, mivel a pofák távolsága átlagosan 20-100mm között mozog.

 

Feszítőszorítók

Ezek a szorítók, amire a nevük is utal, több funkciós eszközök, amelyeket egyaránt tudjuk feszítésre és szorításra is használni. A legújabb verziók már műanyagból készülnek és a pofák széles állíthatósága segít minket, hogy jó széles távolságot tudjunk használni és a szükséges tárgyat befogni. A markolat előtti ravasz nyomkodásával tudjuk a pofákat mozgatni, mint egy kinyomó pisztoly esetén. Viszont ennél a fajtánál sok változat csak szorításra alkalmas. Ennél a típusnál figyeljünk oda, hogy ne terheljük túl, mert némelyikük oldalirányba könnyen ki tud mozogni, túlzott erőkifejtés esetén pedig akár a pofák eltörését is eredményezheti.

Webshopunk rengeteg féle asztalos szorítót találtok, ami épp az adott feladathoz a legmegfelelőbb. Legyen szó akár csavaros szorítóról, keretszorítóról, racsnis szorítóról vagy C szorítóról. Mindig olvassátok el a használati és biztonsági előírásokat is, hiszen a biztonság a legfontosabb. Jó barkácsolást kívánunk mindenkinek!

Az asztalosok asztaláról nem hiányozhat nagyon a fatipliző sablonok sem, itt találod meg őket!

 

Gyakori kérdések és válaszok asztalos, vagy egykezes szorító vásárlásával kapcsolatban

Miért hasznos az asztalos szorító?

Számtalanszor fordul elő az, hogy a barkácsolás közbe szükséges az adott munkadarabot rögzíteni és stabilan tartani, arra az időre, amíg dolgozunk vele. Ezért is nagyon hasznos az asztalos szorító beszerzése és használata ilyen esetekben, mert így tudjuk megoldani, hogy a különálló munkadarabokat össze tudjuk fogatni. Többféle szorító is létezik a piacon, különböző méretben és több kiegészítővel is megvásárolható.

Milyen típusú szorítok közül válogathatunk?

Létezik sarokszorító, amit leginkább ragasztás, csavarozás vagy akár köldökcsapozott kötéseknél tudunk a legjobban kihasználni. Választhatunk ragasztófogót is, amit a nevéből adódóan a ragasztásos munkafázisoknál érdemes használni. Illetve dönthetünk a feszítőszorító mellett is, ami egy több funkciós eszköz, ezt használhatjuk szorításra illetve feszítésre is. De ha esetleg további szorítótípusokból szeretnének válogatni, akkor létezik még csavaros szorító, keretszorító illetve C szorító is.

Mik az alapvető tulajdonságok, amikre érdemes odafigyelni vásárlás folyamán?

Az egyik legfontosabb tulajdonság az asztalos szorítók mérete, mivel ez adja meg azt az információt, hogy a szorító pofákat milyen távolságra tudjuk kinyitni, a másik pedig hogy maga a szorító pofának mekkora a hossza.