Esztergagép

Az esztergálás egy egyélű szerszámmal végzett forgácsolási eljárás, amivel különböző forgástesteket lehet megmunkálni. Rengeteg anyagot tudunk esztergálni, mint például a műanyagot, a fát, és a fémet is. Amit viszont feltétlen tudnod érdemes egy esztergagép használata előtt, hogy az esztergálás nem csak egy eljárás, hanem egy külön szakma is. A hozzá szükséges szakértelmet a legtöbben több év alatt sajátítják el, így a te felelősséged a lehető legtöbb információnak utánajárni, hogy biztonságosan dolgozhass. Az esztergagépek használati utasításait mindig olvasd el figyelmesen, mielőtt bármibe belekezdenél!

A vásárlás előtt pedig természetesen az sem árt, ha tisztában vagy az esztergagépek fajtáival. Az esztergagépek csoportosítása az elvégezhető feladatoktól függ, úgyhogy ha eddig nem találtál erről közérthető információt más helyen, akkor most a Profibarkács eszterga webáruház segít neked! Tisztításhoz, karbantartáshoz ajánljuk a drótkefe és tisztítókefe kínálatunkat.

 

Milyen esztergagépek léteznek, és mikor melyik típust érdemes használni

Ahogy már fent említettük, rengeteg fajta esztergagép létezik, ezért segíteni szeretnénk nektek megtalálni azt a típust,amit számotokra az adott feladataitokhoz hasznos lesz majd. Nézzük tehát milyen típusok léteznek és ezek milyen munkafolyamatokra használhatóak.

Esztergáláskor a forgó főmozgást a munkadarab, az előtolómozgást a szerszám végzi. Az esztergálás gépei olyan szerkezetek, amelyek ezt a kétféle mozgást egyidejűleg biztosítani tudják. A munkadarab mozgatását a főhajtómű, a szerszám mozgatását a főhajtóműtől függő előtoló-hajtómű (mellékhajtómű) biztosítja.

 

Egyetemes csúcsesztergák

Ezek a legelterjedtebb esztergagépek, mivel többféle feladat elvégzésére is alkalmasak. A webáruházunkban is található kisebb méretű „mini esztergákat” szokás műszerészesztergának is nevezni, a még pontosabb munkavégzésre alkalmas gépeket pedig finomesztergának hívjuk. Találkozhatunk egykéses illetve négykéses (leggyakoribb verzió) késtartó verzióval, aminél az utóbbiba négy kést tudunk befogni és szükség szerint bármelyiket forgácsolási helyzetbe lehet fordítani és ebben a helyzetben rögzíteni.

Mint minden gépnék, az esztergagépnek is vannak további tartózékai, amik igazából cask szélesíteni tudják a palettát, amire használni szeretnénk a gépet. Ezen tartozékok közé tartozik a tokmány, ami általában szabályos keresztmetszetű munkadarabokat tud befogadni, mint például egy kör vagy hatszög alakú anyag. Illetve megemlíthetjük a síktárcsát is, ami a szabályos és szabálytalan öntött, kovácsolt, sajtolt vagy akár lángvágott előgyártott anyagok megfogására tudjuk bevetni.

Az egyetemes esztergagép részei: gépágy, orsóház, előtoló- vagy mellékhajtómű, szánszerkezet, nyereg illetve kenési rendszer.

 

Faeszterga

Ha fát szeretnél esztergálni, akkor nem lesz nagy dilemma számodra a válogatás. A faesztergagépek  a faesztergáláshoz tartozó különleges adottságokat és igényeket szolgálják. Munkavégzés közben a kezedben kell majd tartanod a forgácsolószerszámot. Webshopunkban többféle faeszterga közül is válogathatsz!

 

Síkesztergák

A síkesztergagépeket nagy átmérővel rendelkező, tárcsa alakú munkadarabok megmunkálására használhatod, mind például a kötéltárcsák vagy a lendítőkerekek. Az ilyen gépeknél a munkadarabot csak a síktárcsára foghatod fel. Két fajta síkesztergát tudunk megemlíteni, az egyik a vízszintes főorsójú síkeszterga, amit fejesztergának hívunk, illetve a nagy tömegű és méretű darabok megmunkálására alkalmas függőleges főorsójút pedig karusszelesztergának hívjuk.

 

Revolveresztergák

A revolver esztergagépek mondhatni a modern műhelyi tömeggyártás eszközei. Speciális szerszámbefogóval és ütközőrendszerrel vannak felszerelve, a padjukon pedig egy forgatható „revolverfej” található: innen is ered az elnevezésük.

A revolverfej szerszámtartóiba annyi esztergakést lehet egyszerre szerelni, ahányféle munkaszakasz tartozik az általad forgácsolni kívánt tárgyon. Működése tényleg egy hatlövetű cilinderére emlékeztet, ugyanis ahogy elvégezte az egyik kés a munkáját, a revolverfejet elfordítva „töltheted be” a következő „töltényt”, ami jelen esetben a következő kés.

 

Automata esztergák vagy CNC esztergák

Ezek az esztergagépek a forgácsoláshoz szükséges összes mozgást önműködően, automatikusan végzik, az egyes munkaciklusok ismétlését pedig egy számítógép biztosítja.

 

Különleges esztergák

További esztergagép típusok amikkel találkozhatsz a kereséseid kapcsán:

  • másoló eszterga (ami sablon segítségével bonyolultabb keresztmetszetek kialakításával is megbírkózik)
  • hátraeszterga (leginkább marószerszámok hátfelületének a megmunkálására használjuk)
    alakos eszterga vagy más néven sokszögeszterga (általában ék-, rekesz- vagy sokszögprofilú felületek előállítására megfelelő)
  • horizontál eszterga (a horizontál esztergát szokás fúró-maró esztergagépnek  is nevezni. Bonyolultabb alakkal és nagyobb mérettel rendelkező munkadarabokat munkálhatsz meg vele egy felfogásban.)
     

Reméljük részletes és hasznos információkkal tudtunk Titeket ismét ellátni, hogy a jövőben csak is a munkához valóban megfelelő szerszámokat tudjátok beszerezni és használni.

 

Esztergagép vásárlás a Profibarkács webáruházban

Nézd meg a Profibarkács esztergagép webshop választékát, és intézd nálunk a vásárlásodat! Válogass az Einhell, Scheppach és Hyundai esztergagépek közül. Ezeknél a gépeknél jellemzően, hogy egy komolyabb fúró-maró eszterga akár milliós tétel is lehet. Emiatt érdemes alaposan felmérni, hogy pontosan melyik gépre lesz szükséged. Emellett a szállítás is nehézkes, hiszen pl. a nálunk kapható Hyundai HYD 250 is 127 kg. Ügyelni kell a maximális teljesítményen felül több paraméterre is. Így pl. középponti távolság, a kézi szán, szánszerkezet, keresztszán mozgathatósága és elforgathatósága. Mekkora a tokmány átmérője? Ez csak pár kérdés, amit kell válaszolnod, mielőtt választani tudsz.

Mindenesetre fémesztergához egy fémdaraboló is dukál, nézd meg őket!