Karos popszegecshúzó

A karos popszegecshúzó nem kimondottan a leggyakrabban használt szerszámaink közé tartozik, érdemes azonban megismerkedni vele, hiszen egy remek és hasznos kis eszközről van szó. Érdekes tudnivaló a szerszámról, hogy a neve egy sima márkanévnek köszönhető, ami a nemzetközileg elterjedt POP verzió maradt meg mindenhol. Feltehetőleg a fordítás nehézsége miatt maradhatott, majd terjedt el a nemzetközi nyelvhasználatban, akárcsak a flex szavunk.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
3 390 Ft - 44 790 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
31 termék
31 termék

 

Mi is az a „pop” szegecs? A popszegecshúzó működése

Húzószegecs néven is hallhattál már róla, a popszegecshúzóval jellemzően két vagy több lemezdarab összefogását végzik el, oldhatatlan kötést hozva létre. Míg a csavarral készült rögzítés könnyen oldható, kevésbé stabil, a hegesztés pedig fix, a kettő között ideális választás a popszegeccsel történő rögzítés.

Mivel a kötőelem nagyobbik része leszakad, miután a helyére kerül a csőszegecs, valójában eléggé sok anyagveszteséggel járó alkotóelemről van szó, de hasznossága vitathatatlan, akár ipari, akár hobbi – felhasználói szinten használjuk. Ellentétben más, egyéb csavarozási technológiákkal szemben egyféle szerelési módot lehet vele végezni, azonban határozottan előnye a gyorsasága, és az erős rögzíthetősége, aminek köszönhetően tartóssága is vitathatatlan.

Kiszedni csak roncsolással járó munkával lehet, ezért érdemes jól átgondoltan használni.

Hogyan működik a popszegecshúzó?

Először is megfelelő méretű szegecset kell választanunk az adott furathoz. Ezt tolómérővel tudjuk megmérni, amit itt találhatsz meg a kínálatunkban, ha még nem rendelkezel vele.

A továbbiakban szükséged lesz fúróra és fúrószárra is, amit szintén megvásárolhatsz nálunk. 

Miután a furatkészítéssel megvagyunk, nincs szükség sorjázásra, a szegecs bekerülhet a popszegecshúzóba, majd az anyagba. A szegecselő a fúrógép elvén működik, csak nem fúróhegy, hanem furattal ellátott fej viszi be a szegecset a helyére.

A szegecset behelyezzük a szerszámba, majd a popszegecshúzót összehúzzuk, aminek következtében a szegecs a helyére kerül – és eszközünk a nem kívánt alkatrészeket eltávolítja. Ha a megfelelő méretű furathoz megfelelő méretű szegecset használtunk, akkor a szorítóerőnek hála megbízható rögzítést hozunk létre.

Tudtad ezt a popszegecshúzóról?

A kétkaros verzió a balesetek elkerülésére jött létre - a nagy erőkifejtésnek köszönhetően, amit egyes esetekben alkalmazni kell, roppant esélyes volt a megcsúszás, balesetek esélye, így sokkal biztonságosabbá vált a popszegecshúzó használata. Ennek már a mélységét is tudjátok állítani, az egykarosnak csak a fejét lehetséges váltogatni.

 

Hogyan bothatom meg a kötést?

Ugyanazzal a fúrómérettel tudjuk eltávolítani a szegecset, amivel behelyeztük, azonban az anyagkárosodás addigra már megtörténik.

Miért jó a karos popszegecshúzó?

Sok esetben nem opció a hegesztés (pl. autógyártás, hajókészítés, bádogos munkák stb.) remek megoldás, nem beszélve az esztétikai szempontokról sem, hiszen egy jól elhelyezett, színazonos popszegecs kevésbé látványos kötőelem, mint adott esetben egy hegesztett elem.

Létezik pneumatikus és elektromos kivitelben is, melyeknek a jelentősége szélesebb körű használat esetén érdekes, ugyanis ezekkel nem saját erőből dolgozunk, ami azért elég fontos szempont lehet.

Otthon, hobbi szinten tökéletesen elégséges egy kézi verzió.

Egyéb tudnivalók a popszegecshúzóról:

  • a mérete a szegecsnek attól függ, mennyire erős kötést szeretnénk létrehozni: a vékonyabbakkal gyengébb (pl. lemezek, amelyek nincs komolyabb igénybevételnek kitéve), a vastagabbakkal értelemszerűen erősebb oldhatatlan kötés jön létre
  • bármit, amit össze lehet csavarozni, össze is lehet szegecselni, de a puhább anyagoknál lehetséges, hogy az anyag nem fejt ki elég ellenállást, ami roncsolással járhat (pl. a műanyag)
  • létezik azonban műanyaghoz is használható popszegecs már
  • a komolyabb, kétkaros verzióknál a fejen lévő anya állításával tudjuk a mélységet szabályozni, ami annyit tesz, hogy húzáskor mekkora haladásra képes a fej (pl. ha nem tudjuk elszakítani a nagyobb szegecseket, annak egyik oka az lehet, hogy túl nagyot húz a szerszámunk)
  • gyűjtővel ellátott popszegecshúzóink össze is gyűjtik a lehulló fémhulladékot
  • a furat és a szegecs között egy-két mm² különbség van, hogy a szegecs könnyedén a megfelelő furatba férjen
  • további szerepe lehet a felületeken található nem kívánt lyukak esztétikus eltüntetésében

 

Kínálatunkban a FORTUM, YATO, NEO, NOVUS és TOPEX gyártók kiváló termékeit vásárolhatod meg.

Gyakori kérdések a karos popszegecshúzó vásárlásakor

 

Mire jó a karos popszegecshúzó?

Két lemez összeillesztését végezhetjük vele oldhatatlan kötéssel. Amennyiben a csavarozás kevésnek, a hegesztés nem ideálisnak bizonyul, a popszegecselés az ideális megoldás a rögzítésre.

Egykezes, vagy kétkaros popszegecshúzó a jobb választás?

Kisebb, kevesebb erőkifejtéssel járó munkákra ideális az egykezes popszegecshúzó is, azonban a nagyobb, kétkaros verzió már nagyobb erőkifejtésre, erősebb anyagokhoz, illetve biztonságosabb munkavégzéshez is inkább javasolt.

Milyen méretű szegecsekre lesz szükségem?

Ideális esetben mindenféle méretű szegecset érdemes kéznél tartani, és tolómérővel megmérni, ha nem ismerjük az adott elem méretét. Vékonyabb szegecsekkel gyengébb, vastagabbakkal erősebb kötést tudunk létrehozni.