Búvár szivattyú

A vízmozgatás egyik alapvető eszközévé váltak a különféle szivattyúk és ezek közé tartoznak a búvár szivattyúk. Egy ilyen szivattyú segítségével, tavasszal és nyáron növényeinket locsolhatjuk, vagy egy kiadós nyári zuhé után vagy akár egy szerencsétlen csőtörés végett könnyedén kiszivattyúzhatjuk vele a felgyülemlett vizet bármilyen tartályból, vagy mederből.

 

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
12 490 Ft - 90 890 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Maximális szállítási mennyiség  (liter/óra)
-
17 liter/óra - 266 liter/óra
Maximális emelőmagasság  (m)
-
5 m - 70 m
Maximális szívómélység
-
4 - 12
Teljesítmény  (W)
-
270 W - 1 200 W
Akku és töltő a csomagban
Termék státusza
Szűrés és rendezés
32 termék
32 termék

Búvárszivattyú

A búvárszivattyú egy nagyon sokoldalúan felhasználható eszköz, amely nem csak a mezőgazdaság használ, hanem lakossági felhasználásra is  szükségessé válhat. Ilyen eset, ha az ásott kútból kell a vizet a felszínre hozni, vagy ha az IBC tartályból kell a vizet kiszivattyúzni, esetleg elöntötte a süllyesztett garázsunkat a csapadékvíz. Ilyen esetekben a búvárszivattyú lehet a megoldás.  

Búvárszivattyú

Mi az a búvárszivattyú?

A búvárszivattyú, más néven merülőszivattyú, olyan berendezés, amely hermetikusan lezárt tömített motorral és szivattyútesttel rendelkezik. Ez a zárt kialakítás megakadályozza, hogy víz jusson a motorba és károsítsa az alkatrészeket. Az különbözteti meg a kerti szivattyúktól, hogy a szivattyúzáshoz teljesen le kell meríteni a víz alá "búvárkodni".

Hazánkban a búvárszivattyúk, vagy ahogyan gyakran találkozhatunk velük, a csőszivattyúk leggyakoribb alkalmazási területe, amikor egy ásott kútból, vagy tartályból kell vizet kiszivattyúzni. Működési elvüket tekintve két fő típus létezik: membrános- és centrifugális elven működő szivattyúk.

 

Milyen típusú búvárszivattyúk kaphatóak a Profibarkácsnál?

A búvárszivattyú elsődleges rendeltetése alapesetben az, hogy a vizet, vagy egyéb folyékony halmazállapotú anyagot  A pontból B pontba jutassa. Természetesen, ezzel a képességgel a Profibarkács.hu kínálatában szereplő összes búvárszivattyú rendelkezik, de némely modelleket a gyártók elláttak egyéb specifikációkkal is. A kínálatunkban szereplő legtöbb merülőszivattyú elektromos modell, de találhatnak szivattyúink között akkus típusokat is, amelyek használata kifejezetten előnyös, ha a munkavégzés helyén nem áll rendelkezésre elektromos áram csatlakozási lehetőség. A legtöbb szivattyú nem alkalmas kerti locsolásra, de néhány modell képes több mint 2 bar nyomást előállítani, melynek köszönhetően a kerti locsolók vagy öntözőrendszerek üzemeltetése sem jelenthet problémát számukra. A legtöbb szivattyút tiszta víz szivattyúzására terveztek, de néhány modell olyan speciális szűrőkkel van ellátva, hogy alkalmas szennyezett víz szállítására is. Lényeges kiemelni, hogy kifejezetten szennyvíz, vagy zagy szivattyúzására szennyvíz szivattyú beszerzése javasolt.

Milyen kiegészítő terméket válasszak a búvárszivattyúmhoz?

Az elektromos búvárszivattyúkhoz elengedhetetlen a megfelelő hosszabbító beszerzése. Ebben az esetben mindenféleképpen mérlegelni kell, hogy a búvárszivattyú működése milyen távolságra lesz a legközelebbi áramforráshoz, hogy a megfelelő hosszat ki tudjuk választani. Ezen túl, figyelnünk kell arra, hogy mindenképpen megfelelő IP védelemmel ellátott kültéri hosszabbítót válasszunk. 

Hogyan működik a búvárszivattyú

Hogyan működik a búvárszivattyú?

A búvárszivattyúkat hazánkban gyakran csőszivattyúknak nevezik, nem véletlenül, hiszen az elsődleges felhasználási területük az, hogy ásott kutakból, nagyobb mélységből vizet szivattyúzzanak a felszínre. Egy ásott kút lényegében használhatatlan búvárszivattyú nélkül, így ha netán van egy használaton kívüli ásott kutunk a kert végében, akkor egy búvárszivattyú segítségével könnyen hasznossá tehetjük.  

A búvárszivattyú elektromos meghajtású motorral van felszerelve, amely áramot generál a szivattyú működtetéséhez és egy kuplungon keresztül többfokozatú hidraulikát hajt. Az itt található járókerekek száma és áteresztő képessége határozza meg a búvárszivattyú legfontosabb paramétereit. A járókerekek által generált centrifugális erő hozza létre a folyadék nyomását. Általában ez 0,6-0,7 bar nyomást jelent egy 4”-os búvárszivattyúban.

Általánosságban elmondható, hogy a járókerekek átmérőjének növekedésével egyenesen arányosan növekszik a nagyobb nyomás előállítására való képesség. A járókerekenkénti nyomás mértékét úgy kapjuk meg, hogy a fokozatok számát el kell osztanunk az emelőmagassággal. Lényeges kérdés még a búvárszivattyúk esetében a szállított mennyiség meghatározása, amit a járókerekek szélessége befolyásol. Ez a mennyiség az alap modellek esetében 5 liter / perctől kezdődik és a magasabb kategóriába tartozó típusok esetében elérheti a 100 liter / percet is.

Ez a motor a búvárszivattyú testébe van beépítve és vízálló, hogy a víz alatt is hatékonyan működjön.

Tipp: kerti tavat építenél otthonodba? Nézz szét tómeder választékunkban!

A szivattyútest

A szivattyútest a búvárszivattyú fő része, amely a vizet szívja be és nyomja ki a kívánt helyre. A szivattyútest rendszerint rozsdamentes acélból vagy más vízálló anyagokból készül, hogy ellenálljon a víz korróziójának. A szivattyútestben található  lapátok segítségével a búvárszivattyú felszívja a vizet. A lapátok forgása közben a víz beszívódik a szivattyútestbe. A búvárszivattyúhoz tartozik egy szívócső, amely a víz beszívásáért felelős. A szívócső alján található egy szívószűrő, amely megakadályozza a nagyobb szennyeződések bejutását a szivattyúba. A búvárszivattyú a beszívott vizet nyomócsőn keresztül szállítja a felszínre vagy a kívánt helyre. A nyomócső lehet flexibilis vagy merev, attól függően, hogy milyen típusú búvárszivattyúról van szó. A búvárszivattyút egy elektromos kábel köti össze a felszíni áramforrással. Fontos, hogy a kábel vízálló legyen, tehát mindenképpen megfelelő IP védelemmel ellátott kültéri hosszabbítót válasszunk.

Működési elvüket tekintve két fő típus létezik: membrános- és centrifugális elven működő szivattyúk.

A búvárszivattyú működésével kapcsolatban érdemes kitérni, hogy milyen karbantartási munkálatokat érdemes elvégezni használata során. Összességében elmondható, hogy ebből a szempontból egy nagyon „igénytelen” berendezéssel van dolgunk, de néhány teendőnk azért mégis van ezen a téren. Ki kell emelni, hogy a meghibásodások nagy része szerelési, telepítési vagy épp a kút hibája miatt történik. Ha a szivattyúnkat már három-négy éve használjuk érdemes szakszervizbe vinni egy generál átvizsgálásra. A szakszervizben elsősorban csapágyakat, lapátokat, és kondenzátort fogják ellenőrizni. Ekkor feltárhatnak olyan hibákat (például tömítések és csapágyak kopásai), amelyeket esetlegesen a napi használatuk során nem észlelünk, tehát hibajelenség még nem jelentkezik, de a megfelelő alkatrész kicserélésével nem kevés pénzt spórolhatunk meg a jövőre nézve, mert a komolyabb meghibásodás elkerülhető. Amit mi magunk is rendszeresen megtehetünk a karbantartás terén, azok az alábbiak:

 • A karbantartási munkálatok megkezdése előtt mindig győződjünk meg arról, hogy a szivattyú áramtalanítva van-e.
 • Ellenőrizze a rögzítési pontok biztonságát.
 • Vizsgálja meg a mechanikus tömítést, valamint a szivattyú karimáinak tömítettségét.
 • Vizsgálja meg a tengelykapcsolókat.
 • Rendszeresen tisztítsa a szűrőket.
 • Kenje meg a motort és a szivattyú csapágyát a gyártó előírásainak megfelelően. Ügyeljen arra, hogy ne kenje túl.
 • Ha szükséges, cserélje ki a sérült tömítéseket és tömlőket.

Mint minden kertben használt gép esetében, itt is érdemes megemlíteni a téliesítés fontosságát. Mivel a szivattyúnkat télen tipikusan nem használjuk, ezért ősszel érdemes kiemelni a kútból, tartályból, vagy egyéb vizes közegből. Ezt követően víztelenítsük a szivattyúnkat és száraz, lehetőleg fagymentes helyen tároljuk. Ilyenkor érdemes elvégezni a fentebb részletezett karbantartási munkálatokat is.

Milyen hibajelenségekkel találkozhatunk a búvárszivattyúk működése során?

A szivattyúknál, így a búvárszivattyúknál is az egyik legfőbb hibaforrás a melegedés.   Melegedést elsősorban a hűtés meghibásodása okozhat. Mivel a búvárszivattyúk motorjait a víz áramlás hűti ezért a hiba okát elsősorban itt kell keresnünk. Előfordulhat, hogy a búvárszivattyú köpenycső nélkül lett telepítve és ez okozza az áramlási problémát és végső soron a melegedést.

Ezen túl, az úszókapcsoló meghibásodása is vezethet melegedéshez. Ha a szivattyú melegszik, ellenőrizni kell, hogy a úszókapcsoló ki tudja-e kapcsolni a szivattyút. A szivattyú zárónyomás értéke kisebb mint az úszókapcsoló kikapcsolási értéke, akkor csap elzárása után a szivattyú nem áll le! melegedéshez vezethet még a túlzott vízkő lerakódás is a motorban. Ezt mindenképpen el kell távolítanunk, ugyanis a lerakódott vízkőréteg megakadályozhatja a hő leadást ami melegedéshez vezethet. A szivattyú vízkőtelenítésére vannak speciális vegyszerek amikben kell a motort egy adott ideig járatni, de ezt a műveletet ajánlott szakemberre bízni. A nem megfelelő elektromos kábel kiválasztása is lehet hibaforrás.  Az elsődleges szempont amire a kábel kiválasztásánál tekintettel kell lennünk, hogy az elektromos kábel átmérőjét a búvárszivattyú teljesítménye és a kábel hossza együttesen határozza meg.

Ritkán, de előfordulhat, hogy a búvárszivattyú megszorul.  Ez leggyakrabban akkor szokott előfordulni amikor frissen ásott kútba telepítjük a szivattyúnkat. Ez azért fordulhat elő, mert a kutat nem tisztítottuk ki megfelelően. Erre különösen ügyelni kell, mert az ilyen kutaknak alapból zavarosabb a vizük egy ideig. Előfordulhat, hogy a szűrőkavics ami 1-3 mm általában, belekerülhetett a béléscsőbe a szivattyúzás során.  Nagyobb problémát okozhatnak az 1 mm-es vagy kisebb kavicsok, ugyanis ezeket a búvárszivattyú szívóhatása felszívhatja és könnyen megszorulhat a hidrofej. A hibát viszonylag gyorsan és eredményesen elháríthatjuk, amennyiben a búvárszivattyúnk duoblokk felépítésű. Ebben az esetben első lépésként vegyük le a motorról a hidrofejet és ezt követően a kimenetei résznél, tehát ahol a vizet nyomná, töltsünk bele vizet. Ha ezzel is megvagyunk, próbáljuk megkeresni a kuplungot és kezdjük a kuplungrészt oda-vissza tekergetni, míg azt nem érezzük, hogy akadálymentesen forog.

A membrános búvárszivattyú működése

A kettős membrán alapú működési elv egy nagyon bevált technológia a búvárszivattyúk esetében. Ebben az esetben arról van szó, hogy egy központi tengely köti össze a membrántárcsát. A búvárszivattyúban található membránlapok választják el egymástól a szivattyúban található levegő vagy folyadékkamrákat és egy levegőszelep felelős a kamrák közötti levegő áramlásának szabályozásáért.

A levegőkamrákba bejutva a sűrített levegő eltolja a membránt, eközben pedig a szivattyú túlsó felén található membrán is elmozdul, így jön létre a szívóhatás és áramlik be a folyadék a szerkezet belsejébe. Lényegében az történik, hogy a membrán ellentétes irányba kezd el mozogni a levegőszelep átváltásakor, aminek következtében  a vizet a folyadékkamrából kiszorítja.

A búvárszivattyú úszókapcsoló működése

Az úszókapcsoló a búvárszivattyúk fontos tartozéka, azok működését szabályozza. Az úszókapcsoló elsődleges rendeltetése, hogy megóvja a búvárszivattyút a szárazon futás káros hatásaitól. Nyilvánvalóan ez az egyéb szivattyúk esetében is nagyon hasznos, de a búvárszivattyúk esetében egyenesen nélkülözhetetlen.

Az úszókapcsoló két vízszint között kapcsolja a szivattyút. Bekötés szerint töltheti, vagy ürítheti a tárolót, amiben a szállítani kívánt folyadék található. A kapcsolási pont mindig a legalacsonyabb és a legmagasabb vízszint.

Az úszókapcsoló belsejében egy mikrokapcsoló található, amit egy kar kapcsol mechanikusan. A kart egy golyó löki meg, és tartja nyomva, vagy éppen engedi fel. A golyó mozgását az úszókapcsoló mindenkori pozíciója határozza meg. A szárazon futás elleni védelmen túl az úszókapcsoló alkalmas lehet arra is, hogy egy előre kalibrált vízmennyiséget szivattyúzunk ki az adott forrásból, vagy segítségével, bekötéstől függően a szivattyúnk nem csak ürítő, hanem adott esetben akár töltő funkciót is elláthat. Fontos megjegyezni, hogy az általános felhasználásra szánt úszókapcsolókon túl léteznek speciális közeg szállítására tervezett úszókapcsolók is. Ilyenek például a savas, vagy lúgos vegyületek szivattyúzásakor használatos, vagy ezen túl, az olajos víz, vagy zagy szivattyúzásakor használatos úszókapcsolók.

 Hogyan válasszak búvárszivattyút

Hogyan válasszak búvárszivattyút?

A búvárszivattyú beszerzése előtt számos szempontot kell mérlegelnünk, de összességében mindenképpen a felhasználás sajátosságai lesznek a döntőek. Mindenekelőtt tudnunk kell, hogy milyen mennyiségű folyadék szállítására kívánjuk az eszközt beszerezni, mert ez alapvetően határozza meg a szivattyú teljesítményét, amely az egyik legfontosabb paraméter. A következő szempontunk a nyomómagasság meghatározása, amely ugyancsak hatással van a beszerzendő szivattyú teljesítményére. Nagyon lényeges, hogy a búvárszivattyú anyagának kompatibilisnek kell lennie a szállított közeggel.

Fontos szempont lehet a maximális szemcseméret, a környezet hőmérséklet, amelyen a rendszer üzemszerűen működni fog  és az igényelt maximális felszívás.

Induljunk ki abból, hogy a búvárszivattyú kútba lesz telepítve, mert ez a leggyakoribb felhasználási területe. Ebben az esetben az alábbi szempontokat kell mérlegelni:

 • A kútbéléscső átmérő meghatározza, hogy milyen átmérőben kell búvárszivattyút választani. A lakossági felhasználáshoz és kisebb ipari öntözésekhez 3-4 colos búvárszivattyúk teljesen megfelelőek.
 • A kút teljes mélységének a meghatározása is fontos szempont lehet, elsősorban a gyenge vízhozamú kutak esetében.
 • A nyugalmi vízszint a kút vizadó réteg nyomásával van összefüggésben. Abban az esetben, ha nagy a különbség az üzemi vízszint és a nyugalmi vízszint között tekintetbe kell venni, hogy a búvárszivattyú milyen mélységig engedhető bele a vízbe. A búvárszivattyúk egyik nagyon lényeges paramétere a vízbemeríthetőség, azaz a vízszint alá meríthetőség. Az alsóbb kategóriás búvárszivattyúk általában  maximum 20 méterig meríthetőek vízszint alá, a magasabb kategóriába tartozó szivattyúk esetében ez az érték elérheti akár a 100 métert is.
 • Üzemi vízszint az egyik leglényegesebb paraméter amit meg kell határozni mert mindent attól a szinttől kell mérni, és a megfelelő elhelyezés az üzemi vízszint alá 2-5 méterre, hogy a vízáramlat ki tudjon alakulni a búvármotor mellett. Megint csak lehetőségekhez képest, mert vannak gyenge vízadású kutak, amiknél szinte meghatározhatatlan az üzemi szint ezért nagy tolerancia szintű búvárszivattyúra van szükség. A kívánt nyomásértéket is az üzemi vízszinttől kell mérni. A szivattyú felett elhelyezkedő vízoszlop ellennyomásként szerepel.
 • A szivattyúzni kívánt vízmennyiséget a kút vízadó képessége határozza meg. Teljesen feleslegesen teszünk 100 literes búvárszivattyút a kútba, ha a vízadó képesség csak 40 liter percenként. Ez egyenesen vezet ahhoz a jelenséghez, ami tönkreteszi a búvárszivattyú hidraulikát és motorvédelmi elektronika nélkül a motor is leég, ez nem más mint a részleges szárazonfutás. A részleges szárazonfutás egyértelmű hibajele az, hogy a  víznyomás ingadozni kezd, ugyanis a szivattyú vízzel együtt levegőt is szív magába. Egy példán keresztül érzékeltetve, ez azt jelenti, hogy ha a kút vízadó képessége 100 liter, akkor körülbelül 50 literes búvárszivattyúval kell kalkulálnunk. Nagyon lényeges, hogy nem jó megoldás, ha a kút vízadó képességét meghaladó szivattyú beszerzése mellett döntünk.

 

Melyik a legjobb búvárszivattyú?

Elsőre talán legtöbbünk biztosan azt mondaná, hogy a legdrágább és minden bizonnyal a legnagyobb teljesítményű búvárszivattyú, de mint minden esetben itt is a felhasználás célja a döntő. Ezért, nagyon nehéz, talán nem is lehet általánosságban egzakt választ adni erre a kérdésre. Mondhatnánk, hogy az, amelyik az igényeinknek és anyagi lehetőségeinknek a legjobban megfelel. Más búvárszivattyú a „legjobb” otthoni felhasználásra és más professzionális munkavégzésre.  Eltérő modellt kell választanunk, ha víz szivattyúzását kell megoldanunk, és valószínűleg más szivattyúra lesz szükségünk szennyvíz, vagy egyéb folyékony anyag esetében. Más búvárszivattyú beszerzésében kell gondolkodnunk, ha a munkavégzés helyének közelében van áram felvételi lehetőség és másban, ha terepen dolgozunk.

 

A búvárszivattyú paraméterei

A búvárszivattyú beszerzése során az alábbi paraméterek lehetnek döntőek:

 • Hmax = maximális szívómélység. Ez az a határérték ahonnan a szivattyú még dolgozni képes.

 

 • W/ kW = szivattyú villamos teljesítménye: a működése során hálózatból elhasznált villamos energia mennyisége. Előfordulhat, hogy a gyártók túlzó értéket tüntetnek fel, amely nem megfelelő búvárszivattyú beszerzésére vezethet bennünket. Előnyösebb tehát, ha elsősorban a szállított vízmennyiség értéket, valamint az emelő magasságot tartjuk szem előtt.
 • H max = emelő magasság: Ez az érték 10-el osztva adja a szivattyú névleges nyomását. 

 

Hogyan helyezzük el és kössük be a búvárszivattyút?

A búvárszivattyúk egyik nagy előnye éppen abban van, hogy bekötésük és használatuk kifejezetten egyszerű, de nagyon lényeges, hogy a búvárszivattyúnk megfelelően legyen telepítve, ellenkező esetben nagyon sok kellemetlenségben lehet részünk, és a szivattyúnk élettartamár is jelentősen csökkenthetjük.

Lényegében csak a tömlőt kell csatlakoztatni az eszközhöz és azt beengedni a vízbe. nagyon jó és praktikus megoldás, ha a búvárszivattyú köré szúnyoghálót tekerünk, mert így a kisebb szennyeződések, szemcsék nem kerülnek be a motorba és nem akadályozzák annak működését. A búvárszivattyúk – működésükből fakadóan – rezegnek a víz alján, így lehetséges, hogy az ott lévő szemcséket felkavarják. Ez nem fog problémát okozni, ugyanis ezeket a szemcséket a szivattyú magába szívja és a vízzel együtt kilocsolja.

Mi a különbség a kerti szivattyú és a búvárszivattyú között?

A szivattyúkat számtalan módon lehet csoportosítani, de a két legalapvetőbb típusuk, amelyekkel a mindennapokban találkozhatunk a kerti szivattyú és a búvárszivattyú. Mindkettő szivattyú, de működési elvük és felhasználási területük némileg különbözik.

Búvárszivattyúk jellemzői

A búvárszivattyúk legfontosabb jellemzői:

 • A búvárszivattyúk elsődleges rendeltetése a víz kiszivattyúzása egy adott helyről, például egy aknából, vagy IBC tartályból, esetleg egy medencéből.
 • A fentiekből következik, hogy a búvárszivattyú segítségével nagy távolságra nem lehet elszállítani a vizet, mert a kimeneti oldalon nincs nyomás és ebből következően locsolásra sem alkalmas. (Kivételt képez a mélykúti csőszivattyú, amely locsolásra is alkalmas lehet.)
 • Bekötésük és használatuk kifejezetten egyszerű. Lényegében csak a tömlőt kell csatlakoztatni az eszközhöz és azt beengedni a vízbe. Az elektromos hálózathoz való csatlakoztatás után elindítható és amint elfogyott a kiszivattyúzandó vízmennyiség az eszköz az úszókapcsolónak köszönhetően automatikusan leáll, így „leégni” nem tud.

A kerti szivattyúk legfontosabb jellemzői:

 • A kerti szivattyúk, ellentétben a búvárszivattyúkkal, alapvetően locsolásra és öntözésre használatos eszközök. Megfelelő nyomást tudnak előállítani a kimeneti oldalon, ugyanis van egy szívó és egy nyomó oldaluk.
 • Bekötésük némileg bonyolultabb, mint a búvárszivattyúk esetében, érdemes gyorscsatlakozókat használni.

 

Búvárszivattyú árak

A Profibarkács.hu kínálatában számos eltérő típusú felhasználásra szánt búvárszivattyút talál, az otthoni felhasználásra készült alap modellektől egészen a professzionális gépekig. A kisebb teljesítményű modellek 13.390 Ft-tól kezdődnek. A búvárszivattyúk közül a top modellünket a Gardena 2in1 merülőszivattyút 100.390 Ft-ért tudja megvásárolni.

 

Búvárszivattyú márkák

A Profibarkács.hu kínálatában szereplő valamennyi gyártó nagy hagyományokkal és tapasztalatokkal rendelkező cég. Az azonos kategóriába tartozó búvárszivattyúk között lényegi, minőségbeli különbség nem tárható fel. Kínálatunkban az  Einhell, Extol Premium, Flo, Gardena, Hecht, Hyundai, Riwall Pro, Sthor, valamint a  Yato búvárszivattyúit találhatja meg.