Mélykúti szivattyú

Ha azon gondolkodik, hogy otthona vízellátását saját fúrt kútból szeretné fedezni akkor valószínűleg szüksége lesz egy mélykúti szivattyú segítségére. Ezeket a szivattyúkat nem csak otthoni felhasználásra szokták ajánlani, hanem ipari mennyiségű víz kitermelésénél is remek szolgálatot képes tenni. Persze más–más teljesítményű és egyben méretű gépre lesz szükségünk, a megfelelő típus kiválasztásához pedig bővebben írunk még lentebb.

 

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
58 490 Ft - 124 990 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Maximális szállítási mennyiség  (liter/óra)
-
32 liter/óra - 108 liter/óra
Maximális emelőmagasság  (m)
-
32 m - 148 m
Maximális szállítási nyomás  (bar)
-
3 bar - 7 bar
Maximális szívómélység
-
7 - 100
Teljesítmény  (W)
-
900 W - 1 350 W
Termék státusza
Szűrés és rendezés
8 termék
8 termék

Ha kerti locsoláshoz szeretnénk vizet kitermelni, akkor emellett nem szabad megfeledkeznünk ezután a további teendőről, sem hogy kertünk teljes pompájában mutatkozzon. Olyanokra gondolunk, mint a gyomírtás, amihez nagyszerű és hosszútávú megoldást jelentenek az elektromos gyomírtok, amik az alábbi linket megtekinthetők. Emelet ne felejtsük el, hogy az őszi lombhullás után mindenképpen érdemes össze szedni a faleveleket, hogy a talaj rendesen szellőzhessen tavaszig erre a legalkalmasabb eszközök pedig a lombszívók és/vagy fúvók.

 

Mi befolyásolhatja a mélykúti szivattyú kiválasztását

Tulajdonképpen mindegy, hogy kertje locsolásához, öntözőrendszeréhez vagy a házi vízellátásához keres szivattyút, a legfontosabb két szempont mindig az, hogy honnan nyerjük ki a vizet, és hogy milyen víz mennyiségre és nyomásra van szükségünk. De nézzük meg alaposabban hogy miért ekkora befolyásoló tényező ez a két szempont a választásnál.

 

A víznyerő hely

Mindegy hogy önnek fúrt kút, ásott kút, vert kút, kerti tó, patak, tartály vagy ciszterna áll rendelkezésre egy jól kiválasztott szivattyúval bárhonan kitermelhetjük a kívánt vízmennyiséget bár hazánkban a fúrt és ásott kutak az elterjedtek. Itt is tovább bonthatjuk a szempontokat olyanokra, hogy hol van a kút statikus és dinamikus vízszintje és hogy mennyi a kút maximális vízhozama.

  1. Statikus vízszint, amit nyugalmi szintnek is neveznek és azt a szintet mutatja, ami a földfelszíntől mérhető akkor, amikor nem történik víz kivétel.
  2. A dinamikus szint pedig az a szint ahol az igényeinknek megfelelő víz mennyiség ki szivattyúzásra került és ezáltal a kútban beáll egy adott vízszint szintén a földfelszíntől mérve.
  3. A maximális vízhozamot csak a kút készítő tudja megadni, fontos hogy ezt a szintet ne lépjük át, mert ha nagyobb mennyiséget szivattyúzunk ki a víz sebesége megnő és ezáltal homokot is hoz magával, ami rendkívül káros a gépezetre. Minden szivattyúnál megvan adva a homok tűrő képesége, amit 50g/m3 egységgel adnak meg.

A víznyerő hely üzemi vízszintje határozza meg, hogy felszíni, vagyis száraz beépítésű szivattyút, esetleg búvárszivattyút érdemes választanunk.

 

Víz mennyiség és nyomás

Ha a ház lakás vízellátását szeretnénk biztosítani netán a kertet locsolni elég, ha 2-2,5 bar nyomású, azaz 20-30 liter/ perces vízhozamra van szükségünk. Viszont ha nagy kertje van, akkor célszerűbb ennél nagyobb nyomásra van szükség ugyan is azzal, sokkal rövidebb ideig tart majd ezzel spórolva időt más egyéb tevékenységekre. Ugyan ez vonatkozik akkor is, ha locsoló rendszer van kiépítve, akkor is nagyobb nyomásra van szükség és magasabb vízhozamra.

 

Csőszivattyú működése

Ezek a berendezések általában két részből állnak egyrészt áll a motorból, ami kútba helyezve alul található meg és áll még egy szivattyú egységből ez pedig a motor felett kap helyet. Ezenkívül tartozik még hozzájuk egy rendkívül hosszú, de típusonként eltérő méretű kábel, egy cső, ami által kivezetjük a víz a felszínre.

Többféle méretű és alakú csőszivattyúval találkozhatunk, éppen ezért fontos mérlegelnünk, hogy melyik típus a legjobb döntés számunkra, hiszen egy 50m mélység kúthoz felesleges 100m mélységig merülni képes modellre költenünk, hiszen akkor nem tudjuk rendesen kihasználni majd. A csőszivattyúkat, vagy más néven a mélkyúti búvárszivattyút, aminek működési elve tulajdonképpen benne van a nevében is, használat során egyébként a levegőnyomáson van a legnagyobb hangsúly, mert ez teszi lehetővé, hogy a szivattyú bekapcsoljon és elkezdjen vizet fel hozni a mélyből.

 

Mire figyeljünk mélykúti szivattyú vásárlásakor

Először is a kapacitására, vagyis két igen fontos értékre, amik a Hmax (teljes manometrikus emelőmagaság) és Qmax (maximális szállítási érték) nevet viselik, fontos ezeknél az értékeknél, hogy agyártók mindig a legideálisabb körülmények között tesztelik, a szivattyúkat tehát minden esetben számolnunk kell a veszteségek okozta értékekkel is. 

Ebből következik, hogy soha ne vegyünk olyan szivattyút, ami éppen csak kielégítené a szükségleteit. Fontos tényező még minden esetben hogy milyen homoktűtr képessége a gépünknek, mert ha megadott értéknél több kerül a szivattyúba, akkor a meghibásodásokhoz vezet, és az ilyen hibáknál nem élnek a garanciák sem, ezért mindéképpen lényeges megtudni a kútfúrójától ezt az adatot a későbbi károk elkerülése érdekében. Természetesen figyeljünk oda a választott csőszivattyú átmérőjére is.

Webáruházunkból Einhell, Hecht és Extol Premium mélykútszivattyúkat tud rendelni. Mindet ingyenes házhozszállítással juttatjuk el Önhöz!

Ha ezek után is bármilyen kérdése merülne, fel a megfelelő mélykúti szivattyú kiválasztásánál keresse bátran munkatársainkat, akik szívesen segítenek mindenre megtalálni a választ. Weboldalunkon csakis a legjobb márkák közül válogathat kedvére mielőtt pár kattintással leadná rendelését olyanok, mint Einhell, Extol, Hecht és mellette persze áraink is magukért beszélnek, hiszen nálunk csak profi szerszámot talál mindössze barkács áron itt a profibarkacs.hu-nál.