Gravírozó, mini csiszológép, mini köszörű

Egy gravírozó, mini csiszológép, vagy más néven mini köszörű sokoldalúan felhasználható otthoni barkácstevékenységek során, szakembereknek pedig egyszerűen elengedhetetlen. A cserélhető fejek lehetővé teszik, hogy  gravírozó vagy mini köszörű gépünkkel bármilyen apróbb munkafolyamatot precízen elvégezhessünk. A legkisebb helyekhez, részekhez is hozzáférünk munkánk során. Ha ezeket használjuk, nem jelent akadályt az aprólékos munka, kidolgozás többé. Ezek a forgó multifunkciós eszközök jóval sokoldalúbbak, mint az elsőre gondolnánk.

Gravírozó gép vagy mini köszörű?

A gravírozó gépekkel lényegében bemarást, gravírozást tudunk készíteni egy adott felületen, a mini köszörűk már szélesebb körben felhasználhatóak, mivel általában ezekhez gravírozásra, köszörülésre, csiszolásra, esetleg fúrásra is alkalmas fejek is tartozhatnak. Ezért mérlegelnünk kell, hogy mire is fogjuk használni, elegendő -e nekünk egy gravírozó vagy inkább mini köszörűre van szükségünk a megmunkálás során. Érdemes átgondolni, hogy csak gravírozni szeretnénk, vagy egyes részeket csiszolni, esetleg polírozni, szerszámot megtisztítani, van szükségünk több tartozékra, fejre?

Amennyiben a válaszunk az utóbbiakra igen, akkor a mini köszörűre van szükségünk, ha viszont csak gravíroznánk, egy egyszerű elemes vagy akkumulátoros vagy elektromos  gravírozó is teljesen megfelel az elvárásoknak.

 

Milyen szempontok alapján válasszunk?

Akkumulátoros, elemes vagy elektromos?

Az akkumulátorral, esetleg elemmel működő gravírozók, mini köszörűk használata nincs helyhez kötve, nem kell kábellel vacakolnunk, ugyanakkor a használati idejük a töltöttség miatt korlátozott.

 

Melyik mellett mi szól?

 

Elektromos gravírozó, mini köszörű

Akkumulátoros gravírozó, mini köszörű

Energiaforrás

Kábel

Akkumulátor

Működési idő

Korlátlan

Korlátozott

Mihez ajánlott

Nehezebb munkák

Könnyebb munkák

Előny

Erősebb

Gyengébb

Súly

Könnyebb

Nehezebb

 

Milyen HRC keménységű anyaggal képesek dolgozni, vagyis milyen a gravírozó, mini köszörűgép teljesítménye?

 A HRC keménység, vagy más néven  Rockwell-keménység  egy olyan tulajdonsága az anyagnak, amely azt fejezi ki, hogy egy adott anyag felülete mennyire szilárd, milyen mértékben áll ellen külső mechanikai behatásokkal szemben.

Az edzett acélok keménysége általában a 48-65 HRC-s tartományba esik, ez a szilárd tartomány, a faanyagok az alábbiak szerint csoportosíthatók:

Puha keménységűek ami 40 N/mm-nél kisebb, például: cédrus, hárs, nyár, luc, nyár, fenyő, fenyő, éger.

Szilárd keménységűek, 41-80 N/mm, mint a nyír, bükk, tölgy, góc, golyó, juhar, alma, körte fa.

Nagyon kemény, több mint 80 N / mm  a fehér akác, vas nyírfa, fafaragó, farost, vasfa, tiszafa.

A percenkénti fordulatszám, és a teljesítmény Watt meghatározó, amikor gravírozót vagy mini köszörűt, mini fúrót esetleg csiszolót keresünk. Percenkénti fordulatszám frekvencia egy műszaki számításoknál használt egysége (rövidítve 1/min) a,  a forgási sebesség mérésére használják, nevezetesen egy rögzített geometriai tengely körüli forgás esetén. 1 watt az a teljesítmény, amelyet 1 J munka 1 s alatt létrehoz. A Profibarkácsnál a teljesítményt tekintve is rendkívül széles a választék. A megmunkálandó anyagot kell szem előtt tartani, és ennek megfelelően kiválasztani az optimális gravírozót, mini köszörűt.

Előfordulhat, hogy Ön és munkatársai rengeteg munkaórát töltenek például csiszolással, köszörüléssel, gravírozással, polírozással, ebben az esetben az egészség megóvására különös tekintettel kell lenni, és minél kevesebb, az anyag megmunkálásából származó port belélegezni, gondolja át, milyen hasznos funkciója lehet műhelyében egy porelszívó berendezésnek. Azon túl, hogy segít tisztán tartani a munkaterület levegőjét és ezáltal megelőzni a káros anyagok belélegzését, beszippantását, még a műhely tisztaságát is fenntartja.

 

 

A gravírozó, mini köszörű tartozékai

 

Egyes gravírozókhoz, mini köszörűkhöz többféle fej is jár, ezek a megmunkálandó anyag, a munka jellege szerint cserélhetők, praktikus, hogy bármilyen felmerülő problémánál van mihez nyúlni. Természetesen egy alap készülék jellemzően csak néhány  fejet tartalmaz, de az ára is barátságosabb.

Egy drágább készülék, aminek a teljesítménye is nagyobb, a cserélhető fejek egész arzenálját kínálhatja, mint például csiszoló, polírozó, fúró, vágó stb. Minden helyzetre kéznél lesz a megfelelő fej, nem léphet fel váratlan probléma.

Lehetséges, hogy Önnek már van gravírozó, mini köszörű gépe, de nincs hozzá megfelelő fej, amit az adott munkafolyamat megkívánna, a Profibarkács természetesen erre a problémára is tud megoldást, hiszen meglévő gravírozóját, mini köszörűjét felszerelheti a megfelelő fejekkel.

 

Kiegészítő szempontok, amik fontosak lehetnek, mikor terméket választunk

Van még jónéhány információ, amit számításba vehetünk, mielőtt választunk, mint például:

  • milyen a köszörű, gravírozó hegye,  mennyire tartós, strapabíró? Például a volfrám-karbid heggyel rendelkező gépek rendkívül tartósak, hosszú élettartammal rendelkeznek.
  • aki szereti a kényelmes fogást biztosító szerszámokat, és ezt fontosnak tartja amikor gravírozót, mini köszörűt vásárol, annak javasoljuk, hogy figyeljen rá, hogy a fogó részén gumibevonat legyen, hiszen ez jelentős komfort érzetet biztosít majd munka közben.
  • az állítható sebességi fokozattal rendelkező gravírozó, maró gépek, mini köszörűk, csiszolók hatékonyabbá teszik a munkavégzést, hiszen ott és akkor tudja lejjebb vagy feljebb állítani a forgás, mozgás sebességét amikor Ön szeretné, amikor az anyag megmunkálása megkívánja.
  • egyes gravírozóknál szabályozható a gravírozási mélység a finom vonalaktól a mély barázdákig

Milyen gravírozót, mini köszörűt kínál a Profibarkács webáruház?

Kínálatunkban megtalálhatók a Handy, Einhell, Extol, Graphite, Hyundai, Lund, Verto márkájú gravírozók, mini köszörűk, furatköszörűk és csiszológépek.

Bármilyen gravírozási, köszörülési, csiszolási munkához tudunk megfelelő ajánlattal szolgálni, Önnek a szükséges teljesítményt, a  gravírozandó, csiszolandó anyagot, a szükséges tartozékokat kell mérlegelni. Néhány ezer forintért már jó minőségű alap gépet tud vásárolni csekély tartozékkal, de ha picit többet szán rá, komplett kiegészítőkkel ellátott magas teljesítményű mini köszörűhöz juthat, amit a későbbiek folyamán  újabb és újabb kiegészítők vásárlása nélkül is sokoldalúan ki tud majd használni.