Ipari fagyasztó

Az ipari fagyasztók olyan elengedhetetlen eszközök, amelyeket kereskedelmi konyhákban, éttermekben, szállodákban, vendéglátóipari létesítményekben, valamint élelmiszerfeldolgozó üzemekben használnak, amikor nagyobb mennyiségű áru fagyasztásáról és tartósításáról van szó. Ezek a masszív és szakszerű készülékek a jellemzően otthonokban található háztartási fagyasztókkal ellentétben úgy vannak tervezve, hogy megfeleljenek a nagy kapacitású fagyasztási megoldásokat igénylő vállalkozások és iparágak szigorú követelményeinek is, ezzel létfontosságú szerepet játszva a romlandó termékek minőségének megőrzésében.

Az ipari fagyasztók típusai

Az ipari fagyasztóknak számos különböző típusa létezik, mindegyik különböző igényekhez mérten tervezve, azonban a leggyakrabban beszerzett változatok az ipari fagyasztószekrények és a fagyasztóasztalok. Általában mindkét típus rozsdamentes acélból készül, mivel ez az anyag igen tartós és ráadásul könnyen is tisztítható.

Az ipari fagyasztószekrények a megfelelő alacsony hőmérséklet fenntartásával biztosítják a nagy mennyiségű élelmiszer hosszú távú tárolását is. A kapacitásuk elég széles skálán mozog, de többnyire 300 litertől egészen 1500 literig terjed. Mivel polcokkal és rekeszekkel vannak felszerelve, ezért könnyen állítható, hogy ezeket milyen magasságokba szeretnénk elhelyezni, ezzel pedig igazodik mindenféle méretű tárolandó élelmiszerhez. Ezek a modellek egyajtós és kétajtós kivitelben is elérhetőek a piacon, viszont éppen ezért viszonylag nagy helyet is foglalnak el. Hatalmas tárolóhelyüknek köszönhetően alkalmasak nagyobb konyhák és élelmiszerfeldolgozó üzemek számára is.

Az ipari fagyasztóasztalok ezzel ellentétben kombinált felhasználási lehetőséget is biztosítanak, hiszen egyszerre használhatóak munkafelületként (amely alkalmas ételek előkészítésére, valamint egyéb konyhai munkálatokra) és fagyasztóként. Ennek a funkciójának köszönhetően leginkább olyan konyhákban a legkiválóbbak, ahol fontos a helytakarékosság. Többnyire kisebb a kapacitásuk is, mint a fagyasztószekrényeké, mivel ez 150 és 600 liter között mozog, viszont többajtós a kialakításuk, ami segítséget nyújthat a tárolt élelmiszerek rendszerezésében.

Az ipari fagyasztók főbb sajátosságai

Kapacitás és méret: A fagyasztónak elegendő hellyel kell rendelkeznie ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű alapanyagot tárolhassunk még akár a legforgalmasabb napokon való kiszolgáláshoz is. Ha túl kicsi fagyasztót veszünk, az ételek kárba veszhetnek, ha viszont túl nagyot, akkor túl sok helyet foglal el a konyhában.

Klímaosztály: Ez a legmagasabb környezeti hőmérséklet, amelyen a fagyasztó működni fog. A 4. klímaosztály közepes igénybevételűnek, míg az 5. klímaosztály erősebb igénybevételűnek számít.

Automatikus leolvasztás: Egyes kereskedelmi fagyasztók automatikus leolvasztó rendszerrel rendelkeznek, amely javítja a fagyasztó teljesítményét. Ha nem, akkor nekünk kell manuálisan leolvasztani a készüléket, amikor felhalmozódik benne a jég.

Ajtók: A kereskedelmi fagyasztók egyes modelljei önzáródó ajtókkal rendelkeznek, ami hasznos lehet az energiatakarékosság érdekében, vagy ha éppen tele van a kezünk. Néhány pedig pedálos nyitással is fel lehet szerelve, így nem kell megérintenünk az ajtót, ami sokkal higiénikusabbá teszi azt konyhai környezetben használva.

Az ipari fagyasztók karbantartása

Természetesen, mint minden készülék esetében, az ipari fagyasztók megfelelő működéséhez is elengedhetetlen, hogy rendszeresen végezzünk ellenőrzéseket az esetleges problémák kiszűrésére. Ha viszont nincs észlelhető gond, akkor is fontos, hogy elvégezzük a fagyasztón a szükséges karbantartást időnként.

Ehhez elsőként kapcsoljuk ki a készüléket, húzzuk ki a konnektorból, majd távolítsuk el belőle az élelmiszereket. Ha a fagyasztó nem rendelkezik automatikus leolvasztó rendszerrel, várjuk meg, míg a jég természetes módon leolvad, és vegyük ki az összes polcot vagy rekeszt, amelyeket külön tisztítsunk meg langyos, szappanos vízben. A belső felületek fertőtlenítésére használjunk élelmiszer-biztonságos tisztítószert, majd töröljünk szárazra mindent egy tiszta ruhával.
Ugyan így érdemes a külső felületeket is megtisztítani, majd eltávolítani a szennyeződéseket a gumitömésekről, a vízleeresztő nyílásokról és a kondenzátorról. Ha a fagyasztó rendelkezik szűrőkkel, ekkor ezeket is ellenőrizzük vagy szükség esetén cseréljük is le.

Gyakorta előforduló kérdések az ipari fagyasztókkal kapcsolatban

Mi az a hűtőközeg?

A hűtőközeg a hűtési ciklus részeként használt gáz vagy folyadék. Ezt nem túl fontos figyelembe venni az ipari fagyasztó megvásárlásakor, de ha környezetbarátak szeretnénk lenni, akkor válasszunk olyan fagyasztót, amely R290 hűtőközeget használ. Ez nem tartalmaz üvegházhatású gázokat, míg más hűtőközegek általában igen, így nagyon alacsony globális felmelegedési potenciállal és nulla ózonlebontási potenciállal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy nem járul hozzá az éghajlatváltozáshoz vagy az ózonréteg elvékonyodásához. Ráadásul egy 1 kg-os R290 hűtőközeg körülbelül 600-szor hatékonyabb hűtőhatást biztosít, mint ugyanolyan mennyiségű szén-dioxid.

Mennyi ideig tárolhatók az élelmiszerek a fagyasztóban?

Ez attól függ, hogy milyen típusú terméket fogunk tárolni, de általában legfeljebb 1-6 hónapig. Amennyiben lehetséges, az élelmiszereket eredeti csomagolásukban vagy vákuumcsomagolt tárolóedényekben fagyasszuk le, hogy ezzel is biztosítsuk a termékek frissességét és minőségét.

Mennyi ideig üzemelnek a kereskedelmi fagyasztók?

Megfelelő odafigyeléssel az ipari fagyasztók 10-15 évig is képesek működésben maradni. Ez attól függ, hogy milyen gyakran végzünk karbantartást, és milyen gyakran használjuk a fagyasztót.

Milyen hőmérsékleten kell tartani az ipari fagyasztókat?

Az élelmiszerek biztonságos tárolása érdekében a készüléknek legalább -18 ℃ hőmérsékleten kell maradnia. Bármi, ami ennél magasabb, bizonyítottan a vitamintartalom romlását okozza.