Ládabontó, pajszer

Pajszerre, feszítővasra nemcsak barkácsmestereknek van szüksége, minden háztartásban kell, hogy legyen belőle. Ládabontó szerszámnak, feszítőrúdnak, emelő rúdnak is nevezik, sok fajta munkánál hasznunkra lehet,  alkalmas különböző dolgok bontására, feszítésére, burkolatok leszedésére. Régiesen „spájszer”-nek is hívják, de ez is ugyanazt a szerszámot takarja. Egy erős acél rúd vékony heggyel, mellyel nagy erőt lehet kifejteni. Maga a szerszám nem nagy és nem is drága, de annál hasznosabb. Manapság a gyártók számtalan változatban készítik, ha nem egy alap típust tartanánk, akkor is van miből válogatni.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
790 Ft - 45 990 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
83 termék
83 termék

Hogyan is néz ki, milyen részekből áll egy pajszer?

 

A feszítővas 3 fő részből áll össze:

1/ Élezett, ék alakú vég

2/ Szeg kihúzó nyílás

3/ Íves hajlítás ( az ék alakú vég és a nyél között)

Hogyan működik a feszítővas?

 

A feszítőrúd egyszerű mechanikus kézi szerszám.  Az ék alakú vég funkciója, hogy a tárgyak alá vagy közé benyomva feszíteni lehessen a szerszámot. Amikor ez sikerül, az íves részt támasztékként alkalmazva nagy erővel tudjuk kifordítani a feszítővas végét, ami a feszített tárgyak, részek eltávolodását eredményezi.

 

A pajszer sokoldalúan használható

 

 • nehéz tárgyak, pl. járdalap, térkő mozgatása
 • ajtó kifeszítése
 • ládabontás, raklap bontás
 • zsindely bontás
 • padló, csempe felfeszítése
 • omlasztásra
 • nyílászárók kiszedésére
 • számos építőipari, felújítási, bontási vagy barkács munkánál

Olyan alap szükséglet egy feszítővas a ház körül, akárcsak egy kalapács.  Nem igényel nagy beruházást, és nem fog meghibásodni sem, élethosszig kiszolgálja a tulajdonosát. Persze ehhez az kell, hogy mindig kéznél legyen, ne vesszen el, praktikus, ha az ilyen kézi szerszámait mindig  rendezetten fali szerszámtárolóra akasztva tárolja. Nem kell többé keresni és nem fog nyoma veszni sem.

 

A pajszer 2 végének funkciói

 

Általában mindkét végük ívelt és hegyes, viszont a két ív eltérő támadási szöget tesz lehetővé. A hegyesebbik vég segítségével festék, tapéta is levakarható,  de gipszkarton fal is bontható. A villaszerűen elágazó hegyek között van a szögkihúzó, ezt is a támasztó ív segítségével lehet használni.

A feszítővasak között találunk henger alakú és lapos nyelűeket egyaránt.

 

 

A feszítővasak speciális fajtái

 

A gyártók szeretik az innovatív megoldásokat, és törekednek rá, hogy 1-1 munkafolyamathoz speciális szerszámokat alkossanak. Bontásra, kaparásra vagy szeg kihúzásra specializált pajszereket is találunk a piacon. Legtöbbször viszont a szeg kihúzás az, amire szeretnek külön energiát fordítani, és a ládabontókat ehhez mérten variálni. Például a szeg szára hosszabb lehet, mint amit az ívre támaszkodva ki lehet húzni. Ezért van olyan típusú pajszer, aminek a feje állítható, ez azt jelenti, ha a szöghúzó nyílás távolabb van a deszkától, a forgatás során hosszabb utat jár be, így olyan szöget is ki lehet húzni vele, ami hosszabb szárral rendelkezik.

Létezik olyan ládabontó, ami a fej nélküli szögekkel is megbirkózik, sőt olyan is, melyiken egyetlen gombnyomással több fokozatban állítható a fej.  Sőt, létezik kétfejű, különböző hajlásszögű feszítővas is.

 

 

A feszítővasak technikai tulajdonságai – jó, ha tudjuk vásárlás előtt

 • Anyaguk lehet: acél de a keménységi fokuk eltérő ( HRC)
 • Alakjuk szerint: lapos vagy henger alakú
 • Hegyük/végük keménysége: van olyan típus amelyiknél a hegy keménysége eltér a többi résztől
 • Hosszuk szerint eltérőek
 • Átmérőjük, vastagságuk szerint eltérő méretekkel rendelkeznek
 • Keresztmetszetük eltérő pl. hatszög, ovális
 • Szöghúzó profiljuk szerint eltérő szögekkel rendelkeznek
 • Készletben is kapható némelyik gyártó terméke, különböző méretekben

 

Kis méretű ( kulcstartó) feszítővasak

 

Léteznek 8-10 centis feszítővasak is, ezekkel nagyon könnyű kinyitni adott esetben festékes dobozt, feszegetni, kapargatni vagy szöget kiegyenlíteni. Ezekre a legtöbb ember nem tart kéznél kis méretű pajszert, pedig nagyon hasznos lenne. Leginkább csavarhúzót, kés vagy olló pengét használnak az ilyen apró-cseprő dolgokhoz. Rosszabb esetben mondjuk slusszkulcsot.  Ezek a kis méretű ládabontók viszont elférnek az autó kesztyűtartójában, akármelyik műhelypolcon, 1-1 kulcscsomón és rendkívül hasznosak, érdemes legalább egy ilyet beszerezni, és nem mindenféle kezünkbe akadó tárggyal próbálkozni. Ha barkácsmesternek tartjuk magunkat, akkor pedig egy vicces feliratú, mintás póló is elengedhetetlen műhely kellék.

 

Minőségi pajszerek a Profibarkácstól

A Profibarkács webáruházban óriási kínálatból választhat, bármilyen ládabontóra is van szüksége. Topex, Top Tools, Yato, Juco, Neo, Extol gyártmányú feszítővasakat egyaránt megtalál nálunk, verhetetlen áron.  Válasszon egy kiváló minőségű, deformálódásnak ellenálló, 100 fokban hajlított típust, hogy minél szélesebb körben alkalmazni tudja az évek során.

Néhány kattintás itt a Profibarkácson, és megrendelés után már küldjük is Önnek a kiválasztott pajszert, amivel nem lesz többé bonyolult csempét bontani, nyílásszárót kiszedni, raklapokat szétszedni de egy festékes doboz kinyitásával is könnyen elbánik, igazán hasznos szerszám.