Elektromos szegélynyíró

Amennyiben kertrendezésről van szó, akkor az első dolog, amely az emberek eszébe jut, az a fűnyíró. Azonban ennél sokkal többre van szüksége ahhoz, hogy kertje gondozott, precízen megtisztított és a szegélyek is alaposan kezelve legyenek. Ekkor jön képbe a kifejezetten hasznos elektromos szegélynyíró. Ha mindene a szép zöld gyep, akkor elengedhetetlen az elektromos szegélynyíró beszerzése, ugyanis csak ennek az eszköznek a segítségével lehet tökéletessé alakítani a zöld felületetet.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
8 590 Ft - 27 990 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Teljesítmény  (W)
-
250 W - 1 200 W
Maximális fordulatszám  (rpm)
-
8 800 rpm - 12 500 rpm
Munkaszélesség  (cm)
-
22 cm - 38 cm
Vágószerszám típusa
Vezetőgörgő
Teleszkópos nyél
Szögben állítható vágófej
Termék státusza
Szűrés és rendezés
15 termék
15 termék

Elektromos szegélynyíró

Amennyiben kertrendezésről van szó, akkor az első dolog, amely az emberek eszébe jut, az a fűnyíró. Azonban ennél sokkal többre van szüksége ahhoz, hogy kertje gondozott, precízen megtisztított és a szegélyek is alaposan kezelve legyenek. Ekkor jön képbe a kifejezetten hasznos szegélynyíró, amelynek segítségével megtisztíthatja a szegélymenti területeket, kiszedheti a bokrok tövében, a sziklakertben vagy egyéb nehezen elérhető területeken maradt fűszálakat. Ha mindene a szép zöld gyep, akkor elengedhetetlen az elektromos szegélynyíró beszerzése, ugyanis csak ennek az eszköznek a segítségével lehet tökéletessé alakítani a zöld felületetet.

elektromos szegélynyíró

Hol a leghasznosabb az elektromos szegélynyíró?

A szegélynyíró kifejezetten hasznos lehet sziklás, kavicsos területek esetében, fal és járda menti részeken és virágágyások mentén egyaránt. Azonban nem szabad szem elől tévesztenie azt a tényt, hogy a szegélynyíró működése egy nagy fordulatszámon forgó damilszálon alapszik, így csupán a zsenge füvet képes levágni, vastagabb és fás szárak már kifognak rajta. Abban az esetben, ha eltalál egy nagyobb követ, vagy valamilyen kemény tárgyhoz ér, akkor a damilszál könnyen elszakadhat.

Jó hír, hogy ettől függetlenül nem keletkezik sérülés a gépben, a damilszálat gyorsan és viszonylag olcsón lehet cserélni.

 

Mi a különbség a szegélynyíró és fűkasza között?

Sokan keverik a szegélynyírót és a fűkaszát. A legnagyobb különbség a teherbírásukban és a funkciójukban adódik. A fűkaszát jellemzően nagyobb, összefüggő területek vágására szokták használni, akárcsak egy fűnyírót. A szegélynyírót a fűnyíró használata után, a nehezen elérhető helyeken használjuk, a megmaradt lágyszárúak nyírására, igazítására. A szegélynyírókat a kisebb teljesítmény, könnyebb kezelhetőség és karbantartás, vékonyabb vágó damil és a nem cserélhető vágófej jellemzi. A szegélynyíró egy olyan hajlított szárú eszköz, amely segítségével a szegélyek mentén, a kerítés mellett vagy éppen az árokpartokon is remek munkát lehet végezni. Erre ugyanis a sima fűnyíró vagy a fűkasza kialakításánál fogva nem képes. Vagyis ha több olyan hely is van a kertben, amely nehezen elérhető – legyen az járdaszegély vagy a kerti bútorok melletti terület – ezzel a kerti géppel komfortosan boldogulhat. Használatuk tehát elsősorban a ház körüli kiskertekre, füves területekre korlátozódik, terepen való használatra kevésbé alkalmasak.

Használatuk közben fokozottan ügyelnie kell, hogy ne vágja el a vezetéket. Mivel ezeknél az eszközöknél vékonyabb vágóhúrokat használnak, a húr nem alkalmas fás szárú növényekre, gyakran kisebb a vágási szélessége, ezért inkább kisebb kertekbe, különböző akadályok körbevágására alkalmas. Másrészt olcsók, jól lehet velük dolgozni és a kisebb kertekben kifizetődőbbek, mint a nagy benzines fűkaszák.

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe elektromos szegélynyíró vásárlásakor?

Mekkora a gép súlya?

Lényeges szempont mindezeket felül a gép súlya is, ugyanis egyáltalán nem mindegy, hogy hány kilót cipel munkavégzés közben.

Pontosan milyen terepen kívánja használni?

Számít az is, hogy milyen jellegű feladatot végezne el a géppel, hiszen ha csak kisebb szakaszokon, a saját kerítése és a pázsit melletti szegély mentén használná, bőven elég egy kisebb kapacitású gép is, ám ha nagyobb területen, érdemes befektetni egy nagyobb teljesítményű eszközbe. 

Ha a fentieket alaposan mérlegeli, könnyen megtalálhatja az ön számára ideális szegélynyírót a széles választékban. Így egy olyan gép tulajdonosa lehet, amely segítségével kényelmesen és gyorsan varázsolhat maradéktalanul gyönyörű füves területet a kertjébe és nem kell többé hajolgatnia, ha a kerítés vagy a szegély mellett szabadulna meg a túlságosan hosszúra nőtt szálaktól. Ezzel pedig rengeteg pénzt és energiát takaríthat meg magának.  

Tipp: Fűnyíráskor, elektromos szegélynyíró használatakor használjon védőszemüveget!

Milyen márkájú elektromos szegélynyírók kaphatóak a Profibarkácsnál?

Kínálatunkban az Einhell,  Extol, Gardena,  Hecht, Hyundai, Riwall, Verto elektromos szegélynyíróit találhatja meg különböző teljesítményben.

Gyakori kérdések elektromos szegélynyíró vásárlása előtt

Milyen teljesítményű elektromos szegélynyírót vegyek?

Két szempontot kell mérlegelni. Egyfelől azt, hogy mekkora területen használná az elektromos szegélynyírót. Ha csak kisebb szakaszokon, a saját kerítése és a pázsit melletti szegély mentén használná, bőven elég egy kisebb kapacitású gép is, ám ha nagyobb területen szeretné használni, érdemes befektetni egy nagyobb teljesítményű eszközbe. Másfelől pedig érdemes átgondolni azt is, hogy mit szeretnénk vágni (nyírni) az eszközzel. Ha kizárólag a fűfelületünk peremvonala rendbetételére kívánjuk használni, elégnek látszik egy kisebb teljesítményű szegélynyíró. Ha azonban a munkaterületen a zöld gyepen túl különböző vastagabb szárú gyomfajták is megjelenhetnek, mindenképpen egy nagyobb teljesítményű eszközt javaslunk.

Az elektromos szegélynyíró kiválthatja-e a fűnyírót, vagy a fűkaszát?

Röviden: nem. Ugyan látszólag hasonló eszközökről van szó, de funkciójuk alapvetően más. A fűkaszát nagyobb, összefüggő területek vágására szokták jellemzően használni, akárcsak egy fűnyírót. A szegélynyírót a fűnyíró használata után, a nehezen elérhető helyeken használjuk, a megmaradt lágyszárúak nyírására, igazítására.

Az elektromos szegélynyírók használatakor szükséges-e védőfelszerelést használni?

Míg a nagyobb teljesítményű elektromos fűkaszák esetében lényegében kötelező a védőfelszerelés használata, addig a kisebb teljesítményű elektromos szegélynyíróknál csak ajánlott. Indokolt lehet elsősorban arc- és hallásvédő használata.