Ipari porszívó, takarítógép

Manapság óriási a kínálat ipari porszívókból, száraz-nedves porszívókból. Jó ha az ember tökéletesen tisztában van a saját igényeivel, elvárásaival amikor szeretne beszerezni egyet. Hol és mire fogom használni? Otthon? A garázsban? Műhelyben? Üzemben? Milyen anyagokat fogok porszívózni? Ha ezekre tudjuk a választ, már jó úton haladunk a megfelelő porszívó, ipari porszívó megtalálásában, de mellé jó, ha ismerjük ezen berendezések egyéb lehetséges paramétereit, tulajdonságait, képességeit, mi segítünk eligazodni közöttük.

 

Az ipari porszívók – száraz és nedves szennyeződés eltávolítására

 

A háztartásokban használt átlagos porszívók többsége száraz porszívó, ami azt jelenti, hogy a port, homokot, szőrt stb... tehát száraz anyagokat tud felszívni a műanyag tartályába vagy porzsákjába. Ahol esetleg valamilyen okból nem tudunk, vagy nem célszerű porszívózni, ott seprű vagy partvis használata ajánlott.

Léteznek száraz-nedves porszívók is, ezek háztartásban előforduló kiömlött folyadékot tudnak a padlóról felszívni a műanyag tartályukba, amit aztán kiöntünk. A takarítógépek ezzel szemben tisztítószeres vizes tartállyal rendelkeznek, a kárpitba, szőnyegbe belespriccelik, és azonnal vissza is szívják, a mosószeres folyadék azonnal oldja a szennyeződést és a tartályba már az elkoszolódott mosószer kerül vissza.

Az ipari porszívók szinte mindig száraz-nedves porszívók, amik elsősorban ipari szennyeződés felszívására lettek megalkotva, legyen az száraz anyag, vagy folyékony, mindennel elbánnak. Sok ipari porszívó tudja viszont azt, amit a háztartási takarítógépek, vagyis  tisztítószeres vizet juttatni a felületre és azonnal visszaszívni azt, így eltávolítva a szennyeződést. Ez a funkció pl. autó kárpit tisztításnál nagyon hasznos. Az ipari porszívók sokkal extrémebb körülmények közé és sokkal veszélyesebb anyagok porszívózására, felszívására születtek, mint a háztartási porszívók.

 

Az ipari és száraz-nedves porszívók alkalmazási helyei

Az ipari porszívók rendkívül hasznosak, szinte nincs olyan iparág, ahol ne használnák, fontos berendezés, mással nem pótolható. Néhány fontosabb felhasználási hely:

 • termelő, gyártó üzemek
 • ipari létesítmények
 • asztalosműhelyek, faipari üzemek
 • autószerelő műhelyek, autókozmetikák
 • építőipar, építkezés
 • közületek
 • kórházak, egészségügyi intézmények

 

Bármilyen barkácsolásnál nagy segítség az ipari porszívó, hiszen segítségükkel tisztán tudja tartani bárki a munkaterületet, az eszközeit a forgácstól, a lehulló vakolattól például. Otthoni barkács célra, garázsba is javasolt a beszerzése, hiszen nagyobb strapabírással rendelkeznek, mint háztartási társaik.

 

A száraz-nedves porszívó legfőbb ismérvei, funkciói

Az ipari porszívók használatának fő célja, hogy a törmelékek, por, veszélyes folyadékok a munkaterületet, a dolgozókat, az egyéb szerszámokat, eszközöket ne károsítsa, tiszta, biztonságos munkavégzést tegyenek lehetővé.

 

Anyaghasználat:

 

A nagy méret és az erős  kerekek mellett a cső, a szívófej és a készüléken helyet foglaló fogantyúk is elég strapabíró anyagokból készül, így biztosan nem kell őket 1 hónap  után cserélni, mert leestek vagy eltörtek.  ( pl. rozsdamentes nemesacél tartály ) A  drágább készülékeknél alaptartozék az antisztatikus szívócső. Segítségével a  száguldozó porok nem generálnak töltést, és nem  tapadnak fel a csőre.

 

Anyagkezelés: 

 

A száraz-nedves porszívókat szélsőségesebb helyeken használjuk, mint az otthoni gépeket, így az egyik legjelentősebb különbség az ipari porszívók anyagkezelése. Nem csupán a port, szőrt és a hajszálakat tudjuk fele felszívni, hanem vizet, robbanásveszélyes anyagokat, ipari vegyszereket, allergén anyagokat is. Jelölésként különböző porosztályokat használnak a gyártók, hogy egyértelmű legyen, melyik porszívó milyen porokhoz, szennyeződésekhez használható.

 

Porzsák és tartály:

 

Egy ipari porszívó tudja  kezelni a különböző szennyeződéseket, a vizet, és más veszélyes anyagokat, így fontos, hogy ne csak porzsákkal tudjon működni, kell, hogy legyen tartálya is, mely egyszerűen egy helyre gyűjti a felszívott anyagot. Persze, nem mindig kívánatos, hogy az adott anyag összekenje a tartály belsejét, ilyenkor egyszer használatos zsákot használunk, mely pontosan arra lett tervezve, hogy minden szennyeződést összegyűjtsön, ráadásul a munka végeztével a kidobásuk is egészen egyszerű.

 

Fújó funkció: 

Sok esetben rendelkezik az üzemi porszívó  fújó funkcióval is, hiszen a munkaanyagok bontása, fúrása, faragása mellett festés vagy száradást igénylő anyag felvitelekor  a szárítás gyorsítása érdekében bekapcsolhatjuk a fúvó funkciót. De az is lehet, hogy azért kell fújásra kapcsolni, mert nehezen elérhető helyet kell takarítani vele.

 

Szűrő rendszer:

 

Az ipari porszívók a folyamatos, állandó használatra lettek fejlesztve. Ezeknél a komplett rendszerüknek kell megfelelni biztonsági előírásoknak, ami  a szívócsőre, a házra és a porzsákra is vonatkozik,  nem kerülhet ki belőlük por, szennyeződés a csatlakozásoknál sem.  Egyre több berendezésnél alkalmaznak HEPA filtert, mely egy rendkívül fejlett szűrési technológia,  az előírás szerint az kapja meg a minősítést, amelyik szűrő a 0,3 mikronos részecskék 99,97%-át eltávolítja. Van amelyik ipari porszívó automatán filtert tisztít, a szűrő itt automatikusan rázza le a port magáról öntisztító folyamatként.

A szűrő teljesítményüket 3 osztályba sorolják, ez mutatja meg, hogy a porszívón átmenő levegőt mennyire alaposan szűri meg.

 • L osztály: a legkisebb szűrő teljesítmény, normál munkamenethez
 • M osztály: középső, ásványi eredetű és fa munkálással járó porokhoz
 • H osztály: a karcinogén, rákkeltő hatású porszemcsékhez

 

Elszívó rendszer:

 

Sok esetben érdemes a port, szennyeződést, forgácsot, törmeléket azelőtt felszívni, mielőtt eléri a talajt. Ezt csak úgy tudjuk megoldani, ha egy fejlett elszívó-rendszert használunk. Szerencsére ez a legtöbb gyártó termékénél már elérhető funkció. Többnyire egy elszívó fejet csatlakoztathatunk a szívócső végéhez, melyet fúrás közben kell használni. A fúrógép vagy a csiszológép használata közben  keletkezett por egyből az elszívóba jut, onnan pedig a porszívóba.

 

Csatlakozó aljzat:

Az utolsó lényeges funkció a porszívón lévő csatlakozóaljzat, ahová a szerszámgépünket bedughatjuk, így akár elosztóként is működhet a porszívó.

 

A ipari porszívók egyéb technikai adatai

 • lehetnek akkumulátorosok vagy elektromosak, az akksi segítségével külső, áram nélküli helyen is tudunk velük dolgozni
 • eltérő teljesítményűek, de ami fontosabb, a szívásteljesítmény! (sokan tévesen a teljesítményt figyelik, pedig a szívóerő többet mond a gép erősségéről)
 • szívóerő, az egyik legfontosabb adata egy porszívónak!
 • tartályuk űrtartalma eltérő
 • kábelhossz
 • szívócső végátmérő
 • tartozékok választéka ( különböző fejek, kefék)

Az ipari porszívók szinte mindegyike nagyobb kerekekkel rendelkezik, mint háztartási társaik, fogantyúval továbbá a kerekeknél rögzítési, blokkolási lehetőséggel. A méretük és tömegük a nagyobb tartály, szívóteljesítmény és egyéb hasznos funkcióik miatt eltér a háztartási gépek méretétől, súlyától, ugyanakkor a gép súlypontja alacsonyan van, nehezen borul fel.

 

A Profibarkács kínálata száraz-nedves  ipari porszívó kategóriában

Kínálatunkban az Einhell, Extol, Scheppach, Hecht, Fieldmann, Yato, Graphite kiváló nagy teljesítményű porszívóit találja meg. Pár tízezer forintért talál olyan üzemi porszívót, mely a barkács, házfelújítás igényeket tökéletesen kielégíti, ha pedig professzionális igényei vannak, a drágább modellek között nézelődve biztosan megtalálja az Ön elvárásainak megfelelőt. 

Takarításhoz ajánlunk még pormaszkot, illetve egyszerhasználatos kesztyűinket.