Inverter

Az inverter olyan elektromos eszköz, amely az egyenáramot váltóárammá alakítja át. Az ehhez szükséges energiát az esetek túlnyomó többségében napelemek vagy akkumulátorok biztosítják. A Profibarkácsnál számos különböző, megbízható termék közül válogathat.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
22 490 Ft - 392 690 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
4 termék
4 termék

Az inverterről általában

Az inverter a napelemes rendszerek nélkülözhetetlen része, hiszen a megtermelt egyenáramot megfelelő feszültségű, frekvenciájú és jelalakú váltóárammá kell alakítani. Ez Magyarországon a 230 V, 50 Hz és szinuszos jelalak.

A technológia rohamos fejlődésének hála, a legmodernebb inverterek már egyszerre több feladatot is ellátnak, pl. adatgyűjtést és a rendszer távfelügyeletét, optimalizálják az áramtermelést, illetve biztonsági funkciókat is betölthetnek.

Ritkábban ugyan, de számos alkalommal van szükség inverterre akkor, ha egy eszköz energiaellátását elektromos hálózattól távol kell megoldani. Ilyenkor egy akkumulátor és inverter segítségével ez gyorsan, akadálymentesen és biztonságosan megoldható.

Érdemes még megemlíteni a szünetmentes tápegységeket vagy UPS-eket is, amelyek, ha áramkimaradás esetén működésbe lépnek, szintén inverter segítségével képesek az egyenáramot váltóárammá alakítani.

Tipp: Te is szereted azz akkumulátoros eszközöket? Szükséged lenne pót akkumulátorra? Nézz szét választékunkban! Sokféle márka termékét megtalálod!

Az inverter részei

Az inverterek két fő részből épülnek fel, melyeket DC/AC és DC/DC konverternek neveznek. A DC/AC feladata az, hogy a tranzisztorok segítségével 50 HZ-es és 230 V-os értékű váltóáramot állítson elő. Az inverter ezen része adja le az áramot a háztartási eszközök számára. A DC/DC konverterre kerül bekötésre az egyenáram forrása, mely transzformátor segítségével állítja elő a 320-400 V-os egyenáramot, ami kondenzátorban kerül eltárolásra. A DC/DC konverter kezeli a melegedést és a túlfeszültséget is.

Az inverter felhasználási területei

Az inverterek otthoni felhasználásánál két főbb területről beszélhetünk. Ezek a napelemes rendszerek és akkumulátorok.

Az akkumulátorokból és egyéb energiatárolásra alkalmas eszközökből kivett energia nem alkalmas a közvetlen felhasználásra, így ennek megoldásához szükség van egy inverterre. Ugyanakkor, az inverter látja el az energia tárolóeszközbe juttatását is.

A napelemes rendszerek által termelt áram nem megfelelő, alacsony feszültségű. Ez a háztartási és elektronikai eszközök működését nem teszi lehetővé, így az inverter ezt az áramot megfelelő feszültségűvé és frekvenciájúvá alakítja. Ha a napelemes rendszer a termelt áramot az közüzemi hálózatba táplálja vissza, akkor az inverter feladata, hogy a rendszer állapotának megfelelő minőségű árammá alakítsa azt.

 Inverter

Az inverter típusai

Számos típusú inverter közül válogathatunk. A kiválasztásuk nagyban függ a kiépített rendszer típusától, illetve az anyagi lehetőségektől.

Standard string inverter

A standard string inverter a több sorosan kötött napelemek mellett alkalmazott invertert jelenti. Ez a típus közvetlenül a napelemekből érkező egyenáramot alakítja váltóárammá és küldi tovább a hálózatba. Egyúttal ez a leggyakoribb típus.

Battery inverter

Az inverterek ezen típusa az akkumulátorok mellé bekötött invertert jelöli. Feladatuk a tároló eszközből kivenni, illetve belejuttatni az áramot. Fűzérrendszerű napelemes rendszerekkel könnyen és praktikusan használható együtt.

Grid-tie inverter

Az úgynevezett rácskötés-inverter közvetlenül a közüzemi hálózatra csatlakozik, így összeköti azt pl. a szolár panellel. Azonnal továbbítja az átalakított energiát.

Hybrid inverter

Ez az inverter típus a standard és battery inverter ötvözete. Egyaránt felelős az áram átalakításáért, illetve az energia tárolóegységbe való eljuttatásáért és az áramkivételért is.

Micro inverter

A micro inverter lényegesen kisebb, mint a standard. Teljesítménye 200-250 W, míg az általánosé 1,5–5 kW. A micro invertert napelemes rendszereknél a napelem panelek mögé szokás beépíteni, így nincs szükség központi inverterre. Ezzel a megoldással minden napelem panel külön szabályozható, illetve sokkal biztonságosabb is a használata, ám jóval nagyobb költségekkel jár karbantartása.

Tippek az inverter használatához

Az inverter AC oldali feszültségének 80-120% között kell lennie a DC oldali feszültséghez képest, hogy a legoptimálisabb termelést érhessük el. Ezen felül, célszerű úgy kiválasztani az inverter méretezését, hogy az illeszkedjen a napelem teljesítményéhez.

Az eszközt hűvös és száraz helyen kell tárolni, hogy megóvjuk élettartamát és biztosítjuk megfelelő működését. Óvjuk a napsütéstől!

Inverterek a Profibarkácsnál

Kemot fali napenergia inverterek

A Kemot fali napenergia inverterek kiválóak napelemes rendszerekhez. A 700 W-os termékhez 1 év garanciát biztosítunk, míg a 3500 W-oshoz 3 évet.

Yato feszültségátalakító inverterek

A Yato inverter kitűnő választás akkumulátorokhoz. 500-800 W közötti termékeket talál áruházunkban.

 

Tipp: Szükséged lehet feszültség stabilizátorra is, ha az energiaellátás ingadozik.

 

Gyakori kérdések az inverter használatával kapcsolatban

 

Mindenképp szükség van inverterre napelemes rendszernél?

Igen, az inverter a napelemes rendszerek legfontosabb része, így annak beszerelése elengedhetetlen.

Hány év garanciát kapok a Profibarkácsnál vásárolt inverterre?

A Kemot 3500 W-os inverterre 3 évet, a többi termékre pedig egyet. Azonban lehetőség van további 1 év kiterjesztett garancia vásárlására.

Milyen invertert vásároljak?

Az inverter típusának kiválasztása nagyban függ attól, hogy használata során milyen feladatot fog ellátni. Ha akkumulátorról történő energiaellátásra van szükség, elegendő egy kisebb termék, míg napelemes rendszerhez vagy UPS-hez nagyobb teljesítményű eszközt célszerű választani.