Lakat

A biztonságtechnika fontos részét képezik a különböző típusú lakatok, melyek a Profibarkácson közel 50 darabos választékból rendelhetők meg az igényeknek és a felhasználás módjának megfelelően. Vannak közöttük számos lakatok, kulcsos lakatok, levágás elleni lakatok és így tovább. A biztonságot szolgáló termékeink között nemcsak lakatok, de zárbetétek, zártestek, mozgásérzékelők, széfek, kulcsszekrények, riasztók, kaputelefonok, ajtóláncok is beszerezhetőek egy rendeléssel.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
490 Ft - 4 690 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
65 termék
65 termék

Mi a lakat?

A lakat a zárak legegyszerűbb fajtája, azon belül is a kulcsra járó, kampójával csukódó zár más néven függőzár. Röviden egy levehető függőzár, ami kulccsal nyitható és zárható, U alakú kampója a bezárandó tárgyon lévő fülön áthúzva annak ajtaját, fedelét zárt állapotban rögzíti.

Már sok-sok évszázaddal ezelőtt megjelentek kezdetleges formában. Voltak henger alakúak, rúd alakúak, lemezből kialakított házba tették a reteszelő alkatrészeket.

Lakatok fajtái

Alapvetően két lakatfajtát különböztetnek meg:

  • egyszerű lakat és
  • biztonsági lakat

Az egyszerű lakat könnyű, vékonyabb lemezből készül, szerkezete rugós. Viszonylag gyengék, álkulccsal is sokszor kinyithatóak. Ezek az egyszerű, olcsó, acélkulcsos lemezházas lakatok nem tekinthetők a biztonság garanciájának.

A biztonsági lakatoknak is két fajtája van:

  • lemezházas biztonsági lakat: ezeknél a lakatoknál a kulcsok lemezelzárókat működtetnek. Sokféle kulcsvariáció lehetséges, akár 50-100 féle.
  • tömörházas biztonsági lakat: a zárbetétjeikben csapos rendszerű reteszelőhenger van.

A lemezlakatok és a tömörházas biztonsági lakatok egy részéből a kulcs nyitott állapotban nem vehető ki, ezzel ki van zárva a mellé zárás esélye. Nyitott helyzetben nem szabad erőltetni a kulcs kivételét!

Biztonsági lakatok biztonsági fokozatai

A lakatok biztonságát fokozatokkal jelölik a vásárlók számára 1-10-ig terjedően.

Az 1-4. fokozatúak egyszerűek, az 5-10. fokozatúak pedig biztonsági lakatok. A szabványok szerint az egyszerű lakatok kb. 3000, az 5-7. fokozatúak 5000, a magasabb fokozatúak kb. 10 000 nyitást bírnak el.

Nagyon fontos a lakatok szilárdsága, a kengyel húzóterhelése. AZ az erő, amit a lakatház és a kengyel terhelése során a szerkezet károsodás nélkül elvisel.

A lakatok anyaga – a feltörés lehetőségének záloga

A lakatok feltörésének egyik módja a kengyel levágása lehet. Ha viszont vastag, edzett acélból készült lakatkengyellel rendelkezik a lakat, fémfűrésszel szinte lehetetlen átvágni. Ha a felfeszítést vesszük górcső alá, azt lehet mondani, hogy a kettős reteszelésű kengyel ellenállóbbá teszi a lakatot a felfeszítéssel szemben.

A lakat tartozékai a lánc, kábel, lakatpánt. Az acélkábel húzószilárdsága jelentősebb, de mégsem olyan ellenálló átvágás esetén, mint az edzett lánc. A lakatpánt felerősítése nagyon fontos a biztonság garanciája miatt. Ugyanakkor hiába egy erős, minőségi lakat, ha a tartozékok gyenge minőségűek, és ez fordítva is igaz. A biztonság érdekében vásároljon jó minőségű lakatot, kiegészítőket, biztonságtechnikai eszközöket!


Extol levágás elleni biztonsági lakat a Profibarkácson

A neves Extol biztonsági lakat magasított teste részben fedi a kengyelt, és így fokozza a védelmet a levágás ellen. A sárgarézből készült hengeres betét és a horganyzott fémből készült belső részek növelik a lakat ellenálló képességét.

A műanyag fedél védi a belső fém részeket a víz és a szennyeződések bekerülése ellen. A lakat kültéri használatra is alkalmas és kiváló minőségű acélból készült kengyellel rendelkezik.

Kültérre ajánlott lakatok

A kültéri, rozsdamentes lakatok ajánlottak akkor, ha külső helyszínen, az időjárás viszontagságainak kitett helyen kell biztonságtechnikai szempontból lakatot alkalmazni! Ezek a lakatok nagyjából ugyanazt tudják, mint a többi, de az alapanyaguk ellenállóbb a rozsdával szemben, és sokszor van rajtuk műanyag zárósapka, ami távol tartja a nedvességet a lakat belső részeitől.

Lakatok házhozszállítással a Profibarkácstól

Webáruházunkban óriási lakatválasztékból rendelheti meg az optimális lakatot, legyen szó bőrönd bezárásáról, fészer, kerti kisház belakatolásáról vagy egyéb értéktárgy megvédéséről. Ragaszkodunk a minőségi lakatokhoz, egy megbízható lakat évtizedekig szolgálhatja a kívánt célt, anélkül, hogy tönkre menne vagy újat kellene venni.

A Profibarkácson mindent beszerezhet, ami barkácsoláshoz, ház körüli tevékenységekhez, kerti munkákhoz, műhelyi, szakmai munkához szükséges lehet! Nézzen körbe webáruházunkban és vásároljon regisztrációval, hogy a későbbiekben élvezhesse a törzsvásárlóknak járó előnyöket!