Ablakszigetelő gumi és hab

Ideje ellenőrizni az ablaktömítéseinket, az ablakszigetelő gumit és habot, hogy megfelelően látják-e el feladatukat, nem engedték el a tokot és nem hiányzik belőlük egy kis darabka sem. Nézd meg ablakszigetelő gumi és hab választékunkat! Ha több infót szeretnél tudni az ablaktömítő gumikról, akkor tekerj legalulra, és olvasd el miket kell tudni ezekről a termékekről, illetve hogyan kell használni, vagy a megfelelőt kiválasztani.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
990 Ft - 1 490 Ft
Márka
Termék státusza
Szűrés és rendezés
9 termék
9 termék

Ablakszigetelő gumi

Energia ínséges korunkban mindnyájunknak meg kellett tapasztalnia az energia árak égbe szökését, így nem véletlen, hogy egyre gyakrabban kerül előtérbe az ingatlanok megfelelő szigetelésének a kérdése. A nem megfelelően szigetelt ingatlanok hőveszteségének egyik kiemelt pontját a nem megfelelő állapotban lévő nyílászárók jelentik. Természetesen, legtöbbször a legjobb megoldást a nyílászárók lecserélése jelenti. Ez azonban egy nagyon költséges beruházás, ráadásul egy heteken keresztül tartó felfordulást jelent, amely egy lakott ingatlanban számos kellemetlenséget okozhat. Abban az esetben, ha a családi költségvetést jelentősen túlterhelné egy nyílászáró csere, vagy egyszerűen csak nincs kedvünk átmenni az ezzel járó kellemetlenségeken, akkor jöhetnek számításba a webáruházunkban található ablakszigetelő gumik, amelyek segítségével nagy költséghatékonysággal javíthatunk nyílászáróink energetikai jellemzőin.

 

Mikor gondolkodjunk el nyílászáróink szigetelésén ablaktömítő gumival?

Amennyiben azt észleljük, hogy a nyílászáróink huzatosak, vagy netán egy nagyobb zivatar alkalmával a nedvesség is bejut a lakótérbe, mindenképpen javítanunk kell ablakaink szigetelő képességén. Persze nem mindig ekkora a baj és gyakran szemmel nem látható, vagy közvetlenül nem érezhető, hogy a nyílászárónk felújításra szorul. Ezekben az esetekben érdemes meggyújtanunk egy gyertyát és azt végigvezetni az ablakunk záródási pontjain. Amennyiben azt észleljük, hogy a láng valamilyen irányban elmozdul a huzat miatt, akkor egészen biztosak lehetünk abban, hogy a nyílászáró hőszigetelési képessége nem kielégítő.

 

Mit kell tennünk, mielőtt felhelyezzük az ablakszigetelő gumit?

Mielőtt beszereznénk a megfelelő ablakszigetelő gumikat és elkezdenénk azok felhelyezését, érdemes leellenőriznünk, hogy a nyílászáróink megfelelően záródnak-e. Egyrészt azért, mert csak akkor van értelme az ablakszigetelő gumi felragasztásának, ha utána megfelelően fognak záródni az ablakaink. Másrészt pedig azért, mert előfordulhat, hogy önmagában a zsanérok beállításával elhárítjuk a problémát, vagy annak jelentős részét.

 

Mi az öntapadós ablakszigetelő gumi alapanyaga?

A Steck ablakszigetelő gumik EPDM (etilén-propilén-dién-monomer) gumiból készülnek. Ez olyan szintetikus anyag amely nagy sűrűséggel és tömör szerkezettel rendelkezik. Ezekből a tulajdonságaiból fakadnak kiváló hőszigetelő képességei. Érdemes megjegyezni, hogy az EPDM az ipari felhasználás során teljes értékű helyettesítőjévé vált a szilikonnak amit a legtöbb szakember a legjobb szigetelő anyagnak vél, ha időtállóságról, vagy hatékonyságról van szó. Kétségtelen, hogy az EPDM kopásállóság, szakítószilárdság és hőállóság terén nem éri el a szilikon hatékonysági mutatóit, viszont lényegesen olcsóbb annál, így ár-érték arányban kifejezetten ésszerű választás. Ennek ellenére sokunk, lehet, hogy a drágább, de időtállóbb és hatékonyabb megoldást választaná. Érdemes azonban rámutatni, hogy a szilikon egyes tulajdonságai túlságosan sok, feleslegesen extra teherbírással rendelkeznek, amelyeknek ipari körülmények között lehet jelentősége, de  ezekre az extra képességekre otthoni felhasználás során nincs szükségünk. Nem túl életszerű, hogy az ablaktömítésünk 230 Celsius fokos hőhatásnak lesz kiéve, vagy forró gépolajjal fog érintkezni. Mindezek mellett, persze az EPDM hőállósági mutatói is kimagaslóak, még ha el is maradnak a szilikon mögött.

Az EPDM  -40 és +130 Celsius fokig tartja a fizikai tulajdonságait, ami egy ablakszigetelés esetében bőven több mint amennyire bármikor is szükségünk lehet. Az EPDM tehát egy nagyon ésszerű alternatívája a szilikonnak minden olyan esetben, amikor ez utóbbi kiterjedtebb teherbírására nincs szükség, akár a háztartásban, akár ipari területeken, de egyes ágazatokban, például a napelemgyártásban vagy az élelmiszer olajfeldolgozásban nem tudja helyettesíteni az EPDM a szilikont. Összességében elmondható, hogy az ablakszigetelő gumi akár egy évtizedig  is képes ellátni funkcióját. A magasabb kategóriájúak UV és időjárás állóak, szakszerűen telepítve kielégítő eredményt várhatunk az alkalmazásuktól.

ablaktömítő gumi

 

Ablakszigetelő gumi, vagy ablaktömítő hab?

A Profibarkács.hu kínálatában az öntapadós ablakszigetelő gumik mellett, ablaktömítő habot is talál. Felvetődik a kérdés, hogy mely esetekben érdemes a gumi mellett dönteni, és mely körülmények azok, amnelyek a hab használatát tehetik indokolttá.

Az ablakszigetelő gumik használata elsősorban a viszonylag új nyílászárok esetében indokolt. Ennek az az oka, hogy a gumik profilja meghatározott sztenderdek szerint van kialakítva (keresztmetszetük D, E, F, O, stb képet vesz fel, ezeket nevezzük a gumi profiljának) amelyek tökéletesen illeszkednek a korszerűbb nyílászáró elemekhez. A régebbi, akár 30-40 éves fa nyílászárók szerkezetének felülete egyenetlen és gyakran hézagos. Ezeket a réseket az ablakszigetelő gumik már csak nagyon korlátozottan tudják betölteni, és alkalmazásuk nem hozza magával a megkívánt optimális eredményt. Ezeknél a régebbi típusú nyílászáróknál mindenképpen az ablaktömítő hab használata az indokolt, amely egy sokkal univerzálisabb tömítő anyag. Természetesen ez jelent némi kompromisszumot, ugyanis az ablaktömítő hab, szinte minden lényeges mutató tekintetében alatta van a guminak, de ebben az esetben az első számú prioritásunknak a hézagmentes kitöltés kell, hogy legyen. Ebben az esetben egyértelműen a Steck ablakszigetelő hab a legjobb választás!

 

Ablakszigetelő szalagok és a profilok jelentése

Ezekből létezik E, P és D profil. Mindegyiknél meg van határozva, mekkora résméretig alkalmazható.

  • E profil: kicsi, 1-4 mm résekig
  • P profil: közepes, 2-5 mm résekig
  • D profil: nagyobb, 3-7 mm rések tömítésére

 

Hogyan válasszam ki a megfelelő ablakszigetelő gumit és hogyan helyezzem fel azt?

Első lépésként mindenképpen meg kell határoznunk, hogy milyen profilú ablakszigetelő gumira lesz szükségünk. Ez egyrészt függhet a kitöltendő rések méretétől, másrészt pedig a nyílászáró sajátosságaitól is. A gyártók a csomagoláson feltüntetik, hogy mekkora rés tömítésére alkalmasak (pl. 3-7 mm). Ezt követően el kell döntenünk, hogy milyen hosszúságú és milyen szélességű szigetelő szalagra lesz szükségünk. A Profibarkács.hu kínálatában az ablakszigetelő gumik, habszalagok többféle hosszúságban és szélességben megvásárolhatók. Érdemes a számolt hossznál 10-15 %-al hosszabb szalagmennyiséget beszereznünk. Zárásként dönthetünk a szigetelő csík színéről is, hogy az a lehető legjobban illeszkedjen a nyílászáró stílusához. Kínálatunkban fehér és barna szigetelőcsíkok közül válogathat.

Ablakszigetelő gumi

Az ablak szigetelő gumi felhelyezése

Az ablakszigetelő gumi felhelyezése nagyon egyszerű, semmilyen szakértelmet nem igényel. Első lépésként nagyon alaposan meg kell tisztítanunk azt a felületet ahová fel fogjuk ragasztani a szigetelő csíkot. Nagyon lényeges, hogy ragasztás helyének minden szennyeződéstől és nedvességtől teljesen mentesnek kell lennie. Ellenkező esetben a csík nem fog megfelelően felragadni, vagy még idő előtt le fog válni a keretről. Amennyiben a felületet már megfelelően előkészítettük, elkezdhetjük telepíteni a szigetelő csíkokat a kívánt helyre. Ez semmilyen nehézségbe nem fog ütközni, hiszen az ablakszigetelő gumik öntapadóak. Érdemes a már méretre vágott szigetelő csíkról a felragasztással párhuzamosan, folyamatosan lehúzni a védőfóliát. Amennyiben függőleges felületet szigetelünk a folyamatot kezdjük felülről. Húzzuk le a védőfóliát nagyjából 10 cm hosszan a csíkról és illesszük annak öntapadós felületét az ablakkeret függőleges elemének legmagasabb pontjához. Szép lassan haladjunk lefelé, miközben egyik kezünkkel rányomjuk a csíkot a keret felületéhez a másik kezünkkel pedig folyamatosan lehúzzuk a védőfóliát a szigetelő csíkról.

A szigetelő csíkokat oda kell ragasztani, ahol a keret találkozik a bezárt ablak nem üvegezett részével. Lényeges, hogy csak oda ragasszon szigetelő csíkot, ahová mindenképpen szükséges, ellenkező esetben előfordulhat, hogy az ablak nem fog megfelelően záródni.  A gyártók a csomagoláson rajzzal szemléltetik a ragasztás módját, nem lehet elrontani, ha egy kicsit is odafigyelünk! Érdemes tehát, a ragasztás előtt a gyártók utasításait is figyelmesen átolvasni.