Kerti grillsütő

A grillen sütés hallatán mindenki a kert a barátok és a szép nyári napok jutnak eszébe, hiszen ilyenkor előszeretettel használjuk grillsütőinket különféle összejöveteleken. Sokan nem tudják, de ez az egyik legősibb formája a hús sütésnek habár manapság sok mást is grillen sütünk például: zöldségeket, gyümölcsöket, sajtokat. A grillezés jól ötvözi az evés élettani és társadalmi jelentőségét, hiszen egy grillparty nagyszerű lehetőség a társas kapcsolatok ápolására is.

Ne felejtsük el, hogy a grillezés némi veszélyt is rejthet magában például ételfertőzés, egészségre káros vegyületek képződése éppen ezért az előkészületek és maga a grillezés mindig gondos odafigyelést igényel. Ezek miatt ne feledkezzünk meg a grill rendszeres takarításáról melyhez megtalál mindent weboldalunkon  meg persze a megfelelő tároláshoz nélkülözhetetlen eszközöket is.

A grillezésről

A grillezés változatosságot vihet az étkezésünkben, és a már jól megszokott főzés, sütés, párolás mellett bátran használhatjuk. Nem csak a nyár, és a jó idő hívogathat a grillezéshez, hanem a frissen beérő és könnyebben elérhető kerti vetemények is, hiszen a grillezés során a tápanyagok jobban megmaradnak, az ilyen módon készített ételekben és általában kevésbé zsírosak, így a nyári nagy melegben nem tesszük ki nagy terhelésnek az emésztőrendszert. Aki viszont nem elég tudatos a grillezés során, akár a saját, akár mások egészségét is veszélybe sodorhatja, ezért érdemes előtte megfelelően informálódni, hogy mik is lehetnek a grillezés „gyenge pontjai”, amiket kiiktatva csökkenthetjük a kockázatot.

A grillezés különféle módjai

Grillezési mód

Leírás

Közvetlen sütés (grilezés)

250-350 °C-on való sütés, általában vékony húsok (csirkemell, halfilé, szelet húsok), közvetlenül a parázs és láng fölött sütés

Közvetett sütés (közvetett grillezés)

160-180 °C-on való sütés, inkább nagy húsdarabok átsütésére alkalmas (egészcsirke, sertéslapocka), nem a parázs felett sütünk, hanem a grill egy másik pontján

Barbecue

120-130 °C-on való sütés, a lassú sütés miatt egy nagyon füstös ételt kapunk ebben a formába nagy húsokat szokás sütni például steaket

Forgónyársas sütés

a hús a lassú forgás hatására saját zsírjában sül, ami miatt ropogós és zamatos marad

Parázsban sütés

az égett külső rész eltávolítása után belül ehetőt kapunk így például a burgonyát szoktuk ily módon

Levelekbe alufóliába csavart alapanyag sütés

főleg a darabolt húsokat szokták így sütni

 

Kerti grillsütők fajtái

Elektromos grillsütő

Mindenki tudja, hogy a parázson való sütögetés hangulata, és a szabad tűzön sült ételek íze semmihez nem hasonlítható. Azonban sok veszéllyel járhat a szabadtéri tűzrakás, a füstképződés, nem mellesleg a faszén vagy egyéb tüzelőanyag beszerzése, a tűzrakás, a sütéshez megfelelő parázsra való várakozás, mind amellett szól, hogy érdemes kipróbáljuk az elektromos grillsütőt. Használata esetén elkerülhetjük a szomszéddal való vitákat a füst miatt, illetve csak a készülő hús csábító illatát érezhetjük. Előnye még, hogy rossz idő esetén sem kell elhalasztanunk a sütögetést, mert az elektromos grill vagy kisebb asztali változata zárt, fedett helyen is bármikor használható. Az elektromos grillsütők további előnye, hogy egyszerű a használatuk, nem kell szórakozni a tűzgyújtással, és várni arra, hogy izzó parázs keletkezzen. Egyes készülékeken a sütési hőmérséklet is szabályozható, illetve felületük könnyen tisztítható. Egyik hátránya hogy az áramot a konnektorból kapjuk, tehát az ilyen fajta sütőket nem tudjuk magunkkal vinni például egy piknikre, de a kertben a kábeldobra feltekert hosszabbító vezeték segítségünkre lehet.

Gázgrill

Mielőtt a sütni kívánt étel felkerül a grillrácsra, nincs más teendő, mint várni, mégpedig addig, amíg a faszén átizzik. Azonban ha gázgrillsütőt használunk, szinte azonnal, megkezdhetjük a sütögetést, és a sütési hőmérséklet is azonnal elérhető, nem keletkezik füst és láng, tehát a szomszéd ebben az esetben sem reklamálhat. Mellette szól, hogy a gázgyújtóval, akár egy átlagos gáztűzhely esetében, meggyújtjuk a lángot és a szabályozó segítségével beállíthatjuk a megfelelő hőmérsékletet. A sütés azonban nem közvetlenül a láng felett, hanem egy a láng fölé helyezett lávakövön, illetve szögacél rudakon keresztül történik, ami az egészség szempontjából nagyon jó, hiszen a lecsepegő zsír a parázson vagy a nyílt tűzön nem kap lángra, ezáltal a keletkező rákkeltő anyagok nem jutnak vissza a sülő húsokra, zöldségekre. Mivel parázs és hamu a gázgrill esetében nem keletkezik, a készülék tisztítása is jelentősen egyszerűbb. Hátrány, hogy elmarad a megszokott, tipikus faszénaroma, de ha mindenképpen ragaszkodunk a hagyományos „grillélményhez”, rásegíthetünk egy kis faforgáccsal, amit különböző aromákkal átitatva, beszerezhetünk. 

Faszenes grillsütő

faszenes grillsütő használata jelentős időráfordítást, hiszen az elektromos és a gázsütőkkel szemben, amelyek gombnyomásra üzembe állíthatók, a faszenes grillt mindenekelőtt fel kell fűteni. Ehhez be kell szerezni száraz faszenet, a grillgyújtóst, majd ezek segítségével meg kell teremteni a megfelelő sütési feltételeket. Számolni kell azzal, hogy a faszén elégetése során, egy kis füst is képződik, de persze van pár trükk, aminek alkalmazásával azonban a füstképződés is csökkenthető. Az első lépés, hogy csak jó minőségi faszenet vásároljunk. Második lépésként ügyeljünk arra, hogy a húsról a zsír ne csepegjen az izzó parázsra, ehhez a legjobb, ha hústű helyett csipeszt használunk.

Betongrill - Kerti grill

Miért is olyan kedvel a kerti betongrill?- röviden, ezek az építmények különleges hangulatot sugároznak. Nem csak kizárólag grillállomás funkciójukban, hanem mint a kert, a terasz berendezési tárgyai is mellettük szólnak, lehetnek akár egy szabadtéri konyha részei is. Induljunk csak ki abból, hogy egy kandalló a házban milyen kellemes hangulatot teremt. Miért lenne ez másképp a szabadban?- természetesen elsődleges a tűzhely szerepe, hiszen már évszázadok óta gyűlünk össze a tűz mellett, hiszen együtt étkezünk, melegszünk mellette. Aki grillen akar, és nem ismer olyat, hogy grillszezon, mert süt minden év- és napszakban, tehát egész éven át, azoknál a sütőnek mindig bevetésre készen kell állnia és erre a kerti grill a legalkalmasabb. 

Tehát a legfontosabb elsősorban az, hogy el döntsük milyen sütőt szeretnénk használni ehhez nyugodtan, kérd ügyfélszolgalatunk segítségét. Sütögetés elött alaposan járj utána, hogy a sütni kívánt ételt hogyan kell megfelelően elkészíteni, hiszen jobb elkerülni az esetleges baleseteket. Mindezek után bátran válogass weboldalunkon grill sütőink közül és válaszd a neked megfelelő modelt nálunk a profibarkacs.hu-n.