Forrasztólámpa

A forrasztólámpák vagy gázforrasztók jól jönnek, amikor nagy teljesítményre van szükség, vagy a forrasztópáka áram híján nem opció. Ezek a szerszámok nem túl nagyok, viszont hőteljesítményük figyelemre méltó, főleg nyílt láng esetén. Mindemellett pedig nem kizárólag forrasztáshoz alkalmasak, ugyanis praktikus tartozékaik használatával sok más feladatra is képesek, ráadásul áramvételezési lehetőség nélkül. Egyes típusai folyékony butánnal, míg mások csak tisztított PB gázzal működnek.

 

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
2 190 Ft - 21 290 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Maximális hőmérséklet  (°C)
-
1 000 °C - 2 800 °C
Termék státusza
Szűrés és rendezés
31 termék
31 termék

Forrasztólámpa vagyis gázforrasztó lámpa

A gázforrasztók nevükből is következtethetően gázzal működnek, egyes gyártók gépei öngyújtógázt használnak, míg más típusok PB gázt.  Ezek a forrasztólámpák a Bunsen égő elv alapján működnek. Ez azt jelenti, ha megfelelő arányban keverjük a gázt és a levegőt, ezzel az égéshő fokozatmentesen állítható. Az elérhető láng hőmérséklet maximum 400-1300 fok között lehet.

A gázforrasztók legfőbb előnyei, hogy a nyílt láng ereje miatt keményforrasztásra is használhatók, illetve bárhol, mivel nem kell a működésükhöz villamos energia. Webáruházunkban is széles a választék belőlük, Yato, Vorel, Neo, Extol, Topex gyártók forrasztólámpáiból rendelhet, érdemes olyan típust választani, amelyiknél a nyílt láng magas hőmérsékletet tud biztosítani. Lényeges továbbá, hogy az adott forrasztó folyamatosan mennyi ideig használható, ez pedig a gáztartály kapacitásának függvénye, ezt a gyártók mindig feltüntetik. Ez a folyamatos üzemidő. Ez általában egy átlagérték, nem a legalacsonyabb, de nem is a legmagasabb teljesítményen dolgozva az eszközzel, nagyjából közepes teljesítményhez van megállapítva.

A legtöbb gázforrasztó piezo gyújtású, vagyis a gázszelep megnyitása után egy gomb megnyomásával elektromos szikra gyújtja be a szelepen áramló gázt.

Forrasztólámpa és a Bunsen égő elve

A Bunsen-égő laboratóriumi gázégő, melynek lánghőmérséklete eléri az 1100-1200 °C-t. Az éghető gáz bevezetése a tengelyvonalban elhelyezett furaton keresztül történik, amelynek a végén pici lyuk van. Erre épül rá a jó hővezető fémből készült keverőcső, amelynek alsó részén két ovális nyílás található a szükséges levegő bevezetéséhez.

A levegő mennyiségének a szabályozása a két nyílás szabad részének a változtatásával történhet.

Az égőbe juttatható gáz mennyisége a fúvóka méretének a változtatásával, és a gázáram útjában elhelyezett szelep nyitásával vagy zárásával történhet.

Forrasztólámpák készletben

A gázforrasztók különféle készletekben is megvásárolhatók, melyeknek nagy előnye, hogy több hasznos tartozék is van a szettben, mint például forrasztó- és vágóhegyek, forrólevegő fúvóka. Például a Topex profi forrasztó készlete 2 kW teljesítményű égőfejjel és 1850 °C lánghőmérséklettel. A készlet 3 fúvókát tartalmaz: koncentrált, körbefogó és lapos. A körbefogó égő gyorsan felhevíti a rézcsövet, mivel a láng több ponton is melegíti. A lapos égő olyan felületek hevítésére szolgál, amelyekről el akarjuk távolítani a rajta lévő régi festék- vagy lakkréteget. 1,5 m hosszú tömlővel együtt! A készlet hatékony segítség a műhelymunkában, illetve réz csőhálózatok forrasztásához.

 

 Forrasztólámpa

Forrasztólámpák jellemzői

 

Vannak olyan típusok, melyek a forrasztópákához hasonlóan egyenesek, a nyél helyén a gáztartály van. A gázcsőre lehet csatlakoztatni a különböző tartozékokat. Ha nyílt lángot használna, szabad végű gázcső szükséges. A talpukon is megálló gázforrasztók esetén a gáz tartálya a markolat, ehhez csatlakozik az égőfej. A nem túl hosszú gázcső túlhevülését diffúzor és burkolat takarja. A begyújtás általában piezo, a gáz és levegő mennyisége szabályozható. A talpukon álló készülékek esetén mindkét kéz szabad lehet, kényelmes velük a munka. Egyes forrasztólámpák gázcsövére felfogathatók a speciális tartozékok, például forrasztóhegy, forrólevegő fúvóka.

Hegesztéshez használjon hegesztőpajzsot, hog ymegelőzze a baleseteket!

Forrasztólámpák PB gázpatronhoz

A Profibarkács webáruházból Extol, Vorel, Topex gázpatronhoz való gázlámpák rendelhetők az alábbi paraméterekkel:

  • Extol: 1,7 kW maximum teljesítmény, 123 gr/óra maximum gázfogyasztás, 510 gr súlyú, 1200 C fok maximum hőmérséklet, 20 mm-es égőfej átmérő, 190 gr-os átszúrható PB gázpatronhoz.

 

  • Vorel gázlámpa: 1,7 kW maximum teljesítmény.

 

  • Topex gáz forrasztólámpa: 190 g‑os patronra, piezoelektromos gyújtás, üzemi hőmérséklet 1350 °C, teljesítmény 1,9 kW, átlagos gázfogyasztás: 180 gr/ó.

 

 Extol Premium perzselő a forrasztólámpák között

  • adapterrel PB gázpalackhoz csatlakoztatható
  • az égőfej és a szár acélból készült
  • szabályozható a láng (2 állásba)
  • 1200 C fok maximum hőfok
  • 52 kW maximum teljesítmény
  • 3715 gr/óra gázfogyasztás
  • gáznyomás maximum 4 Bar, de 1-3 Bar az optimális

Gázégő pisztolyok a forrasztólámpák kategóriában

A Yato pisztolyok között a legolcsóbb a Yato 1 kW-os, maximum 1000 C fokos teljesítményű terméke, de rendelhető egy drágább változata is, amely már 1,28 kW, maximum 1600 C fokos teljesítménnyel bír, sőt egy igazán nagy teljesítményű, 2 kW-os, 2800 C fokra is képes pisztolya. A kategória legolcsóbb gázégő pisztolya a Vorel gyártmánya, 1,3 kW-os, 1300 C fokos maximum teljesítménnyel.

Talpukon álló forrasztólámpák

A talpukon megálló típusok praktikusak, mert a mindkét kéz szabad lehet, a Profibarkács kínálatában ilyen gázforrasztó készülék a Neo terméke, mely 1300 C fok üzemi hőmérsékletre képes, és a Yato talpas készüléke, szintén 1300 C fok maximum hőmérséklet kapacitással.

Forrasztólámpák, gázforrasztó lámpák a Profibarkácson

A forrasztáshoz mindent megrendelhet tőlünk, semmi nem igényel utánajárást! Forrasztó ón, páka, forrasztóállomás, forrasztópisztolyok, forrasztólámpák, sőt forrasztókalapácsok is! Kiválasztja, kosárba teszi, mi pedig házhoz szállítjuk, ennyire egyszerű! Ragaszkodunk a neves gyártók termékeihez, tudjuk, hogy vásárlóink bizalmát csak jó minőségű gépekkel, szerszámokkal nyerhetjük el, amelyekkel öröm lesz a munka és nem bosszankodás!

Műhelyének zavartalan működéséhez ajánljuk aggregátor, áramfejlesztő kínálatunkat is!

Kérdése merült fel a forrasztólámpák használatával kapcsolatban?

 

PB 190 gr-os patronhoz melyik készüléket ajánlják?

Az Extol Prémium 1,7 kW-os készülékét.

Professzionális, mindennapi felhasználásra melyik talponálló gázforrasztót rendeljük meg?

A Neo tölthető, piezó gyújtású forrasztókészülékét ajánljuk.

Forrasztópákát vagy forrasztólámpát érdemesebb venni?

Ha több tartozékkal is használná a készüléket a forrasztólámpák széleskörűbben alkalmazhatók, ráadásul olyan helyen is, ahol nincs áram. Ha ezek az igények, elvárások nem állnak fenn, elegendő lesz egy forrasztópáka is.