Feszültség átalakító

A lehető legtömörebben fogalmazva, ez az eszköz felel a megfelelő energiaátvitelért. A feszültség átalakítók minden elektromos berendezés szerves részét képzik, legyen szó kis, háztartási gépekről vagy akár ipari erőművekről.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
18 590 Ft - 50 590 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
3 termék
3 termék

A feszültség átalakító

A feszültség átalakítók minden elektromos berendezés szerves részét képzik, legyen szó kis, háztartási gépekről vagy akár ipari erőművekről. Ez a két példa azonban szembetűnően távol áll egymástól, így a feszültség átalakítók teljesítményi skálája is meglehetősen széles. Ebben a kategóriában az AC-AC feszültség átalakítóink tekinthetők meg.

Ugye, milyen könnyű lenne, ha a bennünk lévő feszültséget is ilyen könnyedén alakíthatnánk át!? De itt sajnos nem erről van szó, ezek a feszültség átalakítók más célt szolgálnak.

Mik azok a feszültség átalakítók?

Alapvetően két paraméter szerint összesen 4 féle átalakítót különböztetünk meg. Ez a két jellemző a feszültségérték és frekvencia nagysága. A kérdés az, hogy mekkora különbséget kell áthidalni a hálózatból nyert energiaforrás és a működtetni kívánt eszköz áramigénye közt. Ennek megfelelően a 4 csoport az alábbiak szerint különíthető el:

  • AC-AC átalakítók (transzformátorok)
  • AC-DC átalakítók (egyenirányítók)
  • DC-AC átalakítók (inverterek)
  • DC-DC átalakítók (konverterek)

A webshopunk jelen kategóriája a továbbiakban feszültség átalakító alatt az első csoportot, vagyis az AC-AC átalakító transzformátorokat érti. Mint, ahogy az a nevéből kiolvasható, az áram iránya nem változik, csak a feszültség értéke alakul át.

A Kemot feszültség átalakítók

Modelljeink csupán a névleges teljesítményükben (400 – 800 – 1.600 W) és méreteikben térnek el egymástól, ezen kívül azonban egységesen mindegyik típusról elmondható, hogy a bemeneti feszültség 230 vagy 115 V AC, a kimeneti pedig 115 vagy 230 V AC ±10%. (Értelemszerűen tehát, ennek megfelelően két működési módban lehet használni: vagy 115 V-ot alakít át 230-ra vagy fordítva.) A kimeneti feszültség tehát egyfázisú, a feszültség formája pedig szinuszhullám. Az eszközökről elmondható, hogy hatékonysági fokuk igen magas, 80%-os vagy több. Ez az adat megállja a helyét igen széles hőmérsékleti és páratartalom tartományon belül is, ugyanis az átalakítók 0-40 ° C-os intervallum közti hőmérsékleten és akár 10 - 90 %-os páratartalommal rendelkező környezetben is kitűnően funkcionálnak. Ha bármi probléma merülne fel mégis a működésben, akár környezeti hatás, akár bármilyen egyéb tényező kedvezőtlen alakulása miatt, akkor az átalakítóba beépített védelmi (túlterheltség-, rövidzárlat- és túlhevülés elleni) funkcióknak köszönhetően nem keletkezik kár sem a rendszerben, sem a környezetében. Emellett, a legnagyobb teljesítményű, 1.600 W-os átalakító rendelkezik Soft Start (vagyis ún. lágyindító) funkcióval is, mely megkíméli a hálózatot a hirtelen, erős áramlöketektől. Ez egyrészt kifejezetten indokolt magas teljesítmény mellett, másrészt pedig számos más tényező, többek közt például az igénybevétel fokozott gyakorisága megsokszorozhatja ezt a fajta rendszer terhelést. Könnyű belátni, hogy sűrű ki- és bekapcsolás esetén rengeteg terhet vesz le a rendszer válláról a lágyindítás.

A nagyvilágban összesen 13-féle (az abc A-tól M-ig tartó betűjeleivel jelölt) csatlakozó és aljzat szabványtípus van. Ezek közül azonban például az A csatlakozóba minden gond nélkül bedugható egy B aljzat is, tehát van néhány típus, amely kompatibilis egymással, ugyanígy a C és az E is. Így összesen ötféle (A, B, C, E, F) szabványnak felelnek meg a Kemot feszültség átalakítók, melyek a világ három legelterjedtebb konnektor típusába tartoznak, ez a három az amerikai (A, B), a német (F) és a francia (C, E). Németországban az F mellett még sok helyen jelen van a C is.

Tengerentúli utazások során akár életmentő kellékről van szó, az onnan hazahozott elektronikai eszközök működtetéséhez pedig elengedhetetlen szükségünk lesz egy feszültség átalakító berendezésre, ugyanis míg itthon a 220V alkalmazását szoktuk meg, addig Amerikában 110V a hálózati feszültség.

A Kemot feszültség átalakítókban található transzformátor toroid típusú, ami azt jelenti, hogy a transzformátormag egy különleges konstrukcióval rendelkezik az általános transzformátorokhoz képest, ugyanis gyűrű (egyes szakirodalmak szerint fánk) alakú és erre van felcsévélve a tekercs. A toroid transzformátorokat előszeretettel alkalmazzák audio- és világítási rendszereknél, de sok más elektronikai területen is.

Tipp! Szerezze be tőlünk postaládáját!

A legkisebb névleges teljesítmény 10W körüli is lehet, de a Kemot típusoknál fellelhető 400 – 800 - 1.600 W sem ritka, így egy toroid transzformátor kiválasztásakor kulcsfontosságú, hogy a primer oldali feszültséget előzetesen megállapítsuk és ennek tudatában válasszuk ki a célnak megfelelő átalakítót.

Villanyszerelési munkálatok előtt nézzen szét webshopunk villanyszerelési segédanyag kategóriájában is! Itt  kábeleket, kapcsolókat, dugókat találhat és mindent, ami villanyszereléshez kellhet!

Gyakori kérdések a feszültség átalakítókkal kapcsolatban

 

Melyek Magyarországon legelterjedtebb csatlakozó és aljzat szabványok?

Hazánkban Németországhoz hasonlóan a C és az F a két legelterjedtebb szabvány, így a Kemot feszültség átalakítók tökéletesen megfelelnek bármely itthoni csatlakozónak.

Milyen méretű feszültség átalakítók kaphatók?

A 400 W-os 18 x 12,5 x 10 cm és 2.53 kg, a 800 W-os 21 x 15 x 14,5 cm és 4.11 kg, az 1.600 W-os pedig 24 x 17 x 15 cm és 6.5 kg.

Ezek a feszültség átalakítók „kiegyenesítik” az áramot?

Nem, az AC-AC átalakítókban az áram iránya nem változik, ugyanúgy váltóáram marad.