Kábeldob

Minden ezermesternek szüksége van kábeldobra akár hobbi szinten, akár professzionális felhasználásra. Amióta elkezdtük használni az elektromos áramot, azon dolgozunk hogy minél messzebb és minél több helyre eljuttassuk. Ezért találták fel a hosszabbítókat, kábeldobokat is, hiszen ezekkel akár több száz méterre is elvezethetjük a konnektorból az áramot könnyedén (persze limitációkkal, nem véletlenül vannak transzformátorok).

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
8 490 Ft - 59 890 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
25 termék
25 termék

Kábeldob választék webáruházunkban

Több méretben találhatóak nálunk. Nem csak hosszuk szerint, de bemeneti mennyiségben is válogathatunk . A kábeldobon kívül létezik például a lengőkábel hosszabbító vagy egy modern otthon elengedhetetlen szereplői a rejtett elosztók.

Az elektromosság története

Már az ókori görögök is tisztában voltak a statikus elektromosság jelenlétében, ami állati szőrme és más tárgyak dörzsölésekor keletkezik. Benjamin Franklin híres kísérletéről sokan hallhatak már, miszerint viharban szeretett volna sárkányt reptettetni és ezáltal mérni ennek elektromos töltésé, de ez csak egy elképzelése volt, mégis, ennek a felvetésnek, miszerint a megdörzsölt állati szőrme és a villámlás fülrepesztő kisülése által keltett statikus szikrázás ugyanaz a dolog csak két különböző megnyilvánulási formában. Ennek a gondolatnak a hatására a kor tudósai is elkezdték vizsgálni ezt a felvetést, és később az ő munkájuk fektette le a ma ismert elektromosság vizsgálati és felhasználási alapjait.

Elektromos áram és hatásai

Az elektromos áram elektromos töltéssel rendelkező részecskék sokaságának elektromos mező hatására kialakuló rendezett mozgása. Irányát tekintve lehet váltakozó vagy egyenáram, vezetői esetén is két féle vezető létezik egyik az konduktív ilyen, amikor fémmel vezetjük, és van a konvektív amikor folyadékkal vagy gázzal vezetik az elektromosságot. Háztartásainkban a váltakozó áramot használjuk melynél az áramot létrehozó váltakozó feszültség ellentétes, vagyis a pólusai váltakoznak.

Hatásai:

• Mechanikai

A villanymotorok mechanikai energiává, mozgássá alakítják az elektromos áram energiáját, mégpedig az elektromágneses indukció révén

• Hőhatás

A mozgó elektronoknak köszönhetően a fémek belsejében megnő a belső energia így felmelegszik, sokszor tapasztalhatjuk az elektromos eszközökön is hogy melegszenek egy idő után ezért van minden berendezésben igy a hosszabbítókban köztünk a kábeldobban is biztosítékok erre az esetre melyek bizonyos hőmérsékletre elolvadnak ezáltal megszakítva az áramkört.

• Vegyihatás

Ezt a hatást főleg a galvánelemek, akkumulátorok és a tüzelőanyag celláknál hasznosítjuk mely a kialakuló elektrolízisnek köszönhetünk.

• Mágneses

Az áram mágneses teret létrehozó hatását kihasználva működnek például a távkapcsolók, de ugyan akkor ezzel működnek az áramfejlesztő generátorok, a villanymotorok, és a transzformátorok is.

• Fényhatás

Fényforrásainkban az elektromos áram fényenergiává alakult változatát használjuk, például az elektrolumineszcencia révén világító felületeket, melynek nagy teljesítményű változatai a világító diódák vagyis a nagy népszerűségnek örvendő LED-ek, de ugyan akkor nagy feszültség estén fényjelenségek, azaz szikrakisülés vagy villám is létrejöhet.

• Élettani

Mondani sem kell, hogy az áramütés bizony nagyon veszélyes lehet nem csak sérüléseket károsodást, de akár halált is okozhat. Persze ez sok mindentől függ például, hogy egyen vagy váltakozó áram volt e, függhet az áramütés időtartamától frekvenciájától, és hogy hol halad át a testen így a bemenete is meghatározó lehet. Életszerű persze hogy ezek ellenére használjuk a gyógyításban is az áramot, hiszen a defibrillátorok képesek egyenáram segítségével a szív rendellenes működését helyrehozni.

Elektromosság fejlődése

Meglepő tény hogy a 20. század elején, a földön kitermelt olaj, kőszén és gáz mindössze csak 2% fordították az elektromos áram termelésére. Viszont a század végére ez az érték hatalmasat ugrott és csaknem elérte a 30% is. Persze ezek nem meglepő adatok, hiszen a gyors fejlődésnek köszönhetően egyre több elektronikai cikket kezdtek el használni az emberek gondoljunk csak a háztartásaink manapság alapvető gépjeinkre, mint a mosógép televízió, vagy a telefonjaink és tartozékaikra, ezek az eszközök nagy részben árammal működnek már. De ott vannak a közlekedési eszközök, is mint a villamos trolibuszok vonatok metrók is melyek szintén az áram felhasználásával működnek. És egyértelműen sokat emelet az értéken hogy majdnem mindenhol bevezették a közvilágítást a világban melynek alapeleme az elektromos áram.

Vigyázzunk a kábeldobunk épségére

Fontos megemlíteni, hogy az áram vezetéséhez használt berendezések, így a kábeldobok épsége nagyon fontos sok szempontból is, hiszen egy sérül kábel vagy rossz konnektor nem csak az eszközeinkben tehet kárt, de bennünk és akár másokban is.

Ezért javasolt, hogy minden használat elött ellenőrizzük le eszközeinket, és persze ne csatlakoztassuk hibás konnektorhoz, és az ilyen eszközöket, mint a kábeldob, amit nem feltétlen használunk napi rendszereséggel leginkább ellenőrizzünk, hiszen csak egy kis sérülés is nagy kárt okozhat. Hiba észlelésekor se próbáljuk meg megjavítani otthoni praktikákkal, mint például megragasztani, inkább hívjuk szakembert hozzá.

Weboldalunkon sok féle kábeldob közül választhat, kérdés esetén forduljon ügyfélszolgálatunkhoz ahol munkatársaink hozzáértő segítséget nyújtanak. Csapatunk lelkesen várja rendelését, amit leadás után a lehető leggyorsabban csomagolunk és szállítunk ki a profibarkacs.hu-nál.