Kézi gérvágó fűrész

A faipari szerszámok sokaságában, azon belül is a kézi fűrészek világában a kézi gérvágó fűrész hivatott arra, hogy a milliméteres pontosságot igénylő vágásokat tökéletesen kivitelezze.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
1 190 Ft - 25 990 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
17 termék
17 termék

Kézi gérvágó fűrész

A faipari szerszámok sokaságában, azon belül is a kézi fűrészek világában a kézi gérvágó fűrész hivatott arra, hogy a milliméteres pontosságot igénylő vágásokat tökéletesen kivitelezze. Sőt, sok esetben nem csak a precizitás, amit egy-egy feladat elvár ettől az eszköztől, de ráadásul mindezt speciális szögben kell elvégeznie. Fűrészeink rendkívül összetett feladatokban is remek segítséget fognak nyújtani az asztalos munkák előtt álló barkácsmestereknek!

Mi az a gérvágás?

A gérbe vágás valójában szögben vágást fejez ki, mégpedig leggyakrabban 90 vagy 45 fokos vágást. A német „kehre” szó fordulatot, kanyarodást jelent, ezt tekinthetjük legnagyobb valószínűséggel az elnevezés eredetének. A 90 fokos vágás (merőleges vágás) maga a darabok merőleges kettévágását eredményezi, a 45 fok (haránt vágás) pedig azért kap különös szerepet, mivel a legáltalánosabb, derékszögű sarokillesztéseknél összefutó fadarabok akkor illeszkednek tökéletesen, ha mindkettő vége ennek megfelelően 45 fokban van levágva. A gérvágó fűrészt másnéven illesztőfűrészként is megtalálhatjuk a szakboltokban.

Yato kézi gérvágó fűrész

A gérvágó fűrészek legfontosabb paraméterei

  • A fogazat sűrűsége: A fogazat sűrűségét kétféle számadattal lehet megadni, az egyik az egységnyi hosszra (általában inch-re) jutó fogak száma (TPI: teeth per inch), a másik az egységnyi hosszra jutó hegyek száma (PPI: points per inch).
  • A fogazat terpesztése (kerf): A modern fűrészfogak tulajdonsága, hogy a fogazatra merőlegesen nézve a fogak nem egy szabályos egyenes vonalon követik egymást, hanem váltakozva, egy kis távolsággal egymás közt sorakoznak végig a pengén. Ez gátolja meg, hogy a fűrész megszoruljon, elakadjon munka közben. Tehát, ha nincs terpesztése a fűrésznek, akkor az lassítja a folyamatot, ha viszont túl nagy a kerf, akkor egyrészt a munka nagyobb erőkifejtést fog igényelni, másrészt nagyobb ráhagyással kell vágni, mivel szélesebb lesz a vágási vonal. Ezutóbbi ráhagyás több hulló anyagot, nevezetesen több fűrészport eredményez.
  • Tipp! Vigyázzon az egészségére az asztalosmunka közben is és a szokásos munkavédelmi felszereléseken túl a belélegzett por veszélyei miatt mindenképpen szerezzen be pormaszkot is nálunk! 
  • Gyorsaság (és vágási felület minőség): A sűrűbb fogazatú fűrész gyorsabban vág, de durvább vágási felületet hagy maga után, a ritkább pedig épp ellenkezőleg.
  • Pengehossz: Minél hosszabb a penge, annál kevesebbszer kell tolni-húzni, így a munka is gyorsabban halad.
  • A szerszám „önsúlya”: Alapvetően mindenki azt gondolhatná, mint a legtöbb szerszám esetében, hogy a hosszú munka közben hátrányt jelent, ha egy eszköz nehéz, hiszen hamarabb fáradunk használata közben. A fűrész viszont kivétel ebben a tekintetben, hiszen a gravitáció nekünk dolgozik!

A kézi gérvágó fűrészek általában sűrű fogazatú, kis terpesztésű, 300-350 milliméter (de webshopunkban talál akár 440 mm-est is) pengehosszal rendelkeznek, míg asztali változatuk ennél hosszabb, 550-600 miliméteresek többnyire. Az asztali gérvágó fűrészek annyiban térnek el a kézi verzióhoz képest, hogy tartozik hozzájuk egy ún. gérláda, melyen előre beállított szögek mentén lehet darabolni a fát. Pontosabb, precízebb munkát, szebb vágási felületet ad, biztosabb a szög megtartása és a vonalvezetés, kiszámíthatóbb az eredmény, mint a szabadkézi fűrészeléssel, de bizonyos kötöttségeket állít elénk ennek az eszköznek a használata, hiszen a munkadarabbal hozzá kell tudni férni a pengéhez. Előre megadott vágásmélységgel és előre megadott szöggel is találkozhatunk a gérládáknál, de természetesen van olyan is, amelyiknek tetszőleges szöget is beállíthatunk. A munkadarabokat szorítók tartják mozdulatlanul a helyükön.

A gérvágás típusai és vágásképei

Legyen szó gerendáról, bútorlapról, saroklécekről, díszítő lécekről, fa parkettáról, de akár bármilyen kisebb fa dekorelemről, használati tárgyról, mint például egy egyszerű képkeret. Biztosan elénk fog kerülni előbb-utóbb olyan feladat, mely nem csak az általános merőleges vágást (kereszt vágás) fogja megkívánni, hanem szögben (ferde vágás) vagy döntve (döntött vágás), a legspeciálisabb esetben pedig döntött szögben (összetett vágás) szükséges bánni a munkadarabbal. A szemléletesség kedvéért ábrával illusztrálva mutatjuk be ezeket, hogy könnyű legyen vizualizálni az egyes helyzeteket. /Forrás: https://faipar.hu/hirek/gep-es-szerszam/8916/szoegben-vagas/

A gérvágók ár-érték arányban tökéletesen teljesítenek, hiszen egy kézi gérvágóval gyors és könnyű lesz megoldani az előttünk álló problémákat, úgy, hogy egyáltalán nem igényel nagy anyagi befektetést (mondhatni, nem egy nagy (g)érvágás), illetve az asztali változatok sem kerülnek nagyságrendekkel többe és biztos segítséget jelentenek számos esetben, hosszútávon is.

Tipp: Műhelyedben szüksége lehet iapri kerékre, készülékgörgőre, hogy nagymérteű szerszámaid, berendezési tárgyaid mozgathatóak legyenk. Nézz szét ipari kerék, készülékgörgő kínálatunkban.

Kézi gérvágó fűrész márkák

Wolfcraft, Yato, Neo, Top Tools, Topex, Proline, Vorel, csak néhány márka, akik megbízható kézi gérvágó fűrészeket gyártanak, és megtalálhatóak a profibarkács kínálatában egyéb kéziszerszámok, fűrészek mellett.

Kézi gérvágó fűrész vásárlásakor felmerülő kérdések

Milyen nyéllel rendelkeznek a kézi gérvágó fűrészek?

Nagyon változatosak a nálunk kapható modellek ebben a tekintetben mivel van fa-, műanyag nyelű, ergonomikusabb és egyszerűbb nyelű termékünk is.

Balkezesként egyik fűrész használata sem kényelmes számomra, erre van valami speciális megoldás?

A Wolfcraft illesztőfűrészt Önnek találták ki! A foglalata 180 fokban elfordítható!

Nagyon kicsi a műhelyem, ez számít a kézi vagy asztali gérvágó közti döntésben?

Aki nem szeret a barkácsasztalon pakolgatni nagyobb gépeket, helyigényes asztali eszközöket, vagy nincs is helye hozzá, azoknak a kézi gérvágókat ajánljuk inkább. Ha fontos a hordozhatóság, akkor szintén a kézi fűrészeké az előny.