Gyepszellőztető

Gyepszellőztető rendeléséhez tökéletes helyen jár! Ezeket a gépeket gyakran nevezik még fűszellőztetőnek, vagy talajlazító gépnek is. Évente kétszer érdemes őket használni, hogy a gyep gyökérzete új erőre kaphasson, és ezáltal még erősebb, még egészségesebb pázsit alakulhasson ki. Válogasson akkus, elektromos, vagy benzines gyepszellőztető kínálatunkból!

Javasoljuk Zsolt videójának a megtekintését, mielőtt gyepszellőztető választasz, hiszen tökéletesen összefoglalja mire jó ez szuper kerti gép.

Gyepszellőztető, fűszellőztető szerepe a kertben

A kert maga, mindig ugyan az, mégis minden nap másnak tűnik. Elragadó képet fest verőfényes napsütésben, és akkor is, amikor beköszöntenek az esős napok, vagy ha mindent beborít a hó. Amikor lehullnak a falevelek ősszel, a levelek mennyisége is minden nap változik. A kert soha nem ugyan olyan egyik nap, mint a következőn.

Kertünk szépségét nem csak a mesés virágok, a zamatos gyümölcsöket hozó fák vagy kerti bútorok stílusos elrendezése adja, nagyon nagy szerepet töltenek be a füves területek. A zöld szín elhozza a tavasz és a nyár ízét és a szabadság érzését. Természetesen, hogy tudjuk élvezni a kertünkben eltöltött időt, valamint ahhoz, hogy ezt a szemeket gyönyörködtető látványt fenn tudjuk tartani, bizony sokat kell foglalkozni a karbantartással is. A fákat metszeni kell, a sövényeket vágni, a virágokat gondozni és a gyeppel is van bőven tennivalója az embernek.

Webáruházunkban rengeteg kiváló minőségű kerti szerszámot szerezhet be, aminek segítségével rengeteg időt és energiát tud megspórolni magának a karbantartási feladatokat illetően. Többek között megtalálja a csúcsminőségű fűnyíróink bármely típusát vagy a modern, emberi munkát kiváltó robotfűnyírók egyikét.

Sajnos, az esetek többségében nem elég a tökéletesség eléréséhez a folyamatos fűnyírás és öntözés. Nagyon jó szolgálatot tesznek kertjében a gyepszellőztető kerti gépek, amiket muszáj kipróbálnia ahhoz, hogy lássa, milyen pozitív változások történnek használat után a gyeppel.

gyepszellőztető

Mire jó a gyepszellőztető?

A tavaszi első fűnyírás előtt, érdemes a terepet megtisztítani minden olyan szeméttől, amely a tél folyamán a felületre került. Ezt követően megtörténik a fűnyírás. A fűnyírás után, ajánlott elvégezni egy tavaszi gyepszellőztetést. A folyamat közben minden olyan elhalt fűmaradvány kikerül a fű közül, amelyet esetlegesen a fűnyíró nem tudott kiszedni. A második év tavaszára besűrűsödik a gyep gyökere. Ezekre a besűrűsödött gyökerekre serkentően hat a gyepszellőztető gép kése általi, kismértékű megtépés. Azért, hogy a tápanyagfelvétel jobb legyen, a gyepszellőztető kése, kis lyukakat képez a talajban. Ha öntözőrendszer van kialakítva kertjében, nagyon oda kell figyelni arra, hogy a gyepszellőztető kése, ne tegyen kárt a rendszerben, a szórófejekben vagy a csőrendszerben. Ezeken a területeken is minden további nélkül lehet használni, viszont jóval óvatosabbnak kell lenni.

A legköltséghatékonyabb módja a gyepszellőztetésnek a kézi szerszám használata. Bár ugyan úgy elvégzi a feladatot, de érdemesebb beruházni az ennél komolyabb eszközökre, hogy könnyítse a munkáját és időt spóroljon meg. Mint általában a kerti gépeknek, ez esetben is három típusát különböztethetjük meg a talajlazítóknak, fűszellőztetőnek.

 

Milyen típusait ismerhetjük meg a fűszellőztetőnek?

Mint általában a legtöbb kerti gép esetében, három típusát különböztethetjük meg a talajlazítóknak.

 

Elektromos gyepszellőztető

Az elektromos gyepszellőztetők használata elsősorban azokon a munkavégzési helyszíneken indokolt ahol van megfelelő távolságra elektromos csatlakozási lehetőség. Van néhány munkavédelmi alapszabály, amelyekre mindenképpen figyelemmel kell ennünk az elektromos gyepszellőztetők használata során. Mindig figyelnünk kell a hosszabbítóra.

Egyrészt annak állapotára, ugyanis a legkisebb sérülés is komoly problémák forrása lehet. Lényeges, hogy a szellőztető gépünk teljesítményéhez illő hosszabbítót használjunk. Hosszabbítónk mindenképpen legyen kültéri. Nagyon figyeljünk, hogy a kábel ne kerüljön a gép kései alá, mert azt pillanatok alatt elvághatja. A hosszabbítót semmilyen körülmények között ne vegyük a nyakunkba.

Webáruházunkban több gyártó által forgalmazott elektromos gyepszellőztetőt talál, mint például az Einhell, a Riwall PRO vagy a Verto. Az igazság az, hogy mindegyik márka termékeit bátran merjük ajánlani, mégis mindenkinek van kedvenc típusa, így kiemeljük mi is a mi kedvencünket, a Hecht 1700w elektromos gyepszellőztetőt.

 

Akkumulátoros gyepszellőztető

Az akkumulátoros  gyepszellőztetők használata elsősorban az olyan munkavégzési helyszíneken indokolt ahol nincs megfelelő távolságban elektromos csatlakozási lehetőség, bár az akkus gépek nyújtotta szabadság és kényelem érzete azokban az esetekben is jelentős többletet jelent, amikor rendelkezünk ezzel a lehetőséggel.

Külön előnyként kell kiemelni, hogy a nagy teljesítményű akkuik  kezeskednek az órákon át tartó folyamatos munkavégzésről. (Nem árt persze egy feltöltött pót akkuról gondoskodunk, ha nagyobb területen szeretnénk munkát végezni.) Ajánljuk kisebb és közepes méretű területek talajának szellőztetésére. Kínálatunk között megtalálja egyebek mellett az Einhell GE-SC 36/31 Li Solo talajlazító és fűszellőztető gépet is, melyet használhat szellőztetésre, talajlazításra és moha eltávolítására.

 

benzines talajlazító, gyepszellőztető

 

Benzines gyepszellőztető

A nagyobb méretű területek gyepének karbantartására a benzines gyepszellőztetők a legalkalmasabbak. Ezek a területek akár 500 m2 nagyságúak is lehetnek. Nagyon fontos, hogy robbanómotoros gép esetében minden használat előtt ellenőriznünk kell, hogy a tartály fel van-e töltve megfelelő mennyiségű üzemanyaggal és rendben van-e az olajszint. Nem felesleges a gyertyák és az ékszíj állapotát sem ellenőriznünk.

Teljesítményben és munkabírásban az elektromos és az akkus modellek nem vehetik fel a versenyt a benzines gyepszellőztetőkkel. Nem lehet azonban elhallgatni, hogy az utóbbiakhoz képest a benzines modellek lényegesen több karbantartást igényelnek.

 

Benzines gyepszellőztető hátrányai

Szükség esetén olajat kell cserélni, ellenőrizni kell a biztosítékokat, a gyertyákat. Hátránya, hogy Co2 kibocsátása miatt, működtetése káros a környezetre nézve, valamint költségesebb a használatuk az elektromos, vagy akkumulátoros társaikhoz képest. Télen figyelni kell a megfelelő téliesítésre, illetve körültekintőbbnek kell lenni a karbantartásuk során. sokaknak mégis a benzines gyepszellőztető és egyéb benzines kerti gépek adják meg a kerti munka "ízét" , el sem tudnák képzelni nélkülük a kertrendezést.

 

Talajlazító, vagy gyepszellőztető gép rendelése a Profibarkács.hu webáruházból

Egyébként az a tapasztalat, hogy miután megvan az igény, könnyen meg tudja találni megfelelő gépet. Van aki halk működésre vágyik, de nincs elektromos áram a közelben, nekik például csak az akkus talajlazító lehet a jó megoldás. Természetesen a legtöbben az elektromos változatot választják, ott pedig már a használni kívánt terület nagysága adja meg a választást.

Gépeinket jellemzően 300 nm és 1200 nm között ajánljuk afelett már benzines kell. Ha pedig benzinest választ, hamar kiderül, hogy kell-e önjáró, mekkora teljesítmény kell a talaj tömörsége miatt. Ha ezekre a fő paraméterekre választ tud adni, hamar meglesz a tökéletes gyepszellőztető gép választás.

Ha a gyepe elérte végleges, tökéletes küllemét, szerezze be webáruházunkban egy kiváló minőségű medencét, amiben felfrissítheti magát a kerti munkálatok után. Ha bármilyen kérdés felmerülne és segítségre van szüksége, keressen fel minket, mi segítünk Önnek kiválasztani az Önhöz legtesthezállóbb termékek valamelyikét. Tudjuk, hogy nem egyszerű választani ekkora kínálatból, hiszen jelenleg is több, mint 20 fajta gépből válogathat.

 

Gyepszellőztető árak

Gyepszellőztetőket, fűszellőztetőket 30 000 forint és 190 000 forint között talál. Népszerű termék a középktegóriás Einhell elektromos gyeplazító-szellőztető (cikkszám: EI_3420640), amely 58 000 forintos árával igazán remek vétel.

Golyóscsapágyas levegőztető henger 42 karommal 3-fokozatú magasságállítás szállítási pozícióval van ellátva. Ha inkább akkus talajlazítót keres, akkor hasonló árkategóriában az Einhell GC-SC18/28 LI-SOLO talajlazító, fűszellőztetőt (cikkszám: EI_3420604) ajánljuk, amelyhez ugyan kell külön töltőt és akkut vásárolnia, azonban ezt bármilyen Einhell kerti géppel tudja használni.

A gyepszellőztető árak széles skálán mozognak, és ahogy az minden esetben igaz, itt is elmondható, hogy nem a legdrágább a legjobb feltétlenül, és a legolcsóbb géppel hosszútávon nem biztos, hogy jól járunk.

Mikor végezzük a gyepszellőztetést?

Általában azt szokták javasolni, hogy a gyepünket egy évben kétszer szellőztessük. Első alkalommal tavasszal az első fűnyírást követően, másodjára pedig kora ősszel.  A tavaszi időpont azért alkalmas, mert a gyepszőnyegünk ekkor még képes megújulni és könnyedén átvészeli a szellőzéssel okozott stressz hatást. Lényegében ugyanez igaz a kora tavaszi időpontra is, azzal, hogy nyerünk még néhány hetet a tél beállta előtt, amíg még kedvünkre csodálhatjuk a gyepünket.

 

Mire ügyeljünk a gyepszellőztető gép használata során?

Van néhány szabály, amit mindenképpen szem előtt kell tartanunk, egyrészt hogy tökéletes eredményt kapjunk, másrészt pedig azért, hogy ne okozzunk sérülést se magunknak, se másnak. Ezek a következőek:

Amennyiben elektromos gépet használunk, mindig figyelnünk kell a hosszabbítóra. Egyrészt annak állapotára, ugyanis a legkisebb sérülés is komoly problémák forrása lehet. Lényeges, hogy a szellőztető gépünk teljesítményéhez illő hosszabbítót használjunk. Hosszabbítónk mindenképpen legyen kültéri. Nagyon figyeljünk, hogy a kábel ne kerüljön a gép kései alá, mert azt pillanatok alatt elvághatja. A hosszabbítót semmilyen körülmények között ne vegyük a nyakunkba.

Robbanómotoros gép esetében minden használat előtt ellenőriznünk kell, hogy a tartály fel van-e töltve megfelelő mennyiségű üzemanyaggal és rendben van-e az olajszint. Nem felesleges a gyertyák és az ékszíj állapotát sem ellenőriznünk.

Minden használat előtt meg kell győződnünk arról, hogy a gyepszellőztető gépünk kései megfelelő állapotban vannak-e? Amennyiben szükséges, mindenképpen élezzük meg azokat egy sarokcsiszoló, vagy köszörű segítségével, vagy bízzuk ezt a munkát szakemberre.

A gyepszellőztető késeinek a megfelelő beállítása nagyon lényeges a tökéletes eredmény eléréséhez. Ha túl mélyre állítjuk a késeinket olyan sokkhatást okozhatunk a gyepünknek amit az nem fog kiheverni, ha túl alacsonyra akkor nem leszünk elég hatékonyak. Nagyon nehéz általánosságban meghatározni a megfelelő mélységet, ugyanis ez függ a gyepünk állapotától, a gyep alatt lévő talaj szerkezetétől, valamint a gépünk specifikációitól. Általánosságban azért az elmondható, hogy nagyjából két centiméterre mindenképpen hatoljon be a kés a talajba, de lényeges, hogy ebben a tekintetben áttanulmányozzuk a gyártó ajánlását.

Ügyeljünk arra, hogy ha fordulunk a géppel a kések mindig legyenek megemelve, ellenkező esetben akár nagyobb darabot is kiszakíthatunk a talajból. Figyelem! A gyepszellőztető gép bár nagyon hasonlít egy fűnyíróra, de nem az.

Előfordulhat, hogy a gépünk késeinek s forgását egy fűcsomó, vagy mohadarab megakasztja. Alapvető munkavédelmi szabály, hogy a kések tisztítását mindig csak áramtalanítás, vagy robbanómotoros gépek esetén a motor leállítása után szabad csak elvégezni.

Azokon a területeken ahol sárgás elszíneződést, nagyobb foltokat, vagy egyéb fűmegbetegedést tapasztalunk lehetőleg ne használjuk a gyepszellőztető gépünket annak érdekében nehogy széthordjuk az esetleges fertőzéseket. Ezeken a területeken érdemesebb gereblyét használni.

Ügyeljünk arra, hogy a munkavégzés befejezése után megfelelően tisztítsuk meg az eszközt egy kefe segítségével és a gyepszellőztető gépünket mindig zárt, száraz, nedvességtől védett helyen tároljuk. Kevesen tudják, de a benzin „megromlik”, ezért ha tudjuk, hogy huzamosabb ideig nem fogjuk használni a robbanómotoros gyepszellőztetőnket akkor az üzemanyagtartályt le kell eresztenünk.

 

Mi a teendőnk, ha végeztünk a gyepszellőztetéssel?

A gyepszellőztetés során felgyűlt elhalt fűmaradványok remek komposzt anyagot képeznek, így mehetnek a komposztálónkba. Abban az esetben, ha a gyepszellőztető gépünkre nem szereltük fel a gyűjtőzsákot, akkor mindenképpen nagyon alaposan át kell gereblyéznünk a szellőztetett területet. Ne lepődjünk meg, a gyepszellőztetés után a fűfelületünk nem fog túl szép látványt nyújtani, de ezek a „sebek” hamar begyógyulnak majd. Ennek érdekében szórjunk ki megfelelő tápanyagot a területre, ami lehet akár műtrágya is.

Ezt követően, amennyiben szükségét érezzük, alkalmazhatunk egy kevés fűmag pótlást azokon a területeken ahol nagyobb foltokat látunk. A munkafolyamatot mindenképpen egy alapos locsolással zárjuk, ami azt jelenti, hogy nyugodtan a szokott mennyiség akár kétszeresével is belocsolhatjuk a kertünket, hogy a víz a kiszórt tápanyagokat és a fűmagot be tudja mosni a talajba. (Ellenkező esetben a műtrágya könnyek kiégetheti a füvünket.) Éppen ezért célszerű ezeket a kertészeti műveleteket úgy időzíteni, amikor tudjuk, hogy néhány napon belül csapadékosabb időszak várható.