Falhoronymaró

Biztosan szüksége lesz egy falhoronymaró gépre, ha új házat épít, vagy csak felújítaná a régit, hogy az elektromos vezetékek biztosan a helyükre kerüljenek. Ezzel az eszközzel gyerekjáték lesz kialakítani a vezetékek és csövek helyét a falban. Egy egyszerű és könnyen kezelhető eszközről van szó, ami nagyban megkönnyíti a munkát és felgyorsítja a munkafolyamatokat.

Fontos, hogy az egyszerű használat ellenére első használat elött olvassunk vagy nézzünk videot a horonymaró használatáról, hogy elkerüljük az esetleges baleseteket. A falhoronymaró mellé érdemes beszerezni néhány egyéb eszközt főleg a munkavédelem miatt ilyen például a gép hangja miatt szükséges fültok vagy a használat során keletkező por ellen a védő szemüveg is amit weboldalunkon is megtalál.

A falhoronymaró gép felépítése

A horonymaró egy elég egyszerű felépítéssel rendelkezik, leegyszerűsítve ugyanis áll magából a vésőkorongokból, a két markolatból és magából a gép motorból.  A legmodernebb falhoronymarók fel vannak szerelve ezen felül különféle funkciókkal, olyanokkal, mint a lágy indítás a fej fölötti munkák egyszerű végzéséhez, és persze az erőteljes motor, ami garantálja, hogy akár huzamosabb időtartamon át is hatékony teljesítménnyel lehet a gépet üzemeltetni. A motort túlterheléskapcsoló is védi a túlmelegedés ellen, így akkor sem kell félnünk a meghibásodástól, ha sokszor tartósan használjuk készülékünk. Emelet a nagyobb fogantyúknak hála egyszerű és biztonságos fogást biztosítanak munka közben, és így a balesetek esélye is minimális a megfelelő kezekben.

Száraz gépek esetén is jóval, kevesebb porral jár a munka köszönhetően az új fedőknek. Ráadásul a tengelyrögzítés miatt még egyszerűbb lett a szerszámcsere, vagyis az elhasználódott vésőkorongok cseréje. Jobb típusoknál pedig fokozatmentesen állítható a vágási mélység ami igy lehetővé teszi a gyors alkalmazkodást, ha esetleg mélyebb horonyra lenne munka közben szükség.

Ezek a horonymaró gépek elég nagy skálán állíthatók akár mélységről akár szélességről legyen szó, ugyanis széleségük átlagban 8-30 mm között állítható széleségük pedig 8-26 mm között, de a profibb gépeknél ezek az értékek 8-65 mm mélység és 3-40 mm szélesség.

Természetesen ez azzal függ össze, hogy mekkora tárcsát használ a gép. Kisebb gépek 125 mm tárcsaátmérővel dolgoznak, a profibb, ipari használatra szánt gépek akár 230 mm marótárcsát is befogadnak.

Mit érdemes figyelembe venni falhoronymaró vásárláskor?

Az alap darabok 1320w teljesítménnyel működnek, míg a professzionálisabb gépek akár 2400w-al végzik a munkát. Átlagosan 8000-9000 közötti percenként a fordulatszámuk, ami rendkívül gyorssá teszi a fal munkálását. A termékek súlya 4-12 kg közötti tehát érdemes úgy választani, hogy ezt is figyelembe vesszük, hiszen ezt a súlyt nekünk kell emelni és tartani, amíg a munkát végezzük.

Bármilyen egyszerű ennek a gépnek a használata, akkor is fontos, hogy mielőtt elkezdnénk a munkát egyeztessünk egy vagy több szakemberrel a munkafolyamatokról, főleg ha elektromos hálózat kialakítására vagy felújítására készülünk. Azért fontos a szakvélemény, mert nem lehet csak úgy hasra ütés szerűen a falba vágni, legfőképp ha meglévő hálózatot szeretnénk felújítani.

A fentebb már említett marási mélység és szélesség fontos szempont, ha a kinézett gép nem tud elég mély hornyot marni, akkor sajnos komolyabb gép kell.

Új elektromos hálózat kialakítása horonymaróval

Ilyenkor érdemes először megterveznünk és berajzolnunk hova is szeretnénk a vezetékeket vagy csöveket elhelyezni, ezután a megfelelő felszerelések előkészítésével, azaz a falhoronymaró és egy porszívó folytathatjuk a munkát, végül a munkavédelmi eszközök fel vétele után már el is kezdhetjük a munkát. Csak annyi a dolgunk ezután hogy beállítsuk a gépet a megfelelő vágás mélységre és szélességre ezek a különböző modelleknél eltérőek lehetnek, végül össze kötjük a porszívóval és mar kezdhetjük is fal horony kialakítását a már megjelölt területen. Miután végig mentünk az aktuális területen már csak annyi a dolgunk hogy egy kézi vésővel menjünk újra végig a területen és gyenge ütésekkel véssük ki a falat a helyéről, és már kész is a fal horonyunk.

Régi hálózat felújítása falhoronymaróval

Ez a munka már nehezebb lesz, hiszen egy meglévő hálózatot kell úgy kicserélni, hogy közben ne kelljen az egész falat szét verni, fontos hogy tudjuk, pontosan hol helyezkednek el a vezetékek illetve csövek ilyenkor, és hogy milyen mélyen vannak a falban, nem mellesleg a csövek vastagsága is nagyon fontos. Ha ezek az információk megvannak, akkor csak egyszerűen bejelöljük a helyüket, előkészítjük a szükséges eszközöket, beállítjuk a falhoronymaró gépünket és már mehet is a fal munkálása. Ezután el távolítjuk a falat egy kézi vésővel és eltávolíthatjuk a régi vezetékeket és csöveket, majd elhelyezhetjük az újakat is.

Figyelmeztetés!

Elektromos hálózat kiépítését csak akkor csinálja, ha van legalább egy alap tudása a villany szerelés területén, ha nem rendelkezik semmi alap képzéssel, akkor inkább bízza szakemberre ezt a munkát, hiszen rendkívül baleset veszélyes terület és nem csak magában, de másban is kárt tehet!

 

Falmaró gép vásárlása a Profi Barkács webshopból

Többféle marógépet is forgalmazunk, ha inkább asztali fúró-maró gépet keres, akkor ide kattintson. Ha falhoronymaró vásárlásán gondolkodik, nézzen szét webshopunkban és válogasson kedvére termékeink között, ha pedig egyéb kérdése lenne, forduljon ügyfélszolgálatunkhoz vagy látogasson el üzletünkbe. Ha pedig megtalálta a megfelelő terméket, akkor csak pár kattintással már mégis rendelheti mi pedig a lehető leggyorsabban csomagoljuk és házhoz küldjük önnek. És ne felejtse el a fontos kiegészítőket és egyéb szükséges eszközöket megnézni nálunk, mert mi profi szerszámot kínálunk barkács áron itt a profibarkacs.hu-n.

Jelenleg az Graphite, Einhell, Yato, kék Bosch horonymarókat forgalmazunk, azonban a kínálat folyamatosan bővül!