Derékszög szorító, sarok szorító

Minden barkácsolónak és ezermesternek szüksége van szorítókra, hogy a megmunkálni kívánt lapokat stabilan tarthassa. Ilyen szerszám a derékszög szorító vagy másnéven sarokszorító is. Mivel egy építkezésen, vagy bútorgyártásban többnyire derék, azaz 90°-os szögekkel dolgozunk ez egy nagyon hasznos és elengedhetetlen szerszám két munkadarab összeillesztése és egyéb megmunkálása során is.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
890 Ft - 18 190 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
9 termék
9 termék

 

 

A sarokszorító előnyei

 

Egy ilyen eszköz nem csak meggyorsítja a munkafolyamatokat, de  sokkal pontosabb, precízebb munkát végezhetünk, mert egy stabil munkalapot könnyebb munkálni, mint egy ide-oda mozgót. 

 

 

Szorító fajták

 

Sokféle típusú szorítóval találkozhatunk, vannak rugós, racsnis, csavaros egy kezes és persze speciális szorítók is a lényeg hogy mindig az adott munkához megfelelő típust válasszuk. Ezeket a szorítókat leginkább akkor alkalmazzuk, amikor terepen vagyunk, vagy csak gyorsan fixálnánk a munkadarabot, hiszen sok műhelyben található oszlopos szorító, ami a hosszabb munkafolyamatoknál rendkívül praktikus választás.

 

Rugós szorítók

 

Ezeket a kisebb munkafolyamatoknál alkalmazzuk. Ilyen munka például ragasztás, modellezés és tárgyak stabilan fogása. Körülbelül 30-40 millimétert tudnak megfogni, de létezik 30-60mm-es munkadarabokhoz való is. Speciális darabok is léteznek ezen belül, például ami tapadó koronggal, vagy mágnessel van felszerelve. A jobb fajták pedig önbeálló pofákkal rendelkeznek, amik felületén horony kialakítás is található, ami hengeres tárgyak megfogására alkalmas.

 

Racsnis szorítók

Ez a típus jóval erőteljesebb és stabilabb fogást biztosít, természetesen itt is többféle befogási mérettel találkozhatunk. Itt is megtalálható az eszközben egy rugó csak itt a nyitásnál kap szerepet, a még stabilabb tartásért pedig érdemes fémből készült racsnis fogazatot választani a műanyaggal szemben.

 

Csavaros szorítók

 

Ezek már képesek 100mm-nél vastagabb munkadarabokat is befogni. Mindig két értéket kell figyelembe venni vásárláskor. Az egyik a benyúlási mélység, a másik pedig a maximum befogási hossz. Munkadarab védő talpakkal van ellátva, ami sokszor cserélhető is. Ezeket mindig tisztítsuk meg használat elött.

 

Egykezes szorítók

 

Az előző típusoknál mindkét kezünkre szükségünk van a beszorításhoz, ami nem a legpraktikusabb megoldás, ha esetleg illesztési munkákhoz szeretnénk használni a szorítókat. Ezért találták ki az egykezes szorítókat, amik rugós szerkezetűek és mellette egy van egy léptetős szerkezet is. Működésük elég egyszerű ugyanis a léptetős szerkezet annyiból áll, hogy pár darab ferdeállású fémlemez van kialakítva és ezek kapaszkodnak bele a szerkezet oszlopos részébe, főleg faipari munkák során érdemes időnkét megtisztítani ezt a szerkezetet növelve ezzel is az élet tartamát. Ezek a típusok megtalálhatók olyan verzióban is ahol nem csak szorításra, de feszítésre is alkalmazhatjuk őket, ez akkor hasznos, ha két munkadarabot szeretnénk szét feszíteni. Itt akár még bővíthetjük a befogás hosszát külön erre a célra kitalált hosszabbítókkal, amivel akár meg kétszerezhetjük az addigi befogási hosszunkat. És felfedezhetünk ezeknél még egy extra dolgot is abban, hogy itt a befogó korongok már nem csak kör alakúak, hanem az egész befogó pofán elhelyezkednek, ezzel adva még nagyobb stabilitást a befogásnál, hiszen nagyobb felületen oszlik el a munkadarabra mért nyomás.

 

Speciális szorítók

Ide tartoznak a derékszög szorítók vagy sarok szorítók, de nevezhetjük kereszt szorítóknak is ezeket atípusokat. Ezeket speciális estekben használjuk, például képkeretek össze ragasztásához vagy polcok és egyéb munkadarabok csavarozásához. Ezekből is létezik csavaros, rugós és akár szalagos vagy racsnis megoldások is, a lényeg hogy olyan munkafolyamatoknál alkalmazzuk ahol nem elég csak két ponton rögzíteni, hanem négy esetleg több pontra van szükségünk.

 

 

Mikor használunk derékszög szorítót?

 

Akkor alkalmazzuk ezt a típust, ha ragasztott, csavarozott vagy esetleg köldökcsapozott kötést szeretnénk készíteni, hiszen ilyenkor nagyon fontos hogy könnyedén tudjunk keretkötéseket csinálni, mivel a befogható anyagok egymásra merőlegesen kell álljanak. Szóba jöhetnek ilyenkor egyszerű él lapok, vagy akár gérbe vágott elemek is, de minden esetben fontos hogy a rögzítésnél merőlegesek legyenek a darabok egymásra. Vannak olyan modellek is, amik használatával gérvágást is végezhetünk. Megkönnyítve ezzel a megfelelő szög beállítását, ami igy biztosan egyforma lesz és a két darab pontosan tud majd derékszögben illeszkedni egymáshoz.

Weboldalunkon a legjobb márkák termékeivel találkozhat, mint Extol, TOPEX vagy Wolfcraft. A megfelelő derékszög szorító kiválasztása után pedig csak pár kattintással azonnal megrendelheti a termékeket és mi a lehető leghamarabb feldolgozzuk és csomagoljuk rendelését, majd néhány munkanapon belül házhoz is szállíttatjuk azt. Ha eddig kérdése lenne, vagy többet szeretne megtudni a kiválasztott termékről keresse munkatársainkat ügyfélszolgálatunkon vagy látogasson el debreceni üzletünkbe ahol személyesen is megnézheti a raktáron lévő termékeinket. Nálunk mindig profi szerszámokat talál csakis barkács áron itt a profibarkacs.hu-n.

A legjobb pedig hogy a különféle szorítók mellet rengeteg más profi minőségű szerszámmal és kiegészítőkkel találkozhat weboldalunkon. Megtalálhatóak köztük például a különbözőféle tisztitó és drótkefék , melyek a munkafolyamatok végén kapnak nagy szerepet. De a szerszámok, gépek és ezek kiegészítőinek rendszerezésére szolgáló szerszámkocsikat is felfedezheti nálunk, melynek használatával nem kell többé keresgélni az eszközöket.