Blankoló-, érvéghüvely-, krimpelő-, kábelvágó fogó

Krimpelő fogó beszerzését intézze a Profibarkácsról! Megtalálható kínálatunkban még számtalan blankoló fogó is. Emellett a többi villanyszerelési munkákhoz elengedhetetlen érvéghüvely fogó is raktárról rendelhető. Szinte minden fogót, vagy kábelvágót raktárról, másnapra ki tudunk küldeni vásárlóinknak! Egy megfelelő  minőségű kéziszerszm, vagy fogó jelentősen megkönnyíti a munkát, lehetővé teszi a precíz végeredményt.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
790 Ft - 49 990 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Terméktípus
Szigetelt
Maximális vágási átmérő
-
3 - 52
Termék státusza
Szűrés és rendezés
95 termék
95 termék

BLANKOLÓ-, ÉRVÉGHÜVELY-, KRIMPELŐ-, KÁBELVÁGÓ FOGÓ

Az otthoni vezetékek szerelésénél nagy hasznát tudjuk venni néhány speciális célszerszámnak. Ezen az oldalon az ilyen munkákat megkönnyítő eszközöket mutatjuk be, mint amilyenek a kábelvágó fogó, a blankoló fogó, a krimpelő fogó és az érvéghüvely fogó. Bár nem mindig nélkülözhetetlenek, az igazán minőségi munkához gyakran elengedhetetlen, hogy egyiket vagy akár többet is használjunk közülük.

Amikor két vezetéket szeretnénk összekötni vagy a vezeték végére szeretnénk illeszteni valamilyen csatlakozót, akkor rendszerint szükség van először egy kábelvágóra a vezeték elvágásához. Ezután a blankoló segítségével csupaszíthatjuk le a kábel végét, majd a művelettől függően az érvéghüvely fogót vagy valamilyen speciális krimpelőt használhatunk a csatlakoztatáshoz.

Tipp: dróthálók összeillesztéséhez használj drótháló kapcsozó fogót!

Mi az a kábelvágó fogó?

Mind közül a legegyszerűbb eszköz a kábelvágó. Neve elárulja funkcióját is: arra való, hogy elvágjunk vele egy kábelt vagy vezetéket. Amikor egy kábelt szeretnénk a számunkra megfelelő hosszúságúra vágni, több lehetőségünk van a művelet elvégzésére. Az egyik legegyszerűbb mód egy oldalcsípő fogó használata. Ez elég erős és éles szerkezet a vezetékekben található fémszálak vagy tömör fémdrótok elmetszéséhez, így hosszú ideig használható, tartós, nem tompul és csorbul ki könnyen. Használható bizonyos esetekben egyszerű kés vagy tapétavágó, de léteznek speciálisan kábelek vágására kialakított kések is egyenes, görbe vagy horgas pengével, esetleg tompított heggyel a biztonságosabb használathoz. Ezek sokszor szigetelt markolattal vannak ellátva, ami indokolt is az esetlegesen elektromos áram járta vezetékek miatt. Természetesen a kábelvágást sosem szabad áram alatt lévő kábelen elvégezni, de a biztonság és a balesetek megelőzése végett ez a tulajdonság is hasznos lehet. Ízlés dolga, hogy ki melyiket szereti használni, amíg viszonylag kis átmérő átvágásáról van szó.

Azonban, ha egy vastag vezetéket szeretnénk elvágni, nagyon kényelmetlen és nehéz feladattá válik a művelet, ráadásul valószínűleg nem is kapunk túl szép végeredményt, ami megnehezíti később a toldást és a csatlakoztatást is. Ilyen esetben tehet nagy szolgálatot egy erre a célra létrehozott, speciális kábelvágó fogó. Ezek jellemzően extrém erős ollók, amik kényelmesen használhatóak, és biztos fogást nyújtanak, valamint szép, egyenes felületet hagynak maguk után. Az otthon elképzelhető barkács műveleteket ezzel egészen biztosan ki tudjuk elégíteni.

Krimpelő fogó

Professzionális felhasználók esetén viszont elképzelhető, hogy extrém nagy átmérőjű alumínium vagy réz kábel átvágására van szükség vagy annak szigetelése alatt több száz érpárból álló vezeték húzódik. Ilyen esetben a legjobb választás egy racsnis kábelvágó fogó. Ezek is egykezes kivitelűek, viszont a nagy nyomóerőnek és nyomatéknak köszönhetően rendkívül erősek és nagy igénybevétel esetén is kiállják a próbát. Az ismert racsnis mechanizmusnak köszönhetően a többszöri, de könnyed rányomás során egyre nagyobb erőt fejt ki a vágandó felületen, amivel rendkívül egyszerűvé teszi ezt a más módon nehezen elvégezhető műveletet.

Kábelvágó fogó kínálat

Bármilyen kábelt is szeretne vágni, nálunk megtalálhatja a hozzávaló szerszámot.

Legegyszerűbb és legolcsóbb Extol oldalcsípőnkkel könnyedén elvághat kis átmérőjű vezetékeket rézhuzalok esetén 2 mm, lágyacél esetén 1 mm átmérőig, ráadásul ezeket még le is tudja vele blankolni. Jó választás azoknak, akik csak alkalmanként végeznének el néhány egyszerű, alacsony feszültségű csatlakoztatást.

Nagyobb átmérőjű vágásokhoz ajánljuk a Yato kábelvágót, amivel már 9 mm-ig végezhet vágásokat. Ezzel már jó eséllyel a legtöbb ház körül fellelhető vezetékkel egyszerűen boldogulunk.

Professzionálisabb felhasználásra vásárolhat nálunk Yato racsnis kábelvágót fogót is, amivel már minden erőfeszítés nélkül vághat akár 22 mm átmérőig alumínium és réz kábeleket vagy 77 cm-es, hosszú erőkarral rendelkező Yato vágót, amivel 25 mm-ig képes a vágásra.

Mire való a blankoló fogó?

A kábelvágó fogó segítségével sikerült a kívánt méretre vágnunk a vezetékünket. Most valahogyan meg kéne szabadítanunk a végét a rajta lévő szigetelő rétegtől, hisz addig sem egymáshoz, sem egy csatlakozóhoz, érvéghez vagy saruhoz nem tudjuk rögzíteni, mivel nincs, ami átvezesse az áramot. A veterán mesterek ilyenkor könnyen lehet, hogy megint csak az egyszerű késhez vagy a tapétavágóhoz nyúlnak. Ebben nem feltétlenül van bármi kivetnivaló, gyakorlott használó tapasztalt kezében kiváló megoldás lehet kis átmérőjű kábelek esetében. Kezdőknek viszont ez egyáltalán nem javasolt, könnyen lehet, hogy a próbálkozások során addig rövidítjük a szépen, pontosan méretre vágott kábelünket, amíg az el nem fogy.

Figyelembe véve, hogy a vezeték belsejében gyakran nem csak egy szál húzódik, amik külön-külön is szigeteltek, illetve nem csak tömör fémmag lehet az egyes szálakban, hanem sok vékony, sodrott drót, sokkal kényelmesebb és egyszerűbb is lehet a kábelek csupaszítása. Ezt a műveletet hívjuk blankolásnak.

A blankolás célja, hogy a vezetéket körülvevő szigetelő réteget olyan módon távolítsuk el, hogy maga a drót ne sérüljön. Ez célszerszám nélkül különösen nehéz a sodrott rézmag esetében, mivel már akkor is veszítünk a rendelkezésre álló keresztmetszetből, ha csak egy két szál szakad meg. Így jelentősen csökkenthetjük annak áteresztő képességét. Léteznek roppant egyszerű, olcsó blankoló szerszámok, amik mégis kiváló munkát végeznek. És persze vannak speciálisabb, szélesebb területen felhasználható blankoló fogók is.

A legegyszerűbb blankolók egy összecsukható kis tokra hasonlítanak. A nyitás-zárás mértéke gyakorlatilag a méretre állás. Ezután az eszközt körbeforgatjuk a vezeték körül, ami során megtörtének a bemetszés, majd lefelé húzva arról el is távolítottuk a kívánt hosszon a szigetelő réteget. Esetenként ezek a típusok fix kábelméretekhez is elérhetőek, de ez nyilván szűkíti a felhasználási lehetőségeket, inkább gyakori, ugyanolyan méret vágása esetén hasznosak.

A legprofibb eszközök a blankoló fogók. Ezek is a legegyszerűbb kiviteltől a speciális, meghatározott típusú kábelhez valón át a nagyon összetett, sok funkcióval rendelkezőkig léteznek. Sőt, léteznek kombinált készülékek, amik nem csak a blankolást, hanem a vágást vagy egyéb műveletet is el tudnak végezni. A legtöbbnél egyszerűen beállítható a vágási vastagság és a vágási hossz is. A legkönnyebben használhatóak pedig azok az automata blankolók, amik még a vágási vastagság beállítását is elvégzik helyettünk.

Az automata csupaszítóba helyezés után az összenyomás során a készülék megfogja a vezetéket az egyik oldalon, míg a másik oldalon összezáródnak a vágópengéi, amivel elmetszi a szigetelést. Felengedéskor a két oldal szétnyílik, ami során lehúzza a magról a levágott csövet. Használata a legkevesebb műszaki affinitással rendelkezők számára is hihetetlenül egyszerű.

Elérhető blankoló fogók

Kábelcsupaszító kínálatunkban is mindenki megtalálhatja a saját igényeihez legjobban illeszkedő blankolót.

Az egyszerű, vágóéllel rendelkező Topex kábelcsupaszolóval 8 és 28 mm közötti kábelekkel dolgozhat. Hasznos lehet, ha alkalmanként van rá szükséges és elég időtálló a mechanika nélküli felépítése miatt, ráadásul az egyik legolcsóbb alternatíva.

Amennyiben nincs szükséges ilyen nagy átmérőjű vezetékekhez való eszközre, viszont szeretné, ha a művelet a lehető legegyszerűbb lenne, akkor a Neo automata szerszámát ajánljuk, hisz ezzel nem kell bajlódnia a méret beállításával.

A legkényelmesebb használatot pedig a lehúzó rugóval rendelkező Neo automata blankoló nyújthatja, ami a legjobban tehermentesíti a felhasználót. Praktikus, ha gyakran van szükség rá és szakembereknek is kiváló a hosszú élettartammal rendelkező gyorsacél pofáknak köszönhetően.

Krimpelő fogók

Mi a krimpelő fogó?

Miután elvégeztük a kábel vágását és meg is szabadítottuk a vezeték végét a szükséges hosszon a szigeteléstől, jöhet az utolsó munkafolyamat, a csatlakozónak a kábelhez való rögzítése, azaz a krimpelés. Ez igazából egy nagy erejű préselés, ami miatt sokszor présfogónak is nevezik.

A krimpelő egy összefoglaló név, minden olyan eszközt, ami valamilyen véget présel a vezetékre, így nevezünk. Lényege, hogy forrasztás nélkül hozunk létre egy olyan oldhatatlan kötést, ami alkalmas az áramkör megbízható zárására. Lényegesen fejlettebb megoldás, mint a forrasztás vagy a huzalok egymásba tekercselése. Egy helyesen végzett krimpelés során a csatlakoztatás gáztömör is lesz, így megóvhatjuk a vezetéket a nedvességtől és a levegő oxidáló hatásától. Mechanikailag sokkal erősebb lesz a csatlakozás még a nagy keresztmetszetű vezetékek esetében is.

A préselés során a krimpelővel kompatibilis csatlakozót behelyezzük az eszköz megfelelő foglalatába, majd ebbe beletoljuk a vezetéket, úgy, hogy a lecsupaszított rész teljes egészében a kapocsba kerüljön. Itt látható, hogy a művelet elengedhetetlen előfeltétele a helyesen és precízen elvégzett vágás és blankolás. Enélkül nem sikerülhet kielégítően a krimpelés, mert szakadás, érintkezési hiba léphet fel vagy nem használjuk ki teljes mértékben a rendelkezésre álló keresztmetszetet. A készülék összenyomásakor hidegen rápréselődik a csatlakozó a kábelre, ami során a kívánt módon deformálódik. A kapocs szélén természetes, ha kevésbé tűnik szorosnak a csatlakoztatás, ugyanis ez biztosítja, hogy a csatlakozó éle ne vágja el a huzalt. A lényeg, hogy a közepén legyen megfelelő szorítás. A krimpelés végrehajtása után a kész csatlakozás nem bontható, az nem végezhető el újra, akkor sem, ha esetleg nem sikerül megfelelően. Ilyen esetben a vezeték felhasznált végét újra le kell vágni, az összenyomott csatlakozókapcsot pedig ki kell dobni, hisz nem tudjuk visszanyerni az eredeti, préseletlen alakot.

Számos krimpelő eszköz létezik, amivel különböző csatlakozókat, érvéghüvelyeket, kábelsarukat akár különböző alakban tudunk ráerősíteni a kábelvégekre.

RJ45 vagy UTP krimpelő fogó

Talán a legismertebb krimpelő fogó mind közül az RJ45 vagy UTP krimpelő. Az UTP maga a kábelt jelenti, ami eredetileg egy árnyékolatlan csavart érpáras kábel. Kikerülhetetlen a hétköznapokban, hisz ennek segítségével tudjuk a számítógépet a routerhez kötni, ezzel tudunk hálózatokat kialakítani. Szinte nincs háztartás, ahol ne lenne legalább egy ilyen vezeték. Az RJ45 az a kis csatlakozó a kábel végén, amit a számítógép vagy hálózati eszköz ethernet portjába tudunk bedugni a csatlakozás létrehozásához. Ez igazából ma már 8P8C csatlakozó, az RJ45-öt csak a telefonok bekötésénél alkalmazták régen, de ezt a nevet szokták rá használni, mivel ránézésre semmi különbség nincs köztük.

Bár minden ilyen kábel csatlakozásának kialakításánál fontos a precizitás, talán ennél lesz a legészrevehetőbb, ha valami nem sikerül tökéletesen. Az UTP kábelek az idők során folyamatosan fejlődtek, így több kategóriájuk létezik, ami a vezeték szigeteléséről le is olvasható. CAT1-től CAT7-ig léteznek, amiből a CAT1 a legrégebbi, 2 érpárból álló egyszerű telefonkábelnek felel meg, ez csak hangok átvitelére alkalmas. Manapság valószínűleg a három legmodernebb fajtájával találkozunk, amik már rendelkeznek külső fóliaárnyékolással. A CAT5e és a CAT6 már képes az 1 Gb/s adatátvitelre, a CAT7-tel pedig akár 10 Gb/s sebességet is elérhetünk, köszönhetően az érpáronkénti külön árnyékolásnak. Ezek a fejlett kábelek nélkülözhetetlenek már a mai virtuális világban, ahol a megosztás és a streaming megfelelő minőségű átviteléhez ilyen nagy adatforgalomra is szükség lehet, főleg több eszköz kiszolgálása esetén. Mindezek fényében érthető, hogy hiába a szuper kábelünk, ha nem megfelelően végezzük a csatlakozó felhelyezését, akkor könnyen lehet, hogy megtizedeljük az elérhető sebességet, esetleg olyan áthallás lesz az érpárok közt vagy jelkésleltetés, ami teljesen tönkreteszi az adatok átvitelét.

Így nagyon fontos, hogy csak akkora részen blankoljuk a külső szigetelést, amekkora rész a csatlakozóba fog kerülni és minden eret pontosan megfelelő hosszra vágjunk. Az ereket már nem kell csupaszítani, megfelelő sorrendben behelyezzük őket a csatlakozóba szín szerint úgy, hogy minden kis vezeték elérje a réz csatlakozási pontokat. A bekötést kétféle módon végezhetjük attól függően, milyen eszközöket szeretnénk csatlakoztatni. Egyenes, azaz patch bekötést végzünk, ha például egy számítógép és egy router összekötéséhez szeretnénk használni. Kereszt, azaz cross-over bekötést pedig akkor végzünk, ha például két számítógépet szeretnénk hálózatba kötni. Az utolsó fontos művelet, amikor a csatlakozót rögzítjük a kábelhez. Ez az, amiben hatalmas segítséget tud nyújtani egy RJ45 krimpelő fogó. A krimpelőbe helyezés után egy határozott mozdulattal összeszorítjuk a fogót és készen is van a csatlakoztatásra kész kábelünk. Aki gyakran végez ilyen műveletet, érdemes lehet beszereznie egy UTP kábel tesztelőt is, amivel egyszerűen ellenőrizhetjük, milyen munkát végeztünk.

Koax krimpelő

Bár manapság veszített népszerűségéből a hétköznapokban, még mindig számos területen van létjogosultsága a koaxiális kábeleknek. Internetes kapcsolat létrehozására már nem jellemző a használata, azonban a híradástechnikában, a műholdas TV adás biztosításához és gyakran biztonsági kamerarendszereknél is jól alkalmazható. Felépítését tekintve a legegyszerűbb típus egy külső szigetelőrétegből áll, amin belül van egy fonott árnyékoló háló, majd egy úgynevezett dielektrikum, ami a belső központi réz vagy acél vezeték és az árnyékoló közti szigetelőréteget jelenti. A dualshield és trishield típusúaknál az árnyékoló több rétegből áll. A kábelekre leggyakrabban F csatlakozót szoktak felszerelni.

A koax kábel végét körülbelül 1 cm hosszon szükséges lecsupaszítani. Ezután az árnyékoló hálót visszahajtjuk és a belső szigetelőt is leblankoljuk nagyjából 5 mm-en. Az előkészítés meg is volt, már csak a csatlakozót kell felhelyeznünk. Léteznek rácsavarható, önkompressziós F csatlakozók, ezekhez semmilyen segédeszközre nincs szükség. Azonban a hagyományos F csatlakozók biztos rögzítéséhez elengedhetetlen egy koax krimpelő fogó, amivel megbízhatóan elvégezhető a préselés és tökéletes átvitelt érhetünk el. Figyeljünk rá, hogy a csatlakozó átmérője az adott kábelnek megfelelő legyen.

Elérhető krimpelő fogók

A krimpelő fogók széles választékát kínáljuk, így az általános célú és speciális feladatokhoz való szerszámot is megtalálhatja nálunk.

A népszerű, főleg hétköznapi használatra szánt Yato blankoló és krimpelő fogó 2 az 1-ben megoldást kínál az elektronika szerelmeseinek.

Speciálisan konnektor csatlakozásokhoz alkották meg a Neo sajtoló fogóját, amit akár 120 mm2 keresztmetszetű vezetékekhez is könnyen használhatunk.

A telekommunikációs szerelésekhez elengedhetetlen Yato krimpelő fogó a telefon (RJ11) és az UTP hálózati csatlakozók (RJ45) szerelését teszi lehetővé egyszerű használatával.

A Neo krimpelő fogóval rengeteg különböző, népszerű csatlakoztatás elvégezhető, mint a napelemek (MC4), koax kábelek (F és BNC), az audio-video kábelek (RCA) és a tápcsatlakozók (IEC) bekötése. Remek választás az ezzel foglalkozók szakembereknek is.

Mire jó az érvéghüvely fogó?

Az érvéghüvely fogó is igazából egyfajta krimpelő fogó, kábelsaru fogónak vagy saruzó fogónak is nevezik. Az érvéghüvelyeket a kábelszerelés során használják, általában ónozott réz anyagúak. A sorkapcsokkal szemben ezek nem károsítják a sodrott vezeték szálait, így sokkal jobb és biztonságosabb kapcsolatot lehet velük létrehozni. Több fajtájuk létezik, az egyszerűbb hüvelyek a vezetéket egybefogják és így beköthetővé teszik. Léteznek iker verziók is, amikkel elágazást lehet létrehozni, de lehetővé teszik a kettős bekötést is.

A villanyszerelői és elektronikai munkákban kikerülhetetlenek ezek, mint ahogy az autóvillamosságban is máig nagyon fontosak. Nem csak rossz minőségű, de egyenesen veszélyes lehet bizonyos esetekben, ha forrasztással, tekergetéssel vagy sorkapcsokkal próbáljuk elintézni a csatlakoztatásokat. Alkalmanként talán ideiglenes megoldásnak még el is mehetnek, de valószínűleg eléggé roncsolódik ahhoz a kábelvég, hogy utána már csak rövidebb legyen. Ez a precízen méretre szabott vezetékek esetében akár azok teljes cseréjét is maga után vonhatja. Arról nem is beszélve, hogy már ránézésre megállapítja majd akár egy laikus is, hogy mennyire kókány munkát végeztünk. Ez egy hobbi szerelőnek sem kellemes, egy szakembernél pedig egyértelműen tilos és kerülendő.

Az érvéghüvely fogó segítségével el tudjuk végezni kielégítően ezeknek a préselését. A különböző típusokhoz különböző présfogókra van szükség. Amennyiben rendszerint többfélét használunk, érdemes olyan fogót beszerezni, amiben cserélhetőek a betétek, így az eszközünk sokoldalú, multifunkcionális szerszámmá válik. Szerencsénkre a legtöbb általános célú eszköz is ilyen. Semmiképp se próbáljunk nem az adott hüvelyhez tartozó fogóval dolgozni, mert akkor megint csak nem a kívánt eredményre jutunk. Továbbá vegyük figyelembe a vezeték keresztmetszetét is a kiválasztásnál.

Mint szinte minden szerszám esetében, itt is törekedjünk rá, hogy a megvásárolt eszköz jó minőségű anyagból készüljön, mert egyébként talán azt gondoljuk majd, hogy olcsón megúsztuk, de végül az is kidobott pénzzé válik, amikor egy-két használat után tönkremegy. A legjobbak az erős pofákkal rendelkező, vastagabb anyagból készült fogók.

A munka befejeztével az alkalmazott sarutól függően a biztonság és a tetszetős kinézet érdekében használhatunk zsugorcsövet a csatlakozásra, ami hő hatására zsugorodik és segítségével egy szép védőburkolatot tudunk azon kialakítani.

Érvéghüvely fogó kínálat

Saruzó fogóink szintén az alkalmi, hobbi felhasználástól egészen a profi szintig elérhetőek.

Top Tools kábelsaru fogónk azoknak kedvez, akik ritkán, de szeretnének ilyen műveletet végezni. Néhány száz forintos ára miatt azoknak is kiváló, akik csak szeretnék, hogy amikor egyszer szükség lesz rá, akkor kéznél legyen, ráadásul kábelcsupaszításra is használható.

Az Extol Premium kombinált eszközével lehetőség nyílik a kábelek blankolására és az érvéghüvelyek préselésére, ráadásul összesen 230 db szigetelt és szigeteletlen kábelvéget és sarut is tartalmaz, amivel egyből készen állhatunk egy hitelen felmerülő krimpelésre. Mindez egy kompakt, hordozható dobozban található.

A Neo kábelsaru fogó készlet pedig már egy professzionális eszköz, amihez 5 különböző préspofa is az alaptartozék része, így a legkülönfélébb érvéghüvelyekhez, konnektoros és antenna csatlakozásokhoz alkalmazható. A fogó és tartozékai egy igényes táskában helyezkednek el, így biztos, hogy egyik darabját sem kell majd keresgetnünk.