Ács kalapács

Ma már valószínű nagyon kevés háztartásból hiányzik legalább egy fajta kalapács, amit ne használnánk egy-egy kisebb barkácsolás csak javítás kapcsán. Sőt elég nagy az esély rá, hogy már nincs is olyan, hogy valakinek ne lenne. A kalapács is egy olyan szerszám, amiből több fajta létezik, annak megfelelően, hogy milyen feladatra szeretnénk használni. De még is melyik az a feladat, ami azonnal eszünkbe juthat a kalapács kapcsán? Hát persze, hogy a szegek beütése valamilyen felületbe. Ezért sem meglepő, hogy a legismertebb típus a kalapácsok közül az ácskalapács.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
2 490 Ft - 25 790 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
23 termék
23 termék

Ha őszinték akarunk lenni, akkor a kalapács egy olyan szerszám, ami számtalan esetben a hasznunkra lehet, mint például egy szög beveréséhez, vagy fém megmunkálásához, de akár még a kreatívabbak dió töréshez is bevetik. Ez egy eléggé alapvető szerszám, ami nélkül ma már elképzelhetetlen lenne megcsinálni a házkörüli teendőket, ahogy akár egy fogó is alapfelszereltség.

A hagyományos kalapácsok még fanyéllel készültek, viszont ma már próbálták ergonómiai szempontból is kényelmesebbé tenni ennek a használatát és ma már üvegszálas nyéllel ellátott típusok is léteznek, ezen felül pedig ha professzionálisabb verziót szeretnénk, akkor kaphatunk mágneses fejjel ellátott kalapácsot is.

 

Mit érdemes tudni az ácskalapácsokról?

Köztudott, hogy az ácsok mestersége a fa megmunkálása, legyen akár ez egy bútor elkészítése, vagy egy tetőszerkezet összeállítása. A fa alapanyagot általában vágással, csiszolással és gyalulással tudják olyan formába hozni, amit majd utána a fúrók, csavarok segítségével illetve az egyik legalapvetőbb módon, szegecsek által tudják összeszerelni. A kalapács egy normás kalapácsfejjel van felszerelve, illetve a nyél segítségével tudjuk nagy erővel lesújtani és beverni a szöget a fába. A másik, hajlított felével pedig ha esetleg rossz munkát végeztük, egy egyszerű mozdulattal el tudjuk távolítani.

Az ács kalapács, vagy  feje készülhet fém fejjel, amit általában fa nyéllel társítanak, viszont a markolat ma már lehet üvegszálas és gumibevonatú is, ahogy fent is említettük. Ezek a bevonatok nagyon hasznosak, mivel nagyon jól magukba tudják tartani a használat közben keletkezett rezgésszámot, ami azért fontos, mert ha nem rendelkezne ezzel a tulajdonsággal, kialakítással, akkor az a használójának az ízületeire és csuklójára káros hatással lenne. Így viszont, a bevonat által nem kell félnünk, hogy egészségkárosító következménye lenne.

 

Ácskalapács speciális kivitelben: szeghúzó kalapács

Fontos kiemelnünk, hogy az ácskalapács nem csak egy tetőszerkezet összerakásánál vagy javításánál kerülhet elő. Alapvető barkácsolás során is nagyon gyakran a kezünk ügyébe akad ez az egyszerű és ötletes kialakítású eszköz. De vajon miért pont az ácskalapácsot használjuk a szegek beverésére, amikor ezt bármelyik másik kalapáccsal is meg tudjuk tenni?

Mi sem egyértelműbb, mint egy kalapáccsal szegeket beütni, viszont ha esetleg elsőre nem sikerült tökéletesen az ütés, akkor ezeket már elég nehéz utólag korrigálni, hacsak éppen nem ácskalapáccsal dolgozunk. Az ácskalapács villás része pont azért lett kialakítva, hogy könnyedén ki tudjuk húzni a rossz helyre beütött szegeket, és még csak nagyobb erőfeszítés sem kell hozzá. Így tehát két legyet ütünk egy csapásra.

Amint már említettük az ácskalapács alapjáraton eléggé megerőltetné az ízületeket és a kar teljes egészét, hogyha a gyártók nem gondoltak volna a nyél bevonására. Ezekkel viszont már egy kíméletes és nagyon könnyen használható szerszámot hoztak létre. Ma már többféle extrával felturbózott típussal is találkozhatunk, mint például a bőr nyéllel ellátott verzió. Vagy akár említhetjük a mágneses fejű ácskalapácsot is, amivel nemes egyszerűséggel tudjuk felszedni a földre lehullott csavarokat. Élettartamát tekintve sem panaszkodhatunk, hiszen ez a strapabíró szerszámacél már-már elnyűhetetlennek mondató.

Na de milyen kalapácsokkal találkozhatunk még az ács kalapácson kívűl?

  • Kőműves kalapács– a vakolat bontáshoz tökéletes eszköz, ezt a speciálisan kialakított fejrészének köszönheti.
  • Gumi fejű kalapács – a járólap és a térkő pontos helyreigazításánál elengedhetetlen.
  • Lakatos kalapács– igazából az általános kalapács szakszerű neve. A kemény fejnek köszönhetően, ideális más anyagok formázására.
  • Szeghúzó kalapács – egyedi fejkialakításának köszönhetően, valamit annak, hogy a nyele a befektetett erőt erőkarként megsokszorozza, tökéletes a szögek kihúzására.
  • Ács, vagy palázó kalapács– ácsmunkálatok során garantálja a maximális pontosságot.

Webshopunkban rengeteg fajta kalapáccsal találkozhattok, mint például gumikalapács, általános kalapács kőműveskalapács és számtalan több típust is ajánlunk számotokra. Reméljük mindenki megtalálja számára éppen a tökéletes szerszámot, amit az adott feladathoz tudtok majd tökéletesen használni. Számos gyártó termékeit megtalálod, így pl. a Yato, Extol Premium és Neo kalapácsokat is nálunk. 

A Profibarkácson minden otthoni gépet és szerszámot megtalálsz. Ha legközelebb az öntözéshez kell tömlőtartó, vagy tömlőkocsi, rendeld meg tőlünk!