Reszelő, ráspoly

A reszelő, és a ráspoly hasonlít egymáshoz, de a ráspoly nagyobb fogakkal rendelkezik. Manapság gyakran szinonimaként értelmezik -e két kéziszerszámot, de a ráspoly szűkebb fogalom. Egy családba tartoznak, minden ráspoly reszelő fajta, de nem mindegyik reszelő ráspoly. Ezek a hasznos szerszámok nélkülözhetetlenek a fa-, kő-, vasiparban a felületek simítási, méretalakítási feladatai elvégzésénél. Mivel számtalan anyaghoz alkalmasak, otthon a garázsban is érdemes 1-2 fajtát tartani belőlük, bármilyen felújítási, barkácsolási munkánál hasznukat vehetjük.

A reszelő és a ráspoly legfőbb ismérvei

A ráspolyt elsősorban famegmunkálás során használják, ez egy durvább reszelő, nagyobb fogakkal, lapos vagy félig gömbölyített felületű, ezen vannak az éles, kiálló fogak. A reszelők kisebb fogakkal rendelkeznek, számtalan változatuk létezik, mindenféle anyaghoz, felülethez, figyelembe véve a felület geometriáját, a hozzáférési lehetőségeket.

A ráspoly a nagy fogainak köszönhetően jelentős mennyiségű anyag eltávolítására képes a munkadarabból, viszonylag durva felület marad utána, melyet csiszolópapírral, csiszolóvászonnal finomítani szükséges.  A reszelők mérete, fogazata, formája sokféle lehet, durvább felületek simítására mást kell választani, mint ha például méretalakításra használnánk. Egy gyémántszemcsés változat edzett acélok, keményfémek, kerámia, üveg, szálerősített műanyagokra használható.

Reszelő, ráspoly

Reszelők, ráspolyok alapanyaga

A testük anyaga lehet:

 • acél, szénacél
 • gyémánt: az egyenletes, egységes szemcséjű gyémántpor beszórást galvanikusan rögzítik, ezek a fajták kiváló reszelési eredményt biztosítanak
 • keramikus anyag

Markolatuk anyaga:

 • gumi vagy
 • műanyag

Reszelők, ráspolyok méretezése, formája

Méretük szerint: a leggyakoribb szerszám hosszúság 140-300 mm között mozog

Formájuk szerint:  

a ráspoly lehet:

 • lapos
 • félkerek
 • kerek

a reszelő lehet:

 • lapos tompa (derékszögű geometriai formák megmunkálásához), lapos hegyes (szintén derékszögű alakzatok munkálásához)
 • négyszögletes: szögletes profilok megmunkálásához
 • gömbölyű: íves felületek és belső rádiuszos felületek megmunkálására
 • háromszög: szögletes profilok megmunkálásához
 • félgömbölyű: íves felületek és félgömbölyű profilok megmunkálásához

A reszelőfogak alapján lehet:

 • sima
 • közepes
 • durva

Reszelők, ráspolyok alkalmazási területei, javaslatai, fajtái

A vágások erősségének jelölései:

 • 1-es vágás = durva vágás: nagyoláshoz, durva forgácsoláshoz alkalmazható
 • 2-es vágás= közepes vágás: nagyoláshoz és simításhoz alkalmazható
 • 3-as vágás = finom vágás: finom megmunkáláshoz és simításhoz alkalmazható

A reszelők vágásszámának jelentése: az egy centiméterre jutó bemetszések (vágások) száma a szerszám tengelye irányában számolva. 250 mm reszelőhossz esetén 9 fog felel meg az 1-es vágásnak, 100 mm hossz esetén 1 cm reszelőhossz 17 fogat tartalmaz az 1-es vágásnál. A rövidebb reszelőknél a magasabb vágásszám biztosítja a munkavégzésben ugyanazt a hatékonyságot (erőráfordítás, vezethetőség és forgácsolási teljesítmény) a felületeken és éleken történő használat közben, mint a hosszabb kivitelnél.

Nem létezik olyan fog kialakítás, amely minden fajta alkalmazáshoz egyaránt ugyanolyan megfelelő. Emiatt ezeknek a kéziszerszámoknak számtalan változata létezik, hogy minden munkához, felülethez, anyaghoz, geometriához a legjobb megoldást választhassuk.

Tűráspolyok:

A tűráspolyok alkalmasak a nehezen hozzáférhető helyeken, pl. díszítések, öntödei művek, faragványok és szobrok megmunkálására. Megmunkálható anyagok: fa, puha kövek, műanyagok, szaru.  Megmunkálási feladatok: sorja eltávolítás, felületmegmunkálás, élmegmunkálás, élletörés, lekerekítés.

Reszelők, ráspolyok fához:

Előnyök: megmunkálhatóak velük a fa és műanyag anyagok.

Alkalmazási terület:

- felületmegmunkálás

- rádiuszos profilok megmunkálása

- félgömbölyű profilok megmunkálása

- sorja eltávolítás

- élek megmunkálása, kerekítése, letörése

Precíziós kézireszelők: A tűreszelőkhöz hasonló precíziós reszelők. Kicsi, nehezen hozzáférhető helyeken történő munkavégzéshez fémeken és műanyag felületeken, kiváltképp a szerszám- és formagyártásban javasolt a használatuk, kovácsolt, öntött- és présszerszámok utómunkálatainál.

Előnyök:

- Precíz formájú, vékony, finom kivitelűek

 - Nagyon hegyes kifutásúak

 - A robusztusság lehetővé teszi a nagyobb felületi nyomást

- Nagy leválasztási teljesítmény

 - Jó forgácseltávolítás

Megmunkálható anyagok: acél, műanyag.  Megmunkálási feladatok: sorja eltávolítás, finomcsiszolás, felületmegmunkálás, élek megmunkálása (élletörés, legömbölyítés).

Reszelők, tűráspolyok sokféle szettben

Nézze meg weboldalunkon reszelő készleteinket, érdemes! 3-5 darabos készletben arányaiban egy darab termékre vetítve, jóval kedvezőbb áron vásárolhatja meg a kéziszerszámokat, akár fához, fémhez, műanyaghoz. Választhat finom, közepes vagy durva reszeléshez alkalmas szettet, a készlet pedig többféle kialakítású szerszámot fog tartalmazni, mint például lapos, kerek, félkerek, négyszögletű, háromszögletű, amivel biztos, hogy még a különleges geometriájú felületek alakítása sem okoz gondot.

Reszelők, ráspolyok a Profibarkácson óriási választékban

Webáruházunk minden esetre fel van készülve, reszelők, ráspolyok, készletek, tűreszelők óriási választákát kínáljuk Önnek, hogy minden felülethez rendelkezzen megfelelő kéziszerszámmal. Yato, Extol, Handy, Vorel, Neo, Topex, Top Tools, Proline, Artu gyártók több, mint 100 reszelője, ráspolya közül teheti a kosarába az Önnek legmegfelelőbb típusokat, akár külön-külön összeválogatva, de gyárilag összeállított szettben is. Sőt, reszelőnyelet is talál nálunk a Topextől a magasabb használati kényelemért. Pakolja meg virtuális kosarát még ma, és ha nem szeretne szállításért fizetni, nézzen szét minőségi szerszámkészleteink között, dobjon ebből is egyet a reszelők, ráspolyok mellé, hogy elérje az ingyenes szállítási értékhatárt. Ráadásul egy jól összeválogatott szerszámkészlet minden feladatnál jól jön!

 

Nem csak a műhelyben tevékenykedik szívesen, hanem a konyhában is? Akkor egy passzírozó eszköz is igen hasznos eszköz lehet.

 

Gyakran ismételt kérdések a reszelőkkel, ráspolyokkal kapcsolatban

 

10 db-os tűreszelő készletből melyik éri meg legjobban?

A Yato 10 db-os tűreszelő készleteiben (140/50 mm vagy 140/25 mm tetszés szerint) nem fog csalódni, ár-érték arányban is kiemelkedők.

Ragaszkodom a Neo-hoz, mindig ezt veszem, melyik ráspoly készletét ajánlják fához?

A Neo 3 db-os ráspolykészletét, mely kerek, félkerek, lapos eszközöket tartalmaz, kimondottan famegmunkálásra.

A Topex tűreszelő készlethez van nyél is?

A készletben nincs benne, külön megvásárolhatja azt is.