Kézi ágvágó

Miért is kell kézi ágvágókat, ágvágó ollót használnunk? A metszés a kertészkedés egyik legalapvetőbb művelete, akár a gyümölcstermesztésben, akár a díszkertek kialakításában. Metszést főleg a fás szárú kerti növényeken, cserjéken és fákon végzünk. A metszésnek két célja lehet, a növény egy bizonyos alakra formázása, melyet elsősorban díszkerteknél, dísznövényeknél alkalmaznak vagy a termelékenység, növekedés serkentése és egészség megőrzése, amit elsősorban a gyümölcsösökben alkalmaznak, de elő fordul a díszkerteknél is. Ezért is fontos hogy milyen fajta ágvágót használsz célszerű a fásszárú növényekhez és cserjékhez egyszerű ágvágót a fákhoz pedig magassági átvágót beszerezni. De ne feledkezzünk meg a metszés utáni maradék eltüntetéséről, sem hiszen nálunk ágaprítót is találhatsz.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
2 990 Ft - 65 390 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
75 termék
75 termék

Kézi ágvágó, ágvágó olló, metszőolló használata díszkerteknél

Disznövényekhez leginkább csak a fazonigazítás miatt van szükség ágvágóra vagy metszőollóra tehát ide elég egy egyszerűbb és könnyen kezelhető fajta. Mivel itt leginkább kisebb fásszárú növényekkel vagy cserjékkel dolgozzunk, ritkában van szükség magassági ágvágóra.

 

Metszés ágvágó ollóval gyümölcsösben

A gyümölcsfák és cserjék metszés nélkül is képesek ugyan nőni és teremni, de mi mégis alakítani szeretnénk nagyságukat, alakjukat, és ezáltal a terméshozamot, a gyümölcsök méretét illetve a fák egészségét is megakarjuk óvni. A gyümölcsfák és gyümölcstermő cserjék sokszínűsége miatt sokan úgy gondolják, hogy metszésük nehéz feladat, azonban szinte minden fára és bokorra ugyanazon növekedési szabályok jellemzőek, így minden gyümölcsfajta metszése hasonló A metszést úgy kell végeznünk az ágvágóval, hogy egyensúlyban tartsuk a növények gyümölcstermelését, hajtásfejlődését és egyéb életfunkcióit. Például, ha a növényt nem metsszük, sok gyümölcsöt hoz, viszont a hajtásfejlődés megáll, és elöregszik a fa. Túlzott visszametszésnél, csak a hajtásfejlődésre fordítja a növény az energiáit, így kevés gyümölcsöt hoz. Azt is figyelembe kell venni, hogy az adott gyümölcs mely részén, mely ágain hozza a terméseket. Néhány gyümölcsfajta közvetlenül az erős, hosszúhajtásain hozza virágait és terméseit. A legtöbb azonban mégis a rövid, gyengébb oldalhajtásokon terem. Mikor ezek után megnő a terméshozam a gyümölcsszedéshez elkel egy kis könnyítés, amihez ajánljuk gyümölcsszedőnket. 

Ha van zöldséges kertje, akkor biztosan elteszi télire a terményeket. Érdemes beszereznie egy paradicsompasszírozót.

 

Gyümölcsfák metszése teleszkópos ágvágó ollóval, kézi ágvágóval

  • Koronaalakító metszés

A koronaalakító metszéssel a frissen ültetett fát igyekszünk az általunk kívánt alakúra, méretűre alakítani. Lényeges a megfelelő méretű termőterület kialakítása, ami szellős, fényáteresztő korona jelent ilyenkor. Fontos, hogy a megfelelő ágakat távolítsuk el az ágvágónkkal, és az erőseket hagyjuk meg, mert a túl gyenge ágak nem bírnák el a gyümölcsök súlyát. A túl sok ág meghagyása, túlzott vertikális növekedést idézne elő, illetve a fa félkopaszodását, mert a középső részek nem kapnának elegendő mennyiségű napfényt. A koronaalakító metszés attól függ, hogy a jövőben milyen alakú gyümölcsfát szeretnénk.

 

  • Ifjító, vagy fiatalító metszés

Az idős fa egyre több gyümölcsöt hoz, de alig növeszt új hajtásokat. Visszametszés nélkül a fa elöregedik. Túlságosan nagy visszametszés miatt eltűnhet a virágok és gyümölcsök nagy része és túl sok lehet a hajtás, ezért meg kell találnunk a középutat.

 

  • A fiatalítás alapmetszése:

A hajtásokat olyan ágakra kell visszavágni, amely kevésbé ágaznak el és a maradék elágazó oldalhajtások felfelé növekednek. Az erősen oldalirányba növekvő, illetve lelógó oldalágakat teljesen el kell távolítani. Ha egy fán lefelé görbülő ágat, íves képződményt látunk, az egyértelmű jele annak, hogy már rég nem gondozták. A nagyon idős, gondozatlan fák fiatalítását nem egy év alatt, hanem 3-4 év alatt végezzük. Az első évben csak a korona lehajló ágainak egyharmad részét távolítjuk el ágvágóval. Az ifjító metszést a nagyobb termelő gazdaságokban, napjainkban már nem alkalmazzák, de a házikertekben jelenleg is nagy jelentősége van.

 

  • Termőre metszés

A termőre metszés a fát egész életében végig kísérő metszésforma, mely egyensúlyban tartja a gyümölcshozamot és hajtásfejlődést. Itt a metszés általános szabályait kell figyelembe venni, ezek alapján dolgozni. A gyümölcsfák közül csak az őszibarack esetében van minden évben szükség termőre metszésre.

 

Miért hasznos egy magassági ágvágó olló és milyen tulajdonságai vannak?

Egész évben nagy segítség lehet a magassági ágvágó az udvar, illetve a ház előtti terület rendezéséhez, meg, persze ha kertészként dolgozol. A fák gondozását jelentősen megkönnyíti, ha nem kell ehhez létrára másznod, és olyan hagyományos eszközöket használnod.

A magassági ágvágóval akár 4 méteres magasságban is kényelmesen tudsz dolgozni. Ha nincs létrád, vagy valamiért nem szívesen mászol fel rá, akkor nagyszerű társad lehet egy ilyen szerszám. Akkumulátoros ágvágót választva még a kábelt sem kell kerülgetned. Ha különösen magas fát kell, megmetsz, akkor választhatsz teleszkópos nyéllel ellátott modellt. A magassági ágvágó elfordítható vezetőlapjának köszönhetően, a nehezen elérhető helyeken is könnyen és gyorsan elvégezheted a munkát. A dönthető vágófej pedig arra szolgál, hogy akár talajhoz közeli munkákhoz is használhasd az eszközt. Tehát legyen szó fametszésről, a pázsit szélének kiigazításáról vagy bokormetszésről, a magassági ágvágó nagy hasznodra lesz.

Minőségi munka minőségi szerszámok nélkül nem mehet végbe. A kerti szerszámokat mindig megfelelően tisztán kell tartani, védelmet kell biztosítani számukra. A metszéshez speciális szerszámok állnak rendelkezésünkre, melyekkel a kertész is kényelmesebben dolgozhat, és a növényben sem tesz vele nagyobb kárt. Webáruházunkban sokféle márka (YATO, Extol, Hecht, Fieldmann, Fiskars) és fajta ágvágóval találkozhat és persze egyéb kertészeti segédeszközzel is összefuthat.

A kerti hulladékok gyűjtésére érdemes egy lombgyűjtő zsákot beszerezni, praktikus segítség a hétköznapokban, kerti munkákhoz.