Festőhenger nyéllel

A festőhengerek azok a munkaeszközök, melyek a lakásfelújítások nélkülözhetetlen eszközei. A korszerűsítési tevékenységek alkalmával általában a festés is szóba kerül. Ha saját magunk látnánk neki a feladatnak, akkor nyeles  festőhengerre mindenképpen szükségünk lesz, hiszen ezzel gyorsan elvégezhetjük a ránk váró feladatot, és a festéket is egyenlegesen felvihetjük.

 

 

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
290 Ft - 3 490 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
48 termék
48 termék

Mi alapján választunk nyeles festőhegert?

Amikor festőhenger vásárlásra készülünk legtöbbször az árak vagy a véletlen alapján tesszük le a voksot egyik vagy másik festőhenger mellett, pedig a végeredmény és a munkavégzés gyorsasága szempontjából korántsem mindegy, hogy milyen típust választunk. A szakemberek bizonyára tudják, hogy a hengerek felületén a gyártó által elhelyezett színes csíkok a festék telítettségének ellenőrzésére szolgálnak, vagyis ha láthatóvá válnak a csíkok a használat során, akkor érdemes újra a festékbe mártanunk a festőhengert. Ez hasznos információ lehet azok számára, akik először próbálkoznak otthon a festéssel. A megfelelő henger kiválasztásánál persze nem ez a legfontosabb szempont. Érdemesebb inkább a méretet, az anyagot és egyéb jellemzőket szem előtt tartani.

 

Kültéren és beltéren egyaránt megállja a helyét a nyeles festőhenger, teddy henger

A festőhenger nélkülözhetetlen társ a kültéri és beltéri festési munkálatokhoz, s ma már olyan széles kínálat vár a piacon, hogy abban tényleg mindenki megtalálhatja azt, ami megfelel elképzeléseinek és a lefesteni kívánt felület sajátosságainak. Ha rendszeresen saját magunk végezzük ezeket a feladatokat, akkor érdemes kicsit többet szánni egy jó festőhenger kiválasztására, hiszen az időtálló minőség ezen a területen is meghálálja a rászánt összeget.


A legfontosabb szempontok, melyekre érdemes odafigyelni nyeles festőhenger vásárlásakor

Nézzük a festőhengerek azon tulajdonságait, amelyek fontosak a kiválasztás szempontjából.

Ilyen a festőhenger mérete és hosszúsága. Minél hosszabb a henger, annál nagyobb felületet tudunk lefesteni vele egy menetben, tehát a hosszabb henger termelékenyebb, a nagyobb felülethez ilyet kell választani. A nagy henger mellé érdemes egy ugyanolyan kicsit is keresni, mert a szűkebb helyekre a nagy nem fog beférni. Fontos szempont a magátmérő. A festőhenger átmérője jelentősen befolyásolja a használhatóságát. Minél nagyobb az átmérő, annál jobban gördül a felületen, és kevésbé csúszkál. Szálhosszúságról sem szabad megfeledkezni, mivel ez az egyik leglényegesebb szempont.  Ez teszi lehetővé, hogy a festékek fajtájától és azok sűrűségétől függetlenül ideális legyen az adott felületre való felhordása. Minél simább felület elérése a cél, annál rövidebb szálhosszúságú hengert kell választani. A rövidszálú hengerek még parketták lakkozására is használhatók, ha a szálanyaguk oldószerálló. Durva, szemcsés felületek festésénél viszont a hosszabb szálú festőhengerek az ideálisak. Ezek ugyan több festéket vesznek fel, viszont jól bedolgozzák az anyagot a felület egyenetlenségeibe is.

 

A festőhenger nyelének fontossága

A festőhengert csak nyéllel együtt tudjuk használni. A nyélre passzosan illeszkedik, tehát kis erőkifejtéssel tudjuk rá felhúzni, vagy levenni. Ha rajta van a nyélen, akkor viszont nem szorul, hanem könnyedén fordul el rajta. A festőhenger nyéllel azért a legjobb választás mert ennél egyben van a nyél és a henger, így nem kell külön-külön megvásárolni egyiket sem. A hengert tartó rész mérete szerint van 6 és 8 mm átmérőjű. A komolyabbak és a nagyobbak 8 mm-esek, a kisebbek pedig 6. A fogantyú általában üreges, és befelé kúpos kialakítású. Ez azért van, hogy a nyelet hosszabbító rúdra tudjuk helyezni. A hosszabbító rúd csatlakoztatásával, létra nélkül, akár több méteres magasságban is festhetünk. Azért ne feledkezzen meg a munkaruházatról sem, amit nálunk szintén kedvező áron tud megvásárolni. 

Milyen anyagú teddy festőhengert érdemes választani?

Viszonylag sok fajta anyag közül lehet választani. Mindegyik más tulajdonságokkal rendelkezik, ezért eltérő felületek festésére alkalmas. A festőhenger anyagát az alapján lehet kiválasztani, hogy milyen festékkel fogunk festeni.

Természetes anyag: egy bőrből vagy gyapjúból készült festőhengert az alapszín felvitelekor lehet használni. Nagyon jól magába szívja a festéket és finom struktúrát alakít ki. Hátránya a magasabb ár. Valószínűleg ez az oka annak is, hogy más, hasonló tulajdonságú anyagokkal szokták helyettesíteni.

Hab festőhenger: Gyors munkát tesz lehetővé. Gyanta alapú, vízálló vagy más szintetikus festékek felvitelére szokták használni. Lakkozáshoz és festéshez is alkalmas különböző felületeken. A nagy porózusu modellek apró lyukakat hagynak a falon, ami miatt narancshéj-szerű felület jön létre.

Poliakril festőhenger: A legkeresettebb típus, mivel nagyon jó minőségű az árához képest. A szálai szintetikus anyagból készülnek és a sarkak lefestését is lehetővé teszi. Tisztítása nagyon egyszerű! Latex, diszperziós festékek, pácok és korróziógátló felvitelére is alkalmas.

Poliamid festőhenger: Szintetikus anyagból készült festőhenger, amely a legjobb minőségű az összes közül. Nagy felületek lefestésére is használható és tisztítása egyszerű! Latex, diszperziós, korróziógátló festékek és pácok felvitelére alkalmas. Ilyen henger pl: a Proline hígító álló festőhenger - 250x50mm.

Poliészter festőhenger: Kevésbé igényes felületekhez ajánlott, mivel nehezebben viszi át a festéket és a szálai is gyorsabban elhasználódnak. Ezzel a típussal a következő festékeket használhatják: diszperziós, latex, vízálló, korróziógátló és akrilát.

A különböző falfelületek befolyásolják a henger kiválasztását

A festendő felületek is meghatározzák, hogy milyen hengerre lesz szükségünk. A nagyon sima felületekhez rövid szőrű hengert kell használni, 5-9 mm körülit. Erre kiválóan alkalmas a Proline nagy felületi festőhenger - 250x70mm. Az érdesebb felületekhez közepes szőrhosszúság dukál, 12-15 mm. pl: Proline egyenetlen felületi festőhenger - 250x50mm. A durva felületkehez (homlokzatok, kőpor vagy nemesvakolatok) a hosszú szőrű hengerek a jók, 18-22 mm. Ráadásul a durva felületek festéséhez találták ki a párnázott hengereket. A párnázott teddy hengerek a puha szerkezetük miatt sokkal jobban kitöltik a strukturált felületet, így alaposabban teríthetőek el velük a festékek. pl: Polonia hosszú sörtéjű szintetikus festőhenger - 250mm. Ha strukturált homlokzatot festünk, 18-22 mm szálhosszúságú, párnázott hengert válasszunk!

 

Nyeles festőhenger vásárlásakor felmerülő kérdések

 

Ajánlott kültéri munkálatokhoz festőhengert használni?

Igen, kültéri és beltéri munkafolyamatokhoz is kiválóan alkalmasak a festőhengerek.

Milyen anyagú festőhengert válasszunk a gyors, de precíz munkavégzéshez?

Ezeknek a szempontoknak a hab festőhengerek tökéletesen megfelelnek. A vízálló és a szintetikus festékeket könnyedén fel lehet vinni segítségükkel.

Melyik festőhenger a legalkalmasabb a durva felülethez?

Válasszon hosszú szőrű hengereket a durva felületekhez, vagy a párnázott hengerek is tökéletesek lesznek a feladat elvégzéséhez, mivel a puha szerkezetük miatt, sokkal jobban kitöltik a strukturált felületet.