Csővágó

Szerelési munkáknál jó szolgálatot tesz a csővágó olló. Természetesen sok más módja is létezik műanyag, réz, vas csövek darabolásának, de a csővágó szerszám kis helyen elfér és nagy segítséget jelent amikor valamilyen csövet kell elvágni a munkafolyamat során. Egy jól megválasztott csővágó szerszám használatával bármilyen, az épületgépészetben használt csövet lehet vágni, darabolni, de nagyon fontos, hogy milyen a pengéje, és milyen anyag vágására lett kialakítva. Áttekintést adunk a Profibarkácson elérhető csővágókról, továbbá, hogy mikor melyiket érdemes választani.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
790 Ft - 35 390 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
90 termék
90 termék

Csővágó szerszám rendeltetése

 

A csővágó szerszámok gyártója megjelöli, hogy az adott célszerszám milyen anyag vágására alkalmas. Ez lehet műanyag, alumínium, réz vagy akár mindhárom. Persze más módon is lehetséges ezek darabolása, mint fémfűrésszel vagy dekopírfűrésszel, de egyik sem a leggyorsabb és legjobb megoldás, ráadásul nagyobb helyet foglalnak, nincsenek mindig kéznél. Aki nem célszerszámot használ a csövek vágásánál, egyrészt nehezen éri el, hogy teljesen párhuzamos éleket sikerüljön vágnia, másrészt a különböző fűrészek használatával tele lesz forgáccsal, adott esetben réz forgáccsal a cső, ami nem túl előnyös.  Csővágó ollóval vagy fogóval viszont pillanatok alatt a megjelölt helyen pontosan át tudja vágni a csöveket, nincs mit szépíteni, csővágásnak a csővágó a célszerszáma.

 

 

Csővágók típusai

 

1/ csővágó olló

2/ csővágó fogó

3/ teleszkópos kivitel

4/ görgős kivitel

5/ láncos csővágó

Kis átmérőjű csövekhez általában a csővágó olló ajánlott, vagy a teleszkópos ,  nagyobb átmérőnél a fogó, a láncos csővágó és görgős szerszám.

A teleszkópos vezetésű eszköz szűk helyeken is optimálisan használható.

Van amelyik csővágóban csősorjátlanító is van, ezzel még szebb vágási végeredményt lehet elérni, de sorjázót külön is lehet vásárolni a Profibarkács webáruházban, mely a csövek vágott éleinek kézi eldolgozására is szolgál.

A csővágó ollók pontos vágást biztosítanak, egyszerű megfogni, gyorsan lehet velük darabolni. Merőleges vágást ejtenek egyenetlenségek nélkül.

 

 

 

Csővágók és vízvezetékrendszer telepítése

 

A polipropilén csöveket széles körben használják vízvezetékrendszer kiépítésénél, cseréjénél vagy például padlófűtés telepítésénél. A kiváló minőségű vágóeszközök nagyban megkönnyítik ezt a folyamatot. Sok esetben 10-15 méteres polipropilén csöveket kell vágni, darabolni, ehhez speciálisan csővágó eszközre van szükség. Ha más, nem erre a célra gyártott szerszámmal próbálkozik, kárt tehet a cső anyagában, ami később problémákat okozhat, a munka ráadásul nehézkes és érdes, pontatlan vágás lesz a végeredmény. A vízvezetékrendszer csöveinek illesztését nagyon pontosan kell elvégezni, a tömítést szintén. Ahhoz, hogy a vágás tökéletes, egyenletes legyen,  csak éles, a csövek vágására megalkotott ollókkal, fogókkal lehet elérni, ebben az esetben egy nélkülözhetetlen szerszámról van szó.

 

Mit kell átgondolni csővágó szerszám választása előtt?

 

Az első és legfontosabb szempont amit mérlegelni kell, hogy pontosan milyen csövet, milyen anyagból szeretne vágni, illetve mekkora átmérővel rendelkezik az adott cső.  Ezután végig kell gondolni, hogy csak néha-néha lesz szükség cső vágásra alkalmas szerszámra, vagy rendszeresen, nagy mennyiségben kell darabolni, gyorsan , pontosan?

A csővágó ollók, fogók, a görgős, láncos csővágók, teleszkópos eszközök is mechanikus szerszámok, kézi erő kifejtésével lehet velük vágni. Akinek ritkábban és nem nagy mennyiségben kell csöveket vágni, ezek a mechanikus vágó szerszámok tökéletesen elegendők.

Ha viszont rendszeresen acél, öntöttvas, vagy alumínium idomokat kell vágni,  érdemes megfontolni egy gyorsdaraboló gép beszerzését is.

 

Csővágók a Profibarkácson

 

Webáruházunkban megtalálhatók a legnevesebb szerszámgyártók csővágói, mint az Extol, Topex, Yato, Top Tools, Neo, Fortum, Proline. Az elérhető szerszámokhoz kiegészítőket is kínálunk, mint például csővágó kerekek, tartalék vágópengék, sorjátlanítók, csővágó görgők. 

 

Melyik csővágót ajánljuk Önnek és miért?

 

A mechanikus cső daraboló szerszámok közül a Neo csővágó, peremező készletét kiemelnénk, mely 10 db-os, és a csövek vágása mellett peremezést is lehet a benne található szerszámokkal végezni. A peremezésre főleg klíma csövek, autó fékcsövek esetén van szükség, de régebbi csaptelepek is peremezett rézcsővel voltak ellátva, a peremezés rendkívül stabil kötést ad. Ezt ajánljuk annak, akinek nem elegendő vágni a réz vagy alumínium csövet, de peremezni is szükséges az erős kötés miatt. A  NEO egyébként is olyan magas minőséget képvisel, hogy a professzionális igényeket is képes kielégíteni.

A másik megfontolandó lehetőség egy széleskörűen használható, de nem túl nagy anyagi beruházást igénylő szerszám, egy Extol Prémium csővágó sorjátlanítóval, bronz, alu, acél és műanyag csőhöz egyaránt. Ennél a szerszámnál négy darab, kiváló minőségű csapágyakkal rendelkező, edzett vezetőhenger biztosítja a cső vágásának pontos vezetését.  Ezzel a vágó eszközzel szinte bármilyen anyagú csövet át tud vágni, a sorjátlanító segítségével pedig szép vágott élek jönnek létre. Kis beruházás, nagy nyereség.