H-P: 8:00-16:00

+36-1-23-44-99-8

Termékek
Szállítás
Ajánlatkérés
Rólunk
Kapcsolat

Fűszegélynyíró, fűkasza és fűnyíró olló tartozék

Profibarkács.hu: Fűnyíró damil

A fűnyíró damil kulcsfontosságú az eredményes fűnyíráshoz, hiszen ha csak nem benzinmotoros (https://profibarkacs.hu/Benzinmotoros-funyiro) vagy akkus (https://profibarkacs.hu/Akkus-funyiro) fűnyíró gépünk van elengedhetetlen a damil. Fontos hogy kellő hosszúságút vállaszunk kertünkhez, hiszen kellemetlen lesz, ha csak kertünk egy részéhez elég a hossza. A fűnyírásról elsőre mindenkinek a meleg nyárinapok jutnak eszébe, hiszen sokat ebből keresik nyári zsebpénzük is. Mindenkinek csodás látványt nyújt a kertet szőnyegként borító, egészséges fű, ám csak akkor lesz igazán megfelelően gondozott és szép ha odafigyelünk a nyíráson. Ha nem megfelelően nyírjuk, akkor sárgássá válhat, és ritkulhat, ugyanakkor helyes eljárással dús és harsogóan zöld lehet a fű.


100termék 136
100termék 136

Néhány arany szabály a fűnyíráshoz:

A nyírás márciustól októberig elsődleges, és gyakorisága általában 1-2 hét elteltével javasolt, meghatározó tényező lehet az évszak, az időjárás és a növény saját növekedése is. Utóbbit érdemes megfigyelni, általában tavasszal rendszerint gyorsabban, nyáron, a szárazabb időszakban lassabban nőnek a fűszálak.

Ha a kelleténél sűrűbben nyírjuk meg a gyepet, a fű túlkurtítható, ha pedig ritkábban nyírjuk, akkor fakulni, ritkulni kezdhet. Tavasszal és ősszel heti egy alkalom a célszerű, ez segíti a fű dúsulását, ami nyáron is hasznos lesz. Mivel nyáron a fűszálak lassabban nőnek, és a tűző nap miatt jó, ha a szálak egy kis árnyékot vetnek maguknak, érdemes azokat az általában ideális 6-8 centinél hosszabbra hagyni. Ilyenkor akár két hét is eltelhet a nyírások között, száraz időszakban pedig ennél több nap is.

A fűnyírás azokra a napokra érdemes időzíteni, amikor nem esik, esős időszakokban pedig csak a fű megszáradása után szabad el kezdeni. Ugyanis a szálak ilyenkor lefekszenek a víz súlya alatt, így nem lehet olyan szépre vágni őket, emelet a nedves fűszálak a fertőzésekkel szemben is védtelenebbek nyesés után. Veszélyt jelentenek a nyírás után ott maradó fűszálak is, azokat maximum 1-2 nap múlva össze kell gereblyézni.

Napszak tekintetében a délután a legalkalmasabb a nyírásra, mert akkorra a reggeli harmat is elillan a szálakról, és a fű tökéletesen száraz lehet.

Minden alkalommal figyelni kell a levágott rész hosszára, hiszen fontos, hogy soha ne haladja meg az összfűhossz 1/3 részét. A túl rövidre nyírt növényben nitrogénhiány jelentkezik, és nem beszélve arról, hogy a tűző naptól hamar meg is sárgulhat.

Ősszel érdemes kicsit hosszabbra hagyni a fű hosszát, mert ha túl alacsonyak a szálak, a fű védtelenebb lesz az érkező faggyal szemben.

Nem mellesleg, a fűnyíró állapota is meghatározó, ha a pengék már nem elég élesek, a gép inkább roncsolja a szálakat ahelyett, hogy szépen lenyesné őket. Érdemes mindig a szezon elött teljeskörűen, rendszeresen, és szakszerűen átvizsgáltatni.

 

Fűmag fajták:

A kereskedelmi forgalomban lévő fűmag keverékek nem csak egy fajta fűmagot tartalmaznak, hanem a különböző fajták más-más arányú keverékét. Végeredményben a keverék vagy mix összetétele fogja meghatározni, hogy az adott termék milyen tulajdonságokkal fog rendelkezni, milyen hosszú életű lesz illetve, milyen tevékenységre és kertbe lesz alkalmas.

Angol perje
Az általános keverékekben, legmagasabb százalékban kétfajta angol perje fűmag található, ez a fajta nem alkot tömött állományt, levélzete keskeny és gyorsan növő. Elsőként, mint vezérfű jelenik meg a kelés során, aztán jól bebokrosodik, de később laza bokrú aljfűvé válik. Jól tűri a taposást, emelet fényigényes fajta, ezért a sport füvek egyik főbb alkotója. Nagyon érzékeny a fűnyírókés vágás élességére, a levél vége könnyen rojtosodik, ha nem megfelelő a vágás minőságe. Nem tűri az alacsony tartást és nagyon tápanyag valamint vízigényes fajta, mindemellett viszonylag rövid életű, legfeljebb 4-5 évig él.

Réti perje
Tarackos alj fű, amely földalatti sarjakkal terjed, emiatt lassan kel ki a vetés után és lassan is fejlődik. Levélzete közepesen széles, a napos területeket kedveli, kiválóan tűri a taposást is, de nagyon igényes a tápanyagra. Jellegzetes tulajdonsága, hogy egyáltalán nem tűri az alacsony vágási magasságot. Rendszeres gyepszellőztetést igényel, amivel új hajtás fejlődésre lehet sarkalni. Viszonylag hosszabb életű, akár 8-10 évig is él, nagyon fényigényes fajta, ezért az árnyékos helyekre inkább a liget perje alkalmas, bár ezt ritkán használjuk.

Vörös csenkesz
A vörös csenkesznek két változata jelenik meg a fűmagkeverékekben, a tarackoló gyökerű vagy a bokrosodó sarjakat hozó, esetlegesen mindkettő. Terhelhetősége sokkal gyengébb, mint az előző kettő fűmag fajtáé, mivel nagyon finomszálú levélzete van. Az esztétikumot növelő alj fűvek közé tartozik, tömötté, pázsitossá varázsolja a gyepet. Tápanyag igénye viszonylag alacsony, és a téli időszakban is frissen zöldülő hatást mutat. 

Nádképű csenkesz
Eredetileg széles levélzetű fajta, de a nemesítéseknek köszönhetően ma már jóval vékonyabb levélszerkezetű. Gyökere mélyre hatoló, sárgulás nélkül is jól bírja a nyári szárazabb időszakokat, kevés öntözésekkel is kiváló minőségű zöld fűfelületet alkot. Jól tűri az alacsony nyírást, a sportolás és a háziállatok terhelése sem teszi tönkre. Igazi túlélő fajta, amely kevés törődéssel is beéri. 

Tehát ha azon gondolkozik, hogy a következő idényben beszerezne, pár új tartozékot esetleg lecserélni a régieket forduljon hozzánk bizalommal, hiszen ügyfélszolgálatunkon munkatársaink szakértő segítséget adnak nálunk a profibarkacs.hu-n.

Szűrés
Ár
 (Ft)
590 Ft - 15 990 Ft
Terméktípus
Márka
Termék státusza

100.000+ VÁSÁRLÓ NEM TÉVEDHET!

Megéri feliratkozni a heti 1-2 emailre - minden kedvezményünkről, új termékünkről és tudnivalóról tájékoztatni tudunk!