Gyalugép

Fa megmunkálással dolgozol? Bizonyára tudod, hogy a gyalu egy alap szerszám minden fával való munka során. A 21. században azonban már komoly gépekkel tudunk dolgozni és a gyalugép hatványozottan megkönnyíti a munkád. Webáruházunk többféle típusú és erősségű gyalugépet is tud ajánlani számodra! Ebben a kategóriában biztosra veheted, hogy megtalálod a Te felhasználási módod legmegfelelőbb darabját!

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
142 990 Ft - 229 990 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Teljesítmény  (W)
-
1 250 W - 1 500 W
Maximális fordulatszám  (rpm)
-
8 000 rpm - 9 000 rpm
Forgácsolási szélesség  (mm)
-
204 mm - 330 mm
Forgácsolási mélység  (mm)
-
0 mm - 2 mm
Termék státusza
Szűrés és rendezés
4 termék
4 termék

Miért is akkora segítség a gyalugép számodra?

Az eddigi fizikai erőt és fáradozást váltja fel teljes mértékben! Ráadásul ezek a modern eszközök olyan finomságúra tudják gyalulni a fát, amiről régen csak álmodni tudtál. Érdemes a kiválasztásnál odafigyelned, hogy pontosan milyen szintű munkára használod az adott gyalugépet, hiszen a kisebb, precízebb munkákhoz és a nagyobb felületek egységes gyalulására is más típus a javasolt!

Ezek a kiváló minőségű készülékek segítenek a gyors egyengető és vastagsági gyalulási munkák elvégzésében is! Legtöbb gyalugépünk kihúzható munkadarab-vezetőkkel van felszerelve, hogy testi biztonságod is védett legyen a munka során. Ezen felül található rajtuk forgácselszívó, amellyel a munka során keletkezett felesleges faforgácsot lehet eltávolítani, így mindig tiszta marad a munkaterület. Ahogy már több modern készülékünknél is láthattad, gyalugépeink is el vannak látva beépített rezgéscsillapítóval, illetve rezgéscsillapító lábak is segítenek az elnyelésben.

Az áramkimaradás a régi készülékeknél nagy veszélyforrás volt, hiszen akár magától is beindulhatott az eszköz. Ez az általunk értékesített gyalugépekre nem jellemző, hiszen túlterhelés-kapcsolós és nullfeszültség kapcsoló is beépítésre került.

Fa megmunkáláshoz érdemes még kézi körfűrészt is beszerezni, biztosan lesz rá szükség a műhelyben.

 

Hogyan működik a gyalugép és milyen részei vannak?

A forgó főmozgást igazából mindkét állásban a nagy sebességgel forgó késtengelybe befogott gyalukések teszik lehetővé, míg pedig az előtóló mellékmozgást a gépi erővel behúzóhengerek által előtolt faanyag. Amint már említettük,ez egy nagyon hasznos gép tud lenni számotokra, ha fával dolgoztok. Az egyoldalt már szépen elengyengetett faanyag pontos vastagságra való forgácsolására szolgál. 

A gyalugép része a következők:

  • Gépállvány (zárt szerkezetű, felül helyezkedik el a késtengely és az előtoló szerkezet)
  • Gépasztal (öntöttvas lap, ami emelhető és süllyeszthető is a faanyag vastagságának megfelelően)
  • Előtoló berendezés (osztott bordázott behúzó illetve sima felületű kitoló henger)
  • Leszorító gerenda (késtengely és az előtoló henger között van)
  • Védőberendezés (visszacsapó kilincssor, ami az anyag visszasodrását gátolja meg)
  • Elszívó burkolat (védőburkolat)

Mielőtt elkezdjük használni a gépet, először be kell állítani és ellenőrizni kell a késtartó tengelyt illetve a gyalugépkéseket is. Ezután az asztallapot olyan magasra kell beállítani, hogy az állítófa a kések élét pont hogy csak érintse. Emellett az első és a hátsó hengerpalá

Mivel minden gyalugép eltérő lehet így általános lépéseket nem igazán tudunk javasolni, ezért érdemes mindig elolvasni a használati útmutatást, amiben részletesen le van írva, hogy az adott szerszámon milyen előzetes beállításokat kell meg tenni ahhoz, hogy jól müködjön. Amire figyeljünk oda, az a gyalugép késeinek a beállítására, a késtartó tengely beállítására, előtolási sebességre illetve mindig csináljunk egy próbagyaululást is.

 

Pár szó a vastagoló és a kombinált gyalugépről

Ha vastagoló gyalugépról beszélünk, akkor érdemes ütközőlécet is felszerelni, ami meg tudja gátolni a kívántnál vastagabb anyag betolását. Figyeljünk oda a leszorító gerenda illetve az asztali görgők beállítására is.

Kombinált gyalugépeket inkább kisebb faipíri üzemekben hanszálnak, amin igazából egyengető illetve vastagsági gyalulást is tudunk végezni.  Ennek a beállítása, ellenőrzése és kezelése ugyanolyan mint a fent említett típusoké.

 

Hogyan tudjuk biztonságosan használni a gyalugépet?

Először is nagyon fontos, hogy védőberendezések nélkül tilos használni. Ha minden biztonsági lépést megtettetek, akkor érdemes füldugót, porvédő maszkot illetve védőkesztyűt is hordani. Arra is érdemes odafigyelni, hogy testresimuló ruha legyen rajtatok, nehogy bármely részen be tudja kapni a gép, illetve a cipő és maga a ruha is zárt legyen.

 

A munka teljes mértékben biztonságos mostantól! Ne bízd a véletlenre, hiszen a testi épség a legfontosabb! A famegmunkálás során több szerszámra is szükséged lesz, a gyalugép azonban az egyik legfontosabb, ami minden munkaasztalon ott kell, hogy legyen!

A megfelelő gyalugép kiválasztásánál tehát a következőkre figyelj: legyen strapabíró, forgácselszívót tartalmazzon, hiszen sokban megkönnyíti a munkát, ha tisztán tartja a munkaterületet, rezgéscsillapító lábakkal rendelkezzen a maximális kényelem és stabilitás miatt, valamint legyen felszerelve túlterhelés és nullfeszültség kapcsolóval az esetleges áramkimaradások érdekében és hogy maximális biztonsággal tudj dolgozni!

 

A gyalugép karbantartása

A gépet használat után mindenképp kapcsoljuk ki és áramtalanítsuk. Mivel a gép leállítása után még forgásban lehetnek a tengelyek, így kézzel vagy egyéb eszközzel se próbáljuk meg megállítani. Minden használat után távolítsuk el a forgácsot és a port a gépről, illetve természetesen a munkaterületről is, hogy legközelebb tiszta környezetben tudjunk újra nekivágni a munkának. Ugyanakkor nem csak a gép használata közben, de a karbantartás és tisztítás közben is hordjuk a védőfelszerelést (kesztyű, porvédő maszk).

Reméljük ismét a segítségetekre tudtunk lenni, és hasznos, tiszta képet kaptatok arról, hogy miért is lesz az egyik legjobb barátotok a gyalugép és mire érdemes odafigyelni ennek a szerszámnak / gépnek a használatánál. Webáruházunkból jelenleg Scheppach vastagoló gyalut, Einhell asztali gyalut és Hyundai kombinált gyalukat lehet rendelni, akár ingyenes házhozszállítással.