Popszegecshúzó

A popszegecselés két fontos hozzávalója a popszegecs és a popszegecshúzó. A popszegecsek népszerű és erős kötőelemek, az autóipar, repülőgépipar, könnyűipar régóta alkalmazza rögzítésre. Lemezek összefogására kiválóan alkalmas, gyorsan rögzíthetők az elemek, stabil, időtálló a kötés. A szegecsanyát a megfelelően előkészített furatba kell helyezni, a popszegecs húzó szerszámmal meghúzni, aminek következtében a szegecsanya teste megroppan a behúzással ellentétes lemezoldalon, a szegecsanya pedig a hordozójába rögzül. Webáruházunkban többféle kialakítással is megtalálható ez a hasznos kéziszerszám.

Mire jó a popszegecshúzó?

A popszegecs kötés a nem oldható kategóriába tartozik, akárcsak a forrasztás, hegesztés. Ez azt jelenti, hogy az ily módon egymáshoz rögzített elemeket csak a kötőgépelem roncsolásával lehet szétválasztani. A popszegecs húzó lehet kéziszerszám, de létezik gépesített változata is. A működési elve az, hogy a popszegecset be kell helyezni a szerszám csőrébe, és a kilógó, vastagabb részét az előzőleg kifúrt lyukba tolni. Amikor a popszegecs fogó/húzó szárai összenyomódnak, a két egymáshoz rögzítendő anyag összeszorul, ha pedig megfelelő a rögzítés, a popszegecselőnk elvágja a tüskét.

Ezzel az eljárással legtöbb esetben fémeket, lemezeket fogatnak össze, a popszegecs vastagságától, hosszától, méretétől függ, hogy milyen elemeket tudunk összefogatni. A gépészetben minden előnyét kihasználva sokrétűen alkalmazzák, hiszen jól bírja a rezgést, nem kell menetet vágni a szegecsnek. Van olyan popszegecs, amelyet például hajóépítéseknél, javításoknál használnak, hogy ne tudjon víz bejutni, abban az esetben is be lehet vetni, ha nem hegeszthető elemeket fogatnánk össze, sőt bádogosmunkánál is előszeretettel használják. A popszegecs viselkedését befolyásolja a szegecs típusa, kialakítása, anyagminősége. A különböző típusok eltérő módon viselkednek. Van, amelyik rögzítik a húzószárat, vízzáróak, kemények, lágyabb anyagokhoz valók, esetleg zsákfuratba. Felépítésük alapján 2 fő részből állnak, szegecstest és húzószár.

Popszegecshúzó, popszegecsfogó és a megfelelő lyuk

A popszegecselés esetén fontos, hogy a popszegecselő bevetése előtt az összefogatandó fémeken, lemezeken ki kell fúrni a megfelelő méretű lyukat. Ennek lépései:

  1. Az alkalmazni kívánt popszegecset meg kell mérni, a legpontosabb, ha tolómérőt használunk
  2. Ki kell fúrni a lemezeket, összekötendő elemeket
  3. A szegecset beledugjuk a munkadarabokba
  4. A popszegecs fejét be kell illeszteni a szerszám csőrébe
  5. A popszegecs fogóval összehúzzuk a munkadarabokat

A furat ne legyen nagyobb méretű, mint a szegecs, mert különben kihullik, nem tudja biztosítani a tartós kötést.

Popszegecshúzó

Popszegecshúzók fajtái

  • kézi: emberi erő kifejtéssel, kézi működtetéssel szegecsel. Hobbi barkácsolóknak, háztartásoknak, nem mindennapi alkalmazásra tökéletes választás.
  • elektromos: elektromos áram működteti a szegecselőt, könnyebb és kevésbé megterhelő a munka, mint a mechanikus kézivel. Ugyanakkor barkácsolási, alkalmankénti felhasználásra nem feltétlenül szükséges.
  • pneumatikus: a levegőnyomásos popszegecselőkkel könnyebb a munka, mint a kézi hagyományos eszközökkel. Itt már a levegő működteti és nem emberi kéz.
  • akkumulátoros: általában LI-ION akksival, helytől, áramvételezési lehetőségtől függetlenül is gyorsan, fáradság nélkül lehet vele szegecselni.

Karos popszegecs húzók a Profibarkácson

Yato, Topex, Novus, Fortum, Vorel, Neo kétkaros szegecsanyahúzók közül rendelheti meg az ideális kéziszerszámot. A barkácsolók, ezermesterek igényeire szabva is kínálunk ár-érték arányban szuper popszegecs fogót, de a professzionális felhasználás szülte igényekre is van opciónk. A Neo popszegecs húzója egyenes állású fejjel például 3-6,4 mm átmérőjű acél, rozsdamentes acél, alumínium és réz szegecsekhez használható. Akár az iparban, akár az építőiparban megbízható munkaeszköz. Kemény anyagokat is stabilan rögzít, szegecsel. A kétpofás befogó erősebb szegecstartást és szegecstüske eltávolítást tesz lehetővé. A hosszabb nyelek miatt kisebb erőkifejtés szükséges használatnál. Kényelmesen, gyorsan elvégezhető a pofa csere.

Egykezes popszegecs húzók a Profibarkácson

Egykézzel használható popszegecs fogókból is bőséges a kínálat. Top Tools, Yato, Neo, Vorel, Extol, Fortum, Novus gyártók jó minőségű szerszámai találhatók meg a kategóriában. Egy erős kötést létrehozni képes egykezes popszegecs húzót már néhány ezer forinttól megszerezhet. Egy kiváló ajánlat a Fortum egykezes szegecsanyahúzó fogója, mely vékony lemezekben, egyoldali hozzáférés esetén is használható, M3/M4/M5/M6, alu, réz, acél, inox anyagú pop-nut szegecsanyákhoz.

Popszegecs húzón kívül mire van még szükség?

Mindenképpen szükséges egy hatékony akkus fúrógép, hiszen a furatot el kell készíteni a szegecseléshez. A kifúrt lyuk ne legyen nagyobb, mint a szegecs, erre figyelni kell! Kelleni fog a megfelelő popszegecs, ami lehet alumínium, inox, acél, esetleg vörösréz, saválló acél. Az, hogy melyiket kell választani, attól függ, mihez szeretne rögzíteni, milyen anyagot és milyen időjárási és egyéb körülményeknek lesz kitéve a rögzített elem. Sok méretben kapható, elsősorban a szegecs test átmérője szerint határozzák meg milliméterben. A megadott hossznál figyelembe kell venni, hogy ez a szegecs-hüvely hosszát jelenti fej nélkül.

A popszegecs fogóval meghúzza a szegecs húzószárát, megrogyasztja a szegecseket, ekkor elszakad a húzószár és leesik. A drágább gépek össze is gyűjtik ezeket, így nem gurulnak szanaszét a munkaterületen.

Webáruházunk kínálatában mindent megtalál, amire szegecskötés létrehozásához szüksége lehet. Ezt a kötési módszert gyakran nevezik a kötések királyának is, hiszen gyorsan létrehozhatók, időtállóak, univerzálisan használhatók.

 

Popszegecshúzóval kapcsolatos kérdések

 

Barkács célra néhány ezer forintos összeghatárig melyik popszegecs húzót ajánlják?

A Yato 253 mm-es kézi popszegecs fogóját, mely 2,4-4,8 mm közötti szegecsekkel használható, tökéletesen kielégíti az ezermesterek igényeit, mindemellett ára is pénztárcabarát.

7-8 mm-es szegecsekhez rendelnék fogót. Mit javasolnak?

A Yato Karos szegecsanya húzó fogóját, 0-8 mm-ig használható, praktikus és sokféle szegeccsel bevethető szerszám.

Barkácsoláshoz érdemes pneumatikus popszegecs húzót venni?

Nem igazán. Barkácsoláshoz, eseti használathoz bőven megteszi egy elérhető árban lévő jó minőségű mechanikus változat.