Kalapács

Azokat a szerszámok, melyek közvetve vagy közvetlenül ható ütéseivel más tárgy idomítását vagy valamely más tárgynak valamely harmadik tárgyba való behatolását célozzuk meg, kalapácsoknak nevezzük. A kalapács hatása függ a tömegétől és a sebességétől. A kisebb tömegű kalapáccsal is érhetünk el ugyanolyan hatást, mint egy nagyobb tömegűvel, csak ebben az esetben a sebességet megfelelően kell növelni.


Amit a kalapácsról illik tudni

 

Már az őskorban is rájöttek az emberek arra, ha sok esetben egy ütőszerszám óriási segítséget nyújt számukra. Akkor marokkőnek vagy bunkónak hívták ezeket az eszközöket, a lényege az volt, hogy erősebbet lehetett ütni velük, mintha csak a puszta kezüket használták volna. A megnevezés változott azóta, sőt, jóval modernebb szerszámokká formálódtak át, amiket ma már kalapácsoknak hívunk. A kalapács az az eszköz, melyből sokszor nem is egy darab lapul meg a műhelyünkben. Ha csak egy szeget kívánunk beütni valahová, mindig jól jön ha kéznél van.  Önök is, a kiváló minőségű kalapácsaink egyikét és élvezzék a kisebb tevékenységek elvégzését. Ha mégsem akarják kezükből kivenni a feladatokat, lepjék meg kedvesüket egy profi termékkel, a sikerélményt garantáljuk. Válasszunk hozzá egy remek szerszámtartó övet is!


Mint már említettük, valóban nem okoz nagyobb bonyodalmakat a használatuk, most mégis kicsit részletesebben bemutatjuk a kalapácsokat és leírjuk, hogyan tudja helyesen használni őket. Kezdjük ott, hogy hivatalosan megfogalmazzuk, mi is az a kalapács és mire való. Azokat a szerszámok, melyek közvetve vagy közvetlenül ható ütéseivel más tárgy idomítását vagy valamely más tárgynak valamely harmadik tárgyba való behatolását célozzuk meg, kalapácsoknak nevezzük. A kalapács hatása függ a tömegétől és a sebességétől. A kisebb tömegű kalapáccsal is érhetünk el ugyanolyan hatást, mint egy nagyobb tömegűvel, csak ebben az esetben a sebességet megfelelően kell növelni. Gyakorlatban kicsit máshogy néz ki a dolog, míg a kis sebességgel dolgozó nehéz kalapácsok ütése a munkadarab belsejére is hat, addig a nagy sebességgel dolgozó könnyű eszközök, inkább a munkadarab felszínét formálják. Fontos, hogy az idomításra, kovácsolásra szánt kalapács felszíne, keményebb legyen, mint a megmunkálandó tárgy, valamint hogy a kalapácsban felhalmozott eleven erőnek minél nagyobb részét tudjuk a tárgy alakítására fordítani. Vannak kézzel és géppel dolgozó kalapácsok, szerkezetüket tekintve pedig megkülönböztetünk nyeles és keretes kalapácsokat is.

 

 

Milyen anyagból készül a kalapács?A nyél anyagát tekintve, leginkább a fával találhatjuk szembe magunkat vásárlás közben, de manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a felhasználók körében a kompozit műanyagok, ami annyit jelent, hogy több anyagból gyúrják őket össze. Ilyenkor üvegszálas vagy szénszálas, esetleg más erősített anyagra gondolunk. Gyártó válogatja, milyen fa felhasználásával dolgozik, általában a fenyőt, a kőrist, de a diót és a bükk nyelet is előnyben részesítik. A fa és a műanyag nyél esetében, a kalapács feje alatt található nyakvédő védi a nyelet a legsebezhetőbb ponton. Ez a védő készülhet fémből és műanyagból egyaránt. Míg a kalapács nyelének az anyagát illetően, nem nagy választék van, addig a fejrész ennél jóval több anyagból készülhet el. A leggyakrabban használt anyag a fém, vagy valamilyen vas anyag, de találkozhatunk alumínium, réz, bronz vagy valamilyen speciális ötvözetből készült fejjel is. Különböző keménységű termékek jelentek meg a piacon, a fából, gumiból és műanyagból készült kalapács fejeket tekintve, hogy mindenki ki tudja választani a számára legmegfelelőbbet.

 

Különlegesnek számító kalapács kivitelekről rövidenCsoportosíthatjuk még súly, nyél és hossz alapján is a kalapácsokat, de sok esetben az sem mindegy, hogy a fejforma hogyan van kialakítva, vagy milyen szakma szerelmesei szeretnék használatba venni őket. Sokszor számít, hogy ne rúgjon vissza a kalapács, az ácsoknak kifejezetten ács kalapácsot gyártottak, amik lehet egy kőműves számára nem épp a legmegfelelőbb szerszámok, ők teljesen más nézőpont szerint választanak és kőműves kalapácsot tesznek a kosarukba. Speciális kalapácsok köreibe soroljuk a szeghúzó. a palázó, az üvegező és többek között a szobrász kalapácsokat.


Számos gyártó által forgalmazott kalapácsot vásárolhat meg nálunk, mint például a Yato kalapácsait, amelyek különböző súllyal lettek kialakítva. Egyedülálló termékek, amiket mi is előszeretettel használunk és ajánlunk. A legtöbb ács, a Yato mágneses kovácsolt ácskalapácsára esküszik, de a Yato fémnyelű 0,6 kg-os ácskalapács is igen kelendő körükben. Pozitív visszajelzéseket kaptunk még többek között a Yato műanyag visszarúgás mentes fehér műanyag, 49 dkg-os kalapácsról, a Yato kétoldalas Pu/műanyag 150g-os kalapácsról, valamint a Yato gumikalapácsairól is. Aki szereti az Extol Craft termékeit,  annak jó hírrel szolgálhatunk, hiszen a kalapácsok gyártása sem maradt ki a sorból. Megtalálja webáruházunkban az Extol Craft gumikalapácsát fa nyéllel, az Extol Craft DIN egyengető kalapácsot, de egyedülálló a Extol Craft szeghúzó kalapácsa is.

Mindenképp ki kell az Extol Prémium kalapácsait is próbálnia, melyeknek ergonomikus kialakításuk révén rendkívül fogásbiztosak.

 

Webáruházunkban minden feladat elvégzéséhez talál speciális eszközöket, amivel a munka gördülékenyen fog haladni. A legjobb áron tudja beszerezni több márka termékeit. Nézzen szét nálunk és egy profi kalapács mellé, szerezzen be műhelyébe egy kitűnő harapófogót is,  mellyel szintén a mindennapjait fogja megkönnyíteni. Kérdés esetén munkatársaink örömmel adnak felvilágosítást, forduljon hozzájuk bátran!

 

 

 Gyakran ismételt kérdések a kalapácsokkal kapcsolatban

Mikor hasznos az illesztő kalapács?

Amikor érzékeny, sérülékeny alkatrészek ütését kell megoldanunk, akkor az ütött tárgy anyagánál, jóval lágyabb anyagból készült kalapácsot, illesztő kalapácsot célszerű használni.

Mire való a szeghúzó kalapács?

Az ácsok egyik legkedveltebb eszköze. Amikor szegezésre kerül a sor, vagy ha rossz helyen van, esetleg elgörbült a szeg, mindig előkerül a szeghúzó kalapács, hogy megoldja a problémát, hogy kihúzza a nem megfelelő helyről őket.

Mitől függ a kalapács hatékonysága?

Függ a tömegtől és a sebességtől. A kisebb méretű kalapácsnak ha növeljük a sebességét, ugyan azt a hatást érhetjük el, mint egy nagyobb tömegűvel. Szem előtt kell tartani azt a fontos tényt is, hogy míg a kis sebességgel dolgozó nehéz kalapácsok ütése a munkadarab belsejére is hat, addig a nagy sebességgel dolgozó könnyű eszközök, inkább a munkadarab felszínét formálják.