Csiszolótuskó, kézi csiszoló

A csiszolótuskók, kézi csiszolók a kézzel történő csiszolási munka során rendkívül fontos és hasznos segédeszközök.  Ezekkel könnyebben elvégezhető a finom vagy durvább csiszolás egyaránt, a csiszolópapírok kényelmesebb fogását teszik lehetővé. A csiszolás több szempontot figyelembe véve történhet csiszológéppel vagy kézzel is. Kézi csiszolást leginkább a könnyen csiszolható és/vagy kisebb felületeken alkalmaznak. A csiszolandó felület anyagának, az elérni kívánt csiszolás minőségének és a módszerének ( kézi vagy gépi) figyelembe vételével kell megválasztani a csiszolóvásznakat, csiszolópapírokat, csiszolótuskókat vagy csiszoló szivacsokat.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
290 Ft - 9 190 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
68 termék
68 termék

A csiszolómunka csiszolótuskóval, kézi csiszolóval, csiszoló steklivel

A felületek egyenlőtlenségének megszüntetésére, a festés előtti felület előkészítő munkák során szinte mindig alkalmaznak csiszolást. A csiszolás végeredménye, minősége a csiszolóvásznak és csiszolópapírok felületén lévő csiszolószemcsék finomságától, szemnagyságától nagy mértékben függ.

Kézi műveletnél a csiszolótuskókkal vagy csiszolószivacsokkal sokkal jobb, kényelmesebb fogással, kevesebb erőkifejtéssel, hamarabb lehet a munkát elvégezni. A nagyobb számmal ellátott csiszolóvásznakat és csiszolópapírokat a finomabb csiszolásokhoz használják, a kisebb számúakat pedig durvább csiszolásra. A csiszolómunkát durva csiszolással kell kezdeni, majd folytatni egyre nagyobb számozású, vagyis kisebb szemnagyságú, finomabb minőségű csiszolóvásznak, csiszolópapírok, csiszoló hálók használatával. A csiszolómunkákat száraz, vagy nedves eljárással végzik.  A fal-, fa- és fémfelületeken legtöbbször száraz csiszolást végeznek.

 A csiszolómunkákat géppel vagy kézzel végzik, és különböző csiszológépeket, csiszoló anyagokat  és csiszoló segédeszközöket használnak. Kézi csiszolást inkább „puhább” és kisebb felületen, míg gépi csiszolást a keményebb vagy beton felületeken  alkalmazzák.

 

A csiszolótuskó

A csiszolótuskók a kézi csiszolás hasznos segédeszközei. Amikor kézzel csiszolunk, nagyban könnyíti a munkát egy jól megfogható, kézre álló ún. csiszolótuskó, melyre ráerősíthetőek csiszolópapírok, csiszoló vásznak. Stabil fogást biztosítanak, a kéz nehezebben fárad el, gyorsabb munkát eredményeznek. A felület nem tömődik könnyen, nagyobb felület egyenletes csiszolását is meg lehet oldani a segítségükkel. Amelyik darab pedig 45 fokos élkialakítással rendelkezik, azzal az élek, sarkok  csiszolása is sokkal egyszerűbb. Alapanyaguk általában:

  • műanyag
  • parafa vagy
  • gumi

Kaphatóak nyeles, köríves, téglalap kivitelben, nagy a választék, attól függ kinek milyen munkához, felülethez szükséges, hogyan tud legjobban hozzáférni a csiszolandó részhez.

Fontos, hogy a tuskókon a csiszoló anyag általában cserélhető, így mindig adott a lehetőség, hogy a megfelelő szemcséjű anyaggal történjen a csiszolás, ha cserélni kell más szemcseméretűre, vagy elkopott az előzőleg használt csiszolópapír, csere után azonnal folytatható a munka.

 

Kézi csiszoló, nyeles kézi csiszoló

Ezeket steklinek is hívják, ide tartoznak a különböző csiszolószivacsok, csiszolóblokkok, csiszoló kockák, nyeles kézi csiszolók.

Ezek általában kemény szivacs maggal rendelkeznek, a külső részük 4 oldalon csiszolópapírral be van vonva, addig használhatóak, míg minden oldaluk el nem kopik. Előnyük, hogy rugalmasak, a nehezen hozzáférhető helyeknél is alkalmazhatók, szükség esetén vághatóak.  Különböző méretben kaphatóak, eltérő élképzéssel ( ez fontos szempont sarkok, élek csiszolása esetén) illetve többféle szemcseméret nagysággal. Olcsóak, viszont nem cserélhető rajtuk a csiszolópapír, tehát elhasználódás után ki kell dobni.

A díszlécek, keretek felülete, a sarkok, élek és a külső gérek, egyenetlen felületek csiszolási munkája nem egyszerű a hozzáférés miatt,  ezekhez mindenképp csiszoló szivacs ajánlott. Alkalmazásukkal könnyű a nehezen megközelíthető helyeket elérni illetve a csiszolás során az éleket követni.

Mivel a csiszoló szivacsok bázisa lágy, puha anyag, így  csiszoláskor a nyomás egyenletesebben oszlik el a  megmunkálandó anyagnak a felületén. Ez pedig egyöntetű, egységes csiszolási képet biztosít.

Ha szeretnénk stabilan fogni a munkadarabot, mert a tevékenységünk során mindkét kezünkre szükség van, akkor érdemes beszerezni egy satut, vagy gépsatut.

Csiszolótuskók, kézi csiszolók – melyiket kinek ajánlott használni?

A csiszolótuskó hosszabb távú és környezetkímélőbb választás, mivel cserélhető a csiszoló felület rajtuk, így egy jobb minőségű típus szinte korlátlan ideig használható a csiszoló vásznak szükséges cseréje mellett. A kézi csiszolók, melyek szivacs bázisúak, sokoldalúan használhatók, de miután elkopott a felületük, menthetetlenek. Hosszadalmasabb munkához, sok felület csiszolásához ajánlott egy csiszolótuskót beszerezni és mindig a kívánt szemcseméretű anyaggal felszerelve használni, ha viszont 1-1 alkalommal szükséges kisebb felületen, egyszerűbb csiszolást végezni, megteszi a szivacs is, sok esetben az is hónapokig vagy évekig elegendő, ha ritkán adódik csiszolási feladat.

Csiszolótuskó, csiszolóblokk a Profibarkácson

Extol, Wolfcraft, Vorel, Topex, Verto  csiszolótuskókat egyaránt megtalálja webáruházunkban. Van amelyik csiszoló vásznakkal felszerelten szettben rendelhető, van téglalap alakú, köríves.  Fogást tekintve nyeles vagy fogantyús. A csiszolópapír felfogatását tekintve rugós, műanyag leszorítós, csavaros, tépőzáras, különböző méretekben. Alapanyagában műanyag, acél, gumi. Sőt, parafából készült is van, mely egyszerű, de nagyszerű megoldás.  Minden barkács és szakember maga tudja, hogy melyik alakú és milyen fogással rendelkező típus a legkényelmesebb a kezeinek, és a csiszolópapír felfogatása sem elhanyagolható, ebben is eltérnek az egyes gyártók termékei.

Kézi csiszolók a Profibarkácstól

Vorel, Extol, Graphite kézi csiszolók a Profibarkács webshopban sokféle méretben, szemcsenagysággal, némelyik 45 fokos élkialakítással a könnyebb munkáért. A kézi csiszolók azonnal munkára foghatóak, rugalmasak, hajlékonyak, méretre szabhatóak és nem utolsó sorban olcsók. A hajlékonyságuk miatt nehezen hozzáférhető csiszolandó felületeken alkalmazva a munkát nagymértékben egyszerűsítik, népszerűek a barkácsok és szakemberek körében egyaránt.

 

Felmerülő kérdések a kézi csiszoló, csiszolótuskó, csiszolóblokk vásárlásakor

 

 

Nehezen hozzáférhető sarkokhoz, élekhez melyik kézi csiszolót ajánlják, aminek jó a fogása?

A Wolfcraft kézi deltacsiszolóját, cserélhető csiszoló papírral, kényelmes markolattal.

Otthoni festés előtti falcsiszoláshoz melyik csiszolótuskót rendeljem meg?

A Topex csiszolótuskó jó választás lehet, fém szorítórugókkal egyszerűen felfogatható, cserélhető a csiszoló vászon, és ergonómikus kialakításával kényelmesebb lesz a munka.

Régi lakkréteg eltávolításához melyik kézi csiszoló szivacs alkalmas?

Mindenképpen durva szemcséjűt kell használni, 80-120 közötti számozással, például az Extol Prémium P100-as típust.