Nyomatéksokszorozó

Nyomatéksoksszorozó csavarlazításhoz. Ha veled is előfordult már, hogy egy csavar beszorult, mozdíthatatlanná vált, amit sehogyan sem tudtál kilazítani, vagy épp ellenkezőleg, nem tudtad behúzni, valószínűleg átfutott a fejeden, hogy milyen módon tudod az anyag károsodása nélkül mégis megtenni. Ha meguntad, hogy hosszú csövekkel babrálj és a saját testi erőddel ess neki a csavarlazításnak, de elkeseredésedben elgondolkodtál azon, hogy inkább más, agresszív módon szabadulnál meg a csavartól, jó, ha tudod, hogy létezik segítség; úgy hívják, nyomatéksokszorozó!

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
20 490 Ft - 52 790 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
4 termék
4 termék

De mi is az a nyomatéksokszorozó?

A nyomatéksokszorozó egy praktikus eszköz, ami a csavarok, anyák megszorulása esetén a lazításhoz szükséges erőkifejtést segíti. Legtöbbször kerékcsere során vesszük elő, de számtalan más helyzetben hasznos társunk lehet.

Korábban ezt a folyamatot hosszú csővel végezték, ami minél hosszabb volt, annál nagyobb erőt lehetett mozgósítani a használatával, de egyértelmű hátránya volt a könnyű elmozdulási lehetőség tekerés közben, ami megnehezítette a csavarlazítást. Ugyanez az eszköz lesz a segítségünk akkor is, ha csavar meghúzására van szükségünk.

A nyomatéksokszorozó kompakt mérete lehetővé teszi, hogy könnyű, gyors mozdulatokkal bármilyen beszorult csavart lazán megindítsunk, amit aztán egy dugókulccsal le tudunk csavarni. Esetleg épp ellenkezőleg, megfelelő erőt biztosít számunkra csavarbehúzásnál.

Mivel ehhez egyedi erőkifejtésre van szükség, és a menetek helye más-más anyagösszetételű lehet (pl. öntvény, alumínium, acél), nem mindegy, hogy mekkora erőt fejtünk ki. A meghúzásnál be kell tartani a megadott szabvány forgatónyomatékot (Nm=Newtonméter), mert:

  • gyenge erőkifejtés miatt az anya lelazulhat, ez akár veszélyessé is válhat, károsíthatja más alkatrészek működését
  • túlhúzással a menet lemaródik, megforog az anya, vagy a csavar, ez a bosszúságon felül jelentős anyagi veszteséggel járhat, teljes alkatrészcserét indokolhat egyes esetekben (pl. autó kerékcserénél lehet, hogy elég csak a menetszárat kicserélni, viszont a blokknál -mivel a menetrész az öntvényben van- az egész blokkrész cseréje szükséges lesz)

 

Létezik pneumatikus és mechanikus verzióban is, kínálatunkban azonban a kézi nyomatéksokszorozót vásárolhatod meg. Előnye a mobilitás, ugyanis egy kisebb méretű táskában is elfér, házi használatra ideális, míg a pneumatikus testvére helyhez kötött, így főként műhelyben tudod üzembe helyezni. Ennek működtetéséhez kompresszor szükségeltetik. Ezzel a kézi verzióval bárhol veled lehet, és szükség esetén azonnal használhatod.

Hogyan használhatom a nyomatéksokszorozót?

Csavarlazításnál a nyomatéksokszorozó alsó részén található támasztót beakasztjuk egy stabil kiállásba, vagy addig forgatjuk, míg beakad (pl. erre a keréken található alufelni nem alkalmas, mivel a feszítőerő hatására megsérülhet, benyomódhat). Ez támasztja meg a szerkezetet, hogy ne forogjon el erőkifejtés közben. A forgókart csavarni kezdjük, és a csigás mechanikának köszönhetően lassan elindul a csavarunk. Érdemes türelemmel hozzáállni, mert bár gyorsan tekerjük, a dugókulcs lassan forog a fejen. Ez azért jó, mert így a fej hamarabb kiold a meneten és meglazul a csavar.

Így elkerülhetjük azt is, hogy a csavar és anya feje elkenődjön (=elforog a dugókulcs a fejen).

Mi alapján válasszunk nyomatéksokszorozót?

A kínálatunkban kapható készletek többféle méretű csavarhoz ideálisak, a kiválasztásban javasoljuk, hogy bátran kérd kollégáink segítségét. Kínálatunkban a PROLINE és az YATO nyomatéksokszorozóit tudod megvásárolni.

 Az általunk forgalmazott készletek minimum kétféle csőkulcs mérettel rendelkeznek, illetve egy hosszabbítót tartalmaznak. Ezenfelül, ha szükséges, kínálatunkban más méretű dugókulcsot, hosszabbítót is megtalálsz.

 

Gyakran felmerülő kérdések a nyomatéksokszorozó vásárlásával kapcsolatban

Mi az a nyomatéksokszorozó?

Egy olyan kompakt szerkezet, aminek a segítségével csavarokat lazíthatunk meg, vagy épp ellenkezőleg, meghúzhatjuk azokat. A szükséges erőkifejtést ez a szerkezet biztosítja számunkra.

Miért lehet nekem nyomatéksokszorozóra szükségem?

Számos alkalommal szorulhatunk a segítségére akár a legalapvetőbb esetekben; ha beszorul egy csavar, vagy épp behúzni kell egyet valahová nagy erővel. Ehhez szükségünk lesz továbbá egy dugós-, vagy villáskulcsra is, amivel a meglazított csavart könnyedén lecsavarhatjuk.

Mihez használhatom?

Elsősorban kerékcserénél ideális, így alapvető autófelszerelésként is ajánljuk. Ezzel nem csak erőt, hanem értékes időt is megspórolsz egy esetleges defekt alkalmával.